25.03.2019

Conferință de presă susținută de președintele PSD Liviu Dragnea, la Parlament

PSD

Bună ziua! După cum vedeți, m-am întors, deși unii au vrut să-mi bage cuțitul în spate – mă refer la niște domni în halat alb.

Astăzi am avut Comitetul Executiv Național, unde am aprobat lista pentru alegerile europarlamentare, în următoarea componență: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoș Benea, Victor Negrescu, Andi Cristea, Natalia Intotero, Gabriela Zoană, Bianca Gavriliță, Emilian Pavel, Doina Pană, Crina-Fiorela Chilat, Mariana Bălănică, Răzvan Popa, Luminița Jivan, Alin Pavelescu, Augustin Ioan, Cătălin Grigore, Roxana Pațurcă, Oana Florea, Dragoș Cristian, Mihai Ion Macaveiu, Liviu Brăiloiu, Florin Manole, Ion Voinea, Horia Grama, Alexandru Popa, Aida Căruceru, Gheorghe Tomoioagă, Anca Daniela Raiciu, Nasi Calențaru, Cristina Tăteață, Petru Moț, Luminița Țundrea, Emanuel Iacob, Cătălin Unciuleanu, Gabriel Bogdan Răducanu. Aceasta este ordinea aprobată. Fiecare candidat de pe listă a fost votat uninominal, supus la vot și votat uninominal. Mâine, împreună cu cele 1350000 de semnături care au fost strânse, vor fi depuse la Biroul Electoral Central.

 

Întrebare: De ce nu am avut o comunicare oficială cu privire la starea dumneavoastră de sănătate? De ce ați apelat la un spital privat?

Liviu Dragnea: În legătură cu comunicarea, poate greșesc sau nu, habar n-am, dar nu cred și nici n-am vrut să fac din acest lucru un caz național, cu acoperire publică foarte mare. O consider, totuși, o chestiune personală. Un alt motiv a fost că n-am vrut să tulbur activitatea spitalului. În legătură cu spitalul privat, am citit și eu mai multe comentarii: în primul rând, este un spital românesc, cu capital 100% românesc. În al doilea rând, eu așa am făcut toată viața și recomand tuturor să facă la fel: urmez medicul, un medic pe care-l știu de mult, un medic care a reușit o intervenție foarte complicată la Irina, pentru care-i mulțumesc acum și public. Acolo mi-a zis să merg și acolo m-a consultat și m-a îngrijit și suntem în contact permanent. Nu are legătură că este privat sau de stat, dacă îmi spunea să merg la oricare alt spital, acolo mergeam. Am urmat și voi urma medicul. Este vorba despre doctorul Catană.

 

Întrebare: Puteați să fiți îngrijit la Spitalul Militar. De ce nu ați făcut-o?

Liviu Dragnea: V-am răspuns. Respect medicii și cadrele din Spitalul Militar, cadre foarte bune. În România avem medici foarte buni, dar când eram în Teleorman, cu toate că puteam să merg la orice alt spital din țară sau din străinătate, aveam doi medici la care mergeam în permanență, aceiași medici. Și aici la fel!

 

Întrebare: Legat de mutarea ambasadei din Israel, știm că ministrul de Externe spunea că a finalizat acea analiză și a transmis-o către Guvern și către președinte. Ați primit această analiză?

Liviu Dragnea: Am văzut această analiză. Mie nu mi s-a părut atunci când am primit-o că este o analiză care să indice o variantă anume. Este o analiză bună, dar nu are finalitatea pe care mi-o doream eu, nu într-un sens sau în altul, dar subiectul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este un subiect care trebuie finalizat ca discuție și ca decizie la nivelul decidenților din statul român. Eu cred că mi-am exprimat primul susținerea pentru mutarea ambasadei la Ierusalim. Decizia administrativă sau oficială nu este nici la mine, nici la președintele Senatului, nici la Parlament. În schimb, cred că într-un timp rezonabil, poate mai scurt, în CSAT trebuie abordat acest subiect, analizat și prezentată decizia. Doamna prim-ministru a exprimat la întâlnirea de la Washington punctul de vedere pe care l-am avut înainte, pe care ni l-am asumat, pe care l-am susținut și pe care-l susține și dumneaei. Din punctul meu de vedere, Israelul are dreptul să-și hotărască unde să aibă capitala, ca orice stat suveran, dar, repet, trebuie o discuție în CSAT care trebuie începută, purtată și finalizată. Doar schimburi de replici nu ajută. În același timp, o foarte mare problemă pe care noi o avem cu Statul Israel este generată de refuzul de doi ani de zile al președintelui Iohannis de a numi un ambasador în Israel, cu toate că a primit mai multe propuneri din partea Guvernului. Nu cred că s-a mai întâmplat în istoria noastră ca într-o țară cu care avem relații deosebite să nu numim ambasador de doi ani de zile. Pentru mine este de neînțeles.

 

Întrebare: Președintele spune că nu a primit analiza respectivă.

Liviu Dragnea: Din câte țin minte și cred că nu greșesc, atunci s-a stabilit să se facă un grup de lucru cu reprezentanți din toate instituțiile relevante, inclusiv Guvern și Administrație Prezidențială, care a refuzat, din ce-mi aduc aminte, să trimită un om acolo. Nu cred că nu i-au trimis, dar nu eu trimiteam aceste adrese. Le poate cere, poate cere această analiză. Și cu analiza primită, și cu analiza neprimită, președintele României trebuie să genereze această discuție în CSAT. Dacă vrea într-un cadru mai larg, cu atât mai bine. Dar nu dă răspuns la acest subiect care este important, așa cum nu dă răspunsuri la multe alte subiecte, din păcate.

 

Întrebare: Ce câștigă România prin mutarea ambasadei?

Liviu Dragnea: România câștigă o relație specială cu Israelul. Sunt momente în istoria oricărei țări când are nevoie de sprijin. Noi avem relații foarte bune cu China pentru că acum mulți, mulți, mulți ani, România a fost printre primele țări care au recunoscut China. Putem folosi acest moment, acest prilej, această nevoie de sprijin a Israelului pentru a avea o relație și mai bună cu Israelul. Cu orice stat poți avea relații și mai bune decât le ai în prezent. Este un potențial foarte mare de dezvoltare între România și Israel. Sunt 500 de mii de români cetățeni israelieni care trăiesc acolo. Sunt foarte multe investiții care se pot aduce în România. De asemenea, este o dorință și din partea Statelor Unite, deci România nu are de pierdut, ar avea de câștigat. Este punctul meu de vedere pe care-l susțin fără niciun fel de ezitare, dar ceea ce ne face cel mai rău este faptul că această discuție nu se închide, doar e deschisă și nu se închide.

 

Întrebare: Astăzi, vizita Regelui Iordaniei a fost anulată din acest motiv. Este un dezavantaj?

Liviu Dragnea: România a avut tot timpul relații foarte bune cu statele arabe și le are în continuare și le va avea în continuare. Nu am de unde să știu care sunt resorturile, cauzele, motivele, nu știu dacă informațiile sunt reale, că a solicitat și președintelui un punct de vedere clar că nu se mută ambasada. Cert este că suntem într-o situație cu un subiect deschis pe masă care trebuie închis.

 

Întrebare: Suntem noi cei care ar trebui să ne ocupăm de acest subiect fierbinte?

Liviu Dragnea: De care alte subiecte fierbinți sau importante s-a ocupat politica externă românească în ultimii ani? Dacă identificați unul, să-mi spuneți și mie. Noi nu trebuie să fim o țară care să nu se ocupe de subiecte importante, doar să stăm la rând și să vedem ce poziții au unii sau alții și să zicem că și noi îi sprijinim. România în istorie și-a asumat foarte multe poziții importante care i-au adus foarte multe avantaje.

 

Întrebare: Ce facem cu Palestina, cu UE, care ne-a atras atenția că e mai bine să nu ne mutăm ambasada?

Liviu Dragnea: Eu cred că nu suntem în grupul de lucru care face analiza acestui subiect.

 

Întrebare: Ați discutat și despre candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU?

Liviu Dragnea: Când să discut, domnișoară? Eu nu am nici abilitățile, nici informațiile, nici experiența domnului Teodor Meleșcanu și e bine să vă răspundă dumnealui în ce situație suntem noi cu candidatura la Consiliul de Securitate, câte șanse avem sau nu, independent de mutarea sau nemutarea ambasadei române la Ierusalim.

 

Întrebare: Dar în analiză nu erau prevăzute și aceste riscuri?

Liviu Dragnea: Eu vă promit că în zilele următoare o să recitesc această analiză. Nu știam că mă scoateți la tablă să mă ascultați pe acest subiect, serios! Nu mai țin minte din toamna trecută.

 

Întrebare: Guvernul nu trebuie să transmită către Președinție acest raport?

Liviu Dragnea: Nu știu. Învățați-vă să-i întrebați pe cei de la Guvern.

 

Întrebare: Președintele spune că decizia finală va fi a dumnealui.

Liviu Dragnea: Și care e problema? Multe decizii are de luat președintele pe care nu le ia. Ce-am spus mai devreme? Să ia o decizie.

 

Întrebare: Cum poate premierul să anunțe această decizie care nu este în atribuțiile Executivului?

Liviu Dragnea: Noi vorbeam despre oportunitatea mutării sau nemutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim și eu am spus că trebuie o discuție în CSAT, pentru că acolo sunt toate instituțiile relevante de securitate națională ale statului român. Eu vă rog să stați liniștită, nimeni nu vrea să ia decizia domnului Iohannis din mânuțele dumnealui, chiar nimeni! Dar o discuție în CSAT trebuie să aibă, zic. Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, trebuie să spună, „Eu vreau să se mute ambasada României la Ierusalim sau nu vreau”. „Eu vreau să numim ambasador în Israel sau nu vreau, cât o să fiu eu președinte”. Decizii trebuie să ia.

 

Întrebare: Dar de ce doamna Dăncilă nu cere convocarea unui CSAT?

Liviu Dragnea: Chiar, de ce n-o face? Am o rugăminte foarte mare și respectuoasă: dacă subiectul conferinței de presă este mutarea ambasadei României, eu închid acum această discuție. O să reiau acea analiză și facem o conferință de presă specifică pe acest subiect. Eu nu țin conferințe de presă pe un subiect pe care nu-s pregătit.

 

Întrebare: Președintele a declarat că este hotărât să declanșeze un referendum pe data de 26 mai. Care va fi abordarea PSD?

Liviu Dragnea: De-abia îl aștept să organizeze referendum pe domnul Klaus Werner Iohannis! N-am avut discuție în CEX pe acest subiect, dar eu de-abia îl aștept. Va fi un prilej foarte bun pentru români să răspundă și la alte întrebări, ca de exemplu: câte case este nevoie să furi de la stat ca să ajungi președintele României? Este o întrebare. Sau câte zeci de dosare penale trebuie să-ți fie închise de prieteni ca să ai șanse la candidatura la prezidențiale? Adică genul acesta de întrebări. Sigur va fi un prilej serios de dezbatere pe teme de acest gen.

 

Întrebare: PSD va declanșa un al doilea referendum în aceeași zi cu alegerile?

Liviu Dragnea: Eu nu știu cum traduceți din română în română, dar mă pierdeți! Eu știu ce-am spus: de-abia îl aștept!

 

Întrebare: Veți merge la Palatul Cotroceni dacă vor fi consultări cu partidele?

Liviu Dragnea: Îmi puneți o întrebare dacă evaluăm noi dacă domnul Iohannis va consulta partidele? Nu vreau să-i dau idei, dacă invită sau convoacă partidele la consultări, o să luăm o decizie.

 

Întrebare: Un referendum va defavoriza PSD la alegeri?

Liviu Dragnea: Nu. Ei vor să defavorizeze Partidul Social Democrat prin mijloace nepolitice și nelegale. Prezența la vot? Noi le cerem tuturor românilor să vină la vot. Este un scrutin electoral de o importanță covârșitoare pentru România. Eu sper că multă lume a înțeles ce înseamnă Parlamentul European și cât contează calitatea fiecărui europarlamentar român care ajunge în această structură foarte importantă. Ne place sau nu ne place, acolo trebuie să avem oameni care să se bată pentru România, care înțeleg ce trebuie să facă pentru țara lor și care nu lucrează împotriva țării lor. Noi suntem foarte interesați ca românii să vină la vot și muncim în acest sens. Da, e un subiect pe care l-am discutat astăzi cu colegii din CEX, ca să avem o prezență foarte mare la vot.

 

Întrebare: Aveți și un scor țintă?

Liviu Dragnea: Nu am avut niciodată un scor țintă, niciodată când am condus eu vreo campanie electorală sau de când sunt președinte la partid. O să luăm exact atâtea mandate câte o să hotărască românii să ne dea.

 

Întrebare: Ați discutat azi ceva despre activitatea domnului Toader?

Liviu Dragnea: Astăzi n-am discutat dintr-un motiv foarte simplu: este ziua dumnealui, i-am și urat la mulți ani, îi urez și acum la mulți ani. De mâine!

 

Întrebare: Riscă să fie remaniat?

Liviu Dragnea: Stați puțin, remanierea nu este un risc pentru cineva. Vorbiți ca și cum ar fi ceva negativ.

 

Întrebare: Proiectele de OUG sunt cele așteptate de PSD?

Liviu Dragnea: Din câte știu eu, urmează ca în perioada următoare să aibă loc discuții cu specialiști de la Comisia Europeană pe aceste teme. În funcție de aceste discuții o să vedem ce formă rămâne.

 

Întrebare: Veți face contestare în anulare la dosarul Referendumul dacă acea OUG va fi adoptată?

Liviu Dragnea: Nu știu.

 

Întrebare: Aceste OUG au fost criticate de asociații de magistrați, au fost din nou proteste.

Liviu Dragnea: Când o să îi văd pe acești domni și doamne, pe care îi respect foarte mult și pentru care am muncit foarte mult ca parlamentar și ca membru în Guvern și ca orice pentru a avea condiții bune, că protestează pentru abuzurile inimaginabile care s-au întâmplat în justiția din România, atunci o să vă răspund la acest gen de întrebări, până atunci nu. În același timp, respect toți magistrații care au avut poziții publice în care au condamnat fără ezitare astfel de abuzuri, pentru că, din păcate, un sistem ocult și corupt a penetrat justiția română. O știți și voi, o știu și eu și o știe mare parte din populația României. Despre acest lucru Iohannis nu vorbește niciodată ca șef al statului și mulți alți din sistem nu vorbesc. Este un fapt de o gravitate foarte mare: protocoale secrete, dosare, documente care sunt trimise în instanță cu specificația clară că avocații n-au acces la ele, iar noi vorbim de dreptul la un proces echitabil sau corect? Vorbim de prezumția de nevinovăție? Sunt lucruri care trebuie să fie discutate până când toți avem garanția că așa ceva nu se mai întâmplă în țara noastră. Am vorbit cu mulți colegi, cu mulți oameni care aveau o altă poziție și care erau foarte nervoși, până când, din păcate, și lor li s-a întâmplat un abuz și au rămas șocați când au simțit pe propria piele că ceea ce spuneam noi și mulți alții este adevărat.

 

Întrebare: Puteți să ne explicați motivele pentru care Florin Iordache a sesizat CCR? Cum vă avantajează această sesizare?

Liviu Dragnea: Am vorbit cu Florin Iordache astăzi, înainte de Comitetul Executiv, și m-a informat că a luat această decizie vineri. L-am întrebat și mi-a zis, foarte simplu, că în opinia lui – a făcut-o nu în numele Camerei Deputaților, ci ca președinte al Camerei Deputaților – este un conflict juridic de natură constituțională și că acolo nu s-a respectat legea care era obligatorie, să existe completuri specializate de trei, parcă. Nu am stat înainte de CEX, când finalizam lista, să îmi spună în detaliu.

 

Întrebare: Este o coincidență că avocații dumneavoastră au cerut același lucru în instanță?

Liviu Dragnea: Este o coincidență și faptul că respir același aer cu mulți oameni! Pe acest subiect, văd că abordarea este foarte interesantă. Sigur, este o comparație forțată, dar dacă cineva încalcă o lege, văd că problema se pune la unul care sesizează că s-ar încălca o lege, nu la cel care încalcă legea, deci acela e vinovat. Ar trebui să ne punem întrebări foarte serioase despre modul cum s-a funcționat în acea instituție. Deja CCR a descoperit un fapt destul de grav. Dacă și acum au dreptate în această speță, iertați-mă, totuși, un român chiar așa este exagerat să-și dorească să aibă dreptul la un proces echitabil, la un proces corect, să fie judecat de un complet compus legal. Problema e cu ce mă avantajează pe mine? Îmi dă ani din viață? M-ați întrebat dacă depun contestație în anulare. Habar n-am, nu știu. M-a întrebat și avocata. Nu știu dacă depun! Îmi mai dă mie cineva înapoi viața pe care mi-au distrus-o acești indivizi care m-au condamnat politic pentru că am spus oamenilor să vină la vot? Cu ce mă avantajează pe mine dacă aș depune contestație în anulare?

 

Întrebare: Nu ați mai avea cazier.

Liviu Dragnea: Și dacă nu mai am cazier, ce? Miza mea nu mai este să fiu premierul României, miza mea e programul de guvernare. Uitați-vă, totuși, că sunt niște chestiuni foarte grave care s-au întâmplat în România. Sunteți copii tineri. Mă rog la Dumnezeu azi, de Buna Vestire, niciunul dintre voi să nu treceți prin așa ceva, să nu fiți vreodată atât de frustrați de o mare nedreptate care vi se face. Gândiți-vă la oameni care au stat în pușcărie degeaba, la magistrați care au fost târâți ani de zile, suspendați din magistratură, pe ambițiile unora sau altora, ale lui Kövesi, Coldea, Maior și alții. Gândiți-vă serios la acest lucru, dincolo de politica postului, de alte lucruri, dincolo de manipulări. Sunt lucruri foarte grave. O societate nu se poate construi nesănătos. Statul de drept nu înseamnă statul de drepți, că sunt câțiva șmecheri care hotărăsc ei, ei sunt dumnezei, ei spun cine trebuie să meargă la pușcărie, cine nu, cine scapă, cine nu scapă cine are dreptul la viață, cine nu, cine are dreptul la afaceri, cine n-are dreptul la afaceri. E singura mea rugăminte, doar să reflectați. Cu ce să mă ajute completele de 3? Habar n-am.

 

Întrebare: Domnul Iordache nu a găsit nicio problemă cu acel articol 97. Urmează să aveți o sentință definitivă.

Liviu Dragnea: Am văzut ce spune doamna Ene Dogioiu, cum să mă condamne mai repede, dar eu pun problema altfel. Am înțeles că Iohannis vrea să intru în pușcărie ca să doarmă liniștit. Klaus, poate nu intru, nu te culca pe o ureche! Dacă cumva o astfel de acțiune ar aduce dreptate pentru mii de oameni, să nu se aducă dreptate pentru ca domnul Werner Iohannis să doarmă liniștit? Nu se poate judeca așa. În orice țară ca afară așa ceva n-ar fi acceptat. La noi trebuie să fie acceptat. Uite că eu nu sunt de acord! Și o să lupt până la capăt, cu toată coloana mea!

 

Întrebare: Nu vă este teamă că toată această luptă pentru dreptate va fi decontată electoral de PSD?

Liviu Dragnea: Eu vă spun ceva, Guvernul și PSD nu se ocupă numai de acest lucru, numai că eu n-am nicio șansă în discuțiile cu voi să discutăm despre ce se întâmplă în România, despre faptul că am depășit Portugalia la PIB, că urmează Cehia, că angajamentele luate din punct de vedere economic și social de noi au fost atinse, ceea ce am promis am făcut, despre faptul că România își continuă cursul de creștere economică, despre investițiile majore care încep să se întâmple acum în sănătate, despre miile de proiecte care se întâmplă în fiecare comunitate locală din România, despre faptul că s-a pornit în mod real, nu în glumă, prima autostradă din Moldova. Cu aceste lucruri se ocupă PSD, numai că la conferințele de presă, nefiind subiecte importante, mă duceți la ambasada din Ierusalim, sigur, e important subiectul, la completurile de 3, de 5, de 7, de 9, dar este o componentă pe care o parte din societatea românească o așteaptă, și anume să nu mai fie nedreptăți. Mi-am asumat orice în mod conștient, iar răspunsul clar la întrebarea dumneavoastră l-am mai dat și îl mai dau o dată. Sunt momente, sunt perioade, când un partid trebuie să-și asume și costuri electorale, pentru că, din păcate, aceste cicluri de patru ani de zile au făcut ca anumite dorințe care la începutul unor mandate erau sincere sau determinări foarte sincere nu s-au putut duce la capăt pentru că pe parcurs s-a spus „s-ar putea să avem costuri electorale” și pentru două, trei, patru procente în plus România n-a putut să finalizeze niște teme importante. Este o chestiune asumată de tot partidul. În același timp, e asumată și toată gama de realizări ale programului de guvernare pe care oamenii le simt, dar unii ca Iohannis și ca alți inși care ies la televizor și mint întruna ne spun că, de fapt, cuponul de pensie minte și că pensia nu e mai mare sau, chiar dacă e mai mare, vedeți că n-o să mai fie bani!

 

Întrebare: Care este diagnosticul pus de medici și câte zile ați fost internat?

Liviu Dragnea: Diagnosticul este unul foarte bun, și anume hernie de disc cervicală și lombară. Am discutat despre operație și am convenit să nu facem pasul acum către operație, să încercăm cu fizioterapie, kinetoterapie, înot, repaus cât mai mult, mă rog, întins.

 

Întrebare: Știm că nu v-ați prezentat la ultimul termen…

Liviu Dragnea: Trebuia să trimită mascații să mă ia de-acolo. Am citit și această chestie de la unul la căpătâiul căruia am stat la Istanbul când a fost operat. M-am dus și am stat la căpătâiul lui o zi întreagă. De Victor Ponta vorbesc, da.

 

Întrebare: Pe 15 aprilie este următorul termen. Veți merge?

Liviu Dragnea: Mă duc de pe 14 seara, să fiu primul la rând!

 

Întrebare: Doamna Plumb și doamna Intotero vor pleca din Guvern înainte sau după alegeri?

Liviu Dragnea: Eu nu cred că trebuie să stea în Guvern până la data alegerilor. Le-am spus și i-am spus și doamnei prim-ministru că nu cred că un membru al Guvernului poate să fie și în campanie electorală, poate să gestioneze și problemele din minister. Doamna Plumb este ministrul Fondurilor Europene, nu putem să ne jucăm cu acest lucru. Aștept, după ce doamna prim-ministru se întoarce, vom avea o discuție.

 

Întrebare: Paul Stănescu a votat împotriva doamnei Plumb, cu anumite rețineri. De ce? Și de ce ați optat pentru oameni din afara partidului?

Liviu Dragnea: Paul Stănescu a avut o intervenție pe care eu am apreciat-o, dincolo de divergențele noastre. El a spus că în acele momente, în toamna anului trecut, Rovana Plumb a spus că din cauza lui există riscul să avem sume mari dezangajate la Programul Operațional Regional. S-a dovedit în final că nu a fost așa, ceea ce este foarte bine pentru România, 870 și ceva de milioane de euro n-au fost pierduți. Era normal ca Paul Stănescu să spună acest lucru în CEX și eu l-am susținut. A fost o supărare cu care eu n-am fost de acord, aici nu l-am susținut și acesta e motivul pentru care a votat împotriva doamnei Plumb, dar, separând acest lucru, am spus în CEX și spun și aici, public, e de datoria mea și a noastră să spunem că nu a avut nicio vină, ba dimpotrivă, POR a funcționat bine, cu toate că – sigur că s-au uitat aceste lucruri – când era Sevil Shhaideh acolo, practic, nu erau acreditate autoritățile de management și au recuperat foarte mult în 2017. În ceea ce privește cei trei colegi de partid acum cu noi, Carmen Avram, Cristian Terheș și Maria Grapini, n-a fost nicio ezitare la niciunul dintre ei din partea colegilor noștri și nu astăzi au aflat despre acest lucru. Este vorba despre trei oameni care, nu neapărat la pachet, dar o să mai discutăm despre acest lucru, Carmen Avram este o doamnă pe care o știți cu toții și o știe o țară întreagă care își apără foarte mult principiul dreptății, a militat mereu împotriva unor abuzuri, face parte dintr-o echipă de reporteri care n-a cedat în toți anii la niște presiuni inimaginabile și acțiuni incredibile într-un stat de drept împotriva acelui trust de presă. Din păcate, n-a fost doar împotriva acelui trust de presă, sunt puține trusturi de presă împotriva cărora n-au fost luate măsuri de-a lungul anilor, din păcate, în România. Este un patriot și un om care a sprijinit mereu, din poziția în care a fost, nu PSD, ci principiile în care crede PSD și abordarea pe care a avut-o PSD, cel puțin în ultimii ani. Cristian Terheș este un cetățean româno-american din Zalău, un om care în multe momente importante, când alții tăceau, a avut poziții publice asumate, fără să fie un sprijinitor sau un militant al PSD la origine, dar a militat și a susținut acțiuni începute de noi îndreptate împotriva abuzurilor. Maria Grapini este un europarlamentar pe care eu îl apreciez, o și cunosc de foarte mult timp, tot partidul o apreciază și cred că nu numai partidul pentru pozițiile pe care le-a avut în Parlamentul European, adoptate fără niciun fel de rezervă, teamă sau ezitare. E o bună româncă și un patriot foarte bun. Eu sunt foarte bucuros că-s la noi pe listă, împreună cu ceilalți colegi pe care vi-i i-am citit și care vor forma o echipă în care eu am foarte mare încredere, o echipă care va rămâne întreagă după ce vor fi aleși, nu cum s-a întâmplat în acest mandat, când au plecat unii într-o parte, alții în altă parte, iar România va simți în următorii cinci ani de zile că acolo cel puțin un grup de europarlamentari români se bate pentru această țară, ceea ce va conta cel mai mult.

 

Întrebare: Care este stadiul discuțiilor pe OUG 114?

Liviu Dragnea: Am vorbit în week-end cu domnul Tăriceanu și cred că mâine sau poimâine o să avem ultimele discuții. Pe partea de sistem bancar, fonduri de pensii, discuțiile sunt finalizate, energie la fel, mai avem de purtat o discuție pe companii.

 

Întrebare: Atribuțiile de președinte la Cameră vor fi exercitate în continuare de Florin Iordache?

Liviu Dragnea: O să mă hotărăsc acum la birou, trebuie să mă gândesc, după aceea o să se învețe cu acest lucru!

 

Întrebare: PSD câștiga în 2016 cu un scor de peste 45%. Acum, ultimul sondaj arată PSD sub 27%, aproape la egalitate cu liberalii. Dacă PSD obține un scor slab, vă veți asuma în calitate de președinte? Ne putem aștepta la o demisie?

Liviu Dragnea: Haideți să vorbim după alegeri. Am văzut și eu sondajele acelea. Am văzut desene animate mai interesante decât acele sondaje. Așa erau și în 2016.

 

Întrebare: Domnul Nicolae spunea că ne-am grăbit cu aderarea la Parchetul European. Împărtășiți această idee?

Liviu Dragnea: Nici nu pot să-l contrazic foarte mult, am mai spus-o o dată, dar eram pe hol, unde vă place vouă să m-alergați, după ce am văzut care este procedura prin care va fi desemnat viitorul procuror european, vă spun că indiferent cine va ajunge, este o problemă. În urma unor negocieri politice, în urma unor discuții, eu m-aș fi așteptat ca procurorul european să fie rezultat în urma unor evaluări, analize, concursuri, interviuri făcute de un grup de juriști de renume din Europa, dintre cei mai buni doritori din continent. Iertați-mă, sunt mulți care-și pun problema dacă se poate avea încredere în cel care va ajunge procuror european, indiferent care ar fi acela, în urma unor negocieri pur politice. Și atunci ce să facem? Luăm și noi modelul, băgăm în Parlament procurorii șefi și începem negocieri politice?

 

Întrebare: Poziția Mariei Grapini în cazul Kövesi a contat în alegerea ei pe listă?

Liviu Dragnea: Nu, a contat toată activitatea Mariei Grapini.

 

Întrebare: Ați sesizat greșelile gramaticale pe care le face?

Liviu Dragnea: Sesizați-le voi.

 

Întrebare: Există discuția ca România să se retragă din Parchetul European?

Liviu Dragnea: Nu există această discuție în PSD din România, nici în Guvern. Dar domnul Cioloș Julien ar fi putut să întrebe atunci sau să dea drumul la o dezbatere publică, că tot îi place lui să mintă despre transparență, dacă românii vor să adere, pentru că sunt țări din Europa care n-au aderat.

 

Întrebare: Veți putea conduce această campanie pentru europarlamentare? Veți merge prin țară?

Liviu Dragnea: O conduc indiferent cum aș fi. Mă leg cu scânduri și tot o conduc!

 

Întrebare: Cum vedeți gestul fără precedent al lui Tudorel Toader de a respinge prelungirea acreditării pentru doi reporteri?

Liviu Dragnea: De ce îmi pui această întrebare, Mădălina? Eu, dacă aș fi procedat așa, nu mai aveați niciunul acreditare, umblați după mine peste tot, facem curse pe aici, prin Parlament!

 

Întrebare: Nici măcar dumneavoastră nu ați recurs niciodată la acest gest…

Liviu Dragnea: „Nici măcar dumneavoastră”? Eu n-aș face, n-am făcut și n-o s-o fac, cu tot dragul. E ziua dumnealui, la mulți ani!

La revedere, o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE