08.02.2019

Eurodeputatul Gabriela Zoană: Românii care studiază în Anglia vor beneficia în continuare de bursele ERASMUS

În contextul în care Parlamentul European și Comisia Europeană se pregătesc pentru eventualitatea unui Brexit fără acord la 29 Martie, se încearcă găsirea unor soluții favorabile pentru studenții din Marea Britanie care studiază în alte țări ale Uniunii Europene și pentru studenții din alte țări europene care studiază în Marea Britanie, studenți care beneficiază de burse Erasmus.

Este vorba în total de 14.000 de studenți din alte țări, inclusiv România, care studiază în Marea Britanie, dar și de 7.000 de studenți din Marea Britanie care beneficiază de acest tip de burse.

În opinia Parlamentului European, dar și a Comisiei Europene, acest program trebuie să continue, măcar pentru o perioadă de 12 luni de la momentul ieșirii Marii Britanii din Uniune. Primele demersuri au fost făcute deja în acest sens în Comisia pentru Cultură.

Această decizie, dacă va fi votată, și sunt șanse mari ca ea să fie votată înainte de 30 Martie, nu are implicații bugetare, întrucât toate cheltuielile au fost deja alocate din bugetul actual.

Din acest punct de vedere, studenții români din Marea Britanie, beneficiari ai programelor Erasmus, vor putea fi liniștiți și își vor continua studiile.

Este încă o dovadă a faptului că Parlamentul European va fi pregătit pe 29 Martie pentru orice scenariu – Brexit fără acord, Brexit cu acord sau prelungire a termenului negocierilor. Eurodeputații încearcă să acopere toate potențialele situații generate de Brexit pentru un impact cât mai mic al acestei ieșiri asupra cetățenilor europeni.

Gabriela Zoană,

Europarlamentar PSD