10.04.2019

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în județul Giurgiu, localitatea Colibași

PSD

Am spus, pe de o parte, că dacă cei care conduc aceste instituții cred că sunt acolo în concediu sau în stațiune – vorbim de Sanitar-Veterinar, de Protecția Consumatorului, de Vamă, de cei de la Antifraudă –, se înșeală amarnic. Doi: cei de la hypermarketuri, am înțeles, foarte bine, vin și urmăresc toată producția, vin să vadă cum e calitatea în solar, cum se lucrează, cum e roșia, cum e transportată, foarte bine. Dar acele roșii care intră în România și inundă România sunt controlate? Că au prioritate pe raft. Mai avem acele luni care nu-s acoperite, vorbim de noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie și cam jumătate din mai, până pe 10 mai, unde, cu toate solariile, nu pot fi roșii românești. Ce putem să facem aici? Să-i stimulăm să-și ia centrale, să le dea bani direct să achiziționeze centrale, să le dea bani ca să poată să-și cumpere folie dublă și eventual să-și modifice suprastructura la solar ca să poată să o susțină, nu-s mari modificări de făcut, să fie o subvenție mai mare pentru cei care-și fac solarii încălzite, că nu poți să-i pui pe oameni să-și facă sere – un solar dintr-acesta e solid, e lucrat bine, dacă face câteva modificări, a pus folie dublă, ține căldura acolo –, ca să poată să acopere și celelalte luni. Pe de altă parte, instituțiile de care am vorbit trebuie să facă controale, să verifice, intră roșia pe la Giurgiu? Intră ardeiul, intră nu știu ce fruct? Acolo să poată să facă o analiză. Știu că este și în Giurgiu o firmă a unui om, nu mai țin minte în ce localitate e, care are un laborator și în cinci minute poate să îți dea exact ce compoziție are fiecare fruct sau legumă care intră în România.

 

Întrebare: Era o lege care prevedea ca 51% din marfă să fie românească.

Liviu Dragnea: Își bat joc de ea! Eu zic să discutăm realist și în mod eficient, n-avem nicio șansă cu acea lege ca producătorii români să aibă prioritate, pentru că li se pun atât de multe piedici. Interesul e să vândă marfă de afară. Dacă mergi în Franța sau în Germania și mănânci o roșie din magazin, oricum nu e ca roșia românească, pentru că n-are nimeni în lume pământul pe care ni l-a dat Dumnezeu aici în România, dar oricum, are ceva gust față de roșiile pe care le găsești în București. Azi-dimineață am încercat să mănânc o roșie, am tăiat doar o felie, n-am putut să mănânc restul. Spunea primarul de aici că dacă închizi ochii, nu știi ce mănânci. Dacă nu știi că e roșie, nu știi ce mănânci, poate să fie orice! Programul acesta a fost bun cu 3000 de euro pe hectar, dar e de început. Trebuie să prezinte ministrul un program mult mai agresiv de sprijin, pentru că nu ne batem cu o armată de copii, ne batem cu armate grele. România e inundată de carne congelată, de fructe și legume aduse de peste tot despre care nimeni nu știe câtă otravă conțin, la prețuri de nimic. Până să iasă românii cu roșiile, prețul pe piață este unul, când ies românii cu roșiile, vin la un leu. Înseamnă că este o mare bătaie de joc! Dincolo de faptul că sunt proaste, e și evaziune fiscală și contrabandă la greu. Or, eu cred că nu putem, adică sunt convins că nu are rost să cedăm aici. Ministrul e bun, am încredere în el, e curajos, eu sunt lângă el. Așa cum la programul cu tomata a prins curaj ministrul după ce a vorbit cu cei de aici, tot de aici din curte mărim programul, să fie pentru toate legumele la care se pun spații acoperite, în solar, pentru vinete, pentru ardei gras, pentru castraveți, pentru ardei iute, pentru salată, varză, ridiche, orice.

Mai e un lucru pe care trebuie să-l facem, că nu inventăm nimic, este ce avem în program: Casa de Comerț. Noi trebuie să îi ajutăm pe oameni să facă față concurenței, dacă încep să se facă capacități de procesare a producției care să fie pe lângă niște cooperative, că se asociază ori o comună întreagă, ori mai multe comune, cred că avem puterea să facem prin Casa de Comerț magazine unde să se poată vinde produsele românești fără să fie puse taxe de raft, de publicitate, tot felul de piedici și alte lucruri. Știți cât suc de roșii am băut eu, făcut la Turnu Măgurele? Era cel mai bun!

 

Întrebare: V-ați gândit la piețe ca afară în fiecare localitate?

Liviu Dragnea: Nu poți să faci în fiecare localitate, trebuie să faci o rețea de centre de colectare și lucrează ministrul la ea, o rețea de centre de depozitare și de procesare. Pe lângă măsurile de stimulare a producției, pentru că, v-am spus, lupta nu e ușoară, noi acum încercăm să construim într-un ritm nebunesc de scurt un sistem, un angrenaj care să recupereze ce s-a distrus în 30 de ani de zile, pentru că în fiecare an, în fiecare lună, în fiecare zi aici s-a mai câștigat o palmă de teren din piața comerțului românesc și ne-au inundat efectiv. Noi am aplaudat, am tăcut, tot timpul discutăm despre teme false care, cică, sunt cele mai importante, cine a mai spus ceva despre justiție, cine a mai scos o perlă, cine a mai făcut o greșeală. România reală e aceasta. Oamenii sunt interesați dacă îi ajutăm cu ceva ca să poată să crească producția și să se dezvolte, pentru că pământul e bogat și are potențial foarte mare. Nu e nimic exclus, dar trebuie să mărim producția pentru că potențial este foarte, foarte mare. Gândiți-vă că sunt cinci luni pe an în care ar putea să fie o producție în plus. Noi acum am avut în 2018 855 de mii de tone de roșii. Gândiți-vă că dacă mai punem cinci luni ne ducem la un milion și jumătate și încă nu e potențialul României. Gândiți-vă la celelalte produse, la vinete, la ardei, cât ardei gras se vinde în România produs în țară sau adus de afară? Ardeiul iute: cine Doamne iartă-mă mai știe care e românesc. Mănâncă un ardei iute românesc și unul străin! Usturoi, ți-e și frică să mai cumperi usturoi, nu știu de unde e, că e din China, de nu știu unde, nu că e iute, e otravă, toxic!

 

Întrebare: Nici în piețele locale producătorii români nu mai au loc și sunt controlate de Administrația Piețelor.

Liviu Dragnea: Acolo e altă mafie! Va fi alt subiect și discutăm în episodul următor, nu e imposibil de rezolvat, dar este foarte greu, pentru că nu discutăm cu o singură structură.

 

Întrebare: Nu sunt în subordinea primăriilor? PSD n-are cele mai multe primării?

Liviu Dragnea: Hai, duceți-o la PSD! Deci PSD gestionează mafia din piețe?!

 

Întrebare: Producătorii n-au unde să expună produsele la raft!

Liviu Dragnea: O să aibă sigur unde să le expună. Nu se poate mâine, că mâine voi aveți o problemă cu Toader, dar poimâine poate se poate! Noi trebuie să îi facem pe acești oameni să aibă o producție mai mare și dacă le creăm condiții și le mărim subvenția, atunci și ei se pot juca la preț. Este primul pas într-o luptă inegală acum cu această mafie a importurilor, ca să discutăm foarte deschis. Totul se face bucățică cu bucățică, treptat, dar important e să fim consecvenți. Nu vom câștiga lupta mâine, anul acesta. În 2020, dacă suntem sănătoși, va fi un pas important, pentru că atunci o să avem prima rețea de magazine românești unde să se vândă cu prioritate produse românești, unde acești oameni pot să meargă, dar nici măcar nu trebuie să meargă acolo, pentru că se face rețeaua de colectare, de depozitare, iar ce e calitatea a doua sau a treia, suc de roșii, bulion, zacuscă, la procesare. Nu e ca și cum ar fi loc pe piață și, dacă îi ajutăm cu producția, imediat au locul asigurat. Nu, trebuie să lucrăm în paralel, de aceea vă spun. Sunt 30 de ani în care s-a construit acest sistem în România.

 

Întrebare: Și curățenie în mafia piețelor când începeți concret să faceți?

Liviu Dragnea: V-am spus că discutăm altădată. Voi vreți ca aici, în curtea oamenilor, să discutăm despre tot!

 

Întrebare: Subvenția la cât ar putea fi mărită?

Liviu Dragnea: Sigur mai mult decât dublu. Și adăugăm plata pentru centrală, pentru modificarea solariilor și pentru folia dublă cu strat de aer.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE