04.09.2017

Intervenţia ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, în cadrul "Orei premierului", în plenul Parlamentului

Stimați colegi din PNL, vreau să vă mulțumesc foarte mult pentru posibilitatea pe care ne-ați dat-o astăzi să prezentăm și noi în Parlamentul României rezultatele guvernării în aceste șase luni. Haideți să vedem ce au însemnat șase luni de guvernare PSD-ALDE și să facem și o mică comparație, dacă nu vă supărați: salariul minim pe economie a crescut cu 16%, stimulentul de reinserție cu 22%, bursele studențești cu 134%, salariile în sistemul bugetar cu 20%, 6 miliarde de la începutul acestui an. E foarte adevărat că nu am reușit să creștem salariile în ritmul în care le scădea Boc. Noi am reușit o creștere de doar 20%, guvernul dumneavoastră a reușit o scădere de 25% în aceeași perioadă. Am crescut punctul de pensie cu 14,7%, indemnizația socială minimă cu 30%. S-au scutit de impozit pensiile sub 2000 de lei, s-a eliminat CASS pentru pensionari. În ceea ce privește locurile de muncă, așa cum a precizat și prim-ministrul, de la începutul acestui an avem 120 de mii de locuri de muncă în plus pe primul semestru și ce este și mai important aici, avem un număr al angajatorilor activi mai mare cu 20 de mii față de 1 ianuarie 2017, ceea ce înseamnă că economia funcționează.

Ați vorbit aici de legea salarizării, ați spus că le luăm bani angajaților prin trecerea contribuțiilor. Vreau să vă informez că impactul pe legea salarizării este de 63 de miliarde, așa cum arată actualul Cod Fiscal, dar întrucât legea salarizării unitare a fost gândită în coerență cu programul de guvernare și cu trecerea contribuțiilor, impactul după apariția noului Cod Fiscal va fi de 42 de miliarde până în 2022 și de 32 de miliarde până în 2020, adică exact atât cât ne-am asumat în programul de guvernare.

Ați vorbit despre deficitul la fondul de pensii. Păi când după 1989 nu a fost deficit la fondul de pensii? Vestea bună care vine în acest an este aceea că în sfârșit numărul salariaților l-a depășit pe cel al pensionarilor. Și cum ați propune dumneavoastră să reglăm acest deficit? Cumva să tăiem din pensii sau să nu le mai creștem? Aceasta este soluția PNL? Noi credem că trebuie să menținem ritmul de creștere pe care l-am promis în programul de guvernare și, în general, să facem tot ceea ce am început noi, pentru că eu sunt convinsă că o facem mult mai bine decât a făcut-o guvernarea dumneavoastră.

Vă mulțumesc!