15.03.2019

Conferință de presă susținută de președintele PSD, Liviu Dragnea, după Conferința Extraordinară de alegeri a Organizației Județene Dâmbovița

PSD

Organizația PSD Dâmbovița este o organizație respectată, foarte bine structurată, o organizație care este puternică prin ea însăși. Este puternică pentru că primarii noștri, președinții de organizații locale, consilierii locali, județeni sunt în permanență în contact direct cu cetățenii din Dâmbovița și sunt preocupați de problemele de zi cu zi și de dezvoltarea comunităților locale. Au fost mai puțin interesați de jocuri politice, de scandaluri politice și sunt interesați, așa cum au fost mereu, de a face mai bine acolo unde sunt puși într-o comunitate locală, județeană, într-un oraș, municipiu, așa cum a făcut și primarul nostru de la Târgoviște. A fost aleasă doamna Rovana Plumb ca președinte și restul echipei de conducere pentru acest județ. Ceea ce m-a interesat pe mine a fost să văd care este spiritul din această organizație, unde fostul președinte nu mai este membru al partidului. Organizația este la fel de puternică, mulți mi-au zis astăzi că este, de fapt, mai întărită, așa cum se întâmplă oricând în PSD când este sub atacuri. PSD este un partid care strânge rândurile imediat și se întărește. Au fost și discursuri bune, și propuneri interesante, și glume, dar ceea ce am observat la absolut toată lumea a fost dorința mare de implicare în aceste campanii electorale, pentru că înțeleg că miza este, de fapt, România, dezvoltarea județelor, dezvoltarea comunelor, orașelor, municipiilor. Este vorba de viitorul acestei țări și, de asemenea, este vorba de pericolul care începe să crească dintr-o extremă dreaptă în politica românească, ce nu are ca interese clare dezvoltarea acestei țări și un viitor mai bun și sigur pentru România. Mă bucură și am observat, de fapt, în toate județele unde am fost această dorință de implicare. Oamenii așteptau ca colegii noștri parlamentari, cei din conducerea centrală, miniștrii să înceapă să vorbească mai mult despre ceea ce a făcut acest guvern în România și să înceapă să acopere aceste minciuni nerușinate care vin de la leneșul de la Cotroceni și se finalizează cu nu știu care membru de la USR, fiind toți grupați într-o coaliție pentru sărăcirea românilor și a României.

I-am felicitat, îi felicit încă o dată. Am spus-o și o spun și aici, o voi propune și sper ca în CEX să se aprobe ca Rovana Plumb să fie primul coleg pe lista de candidați pentru europarlamentare, pentru că este un om pe care eu îl cunosc foarte bine, un om care oriunde a fost pus de partid – ministrul Muncii, al Educației pentru o perioadă, al Transporturilor, al Fondurilor Europene, al Mediului – a făcut lucruri bune, a schimbat în bine, a deblocat foarte multe lucruri și a contribuit la dezvoltarea acestei țări. De asemenea, Rovana are cunoștințe foarte bune despre mecanismele de funcționare ale instituțiilor europene, cunoaște abordarea pe care oficialii europeni o au față de problemele europene, este un om care are curaj să lupte pentru țara lui, este un om patriot și nu are niciun fel de rezervă în a susține interesele țării, ale României în această perioadă și în perioada care va urma, caracterizată, de fapt, de un proces amplu de schimbare sau de reașezare în lume, iar România trebuie să fie implicată activ. Dacă România va sta spectator, așa cum stă atunci când este reprezentată de Iohannis, România va pierde oportunități pentru care fiecare țară se bate. Acesta-i motivul principal pentru care eu o susțin cu tărie pe Rovana să meargă în Parlamentul European și nu oricum, ci primul pe listă, urmând ca după alegerile europarlamentare să vedem cum împreună cu colegii noștri din Partidul Socialiștilor Europeni Rovana să fie implicată și în alte structuri.

 

Întrebare: Sunt multe firme, primari PSD, ministrul de Finanțe, Călin Popescu-Tăriceanu care se alătură protestului de azi. De ce l-ați numit „șmecher” și cum vedeți acest protest?

Liviu Dragnea: Este un demers electoral ieftin, o spun cu toată tăria și mă poate înjura oricine. România nu poate fi construită, reconstruită, modernizată cu astfel de gesturi, care sunt doar gesturi de imagine. Orice om care are o minimă pregătire înțelege că astfel de gesturi nu au nicio finalitate. Tocmai astăzi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, practic a început în mod efectiv construcția primilor kilometri de autostradă. România se modernizează când încep să se lucreze acești kilometri de autostradă. Am spus-o și o spun în continuare, unii să facă circ sau să intre în grevă, noi construim România, construim și autostrăzi. Tot astăzi s-a anunțat licitația pentru tronsonul 6 de metrou, dacă nu greșesc, pentru că eu personal m-am săturat să se spună că PSD n-a făcut nimic. Îi invit și insist ca toți miniștrii să prezinte în fiecare zi ceea ce s-a făcut în România și să meargă acolo unde s-a făcut, în frunte cu vicepremierul pe Dezvoltare Regională Daniel Suciu, să meargă în satele și comunele din România și să arate ce se întâmplă acolo și cum se reconstruiește satul românesc, să meargă ministrul Cuc pe drumurile și autostrăzile unde se lucrează și să explice cu tărie și cu curaj ce s-a întâmplat în România în ultimii 20-30 de ani și de ce s-au blocat autostrăzile și ce s-a făcut în guvernările care au tăiat pensii și salarii, care au tăiat bugete, care n-au produs creștere economică, ce s-a produs în guvernarea tehnocrată, cum nu s-au dat bani pentru fermieri, cum au fost 0 fonduri europene atrase. Vorbim despre lucruri pe care ceilalți nu le-au făcut și care acum încearcă să le acopere prin tot felul de exerciții de imagine. Sigur că nu e ușor să ne batem în acest război hibrid, dar trebuie să ne batem în fiecare zi, pentru că românii trebuie ajutați să vadă adevărul și realitatea, pentru că, de fapt, este o luptă între adevăr și minciună. Sper s-o câștigăm!

 

Întrebare: Când vor reuși românii să circule pe Autostrada Moldovei?

Liviu Dragnea: În primul rând, trebuie să lămurim această confuzie, încă o dovadă că totul este un exercițiu ieftin de imagine. Am înțeles că se plecase spre București să vadă câți kilometri de autostradă s-au făcut după ce s-a adoptat legea în Parlament. În primul rând, trebuia să adopte bugetul șeful lor de la Cotroceni ca să putem să alocăm bani pentru documentație și toată lumea știa că nu se face într-o zi, iar precizarea este că legea se referă la autostrada Târgu Mureș-Iași, nu cea care merge către Moldova. Ce a început azi e parte din Autostrada Moldovei. Termenul este cel care e trecut în contract și e termen de finalizare. Din ce știu de la ministrul Cuc, care i-a spus și prim-ministrului, mi-a zis și mie, nu mai acceptă și îl îndemn să nu mai accepte niciun fel de compromis, niciun fel de aranjamente între anumiți funcționari din anumite companii din România, care, în bună înțelegere cu companiile respective, cu totul întâmplător străine, acceptă și fac documente pentru ca România să plătească claim-uri, adică penalități, cum ar veni, acestor companii care, în loc să lucreze și să facă autostrăzi, încasează zeci și sute de milioane de euro nefăcând nimic. Termenele trebuie respectate, dacă nu, trebuie să se ia măsuri foarte dure.

 

Întrebare: Ce înseamnă aceste măsuri dure?

Liviu Dragnea: Le-am sugerat ministrului Transporturilor și doamnei prim-ministru, care a fost de acord, sunt foarte multe companii în România, care lucrează în România, care nu-s din România, care câștigă contracte de lucrări, care ulterior vin cu tot felul  de solicitări, tot felul de pretexte, și care nu lucrează. Se tot întârzie termenele, dar în același timp se acoperă cu hârtii sau cu schimburi de adrese între funcționari din companiile respective, ca și cum statul este de vină că ei nu lucrează. Măsură dură înseamnă să se rezilieze contractul, dar în același timp i-am cerut ministrului să se gândească foarte serios să se reînființeze sau să se redoteze sau să se reformeze, nu știu cum să zic mai bine, ca și Compania Națională de Drumuri să poată să lucreze în antrepriză proprie, ca să putem să realizăm, într-adevăr, autostrăzi în această țară în viața noastră. Același lucru am cerut să se întâmple și la compania CFR Infrastructură, unde avem aceeași situație. Pentru mine este foarte clar, niciodată o companie străină nu va muri de grija României, ci va fi interesată de profitul propriu, ceea ce nu e de condamnat. De condamnat este lentoarea din unele instituții și din unele companii din România. Și Compania de Infrastructură poate să se redoteze și, când apar astfel de situații, să lucreze în antrepriză proprie ca să se întâmple aceste lucrări, pentru că bani sunt, dorință este, decizie politică este și stăm tot timpul și ne împiedicăm de mișmașuri între companii și funcționari.

 

Întrebare: Ce faceți astăzi la ora 15?

Liviu Dragnea: Fiecare face ce crede de cuviință. Eu n-am făcut niciodată grevă și nu o să intru niciodată în grevă. La ora 15, habar n-am, cred că o să fim la o întâlnire. Nu, nu susțin un asemenea demers.

 

Întrebare: Cum îi răspundeți domnului Tăriceanu?

Liviu Dragnea: Este opinia dumnealui.

 

Întrebare: Vedem din nou opinii diferite?

Liviu Dragnea: Nu, dumneavoastră vedeți din nou, vedeți de zece ori în fiecare zi opinii diferite în cadrul coaliției și le și inventați de o sută de ori. Nu. Aici este opinia mea de la care nu abdic, nu fac gesturi electorale în care nu cred, nu susțin demersuri în care nu cred doar ca să dea bine. Vă spun că sunt total împotriva unor astfel de demersuri. Cât a cheltuit pentru toată această campanie de imagine putea să îi dea unor oameni sărmani, nu așa se fac autostrăzi în România. Fiecare se poate ralia, am înțeles că și Iohannis va opri pe nu știu unde, Iohannis, ca să stea în grevă, trebuie măcar să lucreze 16, ca din 16 15 minute să stea, dar, iertați-mă, e deja un nonsens.

 

Întrebare: Astăzi a promulgat bugetul, dar a venit cu critici dure la adresa PSD în domeniul pensiilor.

Liviu Dragnea: Iohannis este un mincinos etalon, dacă pot să zic așa. Sunt puțini oameni în lume care mint așa cum minte acest om. Ce-a făcut el astăzi este a treia încercare de a introduce panică în rândul pensionarilor. Am înțeles că stă cu programul nostru sub pernă, nu știu dacă îl citește sau i-l dictează cineva înainte să doarmă, îl citește ca să poată să adoarmă. Este la pagina 28, unde se spune foarte clar că în 2019 punctul de pensie va ajunge la 1265 și va ajunge în septembrie, așa cum e programat. De asemenea, am rugat colegii mei în timpul conferinței să-mi trimită un grafic, o analiză comparativă, pentru că am văzut o doamnă cu o pancartă care spunea că trebuie să ne dăm demisia pentru că am mințit în legătură cu legea 263, pentru că n-am aplicat-o. Stimată doamnă și stimate mincinos leneș Iohannis, aici este graficul și comparația între ce s-ar fi întâmplat dacă am fi rămas pe legea 263 și ce s-a întâmplat aplicând programul de guvernare. Albastrul mai închis este legea 263, ce e mai închis e programul nostru de guvernare. Pe programul nostru pensiile s-au mărit mai mult decât s-ar fi mărit pe 263și se vor mări în continuare. Noi n-am spus că vom mări pensiile sau punctul de pensie de la 1 ianuarie, n-am spus niciodată acest lucru și tot ce-am convenit și am trecut în programul de guvernare în domeniul pensiilor este respectat și va fi respectat în continuare, dar Iohannis nu a explicat de ce a ținut morțiș ca alocațiile copiilor să nu crească de la 1 martie, de ce a ținut morțiș să întârzie acest buget. Când a văzut că CCR a respins contestația, tot a încercat să mai întârzie, trimițând la reexaminare legea în Parlament, fiind și nervos că ne-am grăbit să i-o dăm înapoi, ca și cum legea ar fi fost făcută pe genunchi. Cu această lege încep toate programele, după ce s-a promulgat azi, încep toate programele pe sănătate, extrem de importante pentru milioane de români, avem garanția că încep investițiile locale și naționale. În OUG 114, despre care tot vorbește, dar sigur n-a citit-o, în care ne-a interesat și nu renunțăm la acest lucru ca prețurile la energie să nu crească, acolo este trecut printre altele și Fondul de Dezvoltare la care se adresează comunitățile locale în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi încă o sursă financiară în plus pentru dezvoltarea comunităților locale. În sfârșit, asta-i viața! Îl avem încă vreo câteva luni la Cotroceni, de-acolo blochează tot ce poate, dar ne-am obișnuit după acești doi ani de zile. În concluzie, sunt niște minciuni!

 

Întrebare: Ieri, ministrul Toader spunea că nu poate da OUG pentru modificarea Codurilor. Mai există motive să rămână în Guvernul României?

Liviu Dragnea: Din câte știu eu, doamna prim-ministru și domnul Timmermans au decis luni ca un grup de lucru din partea Guvernului României și un grup de lucru din partea Comisiei Europene, într-un mod instituțional, să se întâlnească și să lucreze și să ajungă la un punct de vedere comun pe aceste chestiuni. După ce se vor termina aceste discuții, doamna prim-ministru ne va prezenta care este punctul dumneaei de vedere și care este calea de urmat și calendarul. Din acest motiv, dați-mi voie să nu comentez afirmațiile domnului ministru al Justiției nici aici, nici în altă situație.

 

Întrebare: Pe domnul Corlățean în ce post l-ați vedea în Guvern?

Liviu Dragnea: Spun încă o dată, mi-aș dori să îl văd din nou în Guvern, nu știu când, dar mi-aș dori. Eu am fost coleg cu el în Guvern, îl cunosc foarte bine, este un om foarte capabil. Titus poate fi ministru pe multe portofolii, nu pe un portofoliu anume. Dar acum mă gândesc, n-are niciun fel de legătură cu Ministerul Justiției sau cu ce m-ați întrebat despre domnul Toader.

 

Întrebare: Dar mai sunt motive să rămână în Guvern?

Liviu Dragnea: V-am spus că nu mai comentez, pentru mine subiectul astăzi e închis.

 

Întrebare: Astăzi, ARB spunea că desele schimbări de legislație în domeniul bancar au dus la scumpirea creditelor.

Liviu Dragnea: Eu m-aș bucura, cu tot respectul pe care-l port acestei bresle, să fie puțin mai rezervați. M-aș bucura! Nu-mi permit să le spun altceva, știu că ministrul de Finanțe a avut întâlniri cu ARB, domnul Tăriceanu, care nu era în grevă atunci, a avut întâlnire cu ARB. Eu am avut întâlniri de lucru cu colegi din Guvern, cu doamna prim-ministru, cu domnul Florin Georgescu pentru a găsi cea mai bună formă care să ne păstreze nealterate obiectivele pe care le-am avut în vedere, și anume creditarea să meargă în economia reală și să contribuie la creșterea economică. Din câte știu, se pare că va fi o soluție agreată de ambele părți. Dar spun încă o dată, e mult mai bine să fie mai puțin guralivi toți în acest domeniu, un domeniu sensibil. Pe noi ne interesează ca gradul de intermediere bancară să crească, ca diferența dintre dobânda la depozit și dobânda la creditare să fie mai mică, așa cum este și în Uniunea Europeană, ne interesează să stimulăm și am găsit soluții pentru ca băncile să finanțeze dezvoltarea acestei țări și să finanțeze creșterea economică. Dacă aceste obiective vor fi în continuare susținute prin modificări, le susținem și se pare că vor fi. Cât mai puțină politică în această speță, ar fi bine pentru toată lumea.

 

Întrebare: Multă lume vă cere să fiți candidatul PSD. PSD va putea să nu aibă un candidat propriu la prezidențiale?

Liviu Dragnea: PSD are ca obiectiv să câștige alegerile europarlamentare. Al doilea obiectiv: Iohannis să nu mai fie președinte.

 

Întrebare: Autostrada care a început e autostradă sau drum expres?

Liviu Dragnea: Drum expres sau autostradă acum, dacă e să vorbim cinstit, diferența este foarte mică. Este o centură tip autostradă pe patru benzi care a avut o istorie destul de lungă, nu știu dacă sunteți la curent cu ea. De multe ori în ultimii ani s-a tot vorbit despre această centură, despre această bucată de autostradă, s-au făcut licitații, s-au contestat licitații, s-au atribuit, s-au dezatribuit. Până la urmă, tot noi am reușit să finalizăm toate aceste lucruri și înțeleg că o firmă românească a câștigat și lucrează și îi doresc succes.

 

Întrebare: Spuneați că o să dați o OUG pentru revizuirea OUG 114.

Liviu Dragnea: N-am spus acest lucru. În primul rând, m-am consultat cu directoarea mea de cabinet, Ancuța, pe care o știți foarte bine, și mi-a zis că eu nu pot să dau ordonanțe! M-am lecuit, adică nu mai vreau să dau, nu mai vreau să sper că pot da. Am spus că în această săptămână vom finaliza discuțiile despre sistemul bancar și despre pilonul II de pensii în cadrul OUG 114. Aseară le-am finalizat ca articole, așteptăm ca doamna premier să se întoarcă și o să-i prezentăm textul articolelor, urmând ca săptămâna viitoare să avem o ultimă discuție pe energie și operatorii de telefonie mobilă. Suntem în grafic.

 

Întrebare: Cu pilonul II cum a rămas?

Liviu Dragnea: Miza principală este ca banii, care nu-s ai acestor fonduri, sunt banii românilor administrați privat, decupați și transferați din fondul de pensii, să poată să fie investiți și în proiecte de dezvoltare, așa cum se întâmplă oriunde în această lume. Dacă este nevoie să li se dea posibilitatea să investească mai mult în alte proiecte decât în obligațiunile de stat, care-s cele mai sigure, atunci înseamnă că obiectivul nostru este atins. Și acele sume să poată să contribuie la dezvoltarea economică pentru a crește și rentabilitatea lor și pentru a susține economia românească.

 

Întrebare: Care vor fi efectele adoptării cu întârziere a bugetului?

Liviu Dragnea: În primul rând, milioane de copii din România au pierdut o lună de alocații mărite. Din păcate, este primul efect. S-a întârziat finanțarea unor investiții și unor programe noi. Cred că Guvernul, Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Finanțe ar trebui să discute în acest week-end și luni să îi prezinte prim-ministrului o variantă a termenelor necesare pentru adoptarea bugetelor locale, pentru că sunt proiecte locale foarte așteptate și poate reușesc să găsească o variantă ca termenele din lege să fie scurtate, pentru ca primarii să înceapă lucrările, pentru că sunt foarte mulți bani. Dacă tot a venit vorba de acest lucru, Iohannis a mai ieșit cu o minciună: că la bugetele locale sunt mai puțini bani cu un miliard de lei. Domnule, eu nu știu, ori citește, ori îi pun hârtiile invers, ori amestecă minus cu plus! Sunt mai mulți cu 4,5 miliarde de lei în administrația locală decât anul trecut, strict bugetele locale. Adunând și programele de dezvoltare locală, PNDL, adunând cei 10 miliarde de euro care de când se publică în „Monitorul Oficial” bugetul de stat sunt disponibili pentru administrația locală, vorbim de sume foarte mari. Trebuie să găsim soluții și sper să găsească Guvernul o soluție pentru ca termenele să se scurteze ca să-și aprobe bugetele locale pentru a intra din plin în lucrări. Sunt 6 miliarde în plus la fonduri europene, spune doamna Rovana Plumb, încă ministru la Fonduri Europene!

 

Întrebare: Domnul Țuțuianu subliniază că partidul dumneavoastră se teme de Pro România. În ce sens vă temeți? Colegii se tem?

Liviu Dragnea: Eu m-am uitat în sală, prima dată am crezut că se tem colegii mei, în primele rânduri cam tremurau și mi-am dat seama că, de fapt, tremurau de frig în sală, cum am tremurat și eu și cum tremur și aici! Nu, nu ne temem. Eu mă tem de pericolul creșterii unui curent de extremă dreapta, radicalism, șovinism, xenofob, în această țară. Sunt implicați mai mulți actori politici plantați prin diverse partide. Permiteți-mi să nu comentez, nu vreau să părem îngâmfați, PSD e un partid bine structurat, puternic, solid, ancorat serios în a schimba viața românilor și a aduce mai mulți bani în buzunarele românilor. E greu să ne temem de un partid care fură. Acest partid fură, vrea să fure voturi de la PSD, vrea să fure oameni de la PSD. Nu te poți teme. Într-adevăr, cu hoții e bine să fii atent, dar nu poți să te temi de hoți.

 

Întrebare: Puteți da exemple concrete de nazism?

Liviu Dragnea: N-am spus nazism, am zis fascism. Urmează să dăm și exemple, să se mai încălzească.

 

Întrebare: În propunerea pe care i-o faceți premierului după alegeri e vorba de Rovana Plumb comisar european?

Liviu Dragnea: Nu, va fi o surpriză. Acum sincer, v-am mai spus, voi vreți toate răspunsurile într-o zi, ceea ce înseamnă că luni n-o să mă mai alergați pe holuri la Parlament.

La revedere, vă doresc un week-end plăcut și multă sănătate și căldură!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE