23.07.2018

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, Președintele PSD, după întâlnirea cu premierul Irlandei, Leo Varadkar, la Palatul Parlamentului

PSD

Am discutat despre președinția României anul viitor, Brexitul, foarte important și delicat pentru Irlanda și despre cadrul financiar multianual. În ceea ce privește președinția României, i-am spus pe scurt care-s obiectivele noastre, prezentate și de doamna prim-ministru în Parlament. În ceea ce privește Brexitul, România susține poziția Irlandei de păstrare a stabilității și păcii în insulă.

Am discutat despre un subiect în care România și Irlanda pot fi cu poziții divergente, și anume politica agricolă comună. România nu susține plafonarea subvențiilor și a plăților directe către fermierii români, pentru că ar fi o lovitură devastatoare pentru agricultura românească. De-abia de doi ani România a început să se stabilizeze, a intrat pe un curs bun de dezvoltare a agriculturii și de îmbunătățire a raportului dintre import și export pe produse agroalimentare și ar fi o lovitură foarte grea pentru fermierii români. I-am explicat că poate fi o soluție ca fiecare țară să aplice opțional, dacă se dorește neapărat această variantă a plafonării plăților directe. Am spus acest lucru pentru că comisarul european pe Agricultură este irlandez. N-a respins ideea ca această măsură, dacă va fi adoptată, pentru că sunt mai multe țări care sunt împotrivă, să poată să fie aplicată opțional. I-am spus că poziția noastră nu poate fi schimbată, pentru că vorbim de o problemă de securitate alimentară a națiunii și nu mai putem accepta a doua defavorizare. Prima măsură care ne defavorizează și care nu este schimbată este diferența dintre nivelul de subvenție permisă pentru fermierii români, mai mic decât cel din vest. Dacă mai vine și această plafonare, după ce România s-a chinuit, practic, aproape treizeci de ani să treacă de la proprietățile foarte mici la exploatații mijlocii și mari pentru a deveni competitivă cu ceilalți producători din Europa, să ne întoarcem la situația dinainte pentru noi e inacceptabil și i-am spus-o destul de civilizat, să țină cont de acest lucru și să analizeze. I-a întrebat și pe membrii delegației și au spus că poate fi o opțiune ca acea măsură să poată să fie aplicată opțional. Nu se decide într-o astfel de întâlnire, dar am vrut să știe care este poziția noastră.

Acestea au fost principalele teme de discuție. Toată lumea speră să se încheie negocierile legate de Brexit în octombrie, dar cred că puțini cred în mod realist că se vor încheia, deci va fi încă un dosar important în cadrul președinției României. Punctul nostru de vedere este că aceste negocieri trebuie să se finalizeze printr-un raport corect între drepturi și obligații de ambele părți. Marea Britanie a avut și are în continuare contribuții serioase la politica externă, la politica de apărare și trebuie să colaborăm în continuare, dar trebuie să se respecte independența Uniunii Europene și foarte important este ca vocea negocierii din partea Uniunii Europene să fie unică și coerentă, pentru că e dificil ca 27 de state să negocieze fiecare cu Marea Britanie.


 

Întrebare: Ați vorbit despre referendumul pe care intenționați să-l faceți?

Liviu Dragnea: Nu, dumnealui nu a abordat subiectul și nici eu nu l-am abordat, dar aici lucrurile au intrat pe făgașul final, pe ultima sută de metri. La începutul lunii septembrie o să discutăm în coaliție și cu colegii mei din Senat și din partid, dar cred că în prima săptămână a lunii septembrie trebuie să fie votul în Senat pentru declanșarea referendumului în sensul dorit de cei trei milioane de cetățeni care au semnat acea inițiativă. Referendumul poate fi organizat la sfârșitul lunii septembrie, 30 septembrie, ultima duminică din septembrie sau prima duminică din octombrie. Trebuie să avem o discuție și cu Guvernul, pentru că oricum se va organiza referendumul, deci trebuie să prindem la rectificare banii în buget. Deci, 30 septembrie sau prima duminică din octombrie, nu e obligatoriu să fie duminică și nu doar o zi. Am spus că nu este obligatoriu, adică nu este limitativ.


 

Întrebare: O să avem și o lege a parteneriatului civil?

Liviu Dragnea: Eu sper ca până la începerea sesiunii parlamentare să se finalizeze întâlnirile și discuțiile cu reprezentanții asociațiilor care sunt implicate în acest subiect, în așa fel încât la începutul lunii septembrie să avem o bază de discuție pe care să începem să construim și să reușim să avem o lege are să clarifice multe lucruri în ceea ce privește parteneriatul civil. Ceea ce am spus în mai multe intervenții anterioare susțin în continuare, și anume că trebuie să avem o astfel de lege. Nu am fost niciodată intolerant, ba dimpotrivă. Trebuie să clarificăm noțiunea de familie, dar și parteneriatul civil, pentru că eu sunt absolut convins că fiecare cetățean din România și nu numai trebuie să aibă posibilitatea în țara în care trăiește să trăiască așa cum simte, fără să deranjeze alte comunități.


 

Întrebare: CCR a recunoscut deja un drept persoanelor de același sex. La ce vă mai gândiți?

Liviu Dragnea: Nu intru acum în aceste discuții. Ce a aprobat CCR era firesc, acel drept decurge din obligațiile noastre europene.


 

Întrebare: Cum ar trebui să sune legea?

Liviu Dragnea: Este un subiect foarte sensibil, sper că sunteți de acord cu mine. Din acest motiv, mă abțin să spun lucruri până când nu este cât de cât finalizat un draft care să aibă șansă să fie votat în Parlamentul României, pentru că orice afirmație, orice propunere, orice obiecție naște foarte multe discuții și pentru mine e important ca acest proiect să se finalizeze, nu omorât de dinainte de a se naște. Aș vrea să nu intru mai mult în detalii. Nu știu dacă este bine ca discuția în Parlament pe acest proiect să fie în aceeași perioadă a campaniei pentru referendumul pentru familie. Nu știu dacă este bine, dacă este rău. În această vară o să ne gândim foarte bine, cu multă înțelepciune și fără patimă care este cea mai eficientă variantă.


 

Întrebare: Va da dreptul la înfierea copiilor de către două persoane de același sex?

Liviu Dragnea: Eu personal am o rezervă aici. Încă o dată spun, înțeleg dorința firească de informație, dar nu vreau să spun mai multe lucruri.


 

Întrebare: Veți ține cont de punctul de vedere al președintelui privind legea 304?

Liviu Dragnea: Ținem cont de punctul de vedere al președintelui Iohannis, numai că n-avem de ce s-o modificăm. A fost votată, dezbătută transparent, a fost atacată la CCR, analizată, a fost întoarsă, a parcurs toate procedurile. Eu personal nu văd de ce ar trebui să reluăm o dezbatere și un șir de modificări pe legea respectivă. Legea a fost promulgată și trebuie să înceapă să fie pusă în aplicare.


 

Întrebare: Făcea referire la o serie de afirmații ale Comisiei de la Veneția.

Liviu Dragnea: Dacă vorbim despre acea secție, CCR nu numai că a declarat constituțională acea prevedere, ci a întărit și a spus că tocmai înființarea acelei secții contribuie la sporirea gradului de independență a justiției. Adică dacă ar fi anchetați de DNA, ar zburda pe câmpii, iar dacă îi anchetează doar acea secție, deci nu un procuror care să stea, nefăcând greșeala să-i pună pe același nivel pe procuror și pe avocat, așa cum a spus doamna președinte al Înaltei Curți, din moment ce nu poate fi anchetat de procurorul care este în proces, noi credem că are mai multă libertate, dar noi respectăm CCR, care a declarat constituțională această prevedere, a întărit faptul că această secție va spori gradul de independență a judecătorilor și chiar nu vedem niciun motiv să o scoatem din lege.


 

Întrebare: Cu recomandările Comisiei ce veți face?

Liviu Dragnea: O să ne uităm cu atenție pe fiecare, dar nu putem desființa CCR. Nu știu dacă e reală informația, dar dacă e reală, ce facem cu alte propuneri, că am înțeles că se propune să modificăm și Constituția? Suspendăm prevederile Constituției până când o modificăm?


 

Întrebare: Veți aștepta raportul final?

Liviu Dragnea: Legile oricum sunt la CCR, deci sunt în procedura stabilită, o să fie amânate, lungite, cum-necum să nu se întâmple. Această lege văd că a scăpat.


 

Întrebare: S-a mai întâmplat ceva, ați avut vreo discuție cu domnii Mișa și Teodorovici?

Liviu Dragnea: Cum n-ați văzut dumneavoastră, n-am văzut nici eu. Am văzut apeluri publice la televizor să meargă Iohannis de bunăvoie să depună banii. Eu aștept ca statul român și Ministerul de Finanțe, pentru că statul român poate fi reprezentat de Ministerul de Finanțe, nu de către ANAF, să facă demersurile necesare pentru ca acești bani să vină la statul român, nu să stăm de doi ani de zile și să mai stăm nu știu câți ani de zile învârtindu-ne în jurul unor chichițe avocățești, notariale sau de altă natură. Acolo lucrurile sunt foarte clare. Aștept cu foarte mare curiozitate ce va face Ministerul de Finanțe. Când doi se ceartă, unul rămâne cu banii! Eu îi încurajez să nu se mai certe și să vadă care este calea firească a statului să recupereze acei bani.


 

Întrebare: Cu funcția rămân amândoi?

Liviu Dragnea: Cred că rămân amântrei, și Iohannis!


 

Întrebare: Prioritare ar trebui să fie și datoriile primarului Negoiță?

Liviu Dragnea: Dați-mi elemente, că nu știu.


 

Întrebare: Sunt datorii de 240 de milioane.

Liviu Dragnea: Nu știu subiectul, mă interesez, îl analizez. Nu e nicio procedură? Nu e în instanță, nu e contestat? Situațiile sunt total diferite.


 

Întrebare: Și de firme apropiate de dumneavoastră, TelDrum și Turris, s-a scris că au datorii la stat.

Liviu Dragnea: Cât de apropiate de mine, doamnă? Eu tot spun, numai că dumneavoastră tot spuneți că e invers. Este atât de apropiată de mine cum e și orice altă firmă din România.


 

Întrebare: Vă referiți la o solicitare de a recupera datoriile de la toți cei care au probleme cu ANAF?

Liviu Dragnea: De la toți ceilalți unde datoriile sunt dovedite și sunt stabilite printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă. Dacă mă gândesc, de exemplu, ce o să facem cu toți banii pe care statul o să îi recupereze de la „Realitatea”? Ce o să facă cu atâția bani, dacă tot m-ați întrebat?


 

Întrebare: Dar la Dan Voiculescu?

Liviu Dragnea: S-a pus gaj pe niște imobile la care toată lumea se uită cum se dărâmă! Eu nu înțeleg de ce statul nu face niște proceduri de dare în plată, să pună acolo o instituție a statului măcar, ca să nu mai vedem, după marele spectacol al condamnării domnului Voiculescu, cum acele clădiri se auto-demolează.


 

Întrebare: Ați avut vreo discuție despre amnistia fiscală?

Liviu Dragnea: Eu spun cu foarte mare hotărâre și cu foarte mult drag și prietenie că este un act care se adoptă, nu se vorbește foarte mult. O să ajungem ca în „Petrică și lupul”, că va fi și nu va fi și va fi și nu va fi și poate să producă în mintea unor oameni de afaceri – nu poți să îi învinovățești – ideea că „ia să mai stăm puțin cu plata datoriilor, că cine știe cu ce vin ăștia!” Un astfel de act se analizează bine în cadrul Guvernului, în coaliție, se fac simulări, după care se adoptă, cu măsuri care să fie bune pentru mediul de afaceri și să descătușeze o parte importantă din acest domeniu, dar în același timp să nu fie frustrant pentru cei care și-au plătit datoriile la zi și aici trebuie să fie niște bonificații.


 

Întrebare: Un proiect privind amnistia și grațierea există?

Liviu Dragnea: De alt tip de proiect de acest gen eu nu știu. A fost singura isterie? Cum mai iese unul cu epoleți din presă și spune „vor adopta ordonanța nu știu care”, începe o isterie. Nu putem să guvernăm în acest fel.


 

Întrebare: Garantați că acest proiect nu există?

Liviu Dragnea: Dumneavoastră sunteți bancă, să garantez la bancă?


 

Întrebare: Sunteți un om influent…

Liviu Dragnea: Cel mai influent e Iohannis! Vorbim de România, doamnă, în PSD mai sunt și alți influenți, nu numai eu. În primul rând, nu îmi place acest stil, nu mă puneți să jur, nu se fac astfel de garanții.


 

Întrebare: E nevoie de un moment 0 în anul centenar?

Liviu Dragnea: Vreau să îl citez pe Florin Iordache, altă întrebare! Nu mai vreau să comentez non-știri, sincer!


 

Întrebare: Revenind la amnistia fiscală…

Liviu Dragnea: Despre amnistia fiscală, dacă se va adopta, vă asigur că voi vorbi pe larg, dar nu vorbesc așa, pe auzite!


 

Întrebare: Despre legea off-shore, cei de la ALDE spuneau că e posibil să lăsați firmele să-și recupereze investiția și abia apoi să se aplice taxele.

Liviu Dragnea: Nu știu ce au spus colegii de la ALDE, știu ce am spus eu, discutând și cu colegii de la ALDE, nu îmi permit să ies așa, de capul meu, fără să discut cu prietenii și partenerii noștri, și anume ceea ce s-a adoptat în lege trebuie să fie pus limpede, clar și fără echivoc și în anexa care cuprinde formula de calcul pentru deducerile din impozitul pe veniturile suplimentare. Este vorba de valoarea investițiilor despre care se vorbește în lege, este firesc să se deducă investițiile, dar nu este foarte bine clarificat în lege. Nu se deduc toate investițiile odată, ci într-o perioadă de timp, în așa fel încât statul român să primească bani, dar și companiile care investesc să poată să se mențină deasupra costurilor. Noi avem nevoie de acele gaze, avem nevoie ca cineva să le scoată, dar cei care le scot nu trebuie să lucreze în pierdere, să aibă nivelul de cash-flow firesc și necesar. Am avut o discuție cu doamna premier, cu domnul Teodorovici, nu știu dacă s-a promulgat legea, vom avea din nou o discuție în coaliție despre prevederile din ordonanță, care, repet, urmăresc să clarifice aceste lucruri și să întărească ceea ce s-a stabilit, și anume acea cotă de 50% pentru producția de gaze care să fie comercializată pe piața din România să nu se schimbe, precum și prevederile pentru domeniul specific din off-shore, pentru a fi stabilitate și predictibilitate pentru cei care au investit deja și urmează să investească, pentru cei care vor veni să se înscrie la celelalte perimetre care vor fi disponibile în Marea Neagră.


 

Întrebare: Ați vorbit cu domnul Vosganian? A zis că companiile vor pleca de aici.

Liviu Dragnea: N-am văzut ce-a zis, dar noi sperăm să nu plece companiile, în același timp, nici nu putem rămâne într-una dintre limitele generate de legea plecată de la Guvern și trecută de Senat în care statul român nu încasa aproape nimic și în România nu rămânea niciun metru cub de gaze, pentru că toate mergeau pe contracte bilaterale. Nu am văzut ce a zis și nu vreau să comentez. Această ordonanță este necesară pentru că legea trebuie să fie clară și fără echivoc, pentru ca în anii următori să nu existe echivoc nici din punct de vedere al interpretării statului, nici a agenților economici respectivi. Este o investiție de o importanță strategică uriașă pentru noi și trebuie să fie un proces care funcționează, adică cei care explorează gazele să o poată face pe toată durata acordului și statul român să poată să beneficieze.


 

Întrebare: Acel plan de taxare se va modifica?

Liviu Dragnea: Nu, rămân acele cote, dar trebuie să se definească fără echivoc valoarea investițiilor și modul cum se deduc aceste investiții, pentru că erau abordări neclare.


 

Întrebare: Ați vorbit despre un candidat unic PSD-ALDE…

Liviu Dragnea: Repet ce am spus la televizor eu cu vocea mea plăcută, am spus că varianta unui candidat unic este o variantă care rămâne deschisă. N-am spus că e varianta pe care mergem. Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu și i-am spus că nu acum vom decide, vom discuta spre sfârșitul anului, când vom avea analize mult mai riguroase, și anume candidatul la prezidențiale din partea noastră, a coaliției, pot fi candidați, poate fi unul singur, dar decizia va fi luată după o analiză riguroasă, nu pe baza unor orgolii, ci doar pe baza celor mai mari șanse pentru ca un candidat din partea noastră să câștige prezidențialele. Este aproape exact ce am spus și spun și acum.


 

Întrebare: Se fac sondaje în perioada următoare?

Liviu Dragnea: Se vor face analize și cercetări în permanență.


 

Întrebare: Este Călin Popescu-Tăriceanu o variantă bună pe care ați merge?

Liviu Dragnea: Tocmai am spus că o să facem analize, cercetări și verificări.


 

Întrebare: Partidul ar fi dispus să tragă pentru un candidat din afara lui?

Liviu Dragnea: Partidul pe care-l conduc acum cred că este foarte hotărât ca Klaus Iohannis să nu mai câștige un mandat, din câte cunosc eu acest partid mic și vioi.


 

Întrebare: Au existat informații că dumneavoastră ca ministru al Dezvoltării ați semnat un protocol cu SRI.

Liviu Dragnea: Mulțumesc pentru întrebare, să lămurim și această prostie. În primul rând, este vorba de un protocol care se referă la cyber-security, și anume la protecția datelor pe care le utilizează Ministerul Dezvoltării Regionale și instituțiile din subordine față de atacurile cibernetice. Nu vorbim doar de atacurile unor posibili hackeri, ci și din partea unor entități străine. Este un tip de protocol care s-a încheiat cu toate ministerele. A fost încheiat înaintea mea, doar am semnat revizuirea, dar nu înseamnă că nu sunt de acord cu ce s-a făcut înaintea mea. N-are niciun fel de legătură cu toate minciunile spuse. Mai vedeam și aseară o mare stea politică care voia să arunce că am semnat eu nu știu ce protocol secret cu SRI. N-are nicio legătură și nu se poate compara cu protocoalele secrete între SRI și structuri din justiție, care sunt întocmite într-un mod ilegal și neconstituțional. Acest tip de protocoale între SRI și instituții publice este necesar, dar de aici și până la a spune că am colaborat cu statul paralel – și se vede colaborarea, o simt cu fiecare termen la judecată. Este secret de serviciu. Eu am vrut să vorbesc despre el acum multe luni de zile, dar am fost sfătuit, fiind vorba de mine, să nu amintesc nici măcar despre titlul acestui protocol, pentru că fiind secret de serviciu mă putea chema imediat cineva la întrebări, cine știe ce informații dădeam unor puteri străine și eram și eu acuzat de înaltă trădare.


 

Întrebare: Este singurul pe care l-ați semnat?

Liviu Dragnea: Din câte îmi aduc aminte, da, dar sunt peste o sută și ceva de protocoale semnate cu SRI de către ministere și alte instituții. Eu cred că doamna premier și SGG ar trebui să facă o analiză serioasă și să vadă care protocoale de acest gen nu sunt firești sau nu sunt legale. Din câte știu, s-a cerut la toate ministerele să se dea această situație și cred că în perioada următoare se va face această analiză și se va cere SRI să fie de acord cu desecretizarea. Nu decid eu, dar cred că SRI ar fi bine să accepte să se desecretizeze acest tip de protocoale pentru cyber-security, nu văd ce mari informații putem da noi, ca să se închidă și această legendă.


 

Întrebare: Cum facem diferența între un protocol bun și unul rău?

Liviu Dragnea: E vorba de legal sau ilegal. Ne uităm în Constituție, ne uităm în legi și vedem dacă anumite prevederi dintr-un protocol încalcă Constituția sau legile. E simplu.


 

Întrebare: Despre remaniere se poate vorbi?

Liviu Dragnea: N-am deschis această temă nici cu doamna premier, nici cu domnul Tăriceanu. Nu cred că vom vorbi în această vară.


 

Întrebare: Există o campanie anti-PSD cu diferite mesaje obscene. Ce părere aveți?

Liviu Dragnea: Este o campanie mizerabilă și arată la ce nivel, cât de adânc s-au dus în mocirlă adversarii noștri politici. E tot ce vă pot spune, atât înțeleg ei din politică. Ei nu pot propune și n-au propus niciodată ceva coerent, ceva sănătos pentru români, așa cum noi nu numai că am propus, facem și rezultatele se văd. Au ajuns la această situație. Sigur că sunt mulți colegi de-ai noștri cărora le freamătă mâinile să vină cu contra-replici, fiind un partid mare, este foarte multă inventivitate. Eu zic că totuși e mai bine să ne uităm la acest spectacol!


 

Întrebare: Dacă codurile penale nu vor fi promulgate, se ia în considerare varianta OUG?

Liviu Dragnea: Nu știu, dar codurile penale sunt la Curte, o să se discute. E un subiect atât de îndepărtat, încât despre ce să vorbim acum?


 

Întrebare: Revenind, par simpli oameni care își înmatriculează mașinile…

Liviu Dragnea: Par.


 

Întrebare: Sunt influențați politic acești oameni?

Liviu Dragnea: Da. Eu am răspuns, cred că indiferent ce v-aș spune, rămâneți cu părerea dumneavoastră. Cred că am fost destul de clar.


 

Întrebare: Ați discutat cu doamna Firea să permită mitingul din 10 august?

Liviu Dragnea: Nu, dar de ce să discut eu? Noi n-am avut miting acolo? Să se facă încă un miting, poate mai facem și noi.


 

Întrebare: Câți oameni încap acolo?

Liviu Dragnea: Puneți întrebarea mai clar, așa!


 

Întrebare: Încap sau nu un milion de oameni?

Liviu Dragnea: Cred că pe trei straturi, așa!


 

Întrebare: Coaliția PSD-ALDE mai în calcul suspendarea președintelui?

Liviu Dragnea: E ca la candidatul la prezidențiale. Opțiunea rămâne deschisă.

La revedere, o zi foarte bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE