10.05.2018

Discurs susținut de premierul Viorica Dăncilă la Consiliul Național al OPSD

PSD

Domnule președinte Liviu Dragnea, domnule președinte Popa, stimați invitați, stimați reprezentanți ai mass-media, doamnelor și domnilor, trebuie să vă mărturisesc că îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi aici cu dumneavoastră și vreau să vă mulțumesc pentru această oportunitate!

În calitatea mea de fost lider al delegației Partidului Social Democrat în Parlamentul European, fost europarlamentar, am cooperat foarte bine cu organizația de pensionari de-a lungul timpului. Am încercat să construim o relație bună nu numai pe plan intern, dar și pe plan extern, iar prezența dumneavoastră la Bruxelles a fost întotdeauna așteptată cu mare plăcere. Profit de această ocazie să salut și prezența foștilor mei colegi europarlamentari la această întrunire și vreau să îi asigur că mă bucură foarte mult faptul că astăzi sunt aici.

În calitatea mea de fost președinte al Organizației Femeilor Social-Democrate, am cooperat foarte bine cu Organizația de Pensionari. Am organizat multe evenimente împreună, iar atunci când am vrut un sfat despre o acțiune, l-am găsit printre membrele Organizației de Pensionari. Ca membru de partid de 22 de ani, întotdeauna când am vrut un sfat, când am avut nevoie de o idee, de susținere, am găsit în mijlocul dumneavoastră toate aceste lucruri și vreau să vă mulțumesc. În același timp, vreau să vă mulțumesc pentru susținerea pe care mi-ați acordat-o atunci când am candidat pentru președinte executiv al Partidului Social Democrat și pentru susținerea în funcția de premier al României. Întotdeauna, pentru Partidul Social Democrat, pentru mine personal, pentru domnul președinte, Organizația de Pensionari și pensionarii din România au fost o prioritate. În timp ce alții au învățat să conjuge verbul „a tăia”, „a dărâma”, noi am învățat să conjugăm verbul „a crește”, a construi” și împreună cu dumneavoastră am încercat și vom încerca să punem o temelie solidă, cărămidă după cărămidă, la construcția României. Știu că avem datoria să ducem mai departe ceea ce dumneavoastră ați construit, să ne punem în aplicare programul de guvernare care are pensionarul în centrul său. Eu vreau să duc acest program la bun sfârșit, atâta timp cât președintele partidului, Liviu Dragnea, și coaliția de guvernare mă vor susține.

Știu că sunt multe de făcut și știu un lucru pe care trebuie să-l aprecieze orice om din România: faptul că dumneavoastră întotdeauna ați vorbit de unitate, de consens, de înțelepciune, de unitatea între generații și acum, în an centenar, avem nevoie de toate aceste lucruri. Când alții spuneau „dezbinare”, dumneavoastră spuneați „unitate”, când alții vorbeau despre război între generații, dumneavoastră vă îndemnați copiii la liniște și unitate între generații. Ei bine, cred că acesta-i primul loc în sufletul nostru pe care trebuie să-l facem și să îl aibă România. Cel puțin în an centenar, trebuie să dovedim mult respect și să dăm dovadă de unitate. Cred că este un punct principal de pe ordinea de zi, dar în același timp un punct pe care trebuie noi să îl susținem cu toții. Trebuie să învățăm din expertiza și din înțelepciunea dumneavoastră, pentru că experiența de viață și ghioceii de la tâmple trebuie să fie pentru fiecare un model de viață și o inspirație pentru viitor. Eu cred că dumneavoastră trebuie să ne inspirați, așa cum ați făcut-o și până acum, așa trebuie să faceți și de-acum încolo.

În ceea ce privește programul de guvernare, am promis președintelui Liviu Dragnea că îl voi duce la capăt și că pensionarii vor ocupa un punct central în cadrul acestui program și am de gând să fac acest lucru. Știu că au fost probleme, că despre multe probleme rezolvate domnul președinte a vorbit. Eu vreau să fac referire la un aspect recent, și anume cel conform căruia pensionarii din România nu și-au primit pensia la timp. În discuția cu domnul președinte Dragnea, dânsul a susținut acest lucru și în Biroul Permanent Național toți colegii și până pe data de 15 a fiecărei luni fiecare pensionar să-și poată primi pensia în România. Știu că sunt mulți pensionari care așteaptă de la lună la lună pensia. Nu este normal ca așteptarea să se prelungească nici măcar cu o zi. De aceea, cred că această decizie este una așteptată și cred că se pliază pe realitatea din România.

Am văzut că astăzi sau ieri au apărut evaluările Institutului Național de Statistică și am văzut că avem creștere economică, că România merge pe un drum bun care are ca sprijin programul de guvernare, vă are ca sprijin pe dumneavoastră, pensionarii din România. De aceea, mă așteptam ca la acest rezultat, atunci când iei note bune, să fii un om premiat. Se pare că nu toată lumea este de aceeași părere. De aceea, mă simt obligată să vă spun dumneavoastră aici, la Consiliul Național al Organizației Pensionarilor Social-Democrați, că nu îmi voi da demisia sub nicio formă atâta timp cât am sprijinul președintelui partidului, al coaliției de guvernare și al dumneavoastră. Sunt un om responsabil, am fost nouă ani europarlamentar și am responsabilitatea față de cetățenii României, de dumneavoastră și față de România de a merge pe drumul drept, de a nu crea instabilitate în țara mea, pentru că atunci când creezi instabilitate părerile din extern nu sunt cele care contează pentru țara noastră. Eu vreau ca fiecare să vadă în România un exemplu creat de Partidul Social Democrat din punct de vedere al creșterii economice și vreau să duc mai departe mandatul cu care am pornit la drum, mandat în care dumneavoastră, pensionarii din România, aveți un rol esențial. Mă sprijin pe puterea dumneavoastră, pe expertiza dumneavoastră, pe susținerea dumneavoastră și cred că putem face din România o țară pe care și-o doresc atât pensionarii, dar și copiii noștri, o țară din care să nu mai vrea nimeni să plece, în care să putem să avem investiții, în care, prin programul de guvernare, putem aduce 1500000 de cetățeni în clasa de mijloc. Cred că putem face toate acestea împreună.

Dumnezeu să ne ajute și mult succes în tot ceea ce faceți!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE