30.10.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

Eu cred că toată lumea a înţeles în seara aceasta că vorbim de două lucruri diferite. Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, cum a fost prezentat în campania electorală de către noi şi cum a fost aprobat în programul de guvernare de către noi, este diferit de ceea ce funcţionează în Polonia, respectiv Fondul polonez de Dezvoltare. Sunt alte reguli. Sigur că au aceleaşi obiective, de dezvoltare a ţării, reprezintă un vehicul important pentru a finanța, pentru a stimula domenii strategice prioritare pentru dezvoltarea țării respective, dar sunt gândite pe modele diferite.

Întrebare: Care a fost rolul acestei discuții?

Liviu Dragnea: Nu știu, n-am organizat-o eu, dar am participat cu mare drag.

Întrebare: A fost constructivă, până la urmă?

Liviu Dragnea: Din punctul meu de vedere, da, adică cred că toți am înțeles același lucru.

Întrebare: Este ceva de modificat în proiectul care se află acum la Guvern?

Liviu Dragnea: Eu și doamna prim-ministru și colegii noștri sperăm ca într-un termen rezonabil să aibă loc o întâlnire în coaliție, la Guvern, pentru a se debloca ordonanța care să reglementeze posibilitatea înființării unor companii, unor firme care funcționează ca un fond de dezvoltare și investiții. Am înțeles că e nevoie de o înțelegere mai bună și s-a solicitat să existe o întâlnire cu cei doi oficiali din Polonia. Cred că a fost o idee bună, orice schimb de experiență este bun. Cred că trebuie să mai facem una sau mai multe întâlniri, până când se ajunge la o formă finală sau până când temerile care au stat la baza nesusținerii acelei ordonanțe dispar sau se fac modificările pentru ca aceste temeri să nu mai existe.

Întrebare: Sugerați că cei de la ALDE au aceste temeri?

Liviu Dragnea: Nu, eu nu sugerez acest lucru, eu spun! Dar nu înseamnă că sunt incorecte sau de criticat. Este, într-adevăr, un subiect important, este o decizie majoră din punctul nostru de vedere, al PSD. Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, despre care mulţi şi-au dat cu părerea, din opoziţie şi nu numai, este unul dintre principalele instrumente pentru ca România să poată să îşi atingă obiectivele de dezvoltare strategică pe termen lung şi ţinem neapărat ca acest obiectiv să se îndeplinească şi suntem deschişi, determinaţi să purtăm oricâte discuţii sunt necesare, pentru ca toţi să înţelegem că aceasta este o cale corectă şi, dacă este ceva de modificat, nimeni nu se opune să modificăm. Ideea este să modificăm în sensul îmbunătăţirii, dacă e cazul.

Întrebare: Ce mesaj aveți pentru cei de la Colectiv?

Liviu Dragnea: Mesajul meu este unul de durere. Nu vreau să comentez foarte mult, așa cum am făcut-o de fiecare dată, am o foarte mare durere că România a primit acea lovitură, zeci de copii, că au fost copii, până la urmă, au fost uciși în acea noapte. Nu știu dacă până la urmă s-a descoperit adevărul, nu știu, pentru că sunt atât de multe variante care circulă pe piață. Le doresc putere, să trăiască cu această durere, familiilor celor care au murit acolo. Le transmit condoleanțe și poate că acest eveniment nu mai este folosit politic de nimeni.

Întrebare: Ați avut discuția lămuritoare cu președintele Senatului despre afirmația că România nu e pregătită pentru președinția Consiliului UE?

Liviu Dragnea: Nu, n-am avut-o. N-am avut când.

Întrebare: Părea că relația dumneavoastră cu domnul Tăriceanu este destul de rece.

Liviu Dragnea: Am văzut comentarii. Amândoi ascultam ce spun invitații. Am venit, am intrat, am vorbit, m-am așezat să citesc prezentarea fondului polonez, am citit cu foarte mare atenție ca să pot să înțeleg mai bine cum funcționează. Sincer, mi s-a părut o exagerare.

Întrebare: La ce vă referiți când spuneți că au fost uciși tinerii din Colectiv?

Liviu Dragnea: Ceva i-a ucis! N-am de unde să știu.

Întrebare: Faceți referire la faptul că în instanță lucrurile au mers foarte încet?

Liviu Dragnea: Nu vreau să răscolesc durerea familiilor acelor copii, dar nu cred că lucrurile sunt limpezi. Nu știu dacă pentru dumneavoastră sau pentru toată populația României ceea ce s-a întâmplat acolo este clar. Mă întrebați ce schimbări s-au făcut în sistem. La care sistem vă referiți?

Întrebare: Sistemul sanitar ar reacționa mai bine astăzi decât a reacționat atunci?

Liviu Dragnea: Eu sper să nu mai avem așa ceva. Nicio țară din lume nu este pregătită pentru tragedii de genul acela, adică nu este pregătită în sensul de a-și dori asemenea tragedii. Eu sper să nu mai avem așa ceva și, dacă se va întâmpla, sper să fim pregătiți. Dar m-ați întrebat și eu nu fug de acea întrebare: pentru mine nu este clar ce s-a întâmplat acolo. Poate n-am suficiente informații, poate multe lucruri pe care le-am citit sunt prostii sau invenții, dar nu mi se pare că lucrurile sunt clare. Doar atât, poate sunt clare și nu-mi dau eu seama. Nu mai vorbesc pe acest subiect, mai aveți cumva un alt subiect?

Întrebare: Acum se dezbate o moțiune simplă la adresa ministrului Justiției. Cum vor vota deputații PSD?

Liviu Dragnea: După propria lor conștiință. Nu le dau eu sugestii, pentru că s-au tot dat din partea altora în legătură cu domnul Toader, și atunci unii spun să nu mai fie, alții spun neapărat să rămână și am zis că cel mai bine este să judece colegii și să voteze în consecință.

Întrebare: Vă asumați dacă unii colegi votează moțiunea?

Liviu Dragnea: Ce înseamnă să-mi asum eu?

Întrebare: Ca partener de coaliție al domnului Tăriceanu, vă asumați să treacă moțiunea simplă? Cei de la ALDE îl susțin.

Liviu Dragnea: Eu nu pot să întorc niciodată mâna la spate deputaților PSD.

Întrebare: Despre remaniere ce ne puteți spune?

Liviu Dragnea: Am văzut foarte multe informații, am văzut foarte multe păreri, am văzut foarte multe analize, chiar acțiuni ale unor colegi de-ai mei din Partidul Social Democrat din România, unii colegi din Guvern care și-au comandat sondaje proprii pe tot felul de rețele de socializare, care și-au comandat susțineri destul de înălțătoare din partea unora sau altora, alții supărați, alții vorbind de negocieri, alții dând ca sigur că sunt tensiuni în PSD. Nu e vorba despre acest lucru. Așa cum am spus și eu, și doamna prim-ministru, am avut o perioadă în care, ținând cont și de ceea ce a primit de la colegii din partid, din acel grup de nouă magnifici – glumesc, sunt colegi la care chiar țin și îi respect –, precum și din propriile evaluări făcute la Guvern, am avut o discuție în acest week-end, chiar duminică, de ziua mea, nu o discuție foarte lungă, și mi-a arătat că are deja un punct de vedere finalizat în ceea ce privește membrii din actualul Guvern care ar trebui să nu mai continue, cel puțin în această echipă, și că în perioada următoare lucrează să-și contureze care sunt variantele de înlocuire pentru acești colegi. Și poziția dumneaei, dar și poziția mea sunt destul de bine conturate, în sensul că este o remaniere importantă, este o remaniere care trebuie să țină cont de obligațiile, provocările pe care le vor avea România și Guvernul României în următorul an și nu numai, și atunci trebuie să cântărească foarte, foarte bine orice propunere cu care va veni Comitetul Executiv al PSD. Deci, restul e cancan!

Întrebare: Sunt lideri județeni care au venit la București pentru CEX.

Liviu Dragnea: Eu țin foarte mult la colegii mei și le spun mereu să înțeleagă că CEX de la PSD, care a devenit eveniment național, încă este convocat de noi, nu de presă. Deocamdată îl convocăm noi! Din moment ce n-am anunțat un CEX, n-am anunțat o zi anume, ci am anunțat doar că n-am ascuns faptul că analizăm cu atenție, în frunte cu prim-ministrul, activitatea fiecărui ministru în parte, nu pe chestiuni personale, pe chestiuni de puci, ne-puci, puciști, ne-puciști, pentru că, din ce-am vorbit cu doamna prim-ministru, o să fie și niște dezamăgiri, și niște surprize. Se are în vedere doar eficiența, capacitatea de comunicare, capacitatea de muncă și capacitatea de a gestiona relațiile obligatorii și comunicarea obligatorie și coordonarea obligatorie pe care trebuie să le aibă majoritatea membrilor Guvernului în perioada asumării președinției Consiliului UE. Restul sunt oameni nerăbdători, oameni supărați, oameni care se iau după zvonuri și care se enervează, oameni care se iau după zvonuri și se bucură.

Întrebare: Domnul Oprișan a spus că domnul Stănescu nu a făcut nimic la Ministerul Dezvoltării. Care este opinia dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Nu sunt consilier de mediere, să știți.

Întrebare: Nu, dar sunteți lider de partid…

Liviu Dragnea: Și din acest motiv mă tot întrebați ce a zis domnul Marian Oprișan despre domnul Stănescu acum câteva zile, săptămâna trecută. Am înțeles, s-a învechit deja afirmația, voi sunteți un post, cum să spun, orientat spre viitor? Tot stați cu ochii în trecut! Am să vă rog să-mi dați posibilitatea să răspund la întrebările serioase, pentru că un lider de partid nu răspunde la acest gen de întrebări, „a zis membrul X despre membrul Y”. Discutați cu altcineva, nu cu președintele PSD!

Întrebare: Cum se explică faptul că partidele primesc din ce în ce mai mulți bani?

Liviu Dragnea: Ar trebui băgate la pușcărie toate partidele! Sincer, ce să explic eu despre acest lucru? Înainte să se modifice legea finanțării partidelor, toată lumea țipa că trebuie schimbată legea finanțării partidelor politice, și din interior, și din exterior. S-a schimbat, în așa fel încât să nu mai existe tentația sau obligația sau necesitatea ca un partid să umble după bani prin piață, așa cum spunea o doamnă care acum nu e în țară, că vrând-nevrând trebuie să alergi după bani, să faci tot felul de lucruri care sunt la limita legii ca să ai bani de campanie. S-a stabilit prin lege că acești bani vin prin cotizații, cât pot veni, și de la stat, cum veneau și înainte, dar într-o proporție mai mare.

Întrebare: Dacă mâine moțiunea trece, este un argument pentru remanierea domniei-sale?

Liviu Dragnea: Nu știu dacă se va ajunge acolo. Ar fi primul caz? Nu știu.

Întrebare: Legea bugetului pe 2019 este gata?

Liviu Dragnea: Legea bugetului de stat, ca proiect, este aproape gata. Urmează joi să mai avem o ultimă discuţie pe proiectul privind finanţarea autorităţilor locale şi a proiectelor de dezvoltare locală. De asemenea, mai trebuie aprobate nişte memorandumuri din Guvern şi sper să se înţeleagă colegii din Guvern, cele două partide, să se aprobe acele memorandumuri, pentru că ele au fost luate în calcul atunci când s-a construit şi bugetul de stat, şi programul de guvernare şi într-un interval foarte rezonabil de timp proiectul de lege al bugetului de stat trebuie să fie făcut public şi să înceapă procedurile legale.