Politica PSD

Politica celor mulți

Vocația noastră de partid de stânga este aceea de a face politică pentru oameni, politica oamenilor care muncesc din greu zi de zi pentru ca la sfârșitul zilei să aibă cu ce să-și plătească întreţinerea, să cumpere haine și mâncare pentru copii, să cumpere medicamente pentru cei bătrâni. Facem politica celor care lucrează în marile întreprinderi, atâtea câte au mai rămas, dar și a celor care lucrează în școli și grădiniţe și care au grijă de copiii noștri, a medicilor și asistentelor care își petrec zilele de naștere și sărbătorile făcând de gardă în spitale. Vom face politica celor mulţi care lucrează în supermarketuri, care nu au sâmbăta și duminica libere, care lucrează multe ore peste program fără să aibă curajul să ceară bani în plus de frica pierderii locului de muncă. Partidul Social Democrat trebuie să facă, de asemenea, politica celor care și-au făcut afaceri mai mici sau mai mari din care trăiesc ei, familiile lor și angajaţii lor, politica celor care inovează, care creează, a celor care duc mai departe tradiţii românești.

Politica în comunitățile mici

Politica pentru oameni înseamnă să ducem întreaga noastră activitate politică acolo unde oamenii își trăiesc viaţa de zi cu zi, să punem în centrul acţiunii noastre politice comunitatea. Acolo, în comunitate, perspectiva politică se schimbă, lucrurile devin concrete, oamenii au nevoie de căldură, de apă, de o școală nouă, de un spital curat, au nevoie de locuri de muncă, au nevoie de un drum asfaltat. Acolo, în comunitate, rolul partidului se schimbă, nu mai este o siglă sau cineva care vorbește la televizor, este un cunoscut de-al tău, un vecin, un coleg de muncă, un om pe care-l știi, în care ai sau nu ai încredere. Acolo, în comunitate, democraţia nu mai este doar un concept vag, acolo fiecare om contează și vrem să-i încurajăm să aibă încredere unii în alţii și să participe la viaţa politică, economică și socială. Acolo, în comunitate, social-democraţia nu este doar o doctrină, acolo poate să însemne o nouă șansă, poate să fie dreptate sau speranţă pentru cei care se află într-o situaţie disperată. Pentru asta trebuie să schimbăm logica în care noi gândim strategiile politice, în care dezvoltăm programe publice, în care ne raportăm la actul de guvernare, dar nu vom putea face acest lucru dacă nu ne vom schimba noi mai întâi.

Românii din străinătate sunt creditorii României

Vreau să facem politica celor care au plecat să muncească în străinătate. Ei sunt creditorii cei mai importanţi ai României, sunt cei care au ajutat România să treacă prin criza financiară, nu tăierile de salarii din acea perioadă au fost cele care au ajutat economia, ci banii pe care i-au trimis acasă acești oameni lună de lună, muncind din greu și uneori în condiţii umilitoare. Ministerul Românilor de Pretutindeni trebuie să aibă un buget care să sprijine educaţia în limba română, dar și o viaţă comunitară și spirituală consistentă.