06.10.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea după votul la Referendumul de modificare a articolului 48 din Constituția României

Votul a fost simplu, dar important. Am votat pentru ceea ce solicită milioane de români, pentru ceea ce cred eu că ne definește ca societate și ca națiune. Cred că e important ca românii să vină la vot, pentru că ar fi bine să decidem noi ce vrem pentru societatea și națiunea noastră. Știm cu toții că de ani de zile ni se spune că alții știu mai bine cum trebuie să trăim, cum trebuie să acționăm, alții știu mai bine ce e bine pentru noi. Eu cred că e momentul să decidem noi ce societate și ce țară vrem să avem și cum vrem să trăim în țara noastră.

Întrebare: Ați avut parte de un incident neplăcut. Au refuzat două persoane să dea mâna cu dumneavoastră. V-au spus ceva?

Liviu Dragnea: Șapte ani de-acasă!

Întrebare: Credeți în familia tradițională?

Liviu Dragnea: Da. Știți ce înseamnă familia tradițională? Înseamnă un bărbat și o femeie care pot face copii. Eu am doi copii pe care îi iubesc foarte mult.

Întrebare: Dacă nu pot face copii e o problemă?

Liviu Dragnea: Nu e niciun fel de problemă, dar pot adopta copii. Este o familie tradițională și dacă adoptă un copil înseamnă că acel copil are șansa dragostei de mamă.

Întrebare: Și dacă aleg să nu aibă un copil?

Liviu Dragnea: Știți că nu puteți face campanie astăzi, de referendum? Am avut un dosar pentru acest lucru.

Întrebare: De ce ați venit singur la vot, fără logodnica dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Fiind din București, ea trebuie să voteze la secția unde e arondată. A zis că vrea să meargă acolo.

Întrebare: Dacă peste ani cineva din familia dumneavoastră v-ar spune că are o altă orientare sexuală, ce i-ați spune?

Liviu Dragnea: L-aș ajuta foarte mult. Eu nu resping niciun fel de minoritate, nici măcar minoritatea sexuală. Nu încercați să spuneți că este un vot împotriva unor minorități sau unei minorități, categoric nu, dimpotrivă, cred că împreună, cu foarte multă înțelepciune și maturitate, trebuie să construim un cadru legal pentru parteneriatul civil cât de curând.

Întrebare: Ați avut întâlniri cu președintele Senatului și cu Tudorel Toader.

Liviu Dragnea: Eu am spus exact ieri că am stat de vorbă cu domnul Toader cam 1,5 minute, în rest am vorbit despre legea off-shore.

Întrebare: Ați ajuns la un consens pe legea off-shore?

Liviu Dragnea: Da, s-a ajuns la un consens, în sensul că trebuie să se uite mai atent pe cifre și cred că toți liderii de grupuri trebuie să se uite pe cifre, iar Comisia trebuie să aibă loc cu toate televiziunile în sală, să fie transmise live și toți românii să vadă, de fapt, despre ce e vorba.

Întrebare: Ministerul de Finanțe va veni cu o estimare a câștigului României?

Liviu Dragnea: A transmis deja domnul Teodorovici, în acele zile erau transmise acele analize.

Întrebare: Un termen-limită până la care va fi adoptată această lege?

Liviu Dragnea: A apărut incidentul cu domnul Iancu și nu mai suntem siguri că putem avea dezbaterea finală în Comisie în săptămâna care urmează, nu e imposibil, dar cel mai sigur este în cealaltă săptămână.

Întrebare: Ordonanța care modifică legile justiției nu va cuprinde amnistia și grațierea?

Liviu Dragnea: Nici vorbă. Ce legătură au legile justiției cu amnistia?

Întrebare: Ce ați stabilit cu domnul Toader?

Liviu Dragnea: Noi l-am rugat să analizeze – o să analizăm și noi – din raportul preliminar al Comisiei de la Veneția care sunt observațiile care pot fi adoptate sau cuprinse într-o ordonanță de urgență.

Întrebare: Va fi vorba despre pensionarea magistraților?

Liviu Dragnea: Eu m-am uitat cu atenție ieri seară, noi n-am introdus prin lege o altă procedură de pensionare. Din ce am văzut eu, s-au introdus doar câteva categorii noi. Să nu rămânem în această confuzie și cred că nici Comisia nu trebuie să rămână în această confuzie. Nu noi am introdus aceste prevederi, ele erau în lege, dar dacă e nevoie să se facă vreo modificare, sigur că da!

Întrebare: CCR a zis că președintele poate fi scos din ecuație, în draftul preliminar al Comisiei de la Veneția se menționa că ar trebui să rămână.

Liviu Dragnea: Dar președintele nu e scos din ecuație la numire, cum să fie scos?

Întrebare: Când vom avea această ordonanță?

Liviu Dragnea: Nu se poate da ordonanța de urgență până când toate legile vor fi publicate și vor intra în vigoare. 303 de-abia a ajuns la Cotroceni, ultima zi când o poate promulga este vinerea următoare, iar după ce se promulgă se publică și după publicare intră în vigoare în trei zile. De-abia atunci se poate vorbi de ordonanță.

Întrebare: Ministrul a trimis acel proiect la CSM?

Liviu Dragnea: Nu poți să trimiți un proiect prin care modifici ceva ce nu există! Aceasta este explicația.

Întrebare: Ați discutat și ce se va întâmpla cu Ordonanța 6?

Liviu Dragnea: Cred că până la urmă deputații trebuie să-și asume care sunt articolele care trebuie introduse în Ordonanța 6 și să o trimită la votul final.

Întrebare: Dumneavoastră ce formulă ați susține?

Liviu Dragnea: Să fie respinsă, bineînțeles.

Întrebare: Ce ar trebui să se întâmple după? Ați discutat cu domnul Toader despre acest lucru?

Liviu Dragnea: I-am rugat și pe domnul Toader, și pe cei din Comisia Juridică să se gândească care ar fi calea de urmat dacă se respinge Ordonanța și să vină cu propuneri.

Întrebare: Aveți foarte multe rugăminți pentru domnul Toader. Cum apreciați colaborarea cu ministrul Justiției?

Liviu Dragnea: Foarte bună, eu îl rog și el ascultă!

Întrebare: Ați stabilit cu doamna premier data următoarei ședințe la PSD?

Liviu Dragnea: Sigur nu va fi săptămâna care urmează. O să ne consultăm cu toți colegii să vedem care este cea mai bună dată. Săptămâna a doua începând de astăzi sau cel mai târziu a treia!

Întrebare: Se mai lucrează la evaluarea miniștrilor?

Liviu Dragnea: Îmi spunea doamna premier că e spre final.

Întrebare: Și dacă domnul Toader nu ascultă, ce se întâmplă?

Liviu Dragnea: Tot timpul ascultă când îi zic ceva!

La revedere, o zi bună, week-end plăcut!