12.11.2017

Discurs susţinut de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Congresul TSD

PSD

Gabi, cum ai ales această muzică, „Pirații din Caraibe”? Adevărul este că îl ascultam pe Liviu și, la cum suntem hăituiți, chiar că parcă suntem pirați!

Este pentru prima dată când mi-am pus câteva gânduri pe o hârtie la un congres al tinerilor sau întâlnire a tinerilor și am făcut bine, pentru că i-am ascultat pe câțiva dintre voi care au făcut referire la ce am spus la un congres din 2015, și mi le-am ordonat pe hârtie pentru că vreau să vă spun câteva lucruri importante pe care să le țineți și să le ținem minte.

În primul rând, vreau să vă felicit și să vă mulțumesc, dragi prieteni, pentru că astăzi sunteți aici, deși puteați să mergeți la mall, la film, la meci sau să stați pe Facebook. Ați venit la Congresul TSD, ceea ce înseamnă că ați luat o decizie politică. Știu că nu este foarte ușor și sunt foarte conștient că vă spun acest lucru, pentru un tânăr să aleagă între, de exemplu, o tură prin Centrul Vechi și o ședință de partid, dar sunt foarte fericit să văd că rezerva noastră de tineri, rezerva noastră de speranță este foarte mare. Voi sunteți viitorul partidului și voi sunteți cei care veți decide mâine. Să nu uitați niciodată acest lucru! Unii dintre voi decid deja și îi văd aici, unii și pe la Bruxelles, alții prin Parlament – ți-am spus să citești mai rar, Ioana! –, alții prin Guvern, șefi de consilii județene, primari, consilieri locali, consilieri județeni. Da, este pentru prima dată când un partid a deschis atât de larg porțile, este pentru prima dată când un partid are atât de mulți reprezentanți tineri în funcții de conducere la toate nivelurile: 85% dintre deputați și senatori sunt nume noi pe listele PSD și mai mult de 50% din administrația locală a PSD este ocupată de tineri. Cei care sunteți acum și care acum participați la decizia privind viitorul României prin acțiunea voastră politică, legislativă, executivă, administrativă decideți modificarea societății. Voi decideți politica fiscală, voi decideți ca românilor să le crească veniturile, voi decideți reforma fiscală, reforma din sănătate, din educație, dezvoltarea infrastructurii. Noi ,așa cum am spus mai devreme, am deschis larg ușile partidului, cum n-a îndrăznit nimeni să o facă, pentru tineri. De multe ori, o spun aici, la Congresul vostru, am fost întrebat de către colegi și nu numai colegi: nu cumva ai deschis prea larg ușile acestea? De fiecare dată răspunsul meu a fost nu: niciodată nu este prea mult. Tinerețea este, într-adevăr, un capital politic important, dar vă rog să nu uitați că acest capital trebuie investit cu mare precauție. Tinerețea este un brand social puternic, dar, atenție! – mi-a plăcut când Mihai a făcut referire la acest lucru –, nu trebuie să fie o scuză permanentă, trebuie să vină substanța și pregătirea. Știu de ce m-au întrebat și mă întreabă periodic câțiva colegi despre acest lucru: pentru că în trecutul destul de apropiat al partidului nostru au fost exemple când PSD a dat unor tineri răspunderi prea mari pentru vârsta lor poate necoaptă la acea vreme. Deținerea puterii cere de fiecare dată o maturitate pe care trebuie să o dobândești repede, iar cei care nu o au o pot dobândi, dacă sunt de bună-credință, cu ajutorul partidului.

Vreau să vă spun despre greșeli. Orice om face greșeli oriunde în lume, dar greșelile în politică sunt total diferite de celelalte greșeli pe care le fac oamenii care nu sunt implicați în politică, pentru că produc consecințe la scară largă. Greșelile în politică, indiferent dacă sunt de partea executivă, legislativă sau administrativă, afectează localități, regiuni, categorii sociale. Greșelile în politică, greșelile majore, pot afecta o țară întreagă. În același timp, trebuie să fim conștienți de un lucru, trebuie să fim realiști: fără greșeli, societatea nu poate înainta și nu trebuie să ne infatuăm și să spunem că noi nu facem greșeli, că oamenii politici nu fac greșeli. Prin natura politicii se fac greșeli, pentru că unele măsuri pe care le adoptă o putere la un moment dat sunt aplaudate de o parte a societății, mai mare poate, dar sunt neapreciate sau chiar înjurate de altă parte a societății. Vor exista în permanență aceste abordări, nu va exista nicio măsură care să poată să-i mulțumească pe toți nicăieri în lume, sigur, doar în statele unde mai există dictatură, care or mai fi. Acest tablou se intitulează democrație și vreau să rețineți ce spunea Winston Churchill: cea mai proastă formă de guvernare este democrația, cu excepția tuturor celorlalte. Este, de fapt, o sumă de greșeli politice asumate.

Ce putem face noi, ca partid responsabil, ca cel mai mare partid din România, ca cel mai bine pregătit partid din România? Să limităm aceste greșeli, iar acest lucru presupune, înainte de toate, o foarte bună pregătire a tinerilor care sunt în politică, care vor să intre în politică, care își doresc să aibă o carieră în politică, în executiv, în legislativ, în administrativ și care urmează să preia într-o perioadă rezonabilă și scopurile, și responsabilitățile partidului. Le spun mereu tuturor colegilor mei din generația mea că la un moment dat voi veți conduce partidul și de la partid veți conduce și țara, chiar dacă acest lucru vă aduce și deservicii.

Cine sunt tinerii de azi? Da, Mihai, ai dreptate: de două decenii de când revoluția informațională a zguduit lumea, tinerețea și-a schimbat datele, tinerețea nici măcar nu mai e o vârstă, este un statut social. Este o categorie a societății care are conștiință de sine, are drepturi, libertăți, standarde și idealuri. Tinerețea nu mai este un interval în care aștepți și în care să zicem că te pregătești pentru anii maturității. Azi, tinerii se maturizează mai repede, înțeleg lumea mai repede, își înțeleg mai rapid problemele și interesele. Tinerii de azi au un avans important față de tinerii generației mele și generațiilor noastre. Voi câștigați timp, aveți șansa să faceți mai devreme lucruri pe care generațiile trecute le făceau mai târziu. Această explozie a tehnologiei și a informației v-a schimbat modul de viață, v-a modificat vârsta, v-a întinerit și, în același timp, v-a maturizat. Știm cu toții că voi astăzi aveți acces la un bagaj uriaș de informații printr-un simplu clic, ceea ce în vremea noastră nu era posibil. Aveți acces la o vârstă la care noi recunosc că aveam acces la două ore de emisiuni televizate în zilele în care era curent electric. Saltul cultural pe care tinerii de azi l-au făcut în raport cu tinerii de ieri este atât de mare, încât putem vorbi, practic, de apariția unei specii noi, foarte bine pregătită și care cred, sper să pregătească foarte bine și țara pentru marile provocări care vor veni în următorii zeci de ani.

Ei bine, în același timp vreau să fim cu toții conștienți și voi să fiți conștienți că acest avantaj vine însoțit și de riscuri. Vorbea Marian mai devreme despre solidaritate. Solidaritate înseamnă, în primul rând, relaționare, socializare, camaraderie, înseamnă să fim împreună, să fiți împreună. Tinerii de astăzi se confruntă cu efectele schimbării pentru că sunt pândiți de superficialitate, de comoditate, de instabilitate și de izolare socială. V-am felicitat mai devreme că ați ales Congresul TSD în locul mallului și am făcut-o sincer și cu inima deschisă. Și azi, și în anii care urmează, implicarea tinerilor în politică este vitală pentru PSD, este vitală pentru România. Politica cere un elan și o energie pe care numai tinerii o pot avea. Experiența singură nu este de ajuns. Am încercat de doi ani de zile, de când am fost ales președinte – vă mulțumesc pentru această încredere –, să fac în așa fel încât generațiile să își transfere unele altora ideile, valorile, experiența și puterea. Partidul nostru trebuie să fie în permanență alimentat cu prospețimea voastră, cu dorința voastră de a face și de a vă afirma. De aceea, vă cer să vă apropiați mai mult de partid, vă cer să intrați cu curaj în mecanismele lui de putere, să respirați cât mai bine atmosfera politică, să-i priviți acțiunile, succesele și erorile de la o distanță cât mai mică, de foarte aproape. În politică, transferul de cunoștințe, de experiență, de putere de la generațiile mai vechi la generațiile tinere nu se face decât prin exercițiu practic, printr-un contact direct cu oamenii și cu acțiunea. Nu stați să așteptați ca undeva, cineva, cândva să vă ofere și nu vă spun că este ușor, pentru că nu este! PSD este cel mai mare partid, cel mai puternic partid din România, cel mai organizat, cel mai bine structurat, are organizații solide, cu lideri cu autoritate. Este o structură de putere foarte bine consolidată. Nimeni, nici eu și nici altcineva, nu vă poate garanta o carieră individuală, dar profitați de deschiderea pe care partidul v-o arată și afirmați-vă personalitatea. Aveți suficiente exemple lângă voi de oameni tineri care au ajuns în funcții dintre cele mai înalte, așa că țintiți la ele!

Să vă mai spun ceva: școala este principala condiție, dar nu este suficientă. Ucenicia este la fel de importantă. Învățați administrație, drept, economie, istorie, comunicare, limbi străine și faceți acest lucru la nivelul superior pe care astăzi îl aveți accesibil în sistemul de educație. În afară de acest lucru, învățați practica politică venind lângă partid și implicându-vă în partid. Citiți filozofie, citiți-i pe marii economiști, citiți literatură, dar nu vă dați la o parte să vă implicați social, pentru că unul dintre marile atuuri ale PSD este contactul direct cu oamenii. PSD este un partid de mase, ceea ce nu înseamnă că suntem doar un partid pentru cei care au probleme, ci un partid care stă în contact direct cu cetățenii și care pune în permanență ca obiectiv principal al politicii lui omul, cetățeanul, nu sistemul, nu sistemele, nu instituțiile. Totul trebuie să fie făcut pentru ca românul să trăiască mai bine decât anul trecut. Este un partid al progresului, al evoluției, al prosperității și al solidarității și vreau să acționați în numele acestor valori sociale, vreau să vă organizați în jurul acestor idei, să le dezbateți în public și să faceți societatea să se miște în jurul lor. Arătați că existați, arătați că aveți ce spune, demonstrați că puteți face acest lucru înainte de a ajunge într-o funcție locală, parlamentar, ministru. Doar așa veți putea contribui la eradicarea sau dispariția sau diminuarea a două boli istorice care îi apasă pe unii politicieni: diletantismul și impostura. Nu veți reuși așa ceva peste noapte, dar, cum spuneam, aveți deja față de generația noastră un avantaj: vă puteți mișca mai repede.

Toți am început așa. Poate nu vă vine să credeți, dar și noi am fost tineri, fără funcții, fără poziții, fără măriri. Vreau să ne amintim cu toții, și noi, liderii mai consacrați astăzi, și voi, care a fost gândul, dorința, năzuința care ne-a împins să ne implicăm, să intrăm în politică, să începem de undeva, să vrem să facem ceva pentru a trăi într-un oraș mai bun, într-o regiune mai bună, într-o țară mai bună: într-un cuvânt, cum ne-am propus să schimbăm România. Iar întrebarea pe care sper că și unii dintre voi v-o puneți, pe care eu mi-o pun de foarte mult timp și mi-am pus-o mereu și mi-o pun în continuare, este cum poți schimba România? Ce poți face tu, un singur individ, o singură persoană, pentru a schimba România? Venind spre Congresul vostru, mi-am adus aminte, normal, cum s-a întâmplat cu mine. M-am gândit la motivul și momentul în care eu m-am decis să mă implic în politică. Eram un foarte tânăr om de afaceri care în 1990 a înființat prima structură privată sau printre primele din sudul României, aveam 28 de ani. În 1994 deja aveam doi copii, fetița tocmai se născuse și mergeam cu ea în cărucior, avea câteva luni, eram prin centrul orașului. N-a fost chip să găsesc nu zece metri, nu un metru, un centimetru pe trotuarele din centrul orașului pe care să pot să merg lin cu acel cărucior. Atât de mult i se zguduia căpșorul, încât am luat-o în brațe și atunci am spus că pentru mine este inadmisibil, ca tânăr, să nu mă implic și, împreună cu alți tineri, să facem ceva în acel oraș pentru ca părinții să-și poată plimba copiii în liniște, în siguranță, prin orașul nostru în care trăiam atunci. Am considerat și consider și acum că atunci ar fi fost o lipsă de reacție din partea mea și aș fi fost, poate, laș sau complice cu cei care nu făceau nimic. Îmi pun în continuare întrebarea ce pot face eu pentru a schimba România și automat mă gândesc la ce am făcut în activitatea mea politică și administrativă din acel moment și până în prezent. Am câștigat primari, viceprimari, am făcut și majoritate în consiliul local plecând de la trei oameni, cu un mare avantaj: toți tinerii din acel oraș au venit cu noi. Astăzi, trotuarele de la care am plecat sunt asfaltate și nu mai au astfel de probleme. În județul nostru sunt sute, aproape o mie de kilometri de drumuri județene care acum sunt refăcute și care, sigur, creează și invidie în județele vecine. Sunt colegii mei aici, îmi pare rău, Paul, asta e!, a vremea aceea, în '90 și ceva, poate nu știți, în Teleorman nu exista niciun drum județean care să fie asfaltat cap-coadă. Nu exista așa ceva. Era singurul caz din țară. Multe, nu toate, dar multe dintre spitalele și școlile din județul nostru astăzi arată mult mai bine și au condiții mult mai bune. Azi, când vorbim, românii, datorită acestui program de guvernare al nostru, au o putere de cumpărare mai mare decât în 2016 cu 14% sau cu 17%. Nu e suficient. În 2013, 2014, 2015, 2016, s-au realizat, prin munca noastră, prin ce am lăsat la guvernare, mii de proiecte locale care nu sunt spectaculoase, dar care ridică nivelul de trai, nivelul de civilizație la nivelul fiecărui sătuc. Nici acest lucru nu e suficient, pentru că niciodată nu va fi suficient. Mereu trebuie ceva care trebuie făcut și care va fi făcut pentru a fi și mai bine. Dar schimbarea României se compune și din aceste mici schimbări pe care le poate face fiecare dintre noi, din aceste schimbări pe care le putem face acolo unde locuim, din poziția în care suntem, din poziția pe care o ocupăm în stat sau în societate. Schimbarea României se poate compune chiar de mâine din schimbările pe care le putem face fiecare dintre noi. Schimbarea României poate începe chiar cu schimbarea pe care o puteți face începând de mâine, începând de săptămâna viitoare, începând de luna viitoare, în comuna, în orașul, în județul sau în țara voastră. Sigur că mulți pot spune, „domnule, nu are importanță, sunt chestii mici, nu schimbăm noi, românii”. Cine gândește așa nu are ce să caute în politică. Sunt mulți care nu fac nimic pentru că așteaptă să facă o mare acțiune, ceva extraordinar, ceva care să tulbure planeta. Și ajung să nu facă nimic. Așa cum, într-adevăr, spunea Ioana mai devreme, când chemi pe cineva la muncă, tu să ai sapa în mână, că altfel nu convingi. Dacă te apleci și ridici o hârtie aruncată pe jos, comuna, orașul, țara ta va fi mai curată. Poate părea un lucru minor, dar din lucrurile mici se construiesc lucrurile mari.

Partidul nostru se luptă astăzi cu mize grele, stimați colegi: reforma fiscală, reforma din justiție, creșterea veniturilor românilor, relansarea economiei și aducerea la zi a infrastructurii. Efortul partidului, efortul Guvernului nu este mic și asta se vede cu ochiul liber. Politică, din păcate, în România înseamnă de mulți ani – și spun „din păcate” pentru că înseamnă, se pare, și mai acut în această perioadă – și încercarea adversarului de a te sabota cu orice chip. Și nu vorbim de adversari politici. PSD luptă astăzi și cu adversari nepolitici implicați ilegal în lupta pentru putere, dar ceea ce știu și eu, ceea ce știți și voi, cred c-or s-o afle și ei, ceea ce știm cu toții este că PSD nu va da înapoi. Când vrei să smulgi societatea din stagnare trebuie să-ți asumi un anumit tip de acțiune și s-o duci până la capăt, indiferent de piedici și de adversari. Vreau să înțelegeți că aceasta este o lecție despre risc asumat și responsabilitate pe care toți tinerii din TSD trebuie să o privească cu atenție și cu luare-aminte. Un partid adevărat trebuie să lupte cu tărie pentru ideile sale, să lupte cu toate puterile. Da! E bine să fie flexibil și inteligent, e bine să facă concesii politice dacă împrejurările o cer, dar fondul măsurilor, esența ideilor, esența programului și temeiul luptei trebuie să rămână intacte.

Cu siguranță că știți, vedeți că mulți nu vor schimbarea. Vor încerca să vă oprească, vor încerca să ne oprească – sistemul însuși de care se tot vorbește și de care vorbim generic manifestă întotdeauna, oriunde, o rezistență la schimbare. Sunt unii care se simt amenințați de aceste schimbări, și din domeniul economic, și din celelalte domenii, și vor încerca să vă lovească, să ne lovească. Sunt mulți care au de pierdut în urma schimbărilor pe care am început să le facem în România, dar să nu uitați un lucru: cei mai mulți, zdrobitor de mulți, au de câștigat. Ei vor încerca – cei care au de pierdut – să-ți pună piedici, să-ți facă rău, să te păcălească, să te sperie, doar-doar să renunți, dar cel mai important – și de aceea am dat un exemplu mai devreme – este să nu uităm niciodată niciunul dintre noi motivul pentru care am intrat în politică.

Este la fel de important, de asemenea, să-ți păstrezi curajul de a duce la capăt ceea ce ți-ai propus. Este important să nu cedezi, este important să nu renunți, pentru că atunci orice cedare înseamnă, de fapt, să devii complice cu cei care se opun programului pe care tu vrei să-l faci. Orice abandon al schimbării, de fapt, asta înseamnă: să devii complice cu ceilalți.

În ceea ce mă privește – și mulțumesc, Marian, pentru cuvintele tale –, ați văzut și vedeți cu toții obstacolele care mi se ridică mereu în față ca om politic, ca fost șef de campanie al PSD la referendum, unde, apropo, 7,4 milioane de români au avut o opțiune și au avut-o degeaba, ca președinte de partid sau chiar ca președinte sau chiar ca președinte al Camerei Deputaților. Dar vă spun cu toată sinceritatea, eu nu vreau să devin complice cu ceilalți. Nu vreau să devin complice cu cei care ridică aceste obstacole și care vor să țină România pe loc, pentru că au construit cu migală în acești ani, în cei doisprezece ani au construit cu migală acest sistem ocult și nenorocit care sugrumă România și care sugrumă drepturi și libertăți. Nu vreau să devin complice cu cei care vor să se substituie democrației și votului a milioane de români. Pentru ce? Pentru a controla România mai presus de vot, mai presus de lege și fără să dea socoteală nimănui. Nu vreau să devin complice cu cei care nu vor ca România să devină cu adevărat un stat de drept, cu cetățeni liberi, ale căror drepturi fundamentale să fie cu adevărat respectate.

De aceea, dragii mei prieteni, vă cer să vă maturizați politic la fel de repede cum ați făcut-o la celelalte capitole. PSD are nevoie de energia, de inteligența și de numărul vostru. Ieșiți la vedere mai mult decât ați făcut-o până acum, Gabi. Îmi place ideea cu „next level”. Am așteptat doi ani de zile, vreau să vă aduceți aminte, și tu, și alți colegi din sală, la care nu vreau să mă uit acum, că ați venit și m-ați întrebat pe cine susțin pentru președinția TSD și v-am spus că pentru prima dată președintele PSD nu se va implica. Vreau să văd votul și cel care va avea votul tinerilor, va avea toată susținerea mea. Și ai avut. A fost o perioadă în care v-ați reorganizat și ați făcut-o bine. „Next level” înseamnă să începeți să existați. Înseamnă să începeți să vorbiți, să dezbateți idei, să arătați societății care e menirea voastră și care e planul vostru. Și nu uitați, TSD e o forță și eu vă îndemn să o folosiți.

Astăzi, bănuiesc că cu foarte multă emoție, cu foarte multă tensiune, într-un final o să decideți să vă alegeți liderul. Știu că ai emoții, Gabi, și eu, în locul tău, la fel aș avea. Alegeți-vă președintele astăzi și continuați-vă drumul împreună. Veți primi tot sprijinul pe care îl meritați. Viitorul vă așteaptă! Doamne-ajută!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE