04.01.2017

Discurs susţinut de preşedintele PSD Liviu Dragnea în plenul Parlamentului

PSD

Stimați colegi, onorată asistență, ne aflăm într-un moment într-adevăr important în care învestim un nou Guvern al României. Este, așa cum știm cu toții, un început de an care mi-aș dori să coincidă cu un nou început atât pentru clasa politică, cât și pentru destinul acestei țări. Azi, prin votul Parlamentului, încetează, de fapt, starea de suspendare a democrației în care România s-a aflat în perioada guvernării tehnocrate. După aproape un an, România va fi din nou condusă de un executiv legitim, născut din alegeri, un executiv care se sprijină pe un vot popular și care are sprijinul unei coaliții parlamentare solide. România are șansa azi de a porni pe un drum nou, un drum care să ducă în cel mai scurt timp posibil la creștere economică reală și sustenabilă, la creșterea veniturilor populației, la îmbunătățirea condițiilor din sănătate și educație.

Suntem la începutul unui nou mandat, la începutul unei noi legislaturi și depinde numai de noi, de cei aflați în această sală, ca acest mandat să fie diferit de celelalte de până acum. Depinde numai de noi, de cei de-aici, să încetăm să mai privim România ca pe un câmp de bătălie. Pentru orice lider politic e foarte important să obțină victoria în alegeri, dar am învățat în aceste zile că mai important decât obținerea victoriei în sine este modul în care vei gestiona această victorie și din acest motiv astăzi votăm în Parlament învestirea unui nou guvern, nu suspendarea unui președinte. Pentru orice partid e important să obțină puterea politică, dar în aceste zile am învățat și eu, și colegii mei că mai important decât obținerea puterii politice este modul în care hotărăști să folosești această putere. De aceea, astăzi discutăm în Parlament despre ceea ce ne propunem să facem pentru români, nu despre cum ne propunem să înfrângem adversarii politici.

Niciodată, poate, în ultimii 15 ani un partid nu a trezit așteptări atât de mari. Niciodată un guvern n-a avut pe umeri o povară de încredere atât de grea. Scopul firesc al oricărei formațiuni politice este de a ajunge să guverneze țara, dar am învățat în această campanie și în aceste zile că mai important decât să ajungi la guvernare este modul în care îți propui să guvernezi această țară, ceea ce intenționezi să faci pentru cei de la care ceri votul. De aceea, astăzi aveți în fața dumneavoastră o echipă serioasă și un program de guvernare realizat și prezentat încă din timpul campaniei electorale. De aceea, prin vocea mea, alianța PSD-ALDE transmite hotărârea de neclintit ca aplicarea programului de guvernare să se facă în totalitate, nu 20%, nu 50%, nu 65%, ci în totalitate, 100%. Vreau ca anul 2017 să marcheze începutul unei perioade de responsabilitate fără precedent în politica românească, iar poate mai important decât toate aceste lucruri este să realizăm că miza acțiunilor noastre politice nu este doar câștigarea unei campanii electorale, nu este doar victoria partidului nostru sau obținerea guvernării și a puterii politice. Miza tuturor acțiunilor noastre politice va fi întotdeauna România, iar tot ce facem noi ca oameni politici în Parlament, la președinție, la Guvern sau în oricare alte funcții publice se va reflecta în mod necesar în destinul acestei țări și în viața celor care ne-au ales.

Fiecare dintre noi are o răspundere și cred că înainte de toate avem datoria de a ne respecta reciproc, indiferent de partidele pe care le reprezentăm. E datoria noastră să ne respectăm unii pe alții, pentru că astfel ne vom manifesta respectul față de cetățenii care ne-au votat pe fiecare dintre noi. De aceea, în calitate de președinte al PSD, dar și președinte al Camerei Deputaților, voi face tot ce-mi stă în putință să promovez respectul și dialogul civilizat între partide și între parlamentari.

Stimați colegi, suntem la început de drum și avem o șansă mare de a face o schimbare reală în modul în care ne comportăm și în modul în care înțelegem să-i reprezentăm pe români. Vă asigur că oamenii nu ne-au votat ca să ne certăm între noi, nu așteaptă acest lucru de la noi, pentru că cearta nu va aduce absolut nimic bun pentru cei care ne-au ales. Oamenii ne votează pentru a găsi soluții la problemele pe care le au, ne votează pentru a adopta legi bune în Parlament care să le facă o viață mai bună, ne votează pentru a guverna în beneficiul lor și pentru a le oferi un trai mai bun în România.

Acest guvern nu este un guvern de vedete, nu este un guvern de vorbitori la televizor, nu este un guvern cu legături în alte structuri sau instituții. Este un guvern format din oameni tineri și din oameni cu experiență, un guvern care conține și energie, și competență, un guvern care-și asumă și înțelege scopul unic al acestei guvernări: creșterea României. Atunci când împreună cu colegii de la ALDE și alături de premierul Sorin Grindeanu am decis împreună care vor fi viitorii miniștri și s-a construit structura Guvernului, am ținut seamă și de acele suferințe ale societății care au fost ignorate mulți ani. De aceea, avem un minister nou pentru Ape și Păduri care să administreze corect fondul forestier național, să oprească tăierile ilegale și să exploateze rațional resursele de apă ale țării. De aceea, am creat un minister pentru IMM, Comerț și Antreprenoriat care să le ofere oamenilor de afaceri mari, mijlocii sau mici și oricărui român întreprinzător șansa de a sta de vorbă cu statul pe un ton civilizat, de a găsi ascultare și sprijin să-și pună ideile în practică și să contribuie la creșterea economiei. Am spus-o în campanie și o mai spun și acum: vrem să creăm condițiile necesare pentru ca românii plecați în afara granițelor să revină acasă. De aceea, avem acum un minister pentru Românii de Pretutindeni care să țină o legătură strânsă și eficientă cu acești oameni și să pună executivul în contact real cu nevoile lor. Au fost oferite opt posturi în Guvern unor femei dedicate, profesioniste, care să pună în act prevederile programului de guvernare. Așa cum am anunțat și în campania electorală, am decis să oferim mai multe șanse femeilor în politică și în exercitarea unor portofolii de mare responsabilitate. Am toată încrederea că toate aceste opt doamne ne vor demonstra din nou că politica românească are nevoie de femei în posturi-cheie.

Acest guvern este un guvern al efortului și al responsabilității, este un guvern al îndrăznelii, îndrăzneala de a crede că România poate deveni o țară în care drepturile fundamentale să fie respectate, o țară prosperă, cu o democrație consolidată, o țară fără birocrație și fără umilințe. O să vă ofer, domnule prim-ministru desemnat, un exemplu mărunt, dar care în viața de zi cu zi ne-a oferit multe necazuri și mult timp pierdut: folosirea ștampilei pe orice act administrativ. Știți că s-a aprobat ordonanță de urgență în timpul guvernării Ponta prin care a fost eliminată obligativitatea folosirii ștampilei de către oamenii de afaceri, aceasta fiind, în opinia mea, simbolul maximal al birocratizării comuniste, dar în instituțiile publice ștampila este încă obligatorie și cred că ar fi un gest corect și responsabil, dar mai ales practic și pragmatic dacă am duce acest demers până la capăt. Demarați procedurile necesare, domnule prim-ministru Grindeanu, și veți fi primul guvern, iar noi primul parlament în care nu se va mai folosi ștampila, un pas mic, dar care poate genera un efect uriaș!

Stimați colegi, în calitate de președinte al partidului care a câștigat alegerile, vă fac la început de mandat această propunere de a depăși și a ieși din paradigma conflictului politic. Pentru mine, România este a românilor, iar politica trebuie făcută pentru toți românii, indiferent dacă este făcută de pe băncile puterii sau ale opoziției. Noi așa am câștigat alegerile. Am făcut o campanie pentru români, nu împotriva adversarilor politici. Am avut un mesaj adresat alegătorilor, nu împotriva celorlalte partide. Am prezentat un program de guvernare pentru toți românii, nu doar pentru propriii noștri simpatizanți, iar votul dat de cetățeni ne arată că aceasta este calea corectă în politică, așa ceva așteaptă cetățenii de la noi, să propunem soluții, nu să ne certăm la nesfârșit între noi. Nu vă cer să susțineți necondiționat programul de guvernare al noului guvern propus de coaliția majoritară PSD-ALDE, vă propun doar să ieșim din această paradigmă a războiului și să judecăm măsurile propuse în acest program de guvernare din perspectiva cetățenilor români, nu prin prisma confruntărilor politice.

Partidul pe care-l conduc poartă o răspundere uriașă pentru viitoarea guvernare și nu fugim de ea. Este o răspundere pe măsura votului primit în alegeri din partea cetățenilor. Vom vota și vom susține acest guvern, dar vă asigur că vom urmări cu cea mai mare exigență actul de guvernare, pentru că noi purtăm răspunderea politică în fața cetățenilor. De asemenea, vă asigur că actul de guvernare nu se va face la partid. Deciziile și hotărârile de Guvern se vor semna în Palatul Victoria. Guvernul este puterea executivă și este datoria prim-ministrului și a echipei sale de a lua decizii pentru conducerea acestei țări, dar în același timp, ca partide politice câștigătoare în alegeri, PSD și ALDE au răspunderea, legitimitatea și datoria față de români de a se asigura că acest guvern transpune în realitate toate măsurile pe care noi le-am prezentat în campania electorală și pentru care am primit încrederea românilor. Așadar, prim-ministrul și miniștrii noului guvern vor avea toată libertatea de acțiune și de a lua decizii atâta timp cât vor urma cu tenacitate misiunea de a îndeplini ce este scris în acest program, iar coaliția de guvernare PSD-ALDE va urmări cu atenție ca fiecare punct, fiecare rând din acest program să fie pus în practică.

Acesta este mandatul pe care-l încredințăm astăzi domnului prim-ministru desemnat și echipei sale, iar PSD va vota acest guvern, dar vă asigur, domnule prim-ministru Sorin Grindeanu, că PSD va fi primul partid care va interveni dacă vă veți abate de la programul de guvernare votat de oameni și aprobat în Parlament.

Vă mulțumesc!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE