10.03.2018

Discurs susținut de secretarul general al PSD Marian Neacșu în cadrul Congresului Extraordinar al Partidului Social Democrat

Domnule președinte al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, domnule președinte PES, Serghei Stanishev, doamnă prim-ministru Viorica Dăncilă, doamnă primar general Gabriela Firea, doamnă comisar european Corina Crețu, doamnelor și domnilor invitați, doamnelor și domnilor delegați, stimați colegi, suntem în Anul Centenarului, suntem aici și acum și guvernăm România grație viziunii, dăruirii, eforturilor și jertfei înaintașilor noștri, lor le datorăm recunoștința noastră și avem datoria să le onorăm memoria, să păstrăm, să apărăm această moștenire neprețuită pe care ne-au transmis-o: România unică și indivizibilă. Noi, Partidul Social Democrat, suntem cel mai mare, cel mai important, cel mai profesionist, cel mai performant partid al țării. Am ajuns aici fiind uniți, împărtășind idealuri și crezuri comune pentru binele concetățenilor noștri și binele țării noastre. Am fost solidari, ne-am organizat și am muncit umăr la umăr, am fost, suntem și vom rămâne o mare echipă, cea mai mare echipă a țării, cea mai performantă, echipa PSD.

Suntem aici, reuniți la un Congres Extraordinar, pentru a discuta, pentru a evalua, pentru a dezbate și a stabili bazele viitoarelor noastre victorii. Acest Congres al nostru reprezintă temelia deciziilor care ne vor asigura guvernarea și ne vor configura strategia și acțiunile pe scena publică, în competițiile electorale care vor fi să vină.

Dragi colegi, au trecut mai mult de doi ani de zile de la ultimul nostru Congres. Doi ani buni pentru partid și, mai ales, doi ani buni pentru țară. În acești doi ani am câștigat decisiv alegerile locale, am obținut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare, admirabil conduși de președintele PSD Liviu Dragnea, am format o majoritate parlamentară consistentă și confortabilă împreună cu colegii noștri de la ALDE, am obținut firesc și legitim guvernarea țării, ne-am asumat decizii dificile, unele dureroase și în premieră politică, însă necesare, iar rezultatele acțiunii noastre politice și guvernamentale sunt spectaculoase. România are în guvernarea noastră cea mai mare creștere economică din lume: 7%. Numai trei state, Irlanda, China și India mai au rezultate apropiate de 7%. Doamnelor și domnilor, insist să remarcați că această performanță record a guvernării noastre este cu atât mai deosebită cu cât a fost realizată în condițiile creșterii salariilor, a pensiilor, a anulării sau reducerii unor contribuții și impozite, inclusiv odată cu diminuarea generală a fiscalității, mă refer aici la scăderea TVA și mai ales la scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

În primul an al guvernării PSD-ALDE s-au înființat peste 120 de mii de noi locuri de muncă, au luat naștere peste 30 de mii de noi companii față de 2016, iar șomajul a scăzut la cote istorice. Cineva de rea-credință ar putea fi tentat să aprecieze că toate acestea sunt mesaje politice, propagandistice. Nu, stimați colegi, sunt fapte și date certe dincolo de orice dubiu, comunicate de instituții oficiale românești și străine, la fel cum o certitudine la fel de importantă este readucerea Parlamentului României la statutul său definitoriu, de for suprem reprezentativ al poporului, unica instituție legiuitoare a țării, expresie și simbol al suveranității naționale.

Legea Salarizării, reforma fiscală, legile justiției sunt inițiative esențiale, de importanță vitală pentru întreaga societate românească, asumate, dezbătute și adoptate de parlamentarii coaliției majoritare PSD-ALDE. Urmează Legea Pensiilor, înființarea efectivă a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții și alte obiective strategice ale programului de guvernare. Eu, unul, stimați colegi, sunt mândru de ceea ce am realizat și urmează să facem și vă invit pe toți să fiți la fel de mândri, pentru că românii și țara o duc mai bine datorită nouă. Noi, Partidul Social Democrat și programul nostru de guvernare am adus mai mulți bani în buzunarele românilor și am transformat un angajament electoral în realitate. Noi, PSD și programul nostru de guvernare am adus și vom continua să aducem mai mulți români în clasa de mijloc, așa cum ne-am asumat ca prioritate definitorie. Noi, PSD, prin deciziile noastre, am oprit exodul medicilor din țară. Noi, PSD, ne-am propus și avem și ambiția, și priceperea să readucem acasă milioanele de concetățeni plecați în lumea largă pentru a-și câștiga o pâine. Să fim mândri de ceea ce am realizat și să spunem răspicat aceste lucruri. Eu, unul, țin capul sus pentru tot ce am făcut sau urmează să facem, să realizăm spre binele oamenilor și în folosul țării. Și vă îndemn pe toți, sus privirea și spuneți tare: sunt membru PSD și mă mândresc cu ce suntem și cu ce facem!

Dragi colegi și stimați invitați, PSD este partidul tuturor, al intelectualilor, al artiștilor, al micilor comercianți și al întreprinzătorilor, al muncitorilor și al țăranilor, al funcționarilor și al pensionarilor, al tinerilor și al celor vârstnici, deopotrivă al femeilor și al bărbaților. Partidul Social Democrat a dat cel mai mult credit tinerilor. Se poate constata lesne acest lucru în toate organizațiile și la toate nivelurile. Femeile au găsit în Partidul Social Democrat un partid fără prejudecăți, în care funcționează în mod real egalitatea de șanse. Partidul nostru are cele mai multe doamne parlamentar decât oricare alt partid de la Revoluția din '89 până astăzi. Are cele mai multe femei în funcția de ministru. Partidul nostru are prima femeie primar general al capitalei în persoana doamnei Gabriela Firea și, mai ales, are prima femeie premier al României. Este evident că avem loc pentru toți și pentru oricine în PSD. Cu toții avem același mare interes: să guvernăm bine, în interesul românilor și al țării noastre. Indiferent de campaniile insistente, premeditate și manipulatorii care vizează Partidul Social Democrat, realitatea este că noi am evoluat cel mai bine și mai firesc, generații noi s-au alăturat celor consacrate, lideri noi la nivel local ori național au crescut și s-au afirmat. Putem spune fără ezitare că PSD este acum, sub conducerea lui Liviu Dragnea, partidul cel mai adecvat, cel mai modern, serios, responsabil și cu cea mai mare deschidere de pe scena politică românească. Stau dovadă în acest sens configurațiile consiliilor locale și județene, structura parlamentarilor și europarlamentarilor noștri și nu în ultimul rând componența Guvernului. Avem peste 17000 de consilieri locali și județeni în întreaga țară, peste 1700 de primari, președinția a 27 de consilii județene, Primăria Generală a Capitalei și a tuturor sectoarelor din București, conducem cele mai multe municipii reședință de județ, avem cei mai mulți parlamentari, 154 de deputați și 67 de senatori, avem prim-ministrul țării și responsabilitatea conducerii Guvernului. Ne-am asumat cele mai multe și mai importante funcții de ministru și de coordonare a agențiilor și departamentelor esențiale. Suntem o forță, stimați colegi, suntem o forță a binelui! Să nu ne fie teamă ori jenă să spunem răspicat acest lucru: PSD este o forță a binelui!

Mai am o credință: noi, PSD, forța binelui, vom învinge! În noi stă speranța pentru această țară și ne dorim o țară normală în care să muncești, să trăiești, să iubești, să-ți crești copiii și nepoții fără spaime, fără griji și fără umilințe, știind că ai drepturi garantate și respectate, știind că nimeni nu este mai presus de lege. Astăzi, în acest Congres Extraordinar, suntem chemați să ne regrupăm, să ne organizăm, să evaluăm și să stabilim cu toții ce vom face, cum și cu cine. În prima linie vom ridica steagul binelui în viitoarele încleștări cu răul. Avem datoria pentru țara noastră, pentru viitorul bun al concetățenilor noștri și al generațiilor viitoare, să găsim cele mai bune soluții și să ne prezentăm solidari, hotărâți cu proiectul necesar și cu cei mai apți combatanți și lideri gata de acțiune.

Dragi colegi, ca secretar general al partidului, îmi exprim convingerea că astăzi dumneavoastră, delegații legitimi la Congres ai fiecărei organizații, veți înțelege și confirma trecerea la un nou nivel de organizare și de funcționare a partidului nostru, unul superior care respectă și aplică extins principiul descentralizării. Aducem prin vot democratic la nivel de vicepreședinte reprezentanți exponențiali ai diverselor regiuni istorice. Astfel, se realizează un echilibru firesc al opiniilor regionale într-un for de partid național și vocea intereselor legitime ale fiecărei regiuni se va face auzită și respectată. Aducem astăzi aici, prin votul nostru, o conducere paritară, femei-bărbați, care exprimă în egală măsură respect și modernitate, deschidere și eficiență. Eu cred în binele pe care-l aducem oamenilor și sunt convins că forța binelui făcut de noi, Partidul Social Democrat, ne va aduce alături aliați și susținători. Vă chem să credeți și dumneavoastră în acest ideal. Nu ezitați să vorbiți, să explicați, să demonstrați fiecare unde puteți și aveți ocazia beneficiile politicii noastre și să convingeți că PSD este forța binelui.

Doamnelor și domnilor, avem un program de guvernare foarte bun. Nu uitați că este documentul esențial care a determinat victoria noastră categorică la alegerile parlamentare. Prin urmare, este misiunea noastră să-l transformăm în fapte și-n realitate, să-l facem cunoscut cât mai bine, atât programul de guvernare, cât mai ales realizările lui. Avem în față un an plin pentru a face binele asumat. Este un an definitoriu de muncă, de îndeplinire a obiectivelor, dar și de pregătire și de organizare. Nu ne putem permite să greșim, să îngăduim lipsa de performanță, să pierdem timpul. De acum, orice minut pierdut lucrează împotriva noastră. Anul viitor ne așteaptă două runde de alegeri: cele europarlamentare și cele prezidențiale. Obiectivul nostru este să le câștigăm pe amândouă. Nu este simplu, nu este ușor, dar PSD poate să convingă prin faptele și realizările sale că este o forță a binelui pentru toți românii. Secretul victoriei noastre, ca și în trecut, este solidaritatea plus organizarea și munca susținută în beneficiul comunităților și al cetățenilor. Suntem și vom rămâne un partid social-democrat, apărăm drepturile și interesele celor mulți. Dacă noi n-o facem, nimeni n-o va face! Avem această obligație, ne-o impune identitatea noastră istorică. Politica noastră, programul nostru de guvernare este pentru și în beneficiul oamenilor obișnuiți, al salariaților și întreprinzătorilor, al fermierilor și țăranilor, al tinerilor și al pensionarilor. Fiți deschiși, fiți onești, rămâneți între oameni, comunicați, explicați, îngăduiți și acceptați critica corectă și ideile bune. Astfel, vom crește și vom continua să le fim de folos oamenilor, iar oamenii se vor regăsi în ideile noastre, în acțiunea noastră și ne vor susține în mod firesc.

Stimați invitați, stimați colegi, PSD este și va rămâne un partid european, responsabil și de încredere. Europarlamentarii PSD sunt activi și remarcați în Parlamentul European. Noi, cei din PSD, știm bine și susținem că viitorul nostru ca țară este alături și împreună cu Uniunea Europeană și cu partenerii noștri strategici. Credem în valorile esențiale ale civilizației democratice, în principiile, drepturile și libertățile fundamentale, într-o justiție onestă, independentă, egală și dreaptă pentru toți. Congresul nostru va consacra aceste directive strategice.

Domnule președinte Dragnea, doamnă prim-ministru, stimați invitați, doamnelor și domnilor, dragi colegi, închei cu mărturisirea mea de credință: unirea face puterea. Am dovedit-o noi, românii, acum o sută de ani, când am scris cea mai importantă și mai glorioasă pagină a istoriei noastre. Îmi doresc și vă doresc s-o reconfirmăm și noi, PSD, forța binelui, în Anul Centenarului!

Vă mulțumesc frumos!