15.03.2017

Discurs susţinut de Primarul General al Capitalei Gabriela Firea la bilanţul MAI pe anul 2016

Onorat prezidiu, distinși invitați, mă bucur foarte mult pentru că doamna ministru m-a invitat la acest bilanț și vreau să o felicit pentru modul în care l-a realizat și l-a prezentat. De asemenea, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră și, prin dumneavoastră, tuturor angajaților MAI pentru colaborarea extraordinară pe care o avem la nivelul capitalei României. Vin și eu cu argumentul care a fost enunțat și în intervențiile anterioare, că rezultate foarte bune în interesul cetățenilor pentru asigurarea ordinii în țară și în capitala României pot fi realizate doar printr-o colaborare extraordinară, o colegialitate și o complementaritate între instituții ceea ce, cel puțin în ceea ce privește Primăria Generală a Capitalei și Ministerul de Interne, toate aceste situații și atribute se respectă și se văd deja rezultatele. Aș vrea să aduc chiar o informație foarte recentă: în cadrul bugetului pe care dorim chiar astăzi să îl prezentăm public  am cuprins și suma de aproape 2 milioane de euro necesare construirii și amenajării a cinci subunități de pompieri solicitate de către Ministerul de Interne și care vor fi construite pe raza capitalei pentru a avea un răspuns mai bun în cazul unor posibile incendii și un timp de reacție mai scurt. Solicitarea merge în continuare, pentru că în bugetul pe anul viitor le vom cuprinde și pe celelalte opt solicitate de Ministerul de Interne.

Vreau, de asemenea, să vă mulțumesc, doamnă ministru, domnilor secretari de stat și tuturor celorlalți colaboratori ai dumneavoastră pentru ceea ce faceți în fiecare zi împreună cu poliția locală municipală și cu polițiile locale ale celor șase sectoare ale capitalei pentru a asigura și a garanta siguranța elevilor, liceenilor și studenților la școli, combaterea fenomenelor infracționale și a consumului de droguri. De asemenea, aș menționa o colaborare deosebită pe care o avem în ceea ce privește fenomenul violenței domestice. Avem un adăpost municipal și avem, de asemenea, în premieră și o situație în care agresorii, în paralel cu ancheta, merg și la un centru de consiliere psihologică, ceea ce cred că va duce la reducerea acestui fenomen de violență domestică.

Aș vrea, doamnă ministru, de asemenea, să vă mulțumesc anticipat pentru energia cu care lucrează colaboratorii noștri chiar în aceste momente, deoarece împreună dorim ca în preajma sărbătorilor pascale să inaugurăm benzile unice pentru transportul în comun din capitală. Eu spun că această acțiune va fluidiza foarte mult traficul sufocant din București. Este o moștenire a noastră, a tuturor, dar nu trebuie să ne dezarmeze, ci dimpotrivă, trebuie să ne determine să lucrăm împreună în interesul cetățenilor, pentru că în București sunt aproape trei milioane de oameni, locuitori, turiști, studenți și aici sunt și toate instituțiile statului. Sunt convinsă că prin inaugurarea împreună a benzilor unice pentru transportul în comun vom simți cu toții aceste efecte, acolo vor circula doar autobuzele, troleibuzele, firește, mașinile de salvare, de pompieri, taxiurile, iar cât mai mulți cetățeni vor alege aceste trasee și vor renunța la mașina personală.

De asemenea, doamna ministru, vreau să aduc o apreciere pentru grupul de lucru comun din Primăria Capitalei și Ministerul de Interne, prin reprezentanții dumneavoastră, Brigada Rutieră, Poliția Capitalei, Jandarmeria, IGSU, în ceea ce privește evenimentele pe care le pregătim pentru a sărbători așa cum se cuvine sărbătoarea pascală și acest eveniment atât de așteptat de către toți românii, nu doar de către bucureșteni. Ne dorim ca din Piața Victoriei până în Piața Enescu, în fața Ateneului Român, să existe o zonă pietonală, o zonă cu restricție de trafic auto, dar care să fie redată cetățenilor și turiștilor, așa cum se întâmplă în fiecare capitală europeană, să existe anumite spații pentru evenimente culturale, educative și anume zone în care publicul să considere că, într-adevăr, se află într-o capitală europeană. Este un efort comun, este un grup de lucru care muncește acum foarte mult. Așa cum spunea și domnul președinte Dragnea, sunt oameni care muncesc zi și noapte și sunt eroi invizibili, dar munca acestora determină ca acțiunile noastre să fie, într-adevăr, transformate în realitate și, de asemenea, în realizări de care să se bucure, până la urmă, toți cetățenii în slujba cărora lucrăm și ne aflăm cu toții.

Vreau, de asemenea, să vă mulțumesc pentru modul în care am colaborat în perioada de iarnă. Am avut cea mai grea iarnă din ultimii cinci-șase ani, cu un strat de zăpadă în capitală de 65 de centimetri. Am reușit să deblocăm împreună toate arterele principale, tot accesul la spitale, la școli, la instituții publice și am dovedit că prin colaborarea interinstituțională și, aș spune, și umană, am făcut împreună o deszăpezire puțin mai eficientă decât în anii trecuți. Nu suntem neapărat la momentul în care să ne aducem noi toate laudele, dar este bine să accentuăm atunci când anumite lucruri sunt mai bune, se îmbunătățesc, pentru că aceasta este dorința noastră, a tuturor.

Doamnă ministru, sunt convinsă că la următorul bilanț realitatea va fi cu mult mai bună decât în momentul de față, că realizările vor fi superioare și am convingerea că atunci când cetățenii vor analiza conducerea Ministerului de Interne pe o perioadă semnificativă de ani vor putea să tragă concluzia că dumneavoastră, prin profesionalism, prin foarte multă diplomație și, subiectiv vorbind, aș putea să adaug, și prin intuiția feminină absolut necesară și evidentă, veți fi declarată unul dintre cei mai buni miniștri de Interne. Vă felicit pentru acest lucru anticipat și vă urez mult succes!