Proiectele PSD

Să refacem încrederea dintre oameni

Cea mai gravă moștenire a regimului trecut nu au fost salariile tăiate. Pe acestea, Guvernul PSD a reușit să le repare. Cea mai gravă moștenire a fost distrugerea relaţiilor dintre oameni. Guvernarea brutală, fără angajamente sociale, fără reguli, în care fiecare om a fost lăsat să se descurce cum poate. Acest model de guvernare a provocat neîncredere și incertitudine, iar o societate măcinată de neîncredere este o societate vulnerabilă. Cea mai mare provocare pentru noi este să refacem aceste legături de încredere între oameni, să găsim o nouă formulă de coeziune socială, una care are în centrul ei spiritul de omenie generat de participarea directă a oamenilor la viaţa comunităţii. Pentru ca oamenii să participe la viaţa comunităţii, statul trebuie să ducă decizia politică, administrativă și financiară cât mai aproape de ei. Nu putem vorbi despre o democraţie locală autentică fără descentralizare. Nu putem vorbi despre implicarea oamenilor în procesul decizional dacă deciziile vor fi luate în continuare numai la București. Clujul, Iașiul, Timișoara, Constanţa, Brașovul, Ploieștiul, Craiova, Sibiul, Piteștiul – toate sunt orașe în plină dezvoltare, toate trimit mulţi bani la centru și primesc prea puţini înapoi. Acei oameni și celelalte comunităţi au nevoie de descentralizare.

În continuare, PSD susţine regionalizarea României, un proiect pe care l-a susţinut cu putere, regionalizare care a fost însă blocată de oprirea proiectului constituţional. Revizuirea Constituţiei trebuie să redevină un obiectiv al nostru.

Stânga înseamnă progres și șanse egale

Datoria noastră, ca partid social democrat, dar și ca oameni interesaţi de binele acestei ţări, este să-i încurajăm pe cei care au, dar să găsim soluţii și pentru cei care nu au. Politica de stânga înseamnă mai mult decât protecţie socială. Înseamnă în primul rând progres, înseamnă creștere economică și dezvoltare durabilă a societăţii, înseamnă locuri de muncă și inovaţie, educaţie, sănătate, cultură. Înseamnă dezvoltarea unui model economic în care goana după profit cu orice preţ este înlocuită cu grija faţă de oameni. Ceea ce dreapta nu reușește să înţeleagă și nu va înţelege niciodată este că noi vrem șanse egale pentru toţi. Vrem să dăm fiecărui copil șansa să înveţe într-o școală adevărată care să-l pregătească pentru secolul în care trăim. Vrem să dăm fiecărui om care este dispus să muncească șansa să-și găsească un loc de muncă sigur și bine plătit. Vrem să le dăm fermierilor șansa să-și vândă produsele pe rafturile supermarketurilor din fiecare oraș din ţară. Vrem să dăm capitalului românesc și antreprenorilor români șansa să fie competitivi pe o piaţă puternic înclinată în favoarea corporaţiilor multinaţionale. Vrem să le dăm tinerilor suficiente motive să nu mai plece din ţară. Singurul garant al acestei egalităţi de șanse este statul, dar nu statul minimal, timid și incompetent, pe care și-l dorește Dreapta. Dezvoltarea durabilă nu poate fi făcută decât de către un stat activ, cu instituţii puternice, un stat care să-și asume rolul de constructor al strategiilor de dezvoltare, un stat care să fie garantul angajamentelor asumate de România în relaţia cu partenerii noștri strategici, un stat de drept, garant al justiţiei independente și al libertăţii presei, un stat care să refacă solidaritatea și să genereze încrederea între oameni.

Să întărim statul de drept

O preocupare majoră pentru PSD va fi modernizarea instituţiilor statului și întărirea statului de drept. Statul de drept garantează libertăţile și drepturile individuale ale cetăţenilor. Statul de drept asigură prin instituţiile sale securitatea internă și externă a românilor. Partidul Social Democrat sprijină fără ezitare independenţa Justiţiei și lupta instituţiilor abilitate ale statului împotriva corupţiei. Un stat puternic în interior poate face faţă mai ușor ameninţărilor care se prefigurează în exterior. Partidul Social Democrat va respecta angajamentul asumat de a crește bugetul Armatei la 2% din PIB începând cu anul 2017. Serviciile de informaţii au nevoie rapid de legi care să le optimizeze capacitatea de lucru și reacţie, iar PSD va sprijini toate aceste lucruri în Parlament. În faţa noilor provocări de securitate cu care se confruntă România, consolidarea instituţiilor strategice de apărare reprezintă o prioritate absolută pentru partidul nostru. Partidul Social Democrat își asumă responsabilitatea de a asigura securitatea naţiunii și a poporului român. PSD va respecta toate angajamentele României ce decurg din parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și va respecta toate obligaţiile care ne revin în calitate de stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Suntem un factor de stabilitate regională, dar cred că este nevoie să descoperim noi argumente politice, economice și diplomatice pentru a continua procesul de integrare. O Românie în plină creștere, un stat de drept puternic, așa cum Partidul Social Democrat susţine, este argumentul potrivit.

Susținem reconstrucția presei

Fără presă o societate este oarbă, incapabilă să-și vadă suferinţele, greșelile și pericolele care o pândesc. Fără presă, riscurile ca lumea să o ia razna sunt foarte mari. O ţară fără presă este o ţară neinformată, o ţară nepregătită să se apere de dictatură, o ţară care nu-și înţelege complet rostul și viitorul. Mass-media a ajuns astăzi într-un impas economic și moral. Când a izbucnit criza economică, statele occidentale au sărit în ajutorul presei, înţelegând să-și protejeze astfel temporar un partener esenţial al societăţii. În România lucrurile s-au petrecut exact pe dos, iar astăzi presa noastră are poate cea mai grea soartă din întreaga Europă. PSD este un partid care are în miezul doctrinei sale libertatea de exprimare și cred că e nevoie ca noi să propunem și să susţinem presa, ca presa să-și redobândească autonomia economică și independenţa de opinie. Ne putem gândi  la reduceri de TVA, la scutiri de impozite pentru angajarea jurnaliștilor tineri, la clarificarea totală a drepturilor de autor și la scutirea semnificativă de taxe pentru investiţiile noi în media. Presa trebuie să fie ajutată să-și recapete statura și stabilitatea.

Construim un proiect pentru România

După 25 de ani, România nu are un plan de dezvoltare pentru următorii 25 de ani. Este nevoie de un plan care să depășească alegerile și graniţele partidelor, un plan care să aducă bunăstare pentru toţi, indiferent dacă suntem tineri sau bătrâni, de la ţară sau de la oraș, bogaţi sau săraci. Niciun partid din România, indiferent dacă este de stânga sau de dreapta, nu poate să ignore discrepanţele sociale dramatice provocate de o dezvoltare inegală a societăţii în ultimii 25 de ani. Da, sunt locuri astăzi în România unde oamenii trăiesc bine. Avem cartiere rezidenţiale la marginea marilor orașe pe care greu le poţi deosebi de suburbiile din vestul Europei. Dar câte sunt așa?! În schimb, milioane de români trăiesc în continuare fără canalizare, fără apă curentă, fără asfalt, își duc copiii la școli care sunt încălzite cu lemne, dacă le au și pe acelea.

Da, sunt români care trăiesc o viaţă la standarde occidentale, au locuri de muncă bune, au salarii bune, salarii europene. Suntem alături de ei și îi sprijinim. Dar sunt prea puţini. Prea mulţi români abia reușesc să-și plătească toate facturile la finalul unei luni. Şi, da, sunt români care conduc corporaţii multinaţionale și tineri antreprenori care reușesc să inoveze în domenii extrem de competitive și suntem mândri de ei. Dar prea mulţi tineri sunt nevoiţi să plece din ţară ca să-și găsească un loc de muncă decent.
Avem nevoie de acel plan de dezvoltare care să se întindă pe 25 de ani și care să aibă susţinerea tuturor forţelor politice. PSD vine cu această ofertă de dialog în numele unui mare proiect naţional. Noi ne vom ghida activitatea noastră după aceste repere, indiferent dacă celelalte forţe politice vor accepta sau nu oferta noastră. PSD are forţa și experienţa de a construi acest plan. Are dorinţa de a dezbate cu societatea și cu toate forţele politice. Academia Română lucrează la un astfel de proiect pe care noi îl vom sprijini. Concluziile lui vor deveni un cadru important de referinţă pentru politicile viitoare de dezvoltare. Trebuie să renunţăm la birocraţie, la centralismul administrativ, la obsesia controlului absolut.