07.02.2019

Eurodeputatul Gabriela Zoană: Iohannis și-a lipit astăzi Constituția României pe tălpile pantofilor

Iohannis a demonstrat astăzi că nu îi pasă nici de Constituția României și nici de România. Iohannis este un președinte iresponsabil prea mare pentru o Constituție a României atât de mică – deși i-ar putea intra fără probleme în buzunar, a preferat să și-o lipească pe tălpile pantofilor.

Ca legiuitor constituant, încerci să prevezi anumite comportamente instituționale. Din păcate, cei care au creat Constituția României nu puteau să prevadă un comportament iresponsabil de tipul celui pe care îl adoptă acum Iohannis. Prin urmare, legea fundamentală a statului român este călcată în picioare de primul om în stat. Își permite și o face, pe cheltuiala poporului român.

Ca o paranteză, Constituția României a reușit să treacă cu bine peste perioada Băsescu, atunci când unii spuneau că președintele jucător se folosea de toate subterfugiile pentru a eluda spiritul (nu și litera) Constituției.

Iată că înregistrăm o premieră – perioada Iohannis, una care va rămâne de tristă amintire pentru România, o perioadă definită de blocaje instituționale și marcată de caracterul politic obtuz al locatarului de la Cotroceni.

Din păcate, legile țării sunt făcute pentru a creiona comportamente normale. Nu putea Constituția, prin excepție, să prevadă ce anume poate fi făcut în cazul unor comportamente anormale ale primului om în stat.

Gabriela Zoană,

Europarlamentar PSD