26.10.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

PSD

Am avut mai multe discuţii cu colegii şi săptămâna trecută, şi acum trei săptămâni pe modul de construcţie a bugetelor locale, pentru că sunt localităţi care au venituri mici, sunt judeţe care au venituri insuficiente şi, din păcate, nu s-a reuşit până acum un sistem de alocare şi repartizare, precum şi echilibrarea sumelor pentru autorităţile locale care să mai diminueze diferenţele mari între localităţile care au bani puţini faţă de localităţile care au bani mai mulţi. Este aproape sigur că tot impozitul pe venitul local va trebui să rămână la nivel local şi de aici începe o altă discuţie: cum să se repartizeze în interiorul judeţelor. Sunt mai multe variante luate în calcul, şi anume să fie aşa cum a fost în 2015, o variantă să fie o sumă sub care să nu fie niciun buget – comună, oraş, municipiu, judeţ –, adică o sumă minimă combinată cu o sumă alocată pe cap de locuitor. Se discută serios despre un procent obligatoriu care să fie alocat pentru dezvoltare la nivelul fiecărei localități și, de asemenea, s-a purtat o discuție despre repartizarea banilor în interiorul administrațiilor locale din București, pentru că, din păcate, sunt sectoare subfinanțate de 20 și ceva de ani de zile și această situație nu mai poate continua, pentru că este chiar aberant ca cetățeni din același municipiu să nu poată să beneficieze de aceleași condiții de civilizație în cadrul unui singur municipiu. Sunt mai multe variante luate în calcul. Ne-am apropiat, săptămâna viitoare va mai fi o nouă discuție și sper să avem un proiect final, după care încep discuțiile, dar nu se vor lungi mult, cu asociațiile autorităților locale, cu colegii din coaliție, cu celelalte partide, urmând să se și decidă care sunt pașii, ordonanță de urgență, eventual, pentru aceste modificări pentru a se putea pregăti legea bugetului de stat sau altă variantă.

Acestea au fost discuțiile, au durat foarte mult pentru că nu sunt discuții de principiu. Orice idee pusă pe masă a fost introdusă în calculator și făcute simulări să vedem care sunt rezultatele unei variante și care sunt rezultatele altei variante. Pe noi ne interesează ca autoritățile locale să nu piardă bani, dimpotrivă, să câștige.


 

Întrebare: Cum va fi afectat bugetul central?

Liviu Dragnea: Deci care este impactul? În momentul în care va fi o variantă finală a acestui proiect, atunci se va putea discuta. Și acest lucru este luat în calcul, pentru că nu se poate merge cu un impact fără număr sau fără niciun fel de bază, pentru că trebuie o discuție despre cât poate încăpea în buget, nu numai pentru bugetul anului viitor, ci în general în bugetul de stat, pentru că, din păcate, la această oră, impozitul pe venit lăsat 100% la nivel local nu poate acoperi toate nevoile de dezvoltare și de funcționare. Cred că doar în București se poate realiza acest lucru, deci mai este nevoie să vină bani și din TVA. Or, din TVA nu te poți duce foarte mult și săptămâna viitoare va fi o discuție și pe ansamblul bugetului să vedem cât se permite de-acolo.


 

Întrebare: Se va întâmpla de anul acesta sau din 2019?

Liviu Dragnea: Nu, categoric nu. Se vorbește de bugetul anului viitor. Nu poți interveni pe parcursul anului să scoți o sursă a veniturilor pentru bugetul de stat și s-o muți în altă parte, se destabilizează toate cheltuielile.


 

Întrebare: Cam care ar fi impactul?

Liviu Dragnea: Nu putem discuta, sincer, în acest mod. O variantă are un impact, altă variantă are alt impact. Până la urmă, trebuie să vedem care e varianta care asigură o funcționare corectă și decentă a administrației locale și sume destul de importante pentru dezvoltare și în funcție de acest lucru vedem cum se poate construi bugetul de stat, pentru că, din păcate, în permanență, poate cu un an sau doi excepție, bugetul de stat s-a închis pe bugetele locale, adică s-au asigurat bugetele pentru ordonatorii de credit central, ministere și celelalte instituții centrale și ce rămâne se repartiza la nivel local. Acest lucru a făcut ca în special la nivelul comunelor mici și mijlocii dezvoltarea să aibă de suferit într-un mod serios. Sigur, a început să se compenseze în mod semnificativ cu PNDL 1 și PNDL 2, dar încă mai este de investit la nivel local. Trebuie să găsim echilibrul corect.


 

Întrebare: Un calendar este stabilit pentru legea bugetului?

Liviu Dragnea: Legea bugetului trebuie adoptată în acest an și plecând de la acest lucru trebuie să ne încadrăm în sens invers. Deci, într-o săptămână-două o să avem o variantă finală care să se și materializeze, repet, poate într-o ordonanță de urgență pentru aceste modificări ca să poți să elaborezi bugetul de stat pe un act normativ în vigoare.


 

Întrebare: Guvernul a promis și un Cod al Finanțelor Publice Locale. În ce stadiu este?

Liviu Dragnea: Este foarte avansat, dar nu poți să adopți Codul Finanțelor Locale fără această formulă care este esențială. Codul Finanțelor Locale strânge, practic, tot ceea ce se referă la competențele și obligațiile administrației locale într-o singură lege, codificarea, dar un subiect important îl reprezintă finanțarea locală și fără acest lucru nu se poate finaliza.


 

Întrebare: Astăzi Parchetul a spus că încă din 2005 a fost adoptată o hotărâre care permitea protocoalele de colaborare. Cum vedeți această hotărâre? Știați de la domnul Tăriceanu?

Liviu Dragnea: Nu știam nici măcar ce spuneți dumneavoastră. Stând și lucrând la ceea ce am discutat mai devreme n-am văzut nicio știre. Nu văd ce să comentez eu. În primul rând, dacă e vorba de o hotărâre de Guvern, nu înseamnă bază legală, deci hotărârea de Guvern e sub lege, nu înseamnă că protocoalele au fost legale, iar în al doilea rând nu influențează cu absolut nimic abuzurile care s-au petrecut în România având cauza în protocoale. Nu schimbă cu nimic situația.


 

Întrebare: Liderul ALDE a trimis acel acord cu privire la sistemul judiciar. Care este poziția PSD?

Liviu Dragnea: Păi am tot vorbit despre acest lucru. Un acord trimis ca să fie semnat prin poștă nu știu dacă are vreun efect. Eu trebuie să primesc răspuns – nu eu personal, ci partidul – la afirmația care se referă la incapacitatea României de a gestiona președinția Consiliului Uniunii Europene. Mi se pare o afirmație foarte serioasă și, dacă există argumente, vreau să le discutăm, dacă nu există, trebuie să nu mai folosim această expresie. Nu există niciun motiv: Guvernul este pregătit, Camera Deputaților este pregătită, secretarul general al Comisiei Europene a spus acest lucru când a venit aici și a avut întâlniri chiar pline de substanță cu membrii Cabinetului și cred că e bine să nu ne jucăm cu vorbele.


 

Întrebare: Au apărut niște mesaje în spațiul public cu niște acuzații destul de grave…

Liviu Dragnea: Astăzi n-am avut întâlniri nici cu domnul Valer Dorneanu, pentru că mi-a adus cineva să citesc o fițuică cu ce a spus un site care, dincolo de expresiile pe care le folosește, expresii suburbane, tot insista cu o informație care prima dată a venit de la „Realitatea”, că eu m-am văzut cu domnul Dorneanu. După cum ați văzut, am avut toată ziua întâlniri cu colegii mei din partid și din câteva ministere și au fost și câțiva aleși locali la noi, la această întâlnire, deci nu m-am văzut cu domnul Valer Dorneanu și aș vrea să nu se mai rostogolească această minciună. În al doilea rând, n-am avut întâlnire nici cu domnul Țuțuianu, n-a intrat pe coș în birou și dacă venea, sigur aflați, doar sunteți aici peste tot împânziți! În ceea ce privește acuzațiile care au apărut în spațiul public – vă referiți la înregistrări? –, am văzut și postarea domnului Drăghici, trezorierul partidului. Nu există niciun fel de adevăr în această minciună. PSD nu a alocat, furnizat, plătit niciunei instituții de presă, nimănui, două milioane de euro pentru a susține pe cineva și pentru a bloca pe altcineva. Este o afirmație foarte gravă care trebuie dovedită. Îmi pare rău că este colegul meu, cred că demersul „Antenei 3” este un demers corect, pentru că nu te poți juca cu astfel de afirmații. Am înțeles că sunt discuții interne din partid, dar nu înseamnă că dacă discutăm între noi trebuie să ne înjurăm, să ne batem, să ne scuipăm, să ne jignim. Eu n-am fost la nicio întâlnire de când sunt în PSD, indiferent că a fost întâlnire județeană, națională, regională, locală în care să se fi discutat în astfel de termeni, în care noi să fi înjurat alți colegi pentru că, vezi Doamne!, n-avem discuții în public. Aceste lucruri trebuie dovedite, trebuie argumentate și cei care fac astfel de afirmații, până la urmă, să le dovedească.


 

Întrebare: Remarca că sunt membri care cu asta se ocupă: să înregistreze colegii. Aveți securiști în partid?

Liviu Dragnea: Domnișoară, cine face astfel de afirmații să aducă și argumente! Dacă vorbește de securiști, de oameni care înregistrează, să-i indice, să-i și reclame.


 

Întrebare: Spunea că ar trebui să îi sancționați pe cei care fac astfel de înregistrări. Ce se va întâmpla cu Adrian Țuțuianu?

Liviu Dragnea: Eu nu sunt șeful sancționărilor din PSD. Nu eu iau măsuri în PSD. În Comitetul Executiv Național, dacă domnul Țuțuianu are o părere foarte proastă despre membrii din Comitetul Executiv Național, care-s tot președinți de organizații, acolo sunt discuții lungi, cu argumente și în final se va trage o concluzie și eventual un vot pe o propunere sau alta. Deci vom discuta acolo. În legătură cu cei care înregistrează, dacă să-i pedepsească cineva, să-i identifice cine poate pe cei care au înregistrat și să îi pedepsească, dar nu înseamnă că cine a spus niște lucruri este nevinovat. Este ca și cum cineva este prins că fură, cineva înregistrează și problema nu e cu cel care a furat, ci cu cel care a înregistrat! Cred că se pune problema greșit.


 

Întrebare: Vă gândiți să faceți o plângere?

Liviu Dragnea: Nu, pentru că eu deocamdată sunt primitor de plângeri. Ca să intru și eu în zona aceasta de semnatari de plângeri penale, nu vreau, n-o să fac niciodată vreo plângere în vreo instanță vreunui coleg de partid, indiferent ce face, pentru că sunt măsuri politice care se pot lua sau nu. Plângeri penale am primit eu destule, am primit și astăzi o clasare la o plângere făcută de doamna Turcan, Parchetul General a clasat această plângere.


 

Întrebare: Opoziția vă cere să plecați din fruntea Camerei Deputaților pentru decizia de ieri a CCR.

Liviu Dragnea: Am înțeles. Până când acest partid de extremă dreaptă, acest partid radical, USR, va rămâne singur în România ca să aibă o conducere dictatorială, pentru că aceasta este esența atitudinii lor, o activitate de conducere fără niciun fel de dialog, doar prin forță și prin duritate, până atunci parlamentarismul există, pentru că este esența democrației. Deocamdată ei trebuie să dea răspunsuri la faptul că au avut finanțare ilegală a partidului în anumite campanii. Sigur, acum au protecție din partea organelor statului, dar la un moment dat trebuie să dea răspuns, s-o găsi vreun procuror în România vreodată ca să lămurească și aceste lucruri, pentru că vorbim de ilegalități. În ce privește decizia CCR, să așteptăm motivarea. Nu i-am auzit urlând, criticând sau înjurând sau țipând în toată perioada în care codurile penale adoptate și susținute, elaborate de Monica Macovei și acoliții, au avut peste o sută cincizeci și ceva de articole neconstituționale, articole pe care mii de oameni din România au suferit și suferă în continuare. Deocamdată, Parlamentul României rămâne în această structură, chiar dacă nu convine USR.


 

Întrebare: Președintele i-a cerut iar demisia ministrului Justiției. Influențează în vreun fel evaluarea?

Liviu Dragnea: Vedeți cum e la PSD acum? Trebuie să cântărim. Domnul Tăriceanu spune să rămână neapărat domnul Toader, domnul Iohannis spune să plece domnul Toader. Suntem într-o mare dilemă la partid!


 

Întrebare: Care este poziția PSD?

Liviu Dragnea: O vom exprima. Trebuie să cântărim foarte bine. Sunt două personalități pregnante din politica românească și PSD trebuie să cântărească.


 

Întrebare: Sunteți mulțumit de activitatea domnului Toader?

Liviu Dragnea: O să spun în partid.


 

Întrebare: Îi citiți postările?

Liviu Dragnea: Nu. Eu nu citesc postările nimănui.


 

Întrebare: A spus că legile justiției au respectat directivele europene și deciziile CCR. Pare că aduce o critică Parlamentului.

Liviu Dragnea: Dacă și domnul Tudorel Toader ne ceartă, înseamnă că mai e încă unul pe listă. Să se așeze la rând!


 

Întrebare: Cum vi s-a părut evaluarea făcută procurorului general?

Liviu Dragnea: Trebuie să vă mărturisesc că nici nu l-am ascultat, nici n-am citit-o.


 

Întrebare: Și domnul Gerea l-a certat pe domnul Iordache. Este coleg de coaliție.

Liviu Dragnea: Când l-a certat?


 

Întrebare: Au fost niște schimburi de replici ieri.

Liviu Dragnea: Nu le-am văzut. Nu mă puneți să comentez ceva ce n-am văzut, dar mi-aduc aminte că și ALDE a votat. Dacă nici ALDE n-a votat, înseamnă că avem singuri majoritate în Parlament. E o veste bună!


 

Întrebare: Spuneați că nu înțelegeți mesajul domnului Tăriceanu referitor la președinția Consiliului UE. V-ați lămurit ce a vrut să spună?

Liviu Dragnea: O să ne întâlnim luni și vorbim. Sunt sigur că are niște argumente serioase sau poate a vrut să spună altceva.


 

Întrebare: Vi se pare că este o problemă conflictul politic din țară?

Liviu Dragnea: Conflict politic va fi în permanență. O societate ideală nu poate exista. Este o utopie. Să sperăm noi că vom realiza o concordie generală și că toate partidele din România și deasupra tuturor președintele Iohannis vor fi așa, într-o concordie generală și o să fie numai lucruri de bine ar însemna că suntem prea idealiști. Ar fi o societate utopică ce nu poate exista nicăieri în lume pentru că… nu poate exista! Poate doar în sistemele dictatoriale, unde dacă ai o nemulțumire ți-o spui în baie sau în gând.


 

Întrebare: Victor Ponta și Traian Băsescu spuneau că o variantă bună de premier ar fi Corina Crețu.

Liviu Dragnea: S-o pună ei când or să fie în PSD! Ideea că oameni din afara PSD spun PSD care ar fi o variantă bună de premier este una pe care eu nu o accept. PSD o susține în continuare pe Viorica Dăncilă, neavând niciun motiv să n-o facă.


 

Întrebare: V-au deranjat criticile Corinei Crețu?

Liviu Dragnea: Mă abțin cu greu, dar mă abțin să comentez.

Vă doresc o zi extraordinară și un week-end plăcut!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE