29.06.2017

Discurs susținut de Mihai Tudose, premierul României, la Palatul Parlamentului

Preafericirea Voastră, Înalt Preasfinția Voastră, domnilor președinți, stimați membri ai Corpului Diplomatic, domnule președinte al Senatului, domnule președinte al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor parlamentari, domnilor miniștri, stimați colegi, mi s-a încredințat astăzi o sarcină grea: să conduc un nou Guvern al coaliției PSD-ALDE. E un moment politic pe care, probabil, viitorul îl va explica mai bine decât putem noi acum, așa că eu mă voi referi în continuare la aspectele ce țin în special de partea economică, la momentul economic. Sunt un om tehnic, un om al cifrelor şi al termenelor exacte şi pot să vă spun că România se află într-un moment economic bun. Avem creştere economică, avem creştere a industriei, avem creştere a veniturilor, o creştere a consumului. Ceea ce ne lipseşte e o creştere viguroasă a investiţiilor şi o creştere a veniturilor la buget. Pentru acest lucru, îmi place să cred că am fost adus în fruntea acestui Guvern pentru a împrospăta atitudinea pe care Guvernul o are faţă de investiţii şi venituri şi investitori. Vă asigur că nu există alte obiective, în ceea ce mă priveşte, decât implementarea programului de guvernare şi recuperarea întârzierilor apărute pe parcurs.

Guvernul Grindeanu, din care mulţi dintre noi, cei de aici, am făcut parte, a dus lucrurile într-o direcţie bună. Dar pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE nu este de ajuns. Nu vreau să critic ceea ce a fost, dar înţeleg că a existat o frână, iar mie mi s-a spus să transform această frână în acceleraţie și o să fac acest lucru.

La învestirea fostului Guvern, în ianuarie, premierul Grindeanu a vorbit despre o guvernare normală. A fost un discurs normal, frumos şi l-am aplaudat cu toţii atunci. Azi înţeleg că problema principală a acestui guvern a fost tocmai acea normalitate, acea normalitate relaxată. Eu cred că astăzi România are nevoie, dimpotrivă, de un guvern nerelaxat, un guvern aflat în stare de alertă, de concentrare, de preocupare, de efort permanent, un guvern preocupat de termene şi realizări, de construcţii, de date, de lansări şi inaugurări, un guvern preocupat de responsabilitate şi performanţă. Dacă vrem ca aceste promisiuni făcute în campanie să devină realitate, trebuie să uităm starea de normalitate. Cine vrea normalitate să îşi ia un serviciu cu program fix.

În acest guvern, dragi colegi miniştri, se va munci non-stop, se va lucra pentru a recupera ceea ce s-a pierdut şi s-a întârziat. Şi nu vor fi doar demersuri de efort, ci vom aprecia demersurile de rezultat. Acesta este motivul pentru care sper că înţelegeţi – stăm cu toţii astăzi în faţa Parlamentului României – e singura noastră şansă şi singura cale de a ne atinge obiectivele economice. Îi asigur pe toţi că ne vom angaja cu toată energia de care dispunem în atingerea obiectivului programului de guvernare.

Vor fi completări ale programului, ca urmare a întârzierilor şi defecţiunilor din primele şase luni. Finalitatea va fi aceeaşi, scopurile mari rămân intacte. Ceea ce am promis în campanie va fi realizat. Noul Guvern şi-a sporit, după cum vedeţi, forţele, sunt acum în câteva poziţii de miniştri oameni de la vârful partidului, oameni cu greutate şi cu experienţă. Asta arată că PSD îşi asumă în mod clar, cert, în cel mai mare grad responsabilitatea politică asupra programului economic. Guvernului îi va fi mai uşor să stăpânească administraţia centrală, să obţină sprijin legislativ, să comunice cu partidul, să fie mai bine reprezentat politic. Guvernul va fi mai eficient.

Am fost propus în această funcţie de către preşedintele Liviu Dragnea, acceptat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru a da un impuls în special investiţiilor şi creşterii veniturilor de la buget şi nu vreau să înşel încrederea acordată. Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvoltare, unul dintre cele mai puternice instrumente investiţionale ale acestui program, este gata de ceva timp. Ca ministru al Economiei, m-am ocupat de construcţia lui. Acum, Fondul va deveni operaţional în cel mai scurt timp şi acesta va reprezenta un semnal foarte puternic dat de România mediului de afaceri intern şi internaţional.

Un alt obiectiv mai important al Guvernului, după primele şase luni de guvernare, este creşterea încasărilor bugetare, în condiţiile unei creşteri economice susţinute şi a creşterii investiţiilor. Vor fi luate foarte rapid măsuri pentru creşterea eficienţei ANAF. România a avut în primul trimestru al anului 2017 o creştere economică mult peste media europeană. Pentru a continua acest trend este nevoie de investiţii în infrastructură, dar şi de investitori străini. Vă asigur că vom face investiţiile şi vă asigur că vom avea şi investitorii.

Un alt capitol în care trebuie să continuăm să lucrăm intens este cel al fondurilor europene. Acest capitol reprezintă o sursă esenţială de finanţare a dezvoltării, pe lângă FSDI şi încasările bugetare. Guvernul va urmări consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA, dezvoltarea relaţiilor cu partenerii strategici din Uniunea Europeană, cu Germania şi Franţa, precum şi, de asemenea, cu toate celelalte ţări ale Uniunii Europene.

Funcţionarii publici din ministere vor fi implicaţi într-o muncă susţinută de analiză şi elaborare a proiectelor de lege. Avem nevoie ca aceste proiecte să fie elaborate cu celeritate, dar fără a afecta calitatea lor.

Guvernul va respecta toate angajamentele externe ale României care privesc indicatori macroeconomici, inclusiv şi în primul rând cel care limitează deficitul bugetar la 3%.

Justiţia va fi un domeniu important al guvernării PSD. Cred cu tărie că totul trebuie să plece de la respectarea legii fundamentale, Constituţia României, şi, implicit, a deciziilor Curţii Constituţionale. Nu putem cere cetăţenilor să respecte deciziile judecătoreşti, dacă hotărârile celei mai importante instanţe, instanţa constituţională, nu sunt puse în aplicare, sunt contestate şi uneori ridiculizate. Legile trebuie să fie clare, în acord cu Constituţia şi cu reglementările europene, iar cei care împart dreptatea să fie independenţi, în spiritul şi litera legii, fără nicio imixtiune din partea nimănui sau nicio presiune din parte nimănui.

Acest guvern va trebui – şi o va face – să aplice legea salarizării unitare, o lege extrem de importantă, care va avea un impact multianual la nivel bugetar, dar şi un impact social foarte important.

Sunt o mulţime de urgenţe pentru acest guvern: de la industrie la agricultură, de la infrastructură la taxe, de la sănătate la educaţie. Cele mai multe se găsesc în programul de guvernare. Trebuie să dăm doar câteva pagini înainte, să ajungem la zi. Vom ajunge şi vom recupera aceste întârzieri.

Stimaţi colegi, sunt parlamentar vechi, ştiu foarte bine care sunt aşteptările dumneavoastră mai ales în raport cu prim-ministrul, dar şi cu miniştrii. Voi acorda relaţiei cu dumneavoastră, cu Parlamentul, importanţa cuvenită instituţiei reprezentative a statului român. Voi fi prezent în Parlament de câte ori va fi nevoie, de câte ori voi fi chemat sau de câte ori o lege importantă va necesita susţinere la cel mai înalt nivel guvernamental. Le voi cere, de asemenea, tuturor miniştrilor să facă acelaşi lucru, să participe la procesul de dezbatere, atât în plen, cât şi la comisie. Cred, în egală măsură, că partidul care şi-a asumat guvernarea şi programul de guvernare, PSD, împreună cu partenerul său de coaliţie, ALDE, au dreptul la legitimitatea de a controla săptămânal, lunar sau de câte ori consideră necesar ritmul de implementare a programului de guvernare.

Să nu uităm că acest scop al guvernării nu este puterea în sine, ci folosirea ei în beneficiul oamenilor, o bunăstare stabilă, durabilă, pe termen lung, dar începând de mâine. De aceea, Guvernul pe care vi-l prezint astăzi este obligat să existe doar pentru asta. Nu există, o spun încă o dată, o altă raţiune pentru care acest Guvern este astăzi aici, iar dacă ar exista alta, nu aş fi eu astăzi aici.

Ţinând cont de toate acestea, domnilor colegi, stimaţi colegi, domnilor senatori şi deputaţi ai României, vă solicit votul dumneavoastră de încredere.

Vă mulţumesc!