06.02.2019

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea după întâlnirea cu reprezentanții primariilor municipiilor

Întrebare: Ați avut azi discuții cu reprezentanții primăriilor municipiilor. La ce concluzii ați ajuns?

Liviu Dragnea: Vă spun doar câteva cuvinte: i-am ascultat și le-am spus că în discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Guvernului zilele trecute și cu alți colegi din Parlament și cu domnul președinte Tăriceanu sunt asigurări de la Guvern că vor avea cel puțin bugetele pe care le-au avut anul trecut și o mare parte dintre municipii vor avea venituri mai mari, inclusiv cu cheltuielile cu plata însoțitorilor persoanelor cu handicap, iar la județe și la comune veniturile vor fi substanțial mai mari. Este o creștere de 27% pe toată administrația locală din cote defalcate din impozitul pe venit și din TVA care va veni către administrația locală față de anii precedenți.

Întrebare: Față de proiectul inițial publicat pe site…

Liviu Dragnea: Vor fi niște modificări, adică Guvernul va suplimenta de la bugetul de stat, acolo unde un municipiu sau nu numai un municipiu, orice localitate care nu poate acoperi, cu toată creșterea la 60% a cotei, Guvernul va aloca sumele necesare dacă cumva vreo localitate sau vreun județ, din sarcinile pe care le primește, nu le acoperă.

Întrebare: Ce se întâmplă cu cheltuielile sociale? Rămân în sarcina primarilor?

Liviu Dragnea: Vă referiți la însoțitorii persoanelor cu handicap? La consiliile județene am înțeles că vor merge cu 450 de lei pe locuitor, ca să fie o limită minimă și la localități pentru însoțitorii persoanelor cu handicap. La Primăria Capitalei eu le-am spus colegilor din București astăzi că, din punctul meu de vedere, trebuie să se ducă la o întâlnire toți primarii de sectoare și doamna primar general mâine la Ministerul de Finanțe. Pe mine mă interesa ca bugetul pentru toată capitala să crească – și crește –, iar cum se împart banii între Primăria Capitalei și primarii de sectoare trebuie să decidă ei șapte, cu argumente, cu atribuții, cu competențe, cu proiecte pe masă, toți șapte să decidă, pentru că s-au mai întâlnit o dată, să mai facă o întâlnire și împreună să se hotărască. Din punctul meu de vedere, cum decid ei, așa vom aproba și în Parlament.

Întrebare: Acolo unde municipiile nu vor avea bani să plătească cheltuielile sociale, din ce fonduri vor veni alocările?

Liviu Dragnea: Din TVA. Se va face chiar prin legea bugetului de stat.

Întrebare: Și cota de TVA care se va împărți către autoritățile locale va fi majorată? Cele 11 miliarde vor fi majorate?

Liviu Dragnea: Suma va fi majorată cu cât e nevoie. S-au făcut deja socoteli, în așa fel încât să se acopere aceste cheltuieli, dar sunt multe municipii care nu au nevoie de această sumă, pentru că au creșteri, de exemplu la Brașov, cu toate cheltuielile sociale și cu 60%, rămân cu 64 de milioane de lei. La Cluj, 100 de milioane de lei, deci creșterile sunt foarte mari.

Întrebare: Ați avut o discuție cu doamna primar general?

Liviu Dragnea: V-am spus mai devreme, nu pot să mă repet de cinci ori pe același subiect: banii Bucureștiului trebuie să îi împartă primarii de sectoare cu doamna primar general, să se întâlnească și să hotărască. E simplu. Nu le ia nimeni din banii Bucureștiului! Tot impozitul pe venit rămâne la București, e simplu.

Întrebare: Când ajunge proiectul în Parlament?

Liviu Dragnea: Am înțeles că vineri vor adopta în Guvern proiectul de lege, după care vine în Parlament.

Întrebare: Ați avut ultima discuție cu primarii?

Liviu Dragnea: Am avut o singură discuție. M-au invitat și am venit.

Întrebare: Veți mai avea negocieri cu cei din ALDE?

Liviu Dragnea: Nu am avut negocieri cu ALDE și UDMR, nu, nu mi-au plăcut foarte mult observațiile voastre. Habar n-aveți ce se întâmplă la acele discuții și spuneți „tensiuni peste tensiuni” ca să faceți un breaking news! Nu: am stat și am lucrat împreună.

Întrebare: Plecați în Statele Unite?

Liviu Dragnea: Nu, nu plec în Statele Unite. Am primit invitația, le mulțumesc pentru ea, am declinat-o, pentru că chiar trebuie să particip la discuțiile despre buget.

Vă mulțumesc mult, o seară bună!