25.10.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea după Biroul Permanent Național, la Parlament

PSD

Nicolae Hurduc este un om foarte bine pregătit, cu participări dese la multe acțiuni internaționale și colaborări cu universități de renume din lume. Este un om care a gestionat și a condus multe proiecte cu finanțare europeană și un om de la care noi avem așteptări foarte mari pentru a folosi tot potențialul de dezvoltare pe care-l are domeniul cercetării și, de asemenea, să reușească să facă din acest domeniu un motor de dezvoltare important pentru țara noastră, așa cum este în toate țările dezvoltate.


 

Întrebare: Este membru PSD?

Liviu Dragnea: Da.


 

Întrebare: Vine din partea organizației PSD Iași? Există posibilitatea ca organizația din Iași să aibă două portofolii, împreună cu domnul Toader?

Liviu Dragnea: Vedeți că greșiți? Întrebarea corectă este dacă ar trebui să aibă trei portofolii. Și ministrul Comunicațiilor e din Iași. Deci, în primul rând, nu putem să punem problema așa și vom avea o discuție foarte serioasă în Comitetul Executiv de săptămâna viitoare. Miniștrii nu sunt ai organizațiilor, miniștrii sunt membri în Guvernul României și sunt trimiși să conducă acele portofolii.


 

Întrebare: Modificările la Codul Penal privind abuzul în serviciu au fost declarate neconstituționale. În cadrul PSD veți avea o altă abordare, veți veni cu altă propunere, vor fi dezbateri mai largi în ce privește acest articol?

Liviu Dragnea: Acest articol se pare că este cea mai importantă problemă din istoria României. În legătură cu acest subiect așteptăm motivarea Curții Constituționale.


 

Întrebare: Vom vedea o altă abordare?

Liviu Dragnea: Vom vedea o motivare a Curții Constituționale, după care putem discuta.


 

Întrebare: După întâlnirea de ieri, veți veni cu o dezbatere mai largă pe Codul Penal?

Liviu Dragnea: N-au legătură întâlnirile de ieri de la Palatul Cotroceni cu procedura de dezbatere și reanalizare a Codului de Procedură Penală sau a Codului Penal.


 

Întrebare: Aveți de gând să discutați cu domnul Tăriceanu despre nemulțumirile acestuia despre prestația României de anul viitor la Consiliul UE?

Liviu Dragnea: Recunosc că n-am înțeles foarte bine la ce se referă domnul președinte Tăriceanu atunci când spune că România nu este pregătită pentru gestionarea președinției Uniunii Europene. Ce pot să vă spun eu, cu toată responsabilitatea: Guvernul este foarte bine pregătit să gestioneze președinția Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, lucru recunoscut, de altfel, și de secretarul general al Comisiei Europene. Camera Deputaților este foarte pregătită pe dimensiunea parlamentară, deci eu nu pot să spun că România nu este pregătită, ba dimpotrivă.


 

Întrebare: Vladimir Putin spunea că Rusia va ținti țări din Uniunea Europeană care vor găzdui rachete americane. Suntem amenințați în acest moment?

Liviu Dragnea: Nu știu. Avem doi specialiști în politică externă, domnul președinte Iohannis și domnul ministru Meleșcanu, și aștept de la dumnealor să ne traducă afirmația.


 

Întrebare: Aveți de gând să îi cereți domnului Meleșcanu să dea explicații?

Liviu Dragnea: Tocmai am făcut-o acum public. Nu explicații, ci să ne traducă celor care nu ne pricepem la politica externă, cei doi specialiști, domnul președinte Iohannis și ministrul Meleșcanu, să ne traducă aceste lucruri.


 

Întrebare: Cum vedeți acea propunere pe care a făcut-o domnul Tăriceanu ca toate partidele politice să ajungă la un consens privind statul de drept?

Liviu Dragnea: Partidul Social Democrat a prezentat ieri public cele zece principii pentru un stat de drept real și puternic, principii pe care PSD le urmărește de câțiva ani de zile și a acționat în acest sens cu toate riscurile și cu toate atacurile și jignirile și consecințele pe care le-am suferit. Sunt principii de la care nu ne abatem, principii pe care le-am urmărit și le urmărim în continuare. Cu oricine susține acele principii de bun-simț pentru orice țară democratică suntem foarte bucuroși să facem orice fel de înțelegere sau acord de orice natură. În ceea ce privește un ministru fără carnet de partid la Justiție, vorbeam cu colegii mei astăzi, se tot insistă ca domnul Tudorel Toader să devină o problemă, noi nediscutând acest subiect în partid până de curând, dar suntem obligați să începem să discutăm despre acest lucru. Nu vreau să caracterizez această propunere, că e bună sau rea, dar chiar mi-aduc aminte că am avut un ministru fără carnet de partid la justiție, doamna Raluca Prună, și s-a dovedit că a fost un ministru probabil bun, din moment ce este o idee care este susținută.


 

Întrebare: Ați discutat cu doamna prim-ministru despre evaluarea domnului Toader?

Liviu Dragnea: Nu, luni o să avem o primă discuție.


 

Întrebare: Comisia Europeană a transmis astăzi că este îngrijorată de procedura declanșată pentru revocarea procurorului general.

Liviu Dragnea: Și eu sunt foarte îngrijorat de procedura de revocare, mai ales când am văzut și eu care sunt motivele din acel raport.


 

Întrebare: Sperați să fie revocat?

Liviu Dragnea: Nu, eu nu îmi pun speranțe în revocarea unora sau altora. Cred că e o greșeală ca un om să își pună speranță în revocarea unora sau altora. Decizia este la domnul președinte Iohannis, din câte înțeleg.


 

Întrebare: Ce vă așteptați să facă președintele? Are președintele posibilitatea de a refuza?

Liviu Dragnea: Vă rog să discutați cu specialiștii în drept constituțional. Nu vreau să vorbesc în numele lor.


 

Întrebare: Ce ne puteți spune despre această decizie a lui Tudorel Toader? Ați spus că sunteți îngrijorat de ce ați văzut în raport.

Liviu Dragnea: E suficient.


 

Întrebare: S-a vorbit în spațiul public și despre faptul că această decizie e o condiție ca să-și păstreze portofoliul.

Liviu Dragnea: Puteți să fiți mai explicită din partea cui a fost pusă această condiție?


 

Întrebare: A dumneavoastră, a PSD.

Liviu Dragnea: Este o minciună. Cu ce vă fundamentați dumneavoastră minciuna?


 

Întrebare: E o rezoluție pe care ați adoptat-o în Partidul Social Democrat pentru modificarea legilor justiției și ați avut și în declarații publice atacuri la adresa procurorului general.

Liviu Dragnea: Niciodată eu nu am spus că domnul Lazăr trebuie să plece de acolo, dar dumneavoastră ați făcut o afirmație, că Tudorel Toader a fost condiționat de mine sau de partid că poate rămâne în Guvern doar dacă declanșează această procedură de revocare. Care sunt argumentele dumneavoastră? De fapt, este o afirmație destul de gravă.


 

Întrebare: Am întrebat pentru că în spațiul public s-a discutat despre acest lucru. Ați făcut în vreun fel presiuni asupra lui Tudorel Toader?

Liviu Dragnea: Categoric nu, domnișoară procuror, nu am făcut niciun fel de presiune.


 

Întrebare: Acum sunteți mulțumit de activitatea lui Tudorel Toader?

Liviu Dragnea: Nu sunt aici la microfon ca să fac acest lucru. Am alți colegi care-și dau cu părerea despre unii miniștri. Eu sunt obișnuit, așa cum mă cunoașteți foarte bine, să discut în partid, înregistrat sau neînregistrat.


 

Întrebare: Cum comentați faptul că domnul Lazăr a trecut în dosarul de candidatură o rezoluție de clasare a unui dosar în care era implicat domnul Klaus Iohannis?

Liviu Dragnea: Este unul dintre motivele pentru care am spus că și eu sunt îngrijorat.


 

Întrebare: Cum comentați faptul că DIICOT a închis dosarul SIPA, spunând că fapta nu există?

Liviu Dragnea: Mă depășește. Nu sunt nici avocat, nici procuror, nici judecător.


 

Întrebare: Până vine motivarea CCR, cum vă veți raporta la modificarea acestor coduri? Domnul Iordache spunea că cei de la Comisia de la Veneția au primit informații nu tocmai exacte. Comisia a recomandat ca amendamentele să fie rescrise de la zero.

Liviu Dragnea: Sincer, m-ați pierdut! Am spus mai devreme, vom face ceea ce se face în Parlament de obicei.


 

Întrebare: Veți rescrie de la zero acele modificări?

Liviu Dragnea: Noi vom face ceea ce spune Curtea Constituțională în motivare. Este instituția supremă în ceea ce privește controlul constituționalității și suntem obligați să respectăm aceste decizii.


 

Întrebare: Considerați că pentru dumneavoastră este o lovitură această declarare a abuzului în serviciu neconstituțională?

Liviu Dragnea: De ce?


 

Întrebare: Pentru că au fost multe voci, inclusiv cei de la Comisia de la Veneția, care spuneau că parlamentarii își fac modificări la coduri în folosul lor personal.

Liviu Dragnea: Nu, dimpotrivă, eu cred că abuzul în serviciu trebuie extins, ca să fie o lovitură pentru toată lumea, adică să poți să intri în pușcărie și dacă strănuți în spațiul public, de exemplu, pentru că produci un prejudiciu unui alt semen.


 

Întrebare: Veți discuta despre Gabriela Firea și înregistrările care au apărut în partid referitoare la Adrian Țuțuianu?

Liviu Dragnea: Cred că se va discuta, pentru că, fiind un subiect atât de plăcut, n-avem cum să ratăm să-l discutăm.

Vă mulțumesc mult și vă doresc o zi bună! În încheiere, vreau să urez la mulți ani Armatei Române și să-i asigur de tot respectul meu și al nostru, al întregului partid, pentru ceea ce fac pentru România! La mulți ani încă o dată!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE