03.02.2019

Conferință de presă susținută de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

PSD

Bună seara! La mulți ani! E prima dată când ne întâlnim în anul 2019. O să fie o conferință de presă scurtă, pentru că o să tot vorbim în zilele următoare și în perioada următoare. Nu putem, după o asemenea pauză, să spunem tot într-o conferință de presă.

Azi am avut trei întâlniri importante: Comitetul Executiv Național, întrunirea grupurilor senatorilor PSD și a deputaților PSD, al treilea eveniment. Au fost adoptate câteva hotărâri de organizare. Am înțeles că ați fost puși la curent cu organizarea de alegeri interne în județele unde sunt președinți interimari. Am discutat și despre buget, am discutat și despre modul de organizare, modul de comunicare și de acțiune atât al senatorilor PSD, cât și al deputaților PSD, o coordonare mai bună între acțiunea din Camera Deputaților și cea din Senat. De asemenea, o colaborare mai strânsă între cele două camere și Guvern. Despre buget, așa cum v-am spus mai devreme, am spus și în Comitetul Executiv Național, și celorlalți colegi din grupurile parlamentare: vreau ca o sumă rezonabilă, dar importantă din bugetul unor servicii secrete să fie mutată la sănătate pentru niște programe care sunt vitale pentru România, în special pentru milioanele de copii din România. Eu cred că orice program de alocare gratuită de vitamina D, o vitamină extrem de importantă pentru om, poate fi considerat tot program de siguranță națională, o suplimentare a programului pentru diabetici – toate aceste elemente vor fi prezentate în zilele următoare în detaliu. Este tot un program de importanță națională și de siguranță națională, pentru că eu cred că sănătatea românilor și în special sănătatea copiilor români este tot o problemă de siguranță națională, așa cum este și securitatea alimentară.

Despre bugetele locale: în acest an vrem să se încheie toată perioada de ani negri, de mult timp, în care administrația locală a fost subfinanțată. Noi am avut ca unul dintre obiective, obiectiv important, să scoatem satul românesc din noroi. Programul Național de Dezvoltare Locală a avut ca principal obiectiv acest lucru și lucrurile se întâmplă bine în cadrul acestui program și oamenii din satele românești și din orașele mici, dar nu numai, încep să vadă cum s-a ridicat nivelul de civilizație de acolo și nivelul de acces la civilizație, condiții civilizate de trai. În același timp, în 2019 unul dintre pilonii pe care se va baza bugetul îl reprezintă investițiile, investițiile la nivel național, cât și investițiile la nivel local. I-am cerut ministrului de Finanțe și o să îl ajut și eu în această seară, în această noapte, să mai facă încă o simulare pe bugetele locale pentru a fi siguri că niciun consiliu județean nu va fi în situația în care să nu aibă mai mulți bani decât au avut până acum și să ajungem într-un an-doi de zile să putem pune o condiție obligatorie ca minim 20% măcar din bugetele locale să se ducă în investiții. Se poate face acest lucru, dar nu le poți cere așa ceva fără să le dai bani. Guvernul, prin proiectul de buget, și Parlamentul ulterior vor aloca sume îndestulătoare pentru administrația locală, în așa fel încât dezvoltarea comunităților locale să fie unul dintre obiectivele majore nu numai ale acestei guvernări, cât și pentru guvernările ulterioare. Dacă vom reuși – sunt sigur că de anul viitor putem face acest lucru – ca 20% din bugetele locale să fie îndreptate către investiții, atunci putem discuta de aproape 5 miliarde de euro care în fiecare an să fie investiți în comunitățile locale și putem discuta ca în cinci-șase ani de zile satul românesc să arate, poate, mai frumos decât un sat din vestul Europei.

Vreau, de asemenea, să fac o precizare, pentru că, totuși, e prea multă minciună: vorbesc despre bugetul Bucureștiului și vreau să spun câteva lucruri. Bugetul Bucureștiului nu s-a diminuat, dimpotrivă, s-a mărit. Tot impozitul pe venitul local la nivelul Bucureștiului rămâne la nivelul Bucureștiului, dar primarii de sectoare au solicitat o întâlnire cu ministrul de Finanțe. Ministrul de Finanțe le-a spus doar că toți banii sunt pentru bucureșteni, dar hotărâți-vă, primarii de sector și primarul Capitalei, cum vreți să se repartizeze între sectoare și Primăria Capitalei. Ceea ce au propus primarii de sectoare și-au asumat în scris și același lucru și-l asumă și ministrul de Finanțe, implicit Guvernul și noi. Nimeni din Guvern sau din Parlament nu a spus că „acel procent merge la sectoare, acel procent merge la Primăria Capitalei”. A fost decizia lor pe care noi o respectăm. Deci, eu cred că e bine să înceteze aceste minciuni. Nu vor înceta minciunile? Atunci nu o să mai las nicio minciună să nu fie taxată, să nu fie explicate lucrurile, până când oamenii se vor convinge. Eu sper ca oricine lucrează în administrația locală să se concentreze pe promisiunile pe care le-a făcut și pe care oamenii le-așteaptă, și anume să se cheltuie banii pentru dezvoltarea comunităților, nu pe prostii! Atunci când sunt foarte mulți bani, când sunt sume uriașe de bani, tentația e să se cheltuie și pe prostii sau pe lucruri pe care oamenii nu și le doresc cu adevărat.

Cam aceasta au fost, în câteva cuvinte, ceea ce voiam să vă spun.

 

Întrebare: Ați discutat astăzi care sunt variantele în privința celor doi miniștri? Ce veți face?

Liviu Dragnea: Decizia noastră este să mai așteptăm puțin și să vedem dacă domnul președinte Klaus Werner Iohannis ne spune ceva, dacă răspunde cu ceva, dacă ne spune de ce nu a vrut, de ce nu îi vrea. Poate ne răspunde și de ce blochează numirea unor ambasadori. Eu nu știu cum s-a simțit când l-a primit pe ambasadorul Israelului, noi neavând ambasador acolo de doi ani de zile. Ne-am făcut de râs. De râs! S-au trimis mai multe propuneri pentru ambasadori, cel puțin pentru Israel, din câte știu eu, cred că este a doua sau a treia propunere. Nici măcar nu spune, „domnule, o vreau pe Mădălina”, dar să spună! România stă cu locuri goale de ambasadori în state importante, Canada, Belgia, Israel și altele. Deci, așteptăm să vedem ce spune și în funcție de acest lucru o să ne sfătuim și-n coaliție, și cu doamna prim-ministru, și cu ministrul Justiției care este cea mai bună cale de urmat și o vom urma.

 

Întrebare: În legătură cu ordonanțele de urgență anunțate de ministrul Justiției…

Liviu Dragnea: Nu vreau să vorbesc despre himere! Când o să văd un text care să conțină ceea ce s-a discutat în Comitetul Executiv Național și care pe mine și pe domnul Tăriceanu să ne convingă că acele ordonanțe repară mare parte din nedreptățile care au ieșit la iveală în ultima perioadă, atunci o să vorbesc despre ele și o să le susțin. Până atunci nu vreau să comentez.

 

Întrebare: Cât mai așteptați după ministrul Justiției să vină cu un astfel de act normativ?

Liviu Dragnea: Îl citez pe un bun prieten de-al meu: „Altă întrebare!” Am răspuns pe acest subiect, nu îl mai reiau.

 

Întrebare: Legat de bugetele serviciilor secrete, ați participat la realizarea acestui proiect de lege.

Liviu Dragnea: Vreau să fac o precizare: în decembrie, cred, avizul de la CSAT nu s-a dat decât pe anumite sume. Eu i-am rugat să studieze posibilitatea ca în Guvern să poată modifica aceste sume. Dacă ajung la concluzia că nu pot modifica aceste sume pentru că este avizul CSAT, va fi amendament în Parlament. Aceasta este explicația.

 

Întrebare: Veți mai cere aviz de la CSAT sau nu?

Liviu Dragnea: Parlamentul nu cere aviz de la nimeni, n-are cum.

 

Întrebare: Guvernul trebuie să ceară un nou aviz de la CSAT. Așa spune legea: că trebuie un aviz pentru bugetele acestor instituții.

Liviu Dragnea: V-am răspuns la întrebare, v-am spus ceea ce vreau să fac eu. Se va întâmpla acest lucru. Banii de la serviciile secrete vor merge la sănătate, e simplu, la copiii din România.

 

Întrebare: Da, dar legea spune și că trebuie un aviz consultativ, dar obligatoriu pentru bugetele acestor instituții.

Liviu Dragnea: Altcineva? Că înțeleg că nu mai aveți întrebări.

 

Întrebare: Aș mai fi vrut să vă întreb de ce nu ați participat la ceremonia preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Liviu Dragnea: N-am putut.

 

Întrebare: Din ce motive?

Liviu Dragnea: Din motive personale.

 

Întrebare: Domnule Dragnea, acum câteva zile ați postat o fotografie în care spuneați că lucrați la buget și cifrele arată bine. Unde s-a schimbat totul de au apărut aceste probleme cu bugetele locale, cum v-ați dat seama că lucrurile nu merg chiar așa?

Liviu Dragnea: Nu s-a schimbat totul, cifrele arată oricum foarte bine. Dar, din păcate, sumele pe care vrem să le punem în plus la bugetele locale trebuie să ne dea garanția că pot acoperi și anumite cheltuieli care se descentralizează. Din Ministerul de Finanțe i s-au livrat domnului ministru Teodorovici, intru într-o chestiune foarte tehnică, veniturile bugetelor consiliilor județene de la începutul anului, nu execuția, care înseamnă toate veniturile care au mai intrat din rectificări bugetare și din alte surse, ceea ce este puțin diferit și atunci pot apărea anumite situații în unele județe în care cheltuielile să nu poată să fie acoperite chiar dacă le mărim atât de mult resursele. Și atunci, urmează ca în seara aceasta, în noaptea aceasta să vedem care este cea mai bună variantă, mâine o să ne vedem și cu colegii din coaliție, și cu colegii de la UDMR, pentru ca în momentul în care este pus un model pe masă să avem garanția 100% că este așa cum ne-am dorit.

 

Întrebare: Cum vedeți această alianță a USR cu Partidul PLUS? Modifică cu ceva planurile PSD?

Liviu Dragnea: Securiștii și-au făcut două partide, unul pe stânga, unul pe dreapta. Pe stânga este partidul lui Maior și Coldea, Pro România, pe dreapta, partidul lui Cioloș. E simplu. Acest lucru arată o foarte mare disperare, faptul că au început să desfacă conservele arată o mare disperare. Ceea ce e de bine.

 

Întrebare: Domnule președinte, în ultimele zile, mai mulți parlamentari au demisionat din PSD pentru a merge la Pro România. Aveți semnale că și alți parlamentari vor demisiona și există riscul să pierdeți cumva majoritatea?

Liviu Dragnea: Majoritatea parlamentară nu se pierde. Majoritatea parlamentară se verifică la legi și la moțiunile de cenzură. Se pare că s-au păcălit.

 

Întrebare: Dar vă așteptați ca și alți parlamentari să demisioneze în zilele următoare?

Liviu Dragnea: Eu nu mă aștept niciodată. Dacă nu mai e niciun acoperit, nu mai pleacă niciunul. Dacă mai e, mai pleacă.

 

Întrebare: La începutul lunii decembrie spuneați că se impune ca din ianuarie să se impună o plângere penală pe numele lui Klaus Iohannis. Mai susțineți acest demers?

Liviu Dragnea: Categoric da.

 

Întrebare: O să faceți ceva în acest sens?

Liviu Dragnea: Păi dacă am spus că îl susțin, domnișoară?

 

Întrebare: Fostul dumneavoastră coleg de partid, Victor Ponta, vă sugera să umblați și la bugetul Autorității Electorale Permanente, care are 100 de milioane de euro, acești bani sunt prevăzuți pentru finanțarea partidelor, sunt subvențiile partidelor. De ce nu dați acești bani pentru copii țării, cum ați spus dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Înțeleg că vă supără că luăm de la servicii, dar aceasta e decizia.

 

Întrebare: Nu este cumva o luptă a PSD și a dumneavoastră cu serviciile, ținând cont de relația pe care o aveți, de exemplu, cu SPP?

Liviu Dragnea: Nu, aceasta este părerea dumneavoastră. Eu nu am o luptă personală.

Vă mulțumesc mult, vă urez o seară bună, ne vedem săptămâna viitoare!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE