02.11.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

Am discutat în principal despre ordonanța care trebuie să reglementeze cadrul pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții în România. Am convenit acum două-trei săptămâni de zile să avem această discuție. Este o ordonanță de foarte mare importanță și trebuie analizată foarte bine. În acest sens, au fost invitați și oficialii din Polonia ca să vedem și Fondul lor cum a fost constituit și cum funcționează. E oarecum diferit de ceea ce avem noi de gând cu Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Ordonanța are acum o formă finală, am convenit forma finală. Sunt câteva modificări de formă, câteva precizări și noi credem că este un cadru care elimină orice risc pentru societățile comerciale care vor intra în cadrul acestui fond. De asemenea, e o ordonanță care creează condițiile pentru ca un Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții în România să contribuie într-un mod serios dezvoltarea acestei țări, așa cum oriunde în lume aceste fonduri de dezvoltare sprijină economia, investițiile și nivelul de trai.

Întrebare: Când va fi emisă această ordonanță?

Liviu Dragnea: Acum, având forma finală, săptămâna viitoare, în prima ședință de Guvern, nu știu când va fi, joi sau vineri, va fi adoptată această ordonanță. Imediat după ce este publicată în „Monitorul Oficial” vor fi discuții despre hotărârea de Guvern care să stea la baza înființării Fondului Suveran, actul constitutiv și toate celelalte elemente. Până la sfârșitul acestui an toate aceste documente, acte normative, vor fi adoptate, urmând ca funcționarea efectivă să înceapă din 2019.

Întrebare: Care au fost condițiile ALDE?

Liviu Dragnea: Nu s-a lucrat în această manieră, nu au fost obiecții dintr-o parte sau alta. Am convenit că este un act normativ de o importanță uriașă și trebuie să cumpănim și să analizăm fiecare prevedere, fiecare articol. Au mai fost nuanțări puse în unele articole, au fost unele reformulări ale unor articole pentru a nu exista, nu numai acum, ci și în anii următori, posibilitatea de interpretare în sens negativ.

Întrebare: Ce modificări vor fi făcute?

Liviu Dragnea: Nu vreau să intrăm în lucruri concrete, pentru că stăm o oră jumătate sau două. Săptămâna viitoare o să vedeți textul ordonanței. Ordonanța nu vorbește despre companii, ci reglementează cadrul general pentru a se putea înființa Fondul Suveran în România și este întocmită după ce Curtea Constituțională a spus că nu se poate adopta o lege sau o ordonanță cu o adresă punctuală, adică pentru înființarea unei societăți comerciale.

Întrebare: Despre rectificarea bugetară au fost discuții?

Liviu Dragnea: Am avut câteva discuții, nu lungi. Ministrul de Finanțe ne-a informat că rectificarea bugetară va fi realizată în așa fel încât deficitul bugetar să nu depășească 3%, așa cum am stabilit de la început. Doar câteva informații: ritmul de creștere a veniturilor este în grafic, au crescut în fiecare lună. Privind execuția la zece luni, spun doar o informație care mi se pare importantă, este o creștere cu 75% a investițiilor comparativ cu primele zece luni ale anului trecut, ceea ce reprezintă un semnal extrem de important. Față de 9 miliarde investiții anul trecut în primele zece luni, 16 miliarde investiții în zece luni din 2018, ceea ce pentru orice economie din lume reprezintă un semnal extrem de important.

Întrebare: Despre salariul minim?

Liviu Dragnea: Nu am discutat. V-am spus ce am discutat.

Întrebare: Ați făcut simulări despre impozitul pe venit din teritoriu?

Liviu Dragnea: Nu am discutat astăzi. Nu au putut să vină doi specialiști, unul de la Finanțe, unul de la Dezvoltare. Vom discuta cred că marți, vom avea o discuție finală și cu colegii de la ALDE, și cu Finanțele, și cu Ministerul Dezvoltării, și cu doamna prim-ministru, dar în același timp trebuie să discutăm și despre proiecția bugetară pe anul viitor, care este anvelopa care poate susține impactul bugetar al măsurilor pe care le propunem, în așa fel încât autoritățile locale să înceapă din 2019 să iasă din această situație în care au fost puse timp de douăzeci și ceva de ani de zile, astfel încât în fiecare an bugetul de stat se închidea pe bugetele locale. Sigur că vrem să punem și niște condiționalități de bun-simț, dar o să discutăm în detaliu după ce avem discuția despre buget.

Întrebare: Se va ajunge la o reducere a aparatului administrativ?

Liviu Dragnea: Din moment ce n-am discutat despre acest lucru, eu zic că e suficient.

Întrebare: Va fi Comitet Executiv săptămâna viitoare?

Liviu Dragnea: Păi trebuie să ne strângem, că am auzit că ați și dat această informație! Foarte bune discuțiile informale: noi spunem că s-ar putea să facem, voi ne-ați stabilit și data! Deci, dacă voi ați stabilit așa…

Întrebare: Unii colegi spun că cel mai bine ar fi la începutul săptămânii viitoare.

Liviu Dragnea: În continuare, îmi păstrez atribuțiile și competențele să discut eu cu colegii mei de partid, nu prin presă. Vreau să vă spun ceva: niciodată eu nu am anunțat un Comitet Executiv sau un Birou Permanent Național în presă. Prima dată fac anunțul prin sistemul partidului, pentru că așa mi se pare civilizat și corect față de colegii mei.

Întrebare: Tensiunile din partid ar trebui discutate într-un CEX?

Liviu Dragnea: Nu știu, domnișoară. Săptămâna viitoare vrem să avem acest Comitet Executiv, v-am spus zilele trecute, dar sigur că trebuie să reluăm permanent ca să menținem teme foarte importante pe lângă prostiile pe care le-am vorbit noi despre Fondul Suveran…

Întrebare: Domnul Netanyahu s-a arătat sigur că mai multe state își vor muta ambasada la Ierusalim. Cum vedeți acest subiect?

Liviu Dragnea: Lăsați-mă doar comentatorul miniștrilor PSD și a altor membri de partid. Încă n-am ajuns comentatorul sau consilierul prim-ministrului israelian. În schimb, dacă ați adus subiectul în discuție, îi mulțumesc public pentru gândurile bune pe care mi le-a transmis prin intermediul doamnei prim-ministru. Despre raportul de la MAE, când o să-l avem, o să discutăm atunci. Acum, CEX-ul de săptămâna viitoare nu se va referi la remaniere și are ca principal obiectiv să discutăm despre propunerile despre ASF și CNA.

Întrebare: Nu vor fi propuneri de sancțiuni?

Liviu Dragnea: Este vineri seara și vă rog frumos, nu vreau să mai comentez toate prostiile, toate invențiile pe care le spun unii și alții sau pe diverse site-uri și zvonuri. Consider că zvonurile care n-au nicio bază sunt niște prostii.

Întrebare: Vi se pare o prostie excluderea domnului Țuțuianu?

Liviu Dragnea: Domnișoară, n-am spus acest lucru și chiar a fost o decizie bună să vorbim și în această seară.

Întrebare: Există posibilitatea ca Executivul să ceară dividendele în avans?

Liviu Dragnea: V-am spus mai devreme ce am discutat. Cu părere de rău și cu regret că v-am dezamăgit, nu putem inventa alte subiecte!

Întrebare: Sunt subiecte pe care am vrea să le lămurim…

Liviu Dragnea: La acest lucru m-am referit: nu mai vreau să comentez prostiile și minciunile apărute în presă. Simplu!

Vă mulțumesc foarte mult!