12.04.2017

Interviu susţinut de Liviu Dragnea, Lia Olguţa Vasilescu şi Viorel Ştefan în cadrul emisiunii "Sinteza zilei", la postul de televiziune Antena 3

PSD

Reporter: Chestiunea cu nationalizarea pensiilor private e un mare scandal. De unde a aparut acest subiect?

Liviu Dragnea: O sa le iau pe rand si o sa fiu transant. Operatiunea de manipulare impotriva noastra a inceput din februarie. Dupa OUG 13, subiect in legatura cu care s-a dovedit ca si Macovei il critica pe ministrul Justitiei, s-a vorbit ca prognozele noastre, calculele noastre sunt nerealiste. In scurt timp Comisia de Prognoza va arata ca PIB-ul va fi mai mare decat l-am prevazut noi. In ceea ce priveste acest scandal cu pensiile private, e pornit de la Mișu Negritoiu, care stie ca in scurt timp Parlamentul va demite conducerea ASF, pentru ca din cauza situației acolo au de suferit asiguratii romani. Eu cred ca Guvernul ar trebui sa ceara explicatii la ambasada Olandei si la conducerea ING. Nu poti sa pornesti asemenea scandal din nimic, pentru ca nu a existat nici in programul de guvernare asa ceva. Este nepermis ce a facut aceasta companie. Guvernul trebuie sa actioneze foarte dur, ca sa fie un exemplu si pentru alte multinationale care isi bat joc de romani. Nu a existat nici macar o discutie informala pe acest subiect.

 

Reporter: Daca presedintele ASF a furnizat o informatie falsa, cred ca cumva cei de la ING nu sunt atat de culpabili.

Liviu Dragnea: Nu e adevarat, cand primesti o astfel de informatie, te informezi la Guvernul Romaniei. Au inceput o campanie online fara sa intrebe pe nimeni. O sa va trimit un mesaj cu declaratia lui Misu Negritoiu imediat ce ies din emisiune.

 

Reporter: Deci in Romania intr-o zi se da foc la tara pentru ca Guvernul ar intentiona o nationalizare. Spuneti ca e o informatie falsa. Stiu multi oameni care au fost clientii companiei si vorbeau la modul superlativ despre modul in care isi trateaza clientii. Daca presedintele ASF a furnizat aceasta informatie, pana acum ar fi trebuit demis.

Liviu Dragnea: In zilele urmatoare noi o sa declansam procedurile parlamentare in acest sens. Dar vreau sa revin la compania de asigurari, batraneste: nu ai nici o informatie de la Guvern, nu suni la Guvern ca sa verifici daca asa ceva exista in intentie si incepi sa trimiti sute de mii de mailuri, incitand la proteste. Asa ceva nu poate ramane fara urmari. Ati vazut promoterii pe Facebook dupa acel mesaj? Sa ne uitam peste tot, domnule Gadea!

 

Reporter: Ne incadram la articolul de Cod Penal care spune ca raspandirea de informatii false e o infractiune.

Liviu Dragnea: O asemenea informatie poate sa duca la prabusirea unui sistem. Nu se poate glumi cu asa ceva, se poate introduce panica in Romania. Nu intram in Schengen pentru că nu vrea Olanda, dar asta nu inseamna ca se poate juca cineva cu noi ca si cum am fi niste copii. Sa stiti ca imi asum ce spun in seara asta.

 

Reporter: Mi se pare ca lucrurile sunt infinit mai grave decat situatia pe care o percepeam noi.

Liviu Dragnea: Daca parchetul nu se autosesizeaza, ceea ce nu cred, vom face o comisie de ancheta parlamentara care sa ii cheme pe cei implicati si sa ne spuna de unde au primit aceasta informatie. Nu e un joc pe Facebook, vorbim de Romania.

 

Reporter: Ati facut declaratii politice cu privire la acest subiect?

Liviu Dragnea: Nu ma refeream la comunicatul emis de ASF dupa interventia ministrului de Finante, ma refer la o declaratie a domnului Negritoiu. Cei de la ASF au lasat sa se rostogoleasca acest scandal.

 

Reporter: Misu Negritoiu a alimentat aceste zvonuri.

Liviu Dragnea: Exact, asta vreau sa spun. De-abia dupa ce ministrul a iesit cu o reactie, ASF a iesit cu acest comunicat care trebuia sa fie remis instantaneu.

 

Reporter: Un membru al PNL, domnul Predoiu, ar fi intretinut aceasta poveste in spatiul public.

Liviu Dragnea: Acum o luna a iesit cu aceasta declaratie, nu a bagat-o nimeni in seama, dar au plecat de la acea declaratie in acest scandal.

 

Reporter: Deci spuneti ferm ca nu se nationalizeaza pensiile private?

Liviu Dragnea: Categoric.

Viorel Stefan: Nu exista nici o ratiune de ordin economic care sa ne faca sa ne gandim la un astfel de scenariu. E grav, pentru ca astfel de mesaje induc neincredere. Mi se pare ca ce a facut administratorul il descalifica si sper ca cei din conducerea ASF sa ia masuri, pentru ca exista cadrul legal care ii permite ASF sa sanctioneze astfel de comportamente.

 

Reporter: As vrea sa citesc si un comunicat al NN, care spun ca continutul scrisorii e exclusiv informativ.

Liviu Dragnea: In Olanda nu ar fi fost permis sa se dezvolte un asemenea scandal. Nu au remis acel comunicat in urma unor dezbateri publice, ci le-au inflamat.

 

Reporter: A existat o discutie intre Guvern si ASF despre cum de a fost posibil?

Viorel Stefan: Nu am cerut explicatii, dar am avut discutii cu vicepresedintele ASF pentru a iesi cu o declaratie unanima ca acest zvon e neintemeiat si ca nu exista nici un fel de ingrijorare ca s-ar putea intampla asa ceva.

Liviu Dragnea: ASF este o institutie care in loc sa promoveze o abordare echitabila intre firmele straine si romanesti, a lovit firmele romanesti.

 

Reporter: Cat mai poate ramane Negritoiu la ASF?

Liviu Dragnea: Trebuia sa isi dea demisia dupa scandalul RCA, va mai ramane in functie cat vor mai dura procedurile parlamentare.

 

Reporter: Au existat discutii in zonele cu asiguratorii?

Viorel Stefan: Din fericire, ceea ce a facut adminstatorul NN nu a produs efectul pe care probabil ca mizau ei. Declaratiile din partea Guvernului care au fost ferme au calmat starea de spirit si nu s-a transmis nici un sentiment de ingrijorare in zona celor care au astfel de asigurare de pensie. Nu am semnale ca s-ar fi produs efecte asupra randamentului pe care il realizeaza plasamentele pe care le administreaza fondurile. Am avut prima reactie dupa declaratiile domnului Predoiu. Am crezut ca am lamurit problema. Am constat ca s-a reluat subiectul de o maniera foarte aprinsa. Am incercat sa transmit un mesaj ca asa ceva nu se poate intampla si ca cine sustine asa ceva sustine o mare aberatie.

 

Reporter: De ce a lasat Negritoiu aceste dubii?

Liviu Dragnea: O sa va spun ceva ce nu s-a mai spus in spatiul public. Exista un plan pentru a decredibiliza guvernul nostru, un plan care a fost alimentat cu faptul ca nu o sa avem venituri pentru legea salarizarii, ca nu o  sa avem cresterea prognozata, pentru a genera in Comisia Europeana o discutie si a o forta sa declanseze o procedura de deficit excesiv pe prognoza, fara sa astepte sfarsitul anului. Asta e de fapt planul, dar o sa ne batem cu el. Eu nu mai cred in coincidente. Inca nu au renuntat.

 

Reporter: Ce inseamna aceasta procedura?

Viorel Stefan: Ca poate sa se ajunga inclusiv la blocarea fondurilor europene.

