16.05.2018

Discurs susținut de premierul Viorica Dăncilă la lansarea ediției din 2018 a Schemei de Ajutor de Stat instituită prin HG 807, la Parlament

PSD

Am promis în programul de guvernare că anul 2018 va fi anul investițiilor și așa va fi. Ne-am propus atragerea unor investiții cu valoare adăugată ridicată care să conducă la crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite.

Ne dorim un parteneriat strategic real cu marile companii care vor să investească în România şi, din acest motiv, mă aflu astăzi aici, alături de ministrul pentru Mediul de Afaceri la lansarea noii scheme de ajutor de stat. Vreau să dau un semnal că ne dorim stimularea unor noi investiţii majore în România şi, din acest motiv, vom adopta şi alte măsuri care să susțină acest lucru.

Săptămâna aceasta au apărut ultimele date cu privire la valoarea investițiilor străine directe pentru primele trei luni ale anului 2018. Acestea au crescut cu 21,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, demonstrând încredere în potențialul economiei româneşti şi în actul de guvernare, însă consider că nu este suficient. Ne dorim mult mai mult decât atât.

Dorim să asigurăm o dinamică pozitivă a economiei şi, astăzi, anunțăm că în scurt timp se va deschide schema de ajutor de stat pentru investiţiile private mai mari de 10 milioane de euro, în investiţii pentru deschiderea sau extinderea capacităților de producție. Nu vă ascund faptul că ținta noastră finală este să atragem investiţii de peste un miliard de euro. Aceste investiţii vor crea mii de locuri de muncă şi vor contribui la creșterea veniturilor bugetare.

Schema de ajutor de stat lansată astăzi este doar o parte a pachetului de stimulare a investițiilor în România. Alături de un mediu macroeconomic stabil şi predictibil, un mediu fiscal stimulativ şi o forță de muncă bine pregătită, vă propunem şi o nouă abordare în ceea ce priveşte relația cu investitorii strategici în economie.

Vom înființa în următoarele luni Agenția română pentru investiţii străine şi exporturi, un centru de tip One Stop Shop, o agenție cu flexibilitate mare, cu manageri de proiect dedicați. Va fi un corp de manageri specializați pe sectoarele strategice din punct de vedere economic pentru România, în vederea atragerii de investiţii. Suntem conștienți că încurajarea marilor proiecte de investiţii va conduce la creșterea exporturilor cu valoare adăugată, creșterea gradului de integrare locală a proceselor de producție, mai multe contracte şi locuri de muncă pentru IMM-uri şi, bineînţeles, reducerea importurilor. Investiţiile cu impact major în economie înseamnă şi o producție cu grad înalt de tehnologizare, deci locuri de muncă bine calificate şi mai bine plătite.

Acest aspect mă duce aproape de o temă la care ştiu că mediul privat ţine foarte mult, şi anume învățământul dual. Știm şi înțelegem nevoile mediului de afaceri, generate de criza de pe piaţa forței de muncă, iar învățământul dual consider că este o soluţie sustenabilă. În anul școlar 2017-2018 au fost realizate 106 clase de învățământ dual prin contracte cu angajatorii, fiind implicate 227 de companii şi 68 de unități şcolare.

Vă asigur că suntem disponibili la un dialog permanent cu mediul de afaceri, pentru soluții cât mai bune în acest domeniu în care schimbările au o viteză amețitoare.

Sper ca noul program lansat astăzi să fie un succes, aşa cum au fost şi proiectele anterioare lansate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Vă doresc succes şi la cât mai multe investiţii şi aștept cu nerăbdare să văd poveștile dumneavoastră de succes, pentru că eu consider că bunele practici sunt foarte importante. Mult succes şi vă mulţumesc!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE