11.05.2017

Discurs susținut de Liviu Dragnea, președinte PSD, în cadrul plenului comun al Parlamentului României

Domnule președinte al Comisiei Europene, domnule fost președinte Traian Băsescu, domnule fost prim-ministru Adrian Năstase, domnule prim-ministru Sorin Grindeanu, doamnelor și domnilor deputați și senatori, distinși invitați, îi mulțumesc președintelui Comisiei Europene pentru alocuțiunea domniei-sale și vreau să spun de la început faptul că, în opinia mea, este primul oficial european care în Parlamentul României vorbește cu respect despre români și despre România și, pentru acest lucru, în mine și în Parlamentul României, domnule președinte, veți avea un prieten puternic și statornic. Vă mulțumesc!

Observăm azi că Uniunea Europeană trece prin transformări de negândit până acum. Viitorul este renegociat, structurile, instituțiile încep să fie reașezate. Este un moment de răscruce, de schimbare profundă, iar orice situație de acest gen provoacă mereu două tipuri de efecte: pe de o parte, este o teamă firească, pentru că o schimbare înseamnă altceva decât lucrurile cu care suntem obișnuiți, iar pe de altă parte este o schimbare de o asemenea magnitudine care poate reprezenta o oportunitate extraordinară. Eu cred că în fața acestui moment Uniunea Europeană are șansa de a se relansa, de a deveni mai puternică, mai aproape de cetățenii europeni, de a se debarasa de mecanismele ineficiente și de a accentua aspectele care s-au dovedit de succes. România, așa cum știm, nu a fost în Uniune de la început – nu pentru că nu și-ar fi dorit, ci pentru că în acel moment conjunctura istorică n-a permis acest lucru. În schimb, românii au privit mereu către Uniune ca un model de succes, ca un model în care drepturile omului sunt respectate, ca un model care stimulează o dezvoltare economică sănătoasă, ca un model politic și social care generează respect și prosperitate. De aceea, spun cu multă convingere că trebuie să ne raportăm la motivele care au stat la baza construcției Uniunii Europene. S-a vorbit atunci de necesitatea de a prezerva pacea pe tot teritoriul european și de a o încuraja la nivel mondial. S-a vorbit despre necesitatea de a crea o forță economică mai puternică, pregătită să facă față provocărilor pe plan mondial. S-a vorbit atunci de unificarea statelor membre pe cale democratică, despre reducerea decalajelor dintre state pentru a genera prosperitate pentru toți cetățenii europeni. Acestea au fost obiectivele stabilite atunci de părinții Uniunii. Aceste motive sunt la fel de actuale și azi, se regăsesc și în Declarația de la Roma din 25 martie 2017, semnată și asumată de toate statele membre. În primul paragraf al Declarației se vorbește de „o uniune unică, cu instituții comune și valori puternice, o comunitate a păcii, a libertății, a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept, o forță economică majoră cu niveluri neegalate ale protecției sociale și bunăstării”. Așa trebuie să fie Uniunea Europeană, aceasta este descrierea pe care trebuie s-o avem în vedere atunci când se vor decide schimbările care trebuie făcute în funcționarea Uniunii.

În același timp, este adevărat că în cuprinsul Declarației de la Roma se vorbește și de ritmuri și intensități diferite, iar eu îmi fac datoria, stimate domnule președinte Juncker, să vă spun că această expresie a fost comentată pe larg în România, cu multă emoție și uneori chiar cu multă îngrijorare. Eu cred că scopul Uniunii, așa cum a fost văzut și de părinții care au pus bazele acestei construcții supranaționale, este de a reduce decalajele, de a diminua diferențele, astfel încât într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat Uniunea să meargă cu același ritm și cu aceeași intensitate. În interpretarea mea, prin ritmuri și intensități diferite înțeleg că cei care astăzi sunt în urmă trebuie să fie ajutați să meargă cu un ritm mai alert și să acționeze cu o intensitate mai mare pentru a recupera decalajele față de cei care astăzi se află în frunte. Este însă esențial ca nimeni să nu fie lăsat în urmă. Trebuie să fim, așa cum se spune și în Declarația de la Roma, „o uniune nedivizată și indivizibilă”. Aceasta este Uniunea Europeană pe care și-o doresc și românii. Vom continua, desigur, pentru o anumită perioadă, să acționăm cu ritmuri și cu intensități diferite, așa cum s-a întâmplat și până acum, dar trebuie să urmăm cu toții un scop precis: reducerea treptată și ireversibilă a decalajelor care astăzi există între statele membre.

România este azi în al zecelea an de existență în cadrul Uniunii Europene. A fost o tranziție lungă și adesea un parcurs anevoios pentru toți cetățenii, dar azi România este mai puternică, mai stabilă, a reușit, de exemplu, ca în ultimii ani să se numere printre statele cu cea mai mare rată de creștere economică din Uniune, iar la începutul acestui an am constatat cu satisfacție că România a reușit să absoarbă de la Comisia Europeană cea mai mare sumă de bani pentru subvențiile din agricultură. Sunt exemple bune care arată că țara noastră se integrează bine în această Uniune și poate contribui la prosperitatea cetățenilor europeni. Să rămânem uniți și să atenuăm diviziunile economice și sociale dintre statele membre! Trebuie să atenuăm cât mai curând clivajul dintre zona euro și non-euro. Poate că nu e întâmplător că Brexitul s-a manifestat în afara zonei euro, adică acolo unde au fost mai puține raporturi legate de viitorul Uniunii. Trebuie să lucrăm împreună, să participăm împreună la deciziile majore, să reducem treptat diferențele dintre nord și sud, dintre est și vest, dintre zona euro și zona non-euro. De aceea, cred că este important ca această dezbatere să se realizeze aici, în statele membre, să ne privim față în față, reprezentanți ai cetățenilor europeni și reprezentanți ai instituțiilor europene, să discutăm problemele noastre, să înțelegem dificultățile propriilor opțiuni, să aflăm oportunități neidentificate până acum.

Închei prin a vă asigura, domnule președinte, că veți avea în Parlamentul României un partener de nădejde pentru consolidarea unei Uniuni Europene puternice și unite, pentru că aceasta este dorința împărtășită de cea mai mare parte a cetățenilor români, reprezentați în cadrul acestei instituții.

Vă mulțumesc!