 

Reporter: Cam cat de criminal sa fii sa faci parte din acest plan, lovind tara ta?

Liviu Dragnea: Nu vreau sa ma lansez in supozitii , dar le transmit ca daca continua planul asta, o sa discutam si mai deschis. Vorbim la cel mai inalt nivel, nu de nivelul doi sau trei.

 

Reporter: Sa trecem la al doilea subiect, cel legat de impozitul pe gospodarie. Dar sa facem o paranteza pentru a discuta o chestiune de interes national: faptul ca a existat o celula de criza in seara alegerilor din 2009.

Liviu Dragnea: Am avut o discutie cu domnul Tariceanu si am convenit sa facem aceasta comisie de ancheta. Eu veneam atunci, dupa alegeri, cu o geanta pe la toate emisiunile, parca eram un perceptor, cu procese-verbale in care voiam sa aratam ca au fost fraudate alegerile. Am primit informatii civile despre tot felul de grupuri de analiza sau celule de criza in care erau mai multi oameni implicati. Faptul ca Basescu a confirmat ne da toata justificarea pentru a infiinta comisia. Mi se par lucruri foarte grave si vreau sa chemam la audieri toate persoanele care au fost implicate in legatura cu ce s-a intamplat la acele alegeri.

 

Reporter: Credeti ca se impune audierea tuturor celor din celula de criza?

Liviu Dragnea: Absoulut toti, dar nu numai ei, o sa fie si domnul ministru Baconschi, si domnul Opris de la STS, domnul Blaga si mai multi cetateni despre care aveam informatii la vremea respectiva.

 

Reporter: Ce vom face daca ajungem la concluzia ca alegerile au fost fraudate?

Liviu Dragnea: E greu sa va raspund la aceasta intrebare. Sper sa ajungem la adevar si sa aducem la lumina discutiile despre implicarea unor institutii in politica, in justitie, in alegeri. Din abordari gresite, lucrurile au fost stopate. Comisia isi va incepe activitatea saptamana viitoare, cred.

 

Reporter: Mai avem cateva subiecte importante pentru cei doi ministri, chestiunea referitoare la impozitul pe gospodarie.

Lia Olguta Vasilescu: Cred ca cel mai bine e sa il intrebati pe domnul ministru de Finante. Nu e o idee noua, e prevazuta in programul de guvernare. Domnul Dragnea spunea ca impozitul la salariile sub 2000 de lei va deveni 0, pentru cele de peste 2000 de lei va fi 10% pentru ceea ce depaseste suma de 2000 de lei, spunea acelasi lucru despre pensii. In ceea ce priveste deducerile, nu stiu cati dintre romani stiu ca si acum se pot face deduceri pe Codul Fiscal din 2015 in cuantum de 400 de euro pentru abonamente sau asigurari medicale. Romanii nu stiu ca beneficiaza deja de aceste drepturi. Este important ca pe modelul medicului de familie putem sa avem si un consultant fiscal care sa ne ajute sa beneficiem de toate aceste drepturi care ne sunt conferite prin lege. Nu ne propunem sa punem biruri pe romani, ci sa fiscalizam aproape tot. In economia neagra sunt foarte multi bani.

Liviu Dragnea: In legatura cu acest subiect, o minciuna, noi am discutat in programul de guvernare ca incepand din 2018 pentru fiecare gospodarie se va completa o declaratie de venit global. Arondarea populatiei la consultanti se va face prin hotarare de Guvern. Aceasta masura va duce la eliminarea cozilor la ghisee, iar selectarea si pregatirea consultantilor se va face etapizat, exact ca in modelul din SUA. Fiecare roman va beneficia de suportul unui consultant. Am stabilit in program ca pentru venituri sub 2000 impozitul va fi 0, peste 2000 va fi impozit 10. Daca nu se globalizeaza aceste venituri, nu se pot face o serie de deduceri. Nu se pune nici o taxa in plus, dimpotriva, se vor plati impozite mai mici, se schimba sistemul de colectare a datelor. Cat despre cota unica, nu exista in Romania.

 

Reporter: Sa explicam clar. Cand veniti si discutati despre impozitul global, cum se calculeaza?

Liviu Dragnea: Nu se pune nici o taxa in plus. Acum fiecare cetatean plateste impozite in functie de categoria de venituri. Nu exista o centralizare la Minister. Grija noastra este sa putem centraliza veniturile ca sa putem reduce impozitele pe care le luam la stat.

Viorel Stefan: Impozitul pe venit global inseamna ca in baza de impozitare se au in vedere toate veniturile realizate de o persoana fizica, indiferent de provenienta lor. Vorbim de un alt sistem de gestiune a impozitului pe venit. Se vor contoriza si veniturile din alte surse, cum ar fi drepturi de autor si alte activitati independente, venituri din chirii. Acest lucru se face o data pe an, la inchiderea anului fiscal. Se creeaza o baza de impozitare, cu precizarea ca fiecare venit are o caracteristica a lui. Vom veni cu cheltuielile pe care familile le au cu taxele de scolarizare si este o categorie intreaga de elemente care devin deductibile, cu precizarea ca acest proiect va prelua ce scrie in programul de guvernare si de aici incolo e o dezbatere si vom vedea care e lista completa a deductibilitatilor, dar cu siguranta nu vorbim decat de doua cote de impozitare, 10 si 0. Astazi avem 16%.

 

Reporter: Ceea ce vrea sa faca acest guvern sunt cresteri importante de salarii, reduceri de taxe. De unde veti avea posibilitatea sa cresteti salariile, sa incepeti noua grila si sa diminuati impozitul?

Viorel Stefan: Simularile ne arata ca pot merge impreuna, pentru ca vom avea o crestere a bazei de impozitare. Ne uitam la evolutiile la contributii sociale, unde cresterea masei salariale genereaza incasari bugetare mari. Exista un principiu care, de cand s-a eliminat globalizarea veniturilor, nu se mai poate respecta, si anume ca orice venit trebuie impozitat. Astazi mai e un lucru care nu se vede decat in statistici, exista 360 de mii de contracte part-time ca unica sursa de venit. E o zona de munca la gri. E putin credibil ca cineva poate sa traiasca dintr-un asemenea contract. Prin globalizarea veniturilor nu mai au scapare.

 

Reporter: Fiecare familie are obligatia ca o data pe an sa ia un formular si sa treaca veniturile?

Viorel Stefan: Nu familia, ci gospodaria, adica un grup de persoane care pot fi rude sau nu, care accepta pe propria declaratie sa se inregistreze la fisc cu patrimoniu comun. Intre ei si fisc va fi consultantul fiscal, adica echivalentul medicului de familie. El va fi de profesie liberala, va beneficia de un onorariu de la minister in functie de cate gospodarii are inregistrate. Acest consultant va fi cel care va completa declaratia fiscala pentru gospodaria respectiva si va sti sa valorifice toate beneficiile de care ar putea beneficia acea gospodarie.

 

Reporter: Sa zicem ca stau la curte. Mi se pare ca m-ar avantaja sa ma inregistrez ca gospodarie cu cineva care sta langa mine.

Viorel Stefan: In principiu, care sta in aceeasi curte. Este vorba despre un venit global brut din care se scad deducerile si obtinem netul.

 

Reporter: Nu ar putea fi afectat acest proiect daca cineva spune ca impozitati salariul de doua ori?

Viorel Stefan: Lia Olguta Vasilescu singura data se impoziteaza. Nu se aplica de doua ori la acelasi venit cota de impozitare. Cred ca sunteti familiarizat cu acest model din Statele Unite. De la modelul din SUA am plecat.

 

Reporter: Ce poate fi dedus?

Viorel Stefan: Plecam de la cele ce exista azi in functiune, contributii pentru pensii, pentru asigurarile de sanatate, adaugam abonamentele medicale si de aici am format colective de lucru mixte cu reprezentanti ai mediului de afaceri, auditori, experti contabili cu care incepem aceasta discutie. Dupa Pasti vom lucra tehnic pe aceasta propunere.

 

Reporter: Donatiile s-ar deduce?

Viorel Stefan: Avem in vedere toate aceste donatii catre ONG care au scopuri caritabile, catre unitatile de cult, activitati artistice. Va reamintesc ca la nivelul anilor 2002 aveam o astfel de deductibilitate si toate cheltuielile din gospodarie pentru imbuntatirea confortului termic se deduceau. Se poate folosi sistemul pentru a stimula diverse politici. Spre exemplu, deductibilitatea pentru contributii la asigurarile de sanatate stimuleaza dezvoltarea sistemului alternativ de retele medicale. Ne uitam sa stimulam dezvoltarea pietei bursiere, incurajam plasamente in aceasta zona. Este un instrument foarte flexibil si poate fi folosit de orice guvernare pentru a stimula diversele politici.

 

Reporter: Va veti ciocni de un monstru care este Ministerul de Finante, ANAF, toata lumea va trebui sa gandeasca altfel. Mi-e frica de implementare.

Viorel Stefan: Sunt preocupat de modul cum va fi implementat sistemul, dar avem un orizont de timp suficient, pentru ca daca se schimba regula de la 1 ianuarie 2018, prima declaratie va fi in mai 2019, pana cand se va face arondarea consultantilor fiscali pe gospodarii: ne-ar trebui cam 35 de mii de consultanti fiscal, dupa calculele noastre. Onorariul poate sa duca la 10 mii de lei in medie, ceea ce e suficient de tentant. Vreau sa mai spun un lucru: consultantul nu e doar cel care imi face declaratia fiscala, ci poate fi si consilierul meu pe plasamente, daca vede ca am suficiente economii, devine ca un medic financiar al familiei, al gospodariei.

Liviu Dragnea: Nu am nici o temere, doar ca vreau sa va spun ca noi avem de gand, dupa ce vom stabili proiectul de act normativ: sa declansam o dezbatere publica serioasa. Nu se intampla maine. A inceput aceasta manipulare pentru a ne bloca, dar orice om cinstit din Romania va plati mai putin la stat. Au o problema cei care nu platesc taxe si impozite, atat. 2018 va fi anul in care romanii vor putea opta pentru acest sistem sau, daca nu vor sa beneficieze, sa nu opteze, dar vor pierde. Toata modificarea procedurilor de impozitare va fi amplu dezbatuta. Pentru oamenii de la tara, sunt oameni care vand o branza, rosii, sa nu aiba nici un fel de problema, nu vor plati nici un leu in plus, dimpotriva. Toate aceste alarme false vor fi nimic.

 

Reporter: Ar intra in vigoare in 2018, de la 1 ianuarie s-ar reduce impozitul pe venituri. In momentul in care veti implementa impozitul pe venitul global, se va intampla abia in 2019?

Liviu Dragnea: Lia Olguta Vasilescu precizare: impozitul pe salariu se va colecta lunar, iar la finalul anului se va face o regularizare. Nu putem sa stam un an fara sa incasam la buget.

Viorel Stefan: In mai 2019 se va face prima regularizare.

Liviu Dragnea: Vreau ca romanii sa aiba incredere ca toate aceste zvonuri sau informatii false vor fi demontate. In ceea ce priveste sursele de venituri, pe 20 ale lunii o sa vin la dumneavoastră sa prezint bilantul pe trimestrul 1 al acestui an.

 

Reporter: Vreau ca comentam o stire importanta: Tudorel Toader parat de Macovei la Parlamentul European pentru ca nu stabileste prag pentru abuzul in serviciu.

Liviu Dragnea: Asta arata doua lucruri, o ipocrizie uriasa, pentru ca atunci cand a aparut OUG 13 au iesit oamenii in strada pentru acest prag, al doilea lucru ca, intr-adevar, nu este corect sa se lase la indemnana judecatorului sa decida un prag sau nu. Ministrul nu este seful Parlamentului, Parlamentul va decide in consonanta cu decizia CCR care este calea corecta de urmat. Nu vreau sa ma antepronunt, dar nu se poate sa nu existe un prag, poate sa fie un leu, zece lei, poate să fie o mie de lei. Comisia de la Venetia a spus lucrul asta, CCR a spus asta. Vom dezbate pe larg si se pare ca doamna Macovei va sustine punctul asta de vedere.

 

Reporter: Toti juristii inteleg ca e nevoie de existenta unui prag, ca si CEDO sau Comisia de la Veneția. Judecatorii au nevoie de lucruri foarte clare pe care sa le aplice. Va reprosati ceva apropo de comunicare pe subiectele acestea?

Liviu Dragnea: Nu pot sa reprosez Guvernului lipsa de comunicare, pentru ca nu a aparut acest proiect in spatiul public. Va multumesc ca ne-ati dat posibilitatea sa dam niste lamuriri. Exista acest plan pentru a decredibiliza Guvernul si pentru a convinge Comisia Europeană ca acest guvern are in vedere numai derapaje economice.

 

Reporter: Ce s-a mai intamplat cu o probema cu care Guvernul a iesit public, acea gaura mostenita de la tehnocrati?

Liviu Dragnea: Subiectul e foarte simplu. Comisiile reunite de Buget-Finante au facut un raport bun, dar au comunicat foarte prost. Situatia e simpla, ce am spus eu in spatiul public, in toate emisiunile, ca pentru prima data in Romania s-a facut o estimare – cu rea-credinta – pozitiva a veniturilor si au facut o rectificare pozitiva pentru a nu afecta campania electorala. Au prognozat venituri mai mari, avand toate informatiile ca vor fi mai mici, este foarte simplu.

 

Reporter: Viorel Stefan-a spus ca PSD ar da inapoi, ca amana legea salarizarii.

Liviu Dragnea: Categoric nu, am luat decizia luni de a nu depune proiectul de lege pentru a exista 10 -12 zile pentru toata societatea sa analizeze proiectul, pentru ca atunci când intrăm in dezbatere toata lumea sa fie in cunostinta de cauza. Nu exista nici un fel de ezitare, dar am decis sa mai ramana 10-12 zile pentru ca societatea sa inteleaga ce prevede acest proiect de lege.

Lia Olguta Vasilescu: Nu vom modifica esenta legii. Toate discutiile s-au canalizat pe anvelopa de 30% la care sunt reduse sporurile. Nu vom fi de acord sa creasca anvelopa, pentru ca e unul dintre principiile acestei legi, sa oprim sarabanda sporurilor. Foarte multi au zis ca le scad salariile, pentru ca s-au uitat in grila din 2022, dar i-am intrebat daca au aplicat vechimea si au zis ca nu. Va mai dura o perioada pana vor intelege legea cei care o citesc, simplii bugetari care acum vad prima data aceasta varianta a legii. Vom avea de facut cateva amendamente, e clar, pentru ca este foarte posibil ca anumite lucruri sa ne fi scapat. La ora actuala e un haos in sistemul bugetar si e greu sa cuprinzi toate categoriile fara sa scape ceva. Foarte multi intrebau de ce nu se regasesc in familia ocupationala: pentru ca exista un capitol separat al legii care se refera la functiile comune, contabilul de la scoala nu va fi platit diferit de contabilul de la poliție. Una peste alta, aceasta lege clarifica multe lucruri si face multe economii la bugetul de stat, pentru ca oprim sarabanda sporurilor care e scapata de sub control. Doi: in momentul in care se va aplica aceasta lege, nu va mai fi aplicabila decizia CCR care ne-a cauzat o problema foarte mare, in sensul ca impactul pe buget este 2 miliarde de euro.

 

Reporter: Nu aveti nici o temere cu privire la modul in care bugetul va acoperi salarii mai mari si impozite mai mici?

Liviu Dragnea: Nu am nici un fel de temere, programul e bazat pe calcule serioase si o sa il implementam fara ezitare.

 

Reporter: Relatia cu Ponta cunoaste o imbunatatire?

Liviu Dragnea: Nu ma intereseaza acest subiect. Dupa cum vedeti, subiectele nationale sunt cu totul altele. Oamenii sunt interesati de viata lor, de impozitele pe care le platesc, de salariile pe care le au. Am decis sa nu mai comentez ce spune Ponta.

 

Reporter: E nevoie de 10 miliarde de lei anul viitor pentru legea salarizarii, corect?

Viorel Stefan: Am cateva repere in legatura cu implementarea acestei legi. Este necesara legea pentru a stabiliza sistemul de salarizare. Sistemul e haotic, nu stii ce efecte mai propaga vreo hotarare de instanta, ceea ce face greu gestionabil bugetul pe partea de cheltuieli de personal. Impactul nu va fi unul spectaculos, ci suportabil pentru a doua jumatate de an 2017. Lia Olguta Vasilescu crestere de 32 de miliarde in urmatorii patru ani inseamna ca trebuie sa cream spatiul fiscal necesar fără să alterăm echilibrele bugetare. Voi urmari cu cerbicie sa fiu aproape de aceste repere. Nivelul de colectare este foarte mic astazi, ceea ce ma face sa fiu optimist. Evolutiile pot fi peste asteptarile noastre. Ne asteptam ca sectorul agricol sa aduca o contribuitie mai mare la PIB-ul acestui an. La ora la care vorbim asa arata perspectiva productiei agricole, ne da speranta ca va fi mai bine.

 

Reporter: Exporturile cum stau?

Viorel Stefan: E crestere pe export si pe relatia cu celelalte state din UE, o balanta foarte favorabila pentru Romania. Economia beneficiaza de o incredere de care n-a mai beneficiat de dinainte de criza. Uitati-va la semnalele agentiilor de rating, sunt perspective de imbunatatire. Pietele financiare si mediul economic cred in programul nostru.

Lia Olguta Vasilescu: As vrea sa completez si sa spun ca sunt la curent cu date in ceea ce priveste angajarea. E important ca a doua piatra tare pe care o am este reducerea somajului, trebuie sa ajungem la 4,2% somaj pana la sfarsitul anului. La inceput parea o utopie. Avem deja 45 de mii de noi locuri de munca pe perioada nedeterminata de la inceputul anului pana la data de 10 aprilie. E o fericire de fiecare data cand vedem aceste cifre, doar saptamana trecuta am avut 9 mii de noi contracte de munca. Avem 10 mii de angajatori activi in plus de la inceputul anului. Exista increderea mediului de afaceri in ceea ce se intampla in perioda aceasta, iar efectul pervers al cresterii salariilor este ca foarte multi bani se intorc la statul roman. Sigur ca nu ne dorim sa punem presiune pe mediul de afaceri si in Codul Fiscal o sa vedeti multe lucruri bune, e ceea ce s-a intamplat si in 2015, cand oamenii de afaceri spuneau ca este cel mai liberal Cod Fiscal pe care l-au vazut dupa 1989. Nu ne dorim sa punem noi biruri pe romani, ci sa fiscalizam totul, pentru ca in economia neagra sunt foarte multi bani pe care trebuie sa ii scoatem la suprafata. Cred ca orice om de buna-credinta intelege aceste lucruri.

 

Reporter: Meditatiile n-ar putea fi deduse?

Viorel Stefan: Cu conditia sa ia chitanta!

 

Reporter: Cat e evaziunea fiscala?

Viorel Stefan: Sunt tot felul de evaluari, dar eu ma uit cu mare atentie pe zona de TVA, undeva intre 3-4% din PIB. Vestea buna mi-au dat-o cei din industria tutunului, pe partea de accize evaziunea crescuse anul trecut si acum s-a restrans cu 1,6%, ceea ce inseamna ca ANAF incepe sa isi faca treaba. Sunt semnale bune ca lupta cu evaziunea are sorti de izbanda.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE