29.06.2017

Discurs susținut de Liviu Dragnea, președintele PSD, la Palatul Parlamentului

Domnule președinte al Senatului, Preafericirea Voastră, Înalt Preasfinția Voastră, domnule președinte al Curții Constituționale, domnule Avocat al Poporului, stimați reprezentanți ai Corpului Diplomatic, doamnelor și domnilor miniștri, doamnă Primar General, stimați reprezentanți ai autorităților locale, stimați colegi, după aproape 6 luni de guvernare, coaliția PSD+ALDE vine în fața dumneavoastră cu o nouă formulă de Guvern și cu un nou prim-ministru pentru a cere din nou votul de încredere al Parlamentului. Este, într-adevăr, o premieră în politica românească ca o majoritate parlamentară să își schimbe prin moțiune de cenzură premierul pe care l-a învestit. Da, este prima oară când se întâmplă acest lucru, iar eu spun cu toată convingerea că este un lucru bun, că această clasă politică a utilizat și această opțiune pe care nu a folosit-o nicio altă majoritate parlamentară. Am văzut toate criticile care prezentau acest eveniment ca pe o mare anomalie a politicii românești. Le spun tuturor celor care au făcut astfel de comentarii că astăzi, în urma moțiunii de cenzură adoptată împotriva fostului Guvern, Parlamentul este mai puternic și a revenit pe locul pe care îl merită în raport cu puterea executivă. Mult timp, o știți bine, Parlamentul a fost tratat ca o anexă a Guvernului, ca o mașină de vot care trebuia să adopte pe bandă rulantă ordonanțele de urgență emise de Guvern, însă lucrurile au început să se schimbe serios în această legislatură. În primul rând, numărul de ordonanțe a fost redus considerabil și am văzut legi importante care s-au dezbătut serios în Parlamentul României. Au fost dezbateri parlamentare reale, încărcate cu legitimitatea politică primită prin vot și tot în această legislatură pentru prima oară majoritatea a decis să schimbe Guvernul ca urmare a îndepărtării de la programul de guvernare pentru care această majoritate a primit votul de la cetățeni și pentru care această majoritate a acordat votul de încredere în Parlament. Pentru prima oară, Guvernul a primit un semnal clar că aici, în Parlament, se află puterea politică și legitimitatea politică dată de votul românilor. Acest lucru trebuie să-l țină minte toți membrii Guvernului care vin să ceară astăzi votul de încredere pentru a forma noul Guvern, dar și cei care vor forma guvernele ulterioare, că această încredere nu este doar o formalitate prevăzută de Constituție, ci chiar fundamentul existenței Guvernului.

Stimați colegi, trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna care este ordinea constituțională care definește raporturile dintre instituții și regulile în democrația noastră. Votul cetățeanului este esența suveranității acestui stat. Nici Guvernul, nici prim-ministrul, nici celelalte instituții publice nu pot și nu au voie să ignore acest element esențial al democrației noastre, votul cetățeanului. Constituția spune clar: poporul își exercită suveranitatea prin reprezentanții săi, aleși prin alegeri libere și corecte. Toate celelalte instituții ale statului trebuie să respecte acest vot și trebuie să ducă la îndeplinire ceea ce votează cetățenii. Din acest motiv, majoritatea parlamentară care exercită această putere primită de la oameni are datoria și obligația de a interveni atunci când Guvernul se abate de la programul votat de alegători. Schimbarea Guvernului, într-adevăr, a fost comentată întruna ca o anomalie a politicii românești. Anomalia a fost de fapt alta, un premier care și-a pierdut încrederea acordată de partidele care l-au susținut refuză să demisioneze și aruncă țara într-o criză politică majoră. Îi întreb pe toți cei care, cu bună-credință, cred, majoritatea, ne-au criticat că dăm jos propriul Guvern: ce era de preferat? Să mințim că totul merge bine sau să spunem adevărul că au apărut întârzieri care riscau să pună în pericol întregul program de guvernare? Să ascundem sub preș gunoiul, așa cum au făcut-o mulți în anii trecuți, sau să ieșim odată din această ipocrizie și să facem necesara curățenie pentru redresarea actului de guvernare? Pe cine preferați? Pe cei care vă mint frumos sau pe cei care vă spun adevărul așa cum este el și care sunt dispuși să ia deciziile necesare, cu toate riscurile, pentru a îndrepta ceea ce nu merge bine. Ce ați fi făcut dumneavoastră, chiar ca lideri politici, dacă ați fi constatat că prim-ministrul pe care l-ați învestit cu puterea politică obținută în alegeri începe să rateze unul după altul termenele din programul de guvernare asumate de noi în campania electorală, asumate în fața celor care ne-au ales? Ce-ați fi făcut dumneavoastră dacă ați fi constatat că, în ciuda tuturor întârzierilor pe care le semnalați, premierul continuă să trateze cu superficialitate actul de guvernare și îndeplinirea promisiunilor noastre în fața cetățenilor? Ce le-ați fi spus dumneavoastră oamenilor care v-au votat și care v-au acordat încrederea? I-ați fi mințit senin că totul merge bine sau ați fi spus adevărul și ați fi luat deciziile necesare, indiferent cât de grele ar fi, pentru a îndrepta ceea ce merge prost?

Pentru mine răspunsul este clar: nu am ezitat și nu vom ezita să ne asumăm toate costurile politice și electorale pentru a face ceea ce este necesar ca lucrurile să meargă bine pentru țară, să meargă bine în Guvernul învestit de partidele care îl susțin. Prefer o guvernare onestă decât una proastă și mincinoasă. Nu este nimic de condamnat în acest lucru. Am fost oneşti, ne-am făcut propria evaluare și am spus românilor care este adevărul, am spus deschis că sunt întârzieri care riscă să compromită întregul program de guvernare. Am fost onești şi am avut curajul să le cerem colegilor noştri care nu au performat să se retragă. Unii au înţeles și s-au retras, alţii s-au încăpățânat să se agaţe de funcții și scaune şi de aceea s-a ajuns în criza guvernamentală pe care tocmai o încheiem astăzi, însă ceea ce contează cu adevărat este că Alianţa PSD-ALDE a fost corectă faţă de români, a avut decența să recunoască neajunsurile propriului act de guvernare şi a avut curajul să schimbe Guvernul și chiar și prim-ministrul. Este ceva neobișnuit pentru clasa noastră politică? Cu siguranță, da! Este ceva incorect în această abordare? Cu siguranță, nu. Dimpotrivă, o spun răspicat pentru toată lumea, este ceea ce trebuie să facă o majoritate parlamentară responsabilă. S-au făcut greșeli în guvernare? Da, cu siguranță, da, dar am avut și avem puterea și curajul să recunoaștem acest lucru.â

Îi transmit premierului Mihai Tudose că vom urmări cu mai multă atenţie, dar, în același timp,că vom fi şi mai aproape ca termenele din programul de guvernare să fie respectate. Și le mai spun un lucru foarte important colegilor din Guvern: să fie mereu atenți și să-i respecte pe cei care formează actuala majoritate parlamentară, pe cei care fac parte din întregul Parlament, pentru că aici, în Parlament, se acordă votul de încredere pentru viitorul Guvern. Atrag atenția viitorului Cabinet că angajamentul pe care noi, oamenii politici, ni l-am asumat în faţa cetăţenilor a fost să creştem veniturile pentru toţi românii, nu doar pentru cei care lucrează în sectorul public. O felicit pe doamna ministru al Muncii pentru promulgarea legii salarizării, dar în același timp atrag atenția că în cele șase luni rămase până la începerea noului an fiscal este important să fie luate măsurile pentru creșterea veniturilor și pentru cei care lucrează în sectorul privat. Trebuie să ieșim cu totul din paradigma salariilor mici ca formă de atragere a investitorilor străini. Salariile românilor trebuie să se apropie în ritm accelerat de cele ale europenilor, cu aceeași viteză în ambele sectoare, și în cel public, dar și în cel privat.

O prioritate de grad 0, în opinia mea și nu numai a mea, este înființarea în cel mai scurt timp a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Dacă vom reuși acest lucru și dacă vom avea locuri de muncă bine plătite, spitale moderne, școli civilizate, drumuri bune, autostrăzi, atunci și tinerii noștri vor fi mai puțin dispuși să plece din țară pentru a-și căuta de lucru în străinătate. Avem nevoie urgent de FSDI, dar și o creștere a fondurilor europene.

Tot la capitolul investiții, este important ca noul Guvern să dea drumul la finanțarea din Programul Național de Dezvoltare Locală etapa a doua, așa-numitul PNDL 2. Înțeleg că s-au centralizat, s-au evaluat cele 13 mii de dosare depuse, distribuția fondurilor este echilibrată atât pe județe, cât și în funcție de prioritățile de investiții stabilite, iar aleșii locali au acum garanția, indiferent de culoarea politică, că în următorii patru ani au asigurată finanțarea pentru proiectele locale.

Stimați colegi, am trecut prin această criză, dar este important că o depășim astăzi folosind și parcurgând proceduri legale și constituționale. Regulile democratice au fost respectate, iar majoritatea parlamentară a exercitat cu onestitate și bună-credință suveranitatea poporului român care a votat programul de guvernare propus în alegeri. În fond, domnul Mihai Tudose este un manager pe care eu îl consider bun, pe care-l desemnăm astăzi să pună în aplicare strategia noastră de dezvoltare a României pentru următorii ani. Am credința că va fi un manager bun, rămâne însă s-o demonstreze prin felul în care va gestiona actul de guvernare. Sper ca acest guvern să fie mai performant, mai eficient și mai determinat să realizeze prevederile din programul nostru de guvernare. De aceea, vă îndemn și pe dumneavoastră să acordați votul de încredere pentru învestirea noului Guvern și pentru programul de guvernare prezentat.

Vă mulțumesc!