07.11.2016

Discurs susţinut de Liviu Dragnea, preşedintele PSD, în cadrul evenimentului ”Tinerii îndrăznesc să creadă în România”, la Palatul Parlamentului

Bună seara! Îmi cer scuze, în primul rând, pentru faptul că am mai ieșit din sală, dar astăzi a fost o zi importantă în Camera Deputaților, pentru că era supusă la vot o lege care permite majorarea salariilor pentru câteva categorii sociale extrem de importante, în special medici și profesori, cu 15%. Am adoptat-o! Vreau să vă spun doar câteva cuvinte despre acest lucru, e important pentru voi. Nu fac nici pe dădaca, nici pe dirigintele vostru, doar că e bine să știți niște lucruri și e bine să învățați ce nu trebuie făcut ca politician, indiferent dacă ești tânăr sau mai puțin tânăr. Este important să nu minți, este și periculos, le-am și spus astăzi, să nu folosești date false, știind că acele date sunt false, inducând în eroare instituții publice, așa cum este Parlamentul, mințind cetățenii, sindicatele și punând în pericol securitatea națională. Să vă dau câteva cifre: acești tehnocrați ne tot spun că nu sunt bani pentru aceste măriri salariale și că dacă s-ar adopta această lege bubuie deficitul bugetar. Ca să înțelegeți foarte ușor, deficitul bugetar este partea cu care trebuie să te împrumuți, deci veniturile sunt mai mici decât cheltuielile și trebuie să te împrumuți cu un număr de puncte procentuale. România are voie să se împrumute, pentru a nu intra în derapaj economic, până în 3%, 2,9% deficit bugetar, ceea ce înseamnă câteva miliarde de euro. Acest Guvern și-a luat angajamentul prin Legea Bugetului de Stat că va cheltui în acest an, va avea un program de cheltuieli de 255 de miliarde de lei, din care a cheltuit pe nouă luni, date oficiale, noi le avem și pe cele neoficiale, cu luna a zecea, doar 169 de miliarde, ceea ce înseamnă cam o medie de 19 miliarde de lei pe lună. Atât au fost în stare și mă refer nu la bani risipiți, ci la cheltuieli care înseamnă inclusiv investiții, adică dezvoltare. Deci, ne-au mai rămas 86 de miliarde de lei pe care ar trebui să îi cheltuie în ultimele trei luni. De fapt, mai avem două luni. Pe aceeași medie de 19 miliarde de lei pe lună le-ar mai rămâne necheltuiți 29 de miliarde de lei – aceasta este marea performanță a guvernului tehnocrat! Nu mai vorbesc de faptul, ca să aveți un ordin de mărime, înseamnă vreo 7 miliarde de euro, că se puteau face autostrada Sibiu-Pitești, Craiova-Pitești și poate chiar și inelul Capitalei. Au 29 de miliarde de lei pe care oricum nu o să îi cheltuiască și cu cinism total ne spun că nu sunt bani! Noi vorbim de un impact bugetar al acestei legi de 1,6 miliarde de lei. Am vrut să vă spun aceste lucruri pentru că vreau să știți că programul nostru economic este bazat pe cifre și calcule exacte, este de fapt singurul program care este acum prezentat. Eu m-am uitat cu foarte mare atenție și la programele celorlalți, am văzut platforma domnului Dacian Cioloș, care nu este un program, este un set de idei, dorințe, afirmații, m-am uitat și pe programul USR, care cuprinde foarte multe afirmații, în sensul că „vrem să fie bine ca să nu fie rău”. Am încercat să mă uit și pe programul PNL, numai că ei nu își mai asumă programul pe care l-au avut în 2015 și am văzut la acel miting, în afară de filmulețul care circulă, în care se dădea un milion la dus și unul la întors de la acest miting, doamna care conduce acest partid a spus ce vrea să facă pentru tineri, care este marele lor obiectiv pentru tineri, a spus așa: „Îmi doresc, când vom fi noi la guvernare, să fie în fiecare județ un student sau o studentă care să fie fericiți că găsesc un loc de muncă după ce termină facultatea!” Deci, obiectivul lor este ca 41 de studenți să își găsească un loc de muncă atunci când vor fi la guvernare. E un obiectiv greu de îndeplinit!

Despre tineri: știți bine că toți politicienii din toate partidele și din toate țările au vorbit tot timpul despre tineri că reprezintă prioritatea lor națională. Am văzut și la domnul Cioloș în acea platformă, vorbește foarte mult despre tineri, doar în treacăt despre tinerii fermieri, n-am înțeles exact ce vrea să facă pentru ei, este singura precizare. Suntem în situația în care șomajul în rândul tinerilor nu numai în România, ci în toată Europa este foarte mare, este nepermis de mare. O să vă prezint acum câteva date statistice despre tinerii din România. Trebuie să avem curajul să vedem exact unde suntem, să avem curajul să privim o radiografie care n-o să ne placă a ceea ce se întâmplă acum în România cu tineretul. Unul dintre obiectivele noastre esențiale îl reprezintă oprirea urgentă a exodului tinerilor și o să vă prezint câteva grafice cu date statistice, ca să înțelegem de ce e nevoie de un program special pentru tineri.

Rata șomajului: 1 din 5 tineri sub 25 de ani este șomer, suntem mult sub media europeană, 1,5 milioane de români tineri se află în categoria de risc de sărăcie. Suntem pe penultimul loc în Europa. Riscul deprivării materiale: 794 de mii de tineri români trăiesc în deprivare materială severă, adică în pragul sărăciei, ca să vorbim românește. Toate aceste grafice au ca sursă Eurostat 2016. 1 din 5 tineri români între 15 și 29 de ani nici nu învață, nici nu lucrează. Suntem din nou la coada Europei. Cea mai mare pondere a tinerilor care locuiesc în locuințe supraaglomerate este în România, pe ultimul loc. 70%, eu zic că procentul e mai mare, dintre tinerii români nu-și permit să facă credit pentru locuință, un medic sau un profesor în România are nevoie de cel puțin 12 ani pentru a strânge avansul  pentru o locuință. Tariful RCA, bănuiesc că majoritatea dintre voi știți despre această nedreptate. Noi am început un demers în Parlament prin care am cerut demiterea conducerii ASF, instituția care ar trebui să vegheze la reglementările din acest domeniu, reglementări care, sigur, îngenunchează tot ce este român, firmă de transport, proprietari de mașini ș.a.m.d. După ce am făcut acest demers, ca informație publică, acum o zi sau două toate serverele de la ASF brusc au pierdut datele, s-a luat curentul brusc. Eu cred că sunt suficiente instituții în România care pot recupera acele date. Dar de ce există această discriminare, pe ce se bazează acești oameni foarte deștepți în care un tânăr sub 25 de ani trebuie să plătească aproape dublu polița RCA față de un om care este peste 60 de ani. Cum argumentează ei că un tânăr sub 25 de ani prezintă un risc mai mare de accident față de un om în vârstă – pe care îl respectăm – care poate avea 90 de ani? De ce? Tot pentru a sprijini sau cumva pentru a îngroșa și mai mult veniturile acestor firme de asigurări, peste 90% dintre ele străine? Normal, toți tinerii vor să își înmatriculeze mașina. Efectul? Majoritatea dintre voi înmatriculați mașina în numele tatălui sau fratelui, pentru că în România nu poți să ai o atitudine corectă, tot timpul trebuie să inventezi ceva ca să fentezi niște prevederi proaste și nedrepte. Sigur că vom schimba această lege.

89 din 100 de tineri nu intenționează să își deschidă o afacere. În primul rând, le e teamă, în al doilea rând, n-au bani! 1 din 4 tineri nu citește literatură, 1 din 2 tineri nu merge deloc la teatru, operă, balet sau concert de muzică clasică, 1 din 3 tineri nu face sport absolut deloc, 9 din 10 tineri petrec cel puțin opt ore pe zi la TV, internet și jocuri video, 1 din 10 tineri bea alcool zilnic, 1 din 3 tineri fumează zilnic. Ce vrem să facem? Vă prezint un pachet minimal, repet, minimal: un program cu garanția pentru tineret, alocație pentru finalizarea studiilor, 350 de euro de persoană, potențiali beneficiari 60 de mii de tineri, cost 21 de milioane de euro. Alocații pentru terminarea gimnaziului, 400 de euro de persoană, potențiali beneficiari 60 de mii de tineri, cost 24 de milioane de euro. Burse profesionale, 400 de lei pe lună, potențiali beneficiari 60 de mii de tineri, 64 de milioane de euro. Sprijin de 250 de lei pe lună pentru continuarea studiilor de către tinerii din familiile sărace, potențiali beneficiari 270 de mii de elevi, cost 180 de milioane de euro. Potențialii beneficiari pentru aceste măsuri sunt 450 de mii de tineri din România, sursa de finanțare este Programul Operațional Regional, precum și bugetul de stat.

Programul „Primul Salariu”: tinerii cu studii superioare, garantarea unui salariu de încadrare de 2500 de lei brut cel puțin în primii trei ani de muncă, iar pentru cei care îi angajează subvenționare a 50% din cheltuielile angajatorului în cei trei ani, cu condiția de a-i ține angajați cinci ani. Durata programului, patru ani, beneficiari, 40 de mii de tineri pe an. Antreprenoriat pentru tinerii cu risc de sărăcie, pentru tinerii proveniți din familiile sărace sau din centrele de plasament, firmele înființate de aceștia vor beneficia de statutul de unități protejate autorizate, durata programului trei ani, potențiali beneficiari în prima etapă a programului, 10 mii de tineri. Programe pentru tineri pentru însușirea unei profesii: pentru ucenicie, tinerii între 16 și 24 de ani, programe de ucenicie pentru învățarea unei meserii, iar pentru absolvenții de studii superioare între 20 și 24 de ani, programe de stagii de experiență profesională. Toate aceste programe vor fi susținute din programele europene și din bugetul de stat. Integrarea pe piața muncii, tranziția de la școală la muncă, internshipurile: pentru tranziția de la școală la muncă pentru întreprinderile care au mai puțin de 50 de salariați și angajează minim cinci ucenici pe an, 500 de euro pentru fiecare ucenic pe an. De asemenea, transformarea internshipului în contracte de muncă pe o perioadă nedeterminată de cel puțin doi ani, 1000 de euro per angajat. Subvenții chirii și deplasare pentru joburi: subvenționarea chiriei și utilităților reprezentând 75% din costul acestora, dar nu mai mult de 900 lei pentru fiecare angajat care își găsește un loc de muncă la o distanță de 50 de kilometri față de locul de reședință. Un set de stimulente financiare în vederea atragerii tinerilor înapoi în țară, subvenționarea chiriei, garantarea unui fond de investiții, scutirea de impozit pentru o anumită perioadă de timp. Un program de prognoză a evoluției pieței muncii, de gestiune a curriculei școlare împreună cu Ministerul Educației și cu Ministerul Muncii, nu cu actualul Minister al Muncii. Universitățile finanțate în funcție de angajare, creșterea ponderii criteriului privind angajabilitatea în finanțarea învățământului superior, precum și clasificarea și evaluarea externă a instituțiilor respective. Stimularea antreprenoriatului în rândul tinerilor, în afară de programul pentru tinerii care provin din familiile defavorizate, care vor beneficia de programul de granturi, programul „România start-up nation”, o schemă de ajutor de stat pentru start-up-uri: în fiecare an cel puțin 10 mii de start-up-uri, schema de ajutor, grant 100%, până la 200 de mii de lei. Extinderea programului Erasmus, schimb de bune practici între antreprenorii europeni, impactul e nesemnificativ, 3 milioane de lei. Construcția și utilizarea eficientă a locuințelor sociale, un plan pentru construcția și utilizarea eficientă a acestor locuințe pentru familiile defavorizate, precum și utilizarea eficientă a celor existente care sunt abandonate. Centre pentru familie, locații special amenajate unde părinții își pot lăsa copilul mic în grijă specializată pe perioade scurte pentru a putea desfășura activități strict necesare și urgente pe durata a patru ani, impactul este 17 milioane de lei pentru 42 de centre, sursa este bugetul de stat. Locuințe pentru tineri, 1500 de locuințe pe an și vorbim de locuințe de serviciu pentru medici tineri, profesori debutanți, tineri din medii dezavantajate, tineri cu dizabilități. Credite pentru cursuri, chirii sau avans la casă, 40 de mii de lei valoarea creditului, 80% garantat de stat, 100% dobânda subvenționată, beneficiari tinerii până la 26 de ani care sunt angajați, urmează o școală profesională sau sunt studenți. Creșterea burselor pentru studenți, spunem ce vrea să facă PSD de anul viitor: creșterea cu 50% a burselor de la 1 iulie 2017 de la 83 de lei per student la 125 de lei, iar de la 1 ianuarie 2020 175 de lei per student. Fondul de burse, 70% performanță, 30% burse sociale. Impactul este 525 de milioane de lei în patru ani, sursa este bugetul de stat, beneficiari 135 de mii de studenți masteranzi și doctoranzi. Pentru tinerii din mediul rural, 10% locuri la facultate rezervate pentru aceștia, cu condiția ca după absolvire să profeseze în învățământul din mediul rural minim o durată egală cu durata studiilor. Creșterea burselor sociale de la 360 de lei pe lună astăzi la 700 de lei pe lună în iulie 2017.

Educație și cultură, al treilea pilon: tabere tematice și programe naționale pentru pregătirea vocațională a tinerilor, înființarea unor centre unde se vor organiza cursuri de dezvoltare personală și profesională pentru tineri, deduceri pentru educație, stabilirea unei sume anuale ce poate fi dedusă din impozitul calculat de fiecare persoană pentru cheltuieli educaționale, rechizite, taxe școlare, cursuri, participare la conferințe. Dezvoltarea unui portal online pentru tineri care să cuprindă oferte educaționale, locuri de muncă, oferte de formare continuă și obiectivele și informațiile culturale. 3000 de locuri în plus în căminele școlare pentru tinerii din mediul rural și cooptarea asociațiilor de reprezentare a tinerilor în procesul de evaluare a programelor de studii.

Sport: vreau să vă spun că pentru noi ca partid dezvoltarea sportului de masă este o prioritate națională. Mai mulți practicanți de sport, știți bine, înseamnă mai puține paturi ocupate în spitale. Ce vrem să implementăm? Educația fizică, disciplină obligatorie în învățământ. Pentru grădinițe, minim o oră pe zi, pentru clasele 1-4 minim trei ore pe săptămână, pentru clasele 5-8 minim trei ore pe săptămână, licee minim patru ore pe săptămână, iar la universitate minim două ore pe săptămână. Programul „România în mișcare” este o competiție sportivă de masă între orașe, localități, între licee, școli, în așa fel încât numărul de tineri, de elevi implicați în această mișcare de masă să fie din ce în ce mai mare. Infrastructura sportivă în școli: în fiecare unitate școlară vom înființa o asociație sportivă școlară, cabinete utilate pentru medicina sportivă, vor fi organizate competiții sportive școlare, precum și cel puțin o bază sportivă. Vor fi centre de selecție județene, centru de excelență național pentru tineri și pentru copii. De asemenea, infrastructura sportivă națională: sunt două săli polivalente prevăzute în programul nostru de până la 15 mii de locuri, câte două săli specifice pentru atletism, gimnastică, tenis, scrimă, arte marțiale, box, două baze caiac-canoe, două baze nautice canotaj, patru patinoare acoperite, două hipodromuri, un velodrom. Trei categorii de federații sportive.

Vreau să vă spun că acest program pentru sport a fost discutat împreună cu cei mai mari sportivi pe care îi are această țară, 60 de campioni naționali, olimpici și mondiali. L-am inclus în totalitate în programul nostru de guvernare, mi-au spus că au fost și la Guvern, și la Cotroceni și au fost degeaba. Pentru noi, pentru mine, sportul reprezintă una dintre șansele uriașe pentru însănătoșire și pentru performanțele României.

Dragi colegi, așa cum spunea domnul Victor Negrescu mai devreme, gazda acestui eveniment, am susținut atât Organizația de Femei, cât și Organizația de Tineret, în așa fel încât suntem în situația în PSD în care deja unii dintre colegi intenționează să înființeze Organizația de Bărbați în cadrul Partidului Social Democrat, pentru că dacă adunăm numărul de femei de pe liste, numărul de tineri, încet-încet ceilalți, care nu suntem nici femei, nici tineri, suntem din ce în ce mai puțini și simțim că nu mai avem un viitor foarte serios în partid! Dincolo de această glumă, ceea ce am spus acum un an la Congres când am fost ales președinte a fost urmărit punct cu punct. Poate unii atunci au crezut că este un discurs care să dea bine la televizor. Nu! Și cei care au crezut acest lucru au început să vadă și să se convingă că așa este. Vă dau doar câteva informații: pentru alegerile locale din 44 de mii de candidați PSD a avut peste 23 de mii de candidați noi, ceea ce înseamnă peste 50%. Din președinții de consilii județene, 28, 21 sunt tineri și noi, adică peste 75%. Listele pentru Parlament, la Camera Deputaților, 84% sunt candidați noi, iar la Senat 85% sunt candidați noi. Media de vârstă dați-mi voie să nu o spun pentru că mi-e teamă, este foarte mică! În schimb, niciun candidat al nostru nu este și nu a fost susținut să fie pe listă fără o pregătire serioasă, pentru că unul dintre obiectivele noastre este și profesionalizarea Parlamentului. Vreau să felicit toate organizațiile județene și Organizația de Tineret pentru că candidații propuși din rândul tinerilor sunt candidați cu care eu personal mă mândresc și cu care se vor mândri toate organizațiile, pentru că sunt, într-adevăr, cei mai buni dintre listele partidelor și pentru acest lucru vă felicit! Veți avea în mine mereu un sprijin. De asemenea, înarmați-vă cu răbdare, să nu credeți că intrând în această luptă n-o să fiți atacați: este singura armă care le-a mai rămas, pentru că n-au programe, n-au soluții, doar jignesc, dar o să dispară și acest lucru.

Eu vă doresc succes. Vreau să vă implicați serios în campania electorală, pentru că România se va afla la o răscruce importantă pe 11 decembrie în care trebuie să alegem între viitor și trecut, trebuie să alegem între bunăstare, creștere economică și justiție socială sau minciună, lipsă de performanță și sărăcie.

Vă mulțumesc mult!