13.03.2017

Discurs susţinut de premierul Sorin Grindeanu în plenul Parlamentului

PSD

Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor deputaţi, stimaţi colegi, sunt onorat azi să fiu din nou în faţa dumneavoastră. Observ că întâlnirile noastre lunare încep să fie o tradiţie. Este un semn clar că există un dialog instituţional sănătos între Guvern şi Parlament. Vă asigur că voi răspunde de fiecare dată şi eu, şi colegii mei solicitărilor dumneavoastră, fie că vin din partea celor de la putere, fie că vin din partea celor din opoziţie.

În această dimineaţă am fost, împreună cu câţiva din colegii mei, la o şedinţă a Asociaţiei Municipiilor din România. Vreau să vă spun că acea discuţie a depăşit cadrul politic de dezbatere. S-a discutat despre proiecte concrete în sănătate, în educaţie, dincolo de culoarea politică a fiecăruia în parte. A fost o dezbatere extrem de utilă, iar împreună cu colegii mei din Guvern îmi doresc să facem acelaşi lucru aici în Parlament şi vom răspunde, aşa cum spuneam, de fiecare dată solicitărilor dumneavoastră.

Dar pentru acest lucru este nevoie de o iniţiativă onestă. Mă uit la colegii din PNL şi le spun că voi răspunde la orice critică venită din partea domniilor-lor, atâta timp cât va fi însoţită de argumente reale, dar nu o să răspund la fumigene politice. Astăzi nu vorbim despre economie ori despre situaţia din Europa, ci despre ordonanţele 6 şi 9 pe care, cu tot respectul, eu cred că nu le-aţi citit prea bine.

Sunt două lucruri pe care vreau să vi le spun de la început. Primul: PSD a câştigat alegerile, iar eu sunt astăzi aici în faţa dumneavoastră pentru că românii au avut încredere în programul de guvernare. Ei cred că acest program de guvernare aduce prosperitate şi dezvoltare. Nu am de gând, eu şi Guvernul, să înşel aceste aşteptări. Al doilea: a trecut o lună de la ultima noastră întâlnire, am stat aici în faţa dumneavoastră şi v-am promis că Guvernul pe care-l conduc lasă scandalul şi se întoarce la treabă. Şi aşa am făcut! Daţi-mi voie să vă amintesc că, de la 1 februarie, am crescut salariul minim de la 1250 la 1450 de lei, sau că salariile, apropo de dezbaterea de azi-dimineaţă din Administraţia Publică Locală, au fost majorate cu 20%. Tot acest guvern a reuşit, într-o singură lună, să repună în funcţiune sistemul de acordare a subvenţiilor. Acum toţi fermierii şi-au primit banii la timp şi îi pot folosi pentru campania de primăvară, iar de săptămâna trecută au început plăţile pentru sectorul zootehnic. Sistemul de acordare al subvenţiilor a fost blocat în guvernarea Cioloş. Dacă nu mai ţineţi minte, Guvernul Cioloş şi domnul Cioloş este cel care apărea pe afişe în campania electorală a PNL din toată ţara şi care se presupunea că cel puţin la agricultură se pricepe.

Stimaţi colegi din opoziţie, prin ceea ce reclamaţi dumneavoastră astăzi nu faceţi altceva decât să le refuzaţi românilor dreptul la dezvoltare. Avem încă regiuni în care sărăcia, lipsa infrastructurii sau accesul deficitar la educaţie şi sănătate fac foarte grea viaţa oamenilor. O să vă dezamăgesc, dar statisticile Eurostat spun că peste 60% din gospodăriile din mediul rural nu au baie sau grup sanitar în interiorul locuinţei. Asta în condiţiile în care media în Europa este de 2,7%. Vi se pare normal? Doamnelor şi domnilor, tocmai despre asta este vorba în programul naţional de dezvoltare locală, în PNDL. Este clar că România are nevoie de dezvoltare. O spun toate studiile şi rapoartele europene. Suntem datori să le asigurăm tuturor cetăţenilor acestei ţări accesul la un pachet minim de servicii comunitare, fie că sunt la ţară sau la oraş. Toate aceste lucruri nu se fac cu vorbe, ci cu proiecte serioase. Aceasta este raţiunea pentru care am decis să iniţiem etapa a doua a PNDL. Peste 9500 de obiective de investiţii vor fi finanţate prin acest program în următorii patru ani, fie că vorbim de lucrări de apă, canalizare, drumuri, iluminat public sau infrastructură şcolară şi medicală. Dintre acestea aş dori să vă amintesc doar de cele 2500 de creşe şi grădiniţe, de cele peste 2000 de şcoli sau 30 de cămine studenţeşti. Eu cred că acesta este modul corect în care trebuie să cheltuim banii pentru dezvoltarea ţării şi nu cum au înţeles în trecut pedeliştii deghizaţi în noul PNL să modernizeze România, cu terenuri de fotbal în pantă, cu săli de sport în sate fără copii, cu bazine de înot unde nu există tineri, cu telegondole, cu patinoare în locuri dintre cele mai ciudate, precum Bistriţa Bârgăului sau cu pârtii de schi unde nu vine nimeni.

Stimaţi colegi din opoziţie, mulţi dintre dumneavoastră aţi spus că suma de 30 de miliarde de lei alocată acestui program este prea mare. V-aţi întrebat cum am ajuns la această sumă? Doamna vicepremier Sevil Shhaideh nu are niciun pix fermecat, iar această sumă este doar rezultatul solicitărilor de proiecte venite din partea primăriilor în guvernarea trecută, adică şi a primarilor PNL. Ce să înţeleg acum? Că nu mai vreţi să finanţăm acele proiecte solicitate anul trecut. Concret, în anul 2016 au fost depuse peste şase mii de solicitări de finanţare pentru realizarea de obiective de investiţii în toate domeniile eligibile, al căror necesar a fost calculat la o valoarea totală de 29,7 miliarde lei. Ca urmare, aceşti bani nu reprezintă o sumă uriaşă sau o acţiune netransparentă de alocare de fonduri, ci este suma proiectelor depuse de primarii din toată ţara, inclusiv primarii PNL.

De asemenea, vă spun foarte clar că cele 30 de miliarde nu sunt cash, adică nu sunt bani puşi deoparte în buget, ci vorbim despre credite de angajament. Creditele de angajament reprezintă pârghia prin care se pot încheia şi continua programele multianuale. Creditele de angajament nu sunt bani cash aflaţi în vreo geantă la Ministerul Dezvoltării, nici în vreun cont ascuns de ochii curioşilor, ci reprezintă sume scriptice înscrise ca programare multianuală. De exemplu, pentru acest an avem alocaţi efectiv, credite bugetare, două miliarde. Sigur, ne dorim să primim cât mai multe proiecte şi să ajungem cam până în 2020 să le putem bugeta pe toate, dar trebuie spus limpede că banii de la buget vor fi daţi doar pe măsură ce lucrările vor fi executate, verificate şi autorizate.

Un alt lucru pe care l-aţi reclamat este modul în care va fi realizată selecţia proiectelor. Toate proiectele finanţate prin PNDL sunt şi vor fi în continuare postate pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Este cât se poate de simplu să daţi un clic şi să vedeţi ce se întâmplă. Sunt convins că, dacă veţi intra acolo, veţi găsi foarte clar şi criteriile care au stat la baza eligibilităţii acestor proiecte. Selecţia se face în funcţie de calitatea proiectelor pe care primăriile din ţară le vor depune şi după criterii bine stabilite prin HG 624 din 2015. În plus, aş dori să nu uităm că acest proiect a făcut posibilă închiderea investiţiilor începute în anii 2008, 2009 şi 2010. Rog colegii din opoziţie să facă un exerciţiu de memorie şi cu siguranţă îşi vor aminti că în 2012 erau peste 3000 de şantiere deschise în toată ţara, iar România se transformase într-un mare sit arheologic, pentru că nu mai erau bani să se finalizeze aceste proiecte. Vă amintesc că în 2015 au fost alocate sume consistente pentru ca toate aceste proiecte începute cu ani în urmă să primească finanţare şi să fie terminate. Şi vă mai amintesc ceva, majoritatea proiectelor din etapa unu au fost începute în altă guvernare, nu cea PSD, ca urmare banii nu s-au dus, aşa cum spuneaţi dumneavoastră, pe criterii politice, ci pentru finalizarea acelor lucrări.

Cât priveşte grija dumneavoastră legată de fraudarea banului public, spun cât se poate de clar, dacă va greşi cineva şi va face altceva cu banii destinaţi investiţiilor, atunci cu siguranţă va răspunde în faţa legii.

Despre Ordonanţa de Urgenţă numărul 9, am avut în această perioadă ocazia să mă întâlnesc cu foarte mulţi primari, atât în ţară, cât şi la guvern. Mulţi dintre ei vin cu probleme din localităţile lor şi caută soluţii la ministere sau alte autorităţi. Chiar şi azi, aşa cum vă spuneam, am avut plăcerea să stau de vorbă cu primarii de municipii din România. Nu ştiu cât de des reuşiţi dumneavoastră să vorbiţi cu dânşii. Un lucru e cert. S-au săturat să facă potecă la Bucureşti în căutare de finanţare pentru proiectele lor. Este total incorect faţă de aceşti oameni şi faţă de eforturile lor să-i caracterizaţi drept hoţi şi infractori care jefuiesc banul public. Aşa ceva nu cred că poate fi acceptat, nu poate fi acceptat, mai ales că nici nu ştiţi, din punctul meu de vedere, ceea ce criticaţi.

Pentru ca toată lumea să înţeleagă despre ce e vorba trebuie să vă spun că încă din 2013 legea prevede ca în bugetul de stat să se evidenţieze atât creditele bugetare, cât şi cele de angajament, necesare pentru a eşalona cheltuirea banilor pe proiecte multianuale. Acela a fost momentul în care au fost introduse prevederile din articolul 4 din Legea 500/2002. Acea modificare era una normală şi logică pentru că evidenţiază contabil atât creditele de angajament, cât şi alocările efective prin credite bugetare. An de an termenul de intrare în vigoare a acestor prevederi a fost prorogat pentru că nu exista soft-ul necesar. Deci, în realitate absolut nimic nou. Acest lucru s-a întâmplat până anul trecut, până a venit domnul Cioloş şi guvernul său de tehnocraţi. Domnul Cioloş a avut la rândul său, ca şi celelalte guverne de până atunci, două variante, fie să facă acel soft să-l pună în funcţiune, fie să proroge din nou termenele de intrare în vigoare a acelor articole. Nu a făcut nici una nici alta, de fapt, nu a făcut nimic, pe modelul bine cunoscut „după mine, potopul”. Nu ştiu care au fost motivele pentru care a recurs la acest gest. Aşadar, singura decizie pe care o putem lua la acel moment sau o puteam lua în acel moment pentru a reintra în normal a fost să suspendăm acele articole. Ulterior acest lucru a fost adaptat prin amendamente la legea bugetului pentru a nu exista nici un fel de interpretări tendenţioase. Tocmai din acest motiv sunt surprins azi că acuzaţi Guvernul de tot felul de lucruri, dar eu cred că nu vă aduceţi foarte bine aminte ceea ce aţi votat.

Doamnelor şi domnilor permiteţi-mi, mai ales pentru colegii din opoziţie, să dau citire articolului 70 din Legea bugetului de stat pentru anul 2017, votată chiar de dumneavoastră acum mai puţin de o lună. În anul 2017 prevederile aliniatelor 1, 2, 3 şi 4 ale articolului 4 din Legea 500/2002 şi modificările şi completările ulterioare se aplică de către toate instituţiile şi autorităţile publice. Acest amendament susţinut de colegii mei de la Ministerul Finanţelor în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite ale Parlamentului a fost introdus tocmai pentru a elimina orice posibilitate de interpretare. Cred că acum lucrurile sunt cât se poate de clare şi nu mai există niciun motiv de nelinişte. Amendamentele la Legea Bugetului precizează foarte clar că nimeni în România nu poate lua bani fără număr, nu poate deturna fonduri publice şi nu poate scăpa de rigoarea legii atunci când greşeşte. Tot ceea ce am făcut a fost pentru a asigura în bune condiţii desfăşurarea contractelor multianuale, pentru realizarea obiectivelor de investiţii de infrastructură, practic Ordonanţa 9/2017 suspendă doar obligaţia de evidenţiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale. Atât şi nimic mai mult. Sigur, rămâne la aprecierea dumneavoastră atunci când proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei 9 va ajunge în Camera Deputaţilor, care este şi cameră decizională, ce veţi face sau ce modificări veţi face, pe care le consideraţi necesare astfel încât să fim în perfectă concordanţă cu Legea Bugetului.

Doamnelor şi domnilor, interesul Guvernului pe care îl conduc este de a oferi românilor un trai mai bun. Avem încă mulţi cetăţeni care nu au acces la apă, la servicii medicale de calitate sau la educaţie. Este de datoria noastră să schimbăm această realitate, dar pentru a reuşi acest lucru trebuie să fim cu adevărat parteneri şi să tragem cu toţii în aceeaşi direcţie a binelui public. Vă invit, aşadar, să lăsaţi de-o parte mizele politice şi să susţineţi proiectele mari de modernizare a României.

Vă mulţumesc!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE