15.03.2017

Discurs susţinut de premierul Sorin Grindeanu la bilanţul MAI pe anul 2016

Domnule președinte al Senatului, domnule președinte al Camerei Deputaților, doamnă ministru, domnilor miniștri, domnule director, domnule procuror-general, doamnă primar general, doamnelor și domnilor, distinși invitați, mă bucur să mă aflu astăzi aici, la Ministerul Afacerilor Interne, un moment important în care trageți linie să vedeți ce a fost bine, ce nu a fost bine și ceea ce aveți de făcut pentru anul viitor.

Prima mea vizită de lucru la Ministerul Afacerilor Interne în calitate de prim-ministru a avut loc într-un moment dificil, în care zăpada, gerul afectau aproape întreaga țară. Intervențiile pe care dumneavoastră le-ați făcut atunci au salvat, poate, sute de vieți și a fost o demonstrație de forță și de devotament. Eroii din acele zile au fost polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră care au îndurat zile întregi un ger cumplit pentru a veni în sprijinul semenilor lor. Rezultatele pe care doamna ministru le-a prezentat arată că Ministerul Afacerilor Interne, ca de fiecare dată, și-a îndeplinit principalele obiective asumate. Nivelul de siguranță a cetățeanului a crescut. Criminalitatea este pe un trend descrescător, situațiile de urgență au fost gestionate într-un mod integrat și eficient. Alegerile locale și parlamentare de anul trecut au fost organizate într-o manieră corectă, transparentă, cu sprijinul STS.

În timpul prezentării făcute de doamna ministru mă gândeam la cât efort nevăzut este nevoie pentru asigurarea normalității, pentru siguranța noastră zilnică. Sunt conștient de rezultate, în fiecare zi din viața dumneavoastră depuneți toate eforturile pentru a ajunge la rezultatele pe care dumneavoastră le-ați prezentat astăzi, ceea ce înseamnă, așa cum spuneam, foarte multe eforturi, resurse implicate și de fiecare dată cea mai importantă resursă implicată este resursa umană.

În programul de guvernare am stabilit foarte concret prioritățile care revin Ministerului Afacerilor Interne, în următorii ani toate fiind centrate pe siguranța cetățeanului, de la polițistul care duce o luptă continuă cu infracționalitatea, pompierul care-și riscă viața pentru binele comunității, jandarmul care protejează viețile celor aflați la evenimentele publice, polițistul de frontieră care ne apără granițele și până la personalul care lucrează în structuri ce oferă servicii publice, în special eliberări de documente, toți oamenii din Ministerul Afacerilor Interne sunt o verigă esențială a statului în relația sa cu cetățenii. Creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea criminalității, în special a criminalității economico-financiare și a corupției, trebuie să rămână obiective majore ale Ministerului Afacerilor Interne. Vă asigur de susținerea mea și a echipei guvernamentale în toate demersurile pe care le veți întreprinde în acest sens. Ați acționat cu responsabilitate și ați gestionat eficient provocările generate de migrația ilegală printr-o colaborare mai bună cu autoritățile polițienești de frontieră din statele vecine UE și din state terțe prin punerea în aplicare a politicilor europene privind migrația și azilul. Aveți tot sprijinul meu să continuați aceste eforturi.

Totodată, ca șef al Guvernului, am obligația să mă asigur că angajații din structurile statului se bucură de toate drepturile salariale pe care le merită prin prisma activității lor și au dotarea logistică necesară. Știu că în MAI dotările nu sunt chiar la nivelul la care ar trebui, dar se fac eforturi pentru îmbunătățirea situației, inclusiv prin atragerea de fonduri europene. Așa cum știți, în aceste zile căutăm soluții cu privire la drepturile salariale ale personalului din Ministerul Afacerilor Interne. Am convingerea că nivelul de salarizare al oamenilor din acest minister trebuie să reflecte tipul de activitate pe care o desfășoară și riscurile pe care și le asumă. Trebuie să eliminăm discriminările între categoriile profesionale și să găsim soluții echitabile, în conformitate cu fondurile disponibile. Aștept de la dumneavoastră să rămâneți în continuare imparțiali, echidistanți și, mai ales, neimplicați politic. Aveți toată susținerea mea și a Guvernului României, atâta timp cât rămâneți onești în acțiune.

Orice faceți, să faceți cu conștiința rolului și responsabilității pe care le aveți. Știu că nu e prea mult să vă cer să fiți un exemplu pentru comunitate. Implicarea și loialitatea fiecărui angajat al MAI sunt vitale pentru siguranța cetățenilor și pentru sănătatea economiei.

Îi mulțumesc doamnei ministru pentru determinare și pentru implicare și pentru diplomația de care dă dovadă în toate situațiile. Vreau să vă mulțumesc tuturor din această mare familie a Ministerului Administrației și Internelor pentru că în fiecare zi transformați profesionalismul, curajul și responsabilitatea dumneavoastră în siguranță și încredere pentru cetățean. Vă felicit pentru rezultatele obținute anul trecut și vă doresc mult succes în continuare!

Vă mulțumesc!