16.03.2019

Conferință de presă susținută de președintele PSD, Liviu Dragnea, după Conferința Extraordinară de alegeri a Organizației Județene Ilfov

Gigi Bolintineanu este un om pe care-l susțin și-l apreciez foarte mult, ca și pe echipa de vicepreședinți, vicepreședinte executiv, formată din primari, oameni serioși și de bază ai Organizației PSD Ilfov. Am convingerea că va fi o abordare nouă, mult mai apropiată de oameni și mult mai eficientă. Le-am urat succes și voi fi aproape de ei.

Întrebare: Președintele Iohannis vă acuză de ipocrizie și că ați ales o temă falsă pentru această campanie. Ce părere aveți?

Liviu Dragnea: Pentru Iohannis am o singură replică, să nu se mai înece când vorbește despre România. Nu știu dacă poate. Iohannis nu poate critica pe nimeni, este ultimul care poate critica pe cineva pentru patriotism. Când vorbim de patriotism, vorbim din suflet. Sigur că ne atacă mulți, sigur că ne vor ataca mulți, dar este țara noastră pe care o iubim, pe care vrem să o apărăm, o țară care vrem să aibă respect din partea tuturor, așa cum și noi arătăm respect, o țară în care vrem ca copiii noștri să aibă drepturi egale cu copiii din Uniunea Europeană, în care vrem ca firmele cu capital românesc să fie tratate egal, așa cum și noi tratăm cu respect toate companiile străine care vin în România. Vrem ca pensionarii din România să aibă pensii decente ca să nu mai aibă grija zilei de mâine, să nu mai fie nevoiți să aleagă între bani de factură sau bani de mâncare. Am crescut și vom crește pensiile în continuare, împotriva minciunilor lui Iohannis și ale celorlalți de lângă el. Salariile din România trebuie să fie mai mari și au început să crească și vom susține creșterea, pentru că nu putem spune, așa cum spun Iohannis și alții ca el, că noi nu trebuie să avem glas, nu trebuie să cerem nimic, nu trebuie să spunem nimic și, în același timp, să acceptăm ca românii să muncească pe salarii de două, trei sau zece ori mai mici decât în alte state din Uniunea Europeană. Nu avem dreptul să stăm deoparte și nu vom sta deoparte absolut deloc. Pentru sănătate alocăm mai mulți bani, cum am alocat în acest an, peste 7 miliarde de lei pentru programe de sănătate, foarte importante pentru viața românilor, pentru educație, vom continua programele în acest sens, pentru investiții. Dacă n-ar fi fost blocajele permanente ale lui Iohannis și ale opoziției, poate că România ar fi fost și mai bine decât am reușit noi în acești doi ani. Cu toate aceste blocaje, nu renunțăm, pentru că miza este uriașă. Noi n-avem mize pentru familii politice europene, n-avem mize să dăm bine la alții, să ne punem bine cu unii și cu alții. Miza noastră este România, cu toate riscurile asumate, cu toată manipularea din jurul acestor idei, noi vom continua acest parcurs.

Întrebare: Susțineți adoptarea prin OUG a Codului Administrativ în aceeași formă?

Liviu Dragnea: Da, poate cu câteva modificări, dar eu cred că România are nevoie de Cod Administrativ de mult timp. Proiectul de Cod Administrativ a fost elaborat de mine și de Sevil Shhaideh în anul 2015, a fost completat de Vasile Dâncu într-o formă foarte bună în 2016. Vasile Dâncu n-a avut atunci susținere în Guvern. A continuat în guvernarea noastră. Dacă va rămâne tot în Parlament, în proceduri de revizuire, de reatacare la CCR, riscăm să pierdem și acest an, pentru că sistemul administrativ din România trebuie ușurat, trebuie aerisit, trebuie îmbunătățit. Primarii, consilierii locali, președinții de consilii județene, oamenii au nevoie de o administrație suplă. Acesta este obiectivul principal al acestui Cod Administrativ. Dacă Guvernul va considera oportun, eu susțin cu tărie acest lucru.

Întrebare: Cu pensii speciale pentru primari?

Liviu Dragnea: Eu vorbeam de altceva. Dumneavoastră aveți niște teme care, după părerea mea, sunt parazite, cu tot respectul pe care vi-l port. Aici nu-i vorba de pensii speciale, e vorba de o categorie de oameni care muncesc în România, pe care-i vedeți aici, lângă mine, care au numai obligații, dar nu drepturi. Oricine este primar în această țară, indiferent de la ce partid este, are cele mai multe obligații și atribuții pe care le poate avea o persoană publică din România. Un primar are atribuții mai multe, obligații mai multe decât președinte, prim-ministru, ministru, oricine vreți dumneavoastră, pentru că el în fiecare zi e în contact cu oamenii. Un om dintr-o comună, dacă are o problemă cu capra de la el din curte, primul lucru pe care-l face e să se ducă la primar. Noi putem să râdem, dar așa e viața reală! Se duce la primar cu absolut toate problemele, iar primarul nu poate să dea din umeri, pentru că se simte obligat, e parte din comunitate. Atunci trebuie să-i dăm primarului și competențe, și forță administrativă, și forță financiară, în același timp să-i punem la dispoziție un sistem administrativ care să-l ajute în munca lui, pentru că e vorba de a sprijini viața oamenilor. Un om care acum cheltuie din viața lui poate 30% prin plimbare pe la birouri, pe la ghișee, pe la instituții, poate reușim să-l facem, să-i dăruim 10-15% din viața lui pentru ei, nu să fie captiv al unui sistem administrativ care este în continuare încâlcit, care este tot moștenirea regimului comunist. Suntem, totuși, la 30 de ani de la Revoluție. Și atunci, primarii, când vor ceva, li se spune, „Sunteți demnitari”. N-au vechime, au indemnizație, n-au drepturile pe care le au alți funcționari din primărie. În schimb, trebuie să dăm în ei. Nu. Eu cred că primarii reprezintă un motor uriaș de dezvoltare pentru această țară și pentru acest lucru trebuie să li se pună la dispoziție și minime avantaje, pentru că ei își asumă prin semnătură orice proiect se face în acea localitate, orice decizie care trebuie luată în acea localitate, dar este ținta principală a tuturor instituțiilor. Cred că-s puțini primari din această țară care să n-aibă un dosar penal de care știu sau nu știu, pentru că așa-i la noi, în România.

Întrebare: Susțineți acel proiect care permite comunităților să traducă documente în limba maghiară, de exemplu?

Liviu Dragnea: Este de văzut. Probabil că nu.

Întrebare: Ați avut un mesaj pentru Gabriela Firea. Cum este în prezent această relație?

Liviu Dragnea: Eu sper că această relație este în refacere, eu așa cred. Din partea mea este deschidere totală, cum a fost întotdeauna. Eu nu uit ceea ce am promis împreună cu Gabriela Firea pentru București. Dacă cumva PSD, eu trebuia să facem ceva mai mult și n-am făcut, o să facem, dacă cumva ea trebuia să facă mai mult, sper s-o facă, dar cred că sunt mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne despart. Cred că o întâlnire și o discuție în perioada următoare nu poate să fie decât utilă, în primul rând pentru bucureșteni, pentru că Bucureștiul este o miză mare pentru orice român, de fapt, sunt puțini români care nu ajung în București și care n-au nevoie de un București bun. Acesta este mesajul meu!

Întrebare: Călin Popescu-Tăriceanu cerea Guvernului adoptarea OUG pentru modificarea OUG 114. Există șanse sau mai au loc discuții?

Liviu Dragnea: Săptămâna viitoare nu e nicio șansă, pentru că trebuie să mai fie câteva discuții, dar cred că Guvernul a luat act de această solicitare.

Întrebare: Ați reușit să vorbiți cu Tudorel Toader?

Liviu Dragnea: Nu, n-am reușit să am această discuție. N-am avut când.

Întrebare: Ce le spuneți colegilor care vă cer remanierea domnului Toader?

Liviu Dragnea: O să le spun colegilor când o să ne vedem, că nu discutăm în fiecare zi despre acest lucru.

Întrebare: Recomandarea din MCV era ca în justiție să nu se facă modificări prin OUG.

Liviu Dragnea: Din câte știu eu, s-a constituit acel grup de lucru, au avut loc niște întâlniri la Bruxelles, vor continua aceste întâlniri și, după ce se va ajunge la o concluzie comună, atunci premierul o să ne informeze. Cred că e mai puțin important modul prin care se adoptă un act normativ. Hai să nu uităm că s-au adoptat OUG pentru Coduri de către Guvernul Cioloș, fără proteste și fără certuri sau critici. Să vedem ce discută. Importantă este oportunitatea și conținutul textului respectiv, nu dacă e lege sau ordonanță de urgență.

Întrebare: La București când vor fi alegeri?

Liviu Dragnea: Nu știu, habar n-am, să întreb organizația, nu știu. Dacă vor fi, sigur că voi participa!

Vă mulțumesc mult, sincer, nu mai pot să stau, din păcate! Vă doresc o zi bună și un week-end plăcut!