Ion ILIESCU

Președinte de onoare PSD

Ion Iliescu este o figura dominanta a politicii romanesti de dupa 1989. In timpul mandatelor sale de presedinte a inceput introducerea reformelor politice, sociale si economice, precum si procesul aderarii la NATO si finalizarea negocierilor de aderare la UE.

Ion Iliescu a fost presedintele Romaniei in perioadele 1990-1996 si 2000-2004.  In perioada 1997-2000 a fost presedintele PDSR. Din 2006 este presedinte de onoare al PSD, partid pe care l-a fondat in 1990 sub denumirea initiala de FSN (Frontul Salvarii Nationale).

La sfarsitul lunii ianuarie 1990, s-a numarat printre fondatorii formatiunii politice – Frontul Salvarii Nationale, din care s-a structurat, apoi, Partidul Democratiei Sociale din Romania.

In perioada februarie-mai 1990 este Presedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, organism nou creat care a preluat prerogativele puterii provizorii in stat si in care au fost inclusi reprezentantii tuturor partidelor politice aparute imediat dupa revolutie.

La 20 mai 1990 a fost ales Presedinte al Romaniei, pe perioada Adunarii Constituante, de doi ani, asa cum se prevedea in Legea Electorala, conform careia s-au organizat primele alegeri libere, dupa aproape o jumatate de secol de totalitarism.

La alegerile prezidentiale din 11 octombrie 1992, primele alegeri organizate in conformitate cu noua Constitutie, a obtinut 7.297.551 voturi, – adica 61,5% din totalul de 11.910.609 voturi exprimate, marea majoritate a electoratului optand pentru programul sau “Cred in schimbarea in bine a Romaniei”. In cursul primului mandat constitutional de sef al statului, prioritatile actiunii sale au fost: reconcilierea nationala, pactul social, conlucrarea tuturor fortelor politice pentru stabilitatea si redresarea tarii, tranzitia spre economia de piata, reforma economica, protectia sociala, deschiderea spre lume.

In 1996 este ales senator si conduce, de pe bancile opozitiei in anii 1997 -2000, Grupul parlamentar al Partidului Democratiei Sociale din Romania (PDSR).

Conferinta Nationala Extraordinara a Partidului Democratiei Sociale din Romania (Partidul Social Democrat) din 17 ianuarie 1997, l-a desemnat presedinte al PDSR, functie in care a fost reales la Conferinta nationala din 20-21 iunie 1997. In aceasta calitate, a contribuit la reconstructia si edificarea unui partid social-democrat modern, european.
In urma scrutinului din noiembrie-decembrie 2000, propus si sustinut de PDSR, obtine un nou mandat prezidential cu programul intitulat „Aproape de oameni, impreuna cu ei”. Este cel de al doilea mandat constitutional pe care Ion Iliescu il indeplineste in cariera sa post-revolutionara.

In decembrie 2004 este ales senator pe listele Partidului Social Democrat si redevine liderul Grupului parlamentar PSD din Senat.

In declaratia din 20 decembrie 2004, din ultima zi a celui de-al doilea mandat constitutional, Ion Iliescu a prezentat un bilant al perioadei 2001 – 2004 cuprinzand principalele realizari ale celor 4 ani: consolidarea statului de drept si a democratiei, redresarea economica si sociala prin revenirea la principiul cresterii economice si, pe aceasta baza, ameliorarea conditiilor de viata ale cetatenilor; reforme pentru modernizarea tarii si accesul in lumea valorilor democratiei si ale progresului contemporan, integrarea europeana si euro-atlantica, respectiv primirea Romaniei in NATO si finalizarea cu success a negocierilorde aderare la UE si, ca un corolar al tuturor demersurilor, reconcilierea nationala, pacea si stabilitatea sociala, debirocratizarea institutiilor statului si sporirea functionalitatii acestora, lupta impotriva coruptiei, consolidarea societatii civile, implementarea spiritului comunitar european si raportarea la valorile practice ale acestuia.

In 10 decembrie 2006 este ales cu unanimitate de voturi Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat.