25.10.2017

Declaraţiile preşedintelui PSD Liviu Dragnea, premierului Mihai Tudose şi Ministrului Agriculturii Petre Daea în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire" de la Antena 3

PSD

Antena 3, ora 20, moderator Radu Tudor

Invitați: Liviu Dragnea, Petre Daea, Mihai Tudose (prin telefon)

 

Reporter: Pornim de la informatiile potrivit carora 2017 ar fi cel mai bun an agricol de la caderea comunismului. Dar, mai intai, de ce vreti sa il dati afara pe Ionut Misa?

Liviu Dragnea: Eram pregatit, pentru rigoare, sa spun ca s-ar putea sa fie cel mai bun an agricol din istorie. Nu eu iau toate deciziile in ceea ce priveste guvernarea. Deciziile le ia premierul, dar in ceea ce tine de deciziile majore ne consultam. Mihai Tudose a fost ieri cu mine la Satu Mare, azi la Carei, eu i-am zis ca merg la emisiune si ca nu pot sa va fac fata singur, am convenit sa venim impreuna. Premierul a ramas la Guvern. Azi s-a discutat, minister cu minister, pentru proiectul de buget.


 

Reporter: Premierul sta mult la Palatul Victoria. E chiar asa greu bugetul?

Liviu Dragnea: Pentru prima data, vrem sa il facem cum ne-am angajat in campanie, construit pe doua parti, bugetul de functionare a statului roman, pensii, salarii, iar cealalta componenta e cea de dezvoltare. Se discuta despre fiecare proiect in parte. Este acolo si ministrul de Finante, care e in continuare sustinut. Luni am stat cu premierul, cu mai multi colegi, 18 ore pana noaptea tarziu ca sa discutam si de alte masuri fiscal-bugetare, sa dam o forma finala unor proiecte. Dimineata ne-am reintalnit. Am constatat ca am avut o intalnire de taina seara si ca am hotarat sa il schimbam pe ministrul de Finante. Ministrul primise teme luni seara de la noi si l-am asigurat ca nu e nici un fel de problema, sa isi continue munca, chiar e in regula. Nu e adevarat ca premierul vrea sa o dea afara pe doamna Olguta. Incercam sa vedem de unde apar informatiile astea, sa vedem cine are interes sa introduca fake news. Toti ministrii lucreaza intens sa prezinte in fata Guvernului bugetul. Este posibil sa il prezinte la Parlament pana la 31 octombrie, i-am spus premierului ca daca e o intarziere nu e bai. Bugetul de stat al tarii este instrumentul cu care punem in practica programul de guvernare, deci cateva zile n-ar fi o problema.


 

Reporter: Domnule Daea, sunt ochi atintiti asupra dumneavoastra.

Petre Daea: Sa nu spuneti ca de la oi!


 

Reporter: Aceasta guvernare si-a luat angajamentul ca va face performanta atragand fonduri europene. Il avem in direct pe domnul premier. Va trebui sa predati bugetul in cateva zile.

Mihai Tudose: Plecam de la ce e important, important pentru tara, pentru a ne duce la indeplinire programul de guvernare. Este important sa se respecte anumiti parametri, deficitul de sub 3%, sa respectam alocarile pentru pensii si salarii. La asta lucram acum. Am promis ca nimeni nu va primi mai putini bani. Asa se va intampla. Avem in vedere dezvoltarea Romaniei, fiindca daca anul asta nu ne-am plans ce-am gasit, anul asta am pus bazele pentru anul viitor. Acum o ora, cu o parte din colegii din Guvern, am stabilit strategia de dezvoltare pentru anii viitori si cred ca pentru prima data vom avea o strategie reala.


 

Reporter: Marirea pensiilor se va produce?

Mihai Tudose: Salariile in mod cert, pensiile in mod cert, creste punctul de pensie de la 1000 la 1100 de lei. Respectam programul litera cu litera si cifra cu cifra. Pe trimestrul doi deficitul e 4%, dar nu vorbim pe trimestre. Lucrurile nu mergeau in directia care trebuie. La rectificare ati vazut ca suntem in parametrii stabiliti.


 

Reporter: De ce sunteti certat cu Liviu Dragnea?

Mihai Tudose: Nu sunt certat cu Liviu Dragnea. Acum doua seri ne-a apucat 1 noaptea lucrand pe proiecte de viitor, am stat impreuna si apareau stiri ca ne certam. Sunt unii care aud voci, inteleg, daca cineva aude voci cred ca un consult ar fi binevenit. Asta-i realitatea, unii aud „ca”, ce sa facem acum?

Liviu Dragnea: Inteleg ca nu e nevoie de remaniere. Daca e o solicitare din alta parte, spuneti-ne! Guvernul e condus bine, sunt concentrati pe buget. Dupa ce se finalizeaza acest an si o sa se vada ca suntem sub 3%, la anul o sa se zica iar ca vom fi peste 3%. Lumea o sa vada, incet-incet, ca salariile cresc, autostrazile se fac, se lucreaza in toate celelalte domenii si poate oamenii o sa inteleaga ca importanta e realitatea.

Mihai Tudose: Acum doua zile s-a semnat pentru un spital de la Iasi, 121 de milioane de lei, s-au semnat cateva investitii foarte mari, noi ne facem treaba. Am fost pe traseul unei autostrazi, am gasit oameni la munca. Nu mai inauguram cate un kilometru, gata cu spectacolul ca inauguram o bucatica, o autostrada este o infrastructura care pleaca dintr-un oras si ajunge intr-un oras. Cand e gata, atunci inauguram! Cotete nu o sa vedeti la noi. Unde am fost eu, azi a fost si domnul Stroe, sa vedem daca s-au relaxat dupa vizita.


 

Reporter: Ce fel de an agricol e 2017?

Petre Daea: Un an exceptional, fara precedent, istoric. M-am gandit cum sa explic ce s-a intamplat in acest an si cand vorbeati cu premierul mi-am luat din geanta programul de guvernare. Il pastrez tot timpul cat voi fi ministru, ca asta e Biblia mea, pentru asta sunt ministru. E un program bun, bine asezat, cu obiective clare, cu termene de executie, cu sume prevazute. Bugetul pentru Agricultura a fost construit pe programe, le-am urmarit pas cu pas si am ajuns la un rezultat. Am realizat cea mai mare productie de grau din istorie, peste 10 milioane de tone. Asa a fost si la rapita, la mazare, orz, floarea-soarelui, secara. Sunt productii istorice. Se poate constata care e diferenta de la un an la altul. Suntem lideri la floarea-soarelui in Europa, peste 3 milioane de tone, vom vedea ce inseamna productiile celorlalte state, suntem pe prima pozitie din UE ca tara care a accesat fonduri pe FEGA, 99,4%, apropo de obiectivele de guvernare, primul fiind acordarea subventiilor la timp. Practic, aici e cheia care trebuie cautata vizavi de rezultatele obtinute de fermierii romani intr-un an cu conditii climatice favorabile.


 

Reporter: De ce va impaunati cu aceasta productie istorica, daca cei mai importanti producatori sunt privati?

Liviu Dragnea: Nu e vorba de impaunare. E bucurie foarte mare pentru ca suntem romani si suntem bucurosi ca am reusit sa ridicam statutul de tara cu potential agricol urias si sa ne uitam spre viitor cu speranta. E normal sa fie privati, nu spunem ca e productia noastra.


 

Reporter: Sa nu fie ca pe vremea lui Ceausescu!

Petre Daea: Exclus. Realitatea o dovedeste si e o retinere la fermieri sa isi comunice intreaga productie. E o productie reala care a putut fi constatata in teren. Sunt fermieri extraordinari.

Liviu Dragnea: Sunt date oficiale, statistice. Am mai auzit ca nu avem nici un merit. A plouat si a fost un an foarte bun. Dumnezeu a avut un rol important, dar au fost si alti ani buni pentru agricultura. Domnul Daea, hatru, a spus ca poate sa ploua, dar daca nu ai pus samanta, nu creste nimic! De ce anul trecut nu s-au dat subventiile la timp?


 

Reporter: De ce importam multe alimente?

Liviu Dragnea: Discutam de un deficit de 600 de milioane de euro. Productia e una, dupa aceea vine tot lantul. Nu a fost sustinut acest lant, ci distrus cu tenacitate. Toate programele noastre produc efecte, de pilda programul „Rosia”, rezultatele sunt foarte clare. Vedeti cum miroase rosia romaneasca? Noi avem o piata invadata de produse din import, mai proaste calitativ decat ale noastre si mai nesanatoase. Discutam de programe care dezvolta reteaua de depozitare, de prelucrare si de desfacere. Nu e simplu. Sistemul de irigatii era cam praf, nici macar nu era folosit. Fermierii plateau in avans si in vara spuneau sa li se dea banii inapoi, ca nu puteau sa irige. Al doilea obiectiv al meu a fost apa gratuita pentru irigatii, care nu a mai fost in Romania. Daca noi suntem pe retea si domnul Daea e ultimul, la el se ajungea la un pret prohibitiv, de aceea pe magistrala totul va fi gratuit. Irigatiile ridica cu 30% productia.

Petre Daea: Programul cu tomatele este meritul domniei-sale. Noi le-am pus in practica cu fondurile guvernamentale de la inceputul anului. Am atras tot ce se putea atrage, 99,4%. Sunt bani adusi in tara. Sunt doua lucruri diferite: fermierii lucreaza, dar bugetul statului inseamna 2 miliarde 700 de euro pe care ii introduce prin vointa politica in ferme. E contributia fermierilor, pivotul pentru productia aceasta, dar statul vine cu acest suport bugetar. Ce este important aici? Faptul ca sunt banii la timp, cand cere campul.


 

Reporter: Legea pensiilor a fost promisa la 1 octombrie. Ce se intampla?

Liviu Dragnea: Sa nu riscam sa fim intr-o confuzie. Ce ne-am asumat in program nu este afectat. Punctul de pensie creste cum am stabilit. Am discutat in campanie despre nevoia Romaniei de a intra pe legea pensiilor pentru a repara nedreptatile pe care nici eu nu le stiam in detaliu. Un exemplu: un dascal la acelasi numar de ani si conditii de incadrare, unul are 2300 de lei, altul 1700 de lei. Am zis ca vom intra cu o noua lege pentru a repara nedreptatile. Proiectul este finalizat. Am stabilit de comun acord si am discutat si in coalitie ca e important sa finalizam legea bugetului si dupa aceea sa incepem discutiile serioase pe legea pensiilor. Este vorba de recalcularea a peste 5 milioane de dosare si prefer sa ajustam putin, decat sa facem ceva inghesuiti cu alte proiecte. Trebuie sa o facem cu multa cumpatare si dupa bugetul de stat incepem discutiile serioase pe legea pensiilor. Procedura de reevaluare va fi o munca serioasa si vor trebui multi oameni care sa lucreze la asta. Vom incepe sa vorbim dupa ce avem un concept clar, pentru ca nu e simplu. Nu e usor sa gasesti algoritmul prin care totul se regleaza.


 

Reporter: Care va fi salariul minim in 2018?

Liviu Dragnea: 1550 pe vechea formula, pana sa discutam de transferul contributiilor. 1550 devine 1900, dar nu ca se mareste. Lucrurile sunt clare, daca ai rabdare sa te uiti pe cifre. Nu mai plateste firma pentru mine 10,5% contributie la pensie, ci 25%. Firma nu plateste mai mult, dimpotriva, salariatul ia un net mai mare, pentru ca impozitul vine de la 16% la 10%. Pierde statul contabil, dar castiga pentru ca se mareste consumul. Cand am avut un program de bonificatii, deduceri, normal ca inseamna ca in prima faza pierzi, dar efectul e o crestere economica si iti cresc si veniturile.


 

Reporter: Ce se va intampla cu taxele anuntate, cu taxa de solidaritate?

Liviu Dragnea: Nu e vorba de taxa de solidaritate. Am spus ca reducem contributiile de la 39 la 35%. Vor fi 2,25% mai putin, se vor cumula somajul, ajutorul de concediu pentru ca au spus colegii de la minister ca se va realiza un sistem de autoreglare intre cetatenii europeni si trebuie sa existe sume distincte pentru aceste categorii de contributii. Au fost ani in care la somaj a fost excedent si e pacat sa vezi niste bani pe care nu ii folosesti. Nu va fi o taxa noua, ci se grupeaza. Statul va defalca cati bani merg la fiecare fond. Se da, nu se ia! Stiu exact ce am spus in program: noi nu renuntam la taxa pe stalp, la supraaacciza pe motorina pentru 2017. Sunt 7 miliarde de lei pe care trebuie sa ii suportam. Pentru ca Guvernul Ciolos nu a fost de acord sa proroge aceste masuri in 2017, ne-am trezit cu 7 miliarde in minus pe care a trebuit sa ii acoperim si i-am acoperit. Dar nu am introdus o suprataxa.


 

Reporter: Care este situatia in PSD dupa remaniere? Erati suparati si lumea nu intelegea de ce trebuie sa plece niste ministri. Ati reusit si impacarea cu Grindeanu?

Liviu Dragnea: Sunt putin tulburat ca il vad pe ecran pe presedintele Iohannis si voiam sa vad ce-a mai zis. Ziua cu CEX-ul a fost o zi importanta si n-am asistat pana acum in PSD la o discutie asa de profunda. S-au discutat lucruri grele, nu certuri. Toti presedintii de organizatii au vorbit incarcati de discutia pe care o au zi de zi cu cetatenii. Au spus ca nu e in regula in Romania ca un partid sa castige alegerile si sa nu fie lasat sa guverneze de catre institutii care ar trebui sa se ocupe cu altceva. Nu e corect ca un guvern sa fie remaniat de alte institutii. Acolo nu Mihai Tudose a pornit acest lucru, ci eram in situatia in care sa avem un al doilea premier votat de noi care sa plece. Cele doua colege si-au dat seama ca puteam ajunge la un blocaj, pentru ca presiunile mari erau la Mihai. Eu l-am inteles si l-am sustinut. Acolo nu a fost vorba de cearta. Am avut o discutie inainte de CEX cu premierul de care o sa imi aduc aminte cu drag tot timpul si cred ca si el, o discutie in care am vorbit multe lucruri despre partid, guvernare, despre manipulari si intimidari, despre provocari, despre dusmani institutionali. Am avut discutii si cu Tariceanu. Am fost foarte aproape sa ne ducem catre o decizie gresita sau proasta. Mihai fusese dus in situatia asta. Situatia lui a fost una foarte grea. Ce credeti ca era in sufletul meu? Al doilea premier oferit ca ofranda? Noi facem Romania o tara mai buna si mai dezvoltata, cu toate piedicile. E un premier bun, il sprijin, il sprijina si partidul. Sevil e in fiecare zi in Guvern si lucreaza cot la cot cu Marcel Ciolacu. Era facuta in jurul Craciunului terorista numarul 1! Despre Sorin Grindeanu, in acele zile fierbinti nu am fost la nicio emisiune. Acum nu mai e manevrat, poate va dori vreodata sa spuna, sa se elibereze. Eu nu sunt un om care uraste sau care poate sa tina suparare. Sorin e acelasi om ca in 2015, cand l-am sustinut sa intre in Guvern, sa fie presedintele Consiliului Judetean, nu e un om care sa nu poata fi folosit pentru experienta acumulata. Am avut o discutie cu Mihai Tudose acum ceva timp si mi-a zis ca ar fi bine sa discut cu Sorin despre ceva, despre a fi recuperat. Nu era un conflict si oricum aveam de gand sa o fac. Am avut mai multe intalniri si i-am spus ca suntem deschisi cu totii sa gasim ceva unde sa poata sa presteze, avand o pregatire buna. Mi-a spus ca ar fi interesat de ANCOM. Asta a fost in mare. Avem prea multi dusmani in afara partidului ca sa nu am capacitatea si intelepciunea sa nu mai zgandarim, sa nu mai amplificam suparari.


 

Reporter: Este DNA un dusman?

Liviu Dragnea: Din ce in ce mai multi colegi spun asta si ca in spatele tuturor sta presedintele Iohannis. Nu pot pune mana in foc pentru asta. O sa vedem. Nu prea am argumente sa ii contrazic, dar va spun cu toata sinceritatea ca nu cred ca in CEX au fost unul sau doi care nu au avut aceasta opinie. Am fost azi amandoi in aceeasi locatie, dar nu ne-am intalnit. Eu am fost acolo impreuna cu ceilalti oficiali si nu puteam sa ies din rand sa intind mana, ma gandeam ca poate sare SPP pe mine.


 

Reporter: E o relatie proasta intre dumneavoastra si presedinte!

Liviu Dragnea: Eu nu mai am incredere ca presedintele actioneaza echidistant si nepartinic. Stiti cum e cu increderea, o ai sau nu o ai. Este presedintele tuturor romanilor, asa scrie in Constitutie, nu al romanilor in afara de PSD.


 

Reporter: Nu e de bun augur aceasta tensiune.

Liviu Dragnea: Am facut ceva impotriva presedintelui in mod concret sau am stat cu mana intinsa doi ani si jumatate? Am votat cu buna-credinta Guvernul Ciolos. Am avut discutii despre teme importante, nu am vorbit ceva si am facut altceva.


 

Reporter: Spune ca atacati statul de drept.

Liviu Dragnea: Cum? Am aici aceste legume romanesti si nu vreau sa incep o discutie serioasa despre cine e penal in Romania, dar asta nu inseamna ca nu o vom face. Daca reusim sa ducem la capat ce am stabilit, este pentru noi o mare fericire, dar nu inseamna ca vom lasa o intrebare fara raspuns.


 

Reporter: Presedintele e penal?

Liviu Dragnea: Nu stiu. Ca sa faci afirmatia ca in politica nu exista prezumtia de nevinovatie, mi se pare grav. Dumnealui nu era trimis in judecata cand a candidat? Nu vreau sa intru in amanunte acum, dar nu inseamna ca nu vom discuta. Legile justitiei nu au legatura cu Iohannis. Eu cred ca onorul trebuie sa il primeasca comandantul suprem al Armatei, indiferent cum il cheama. Pana acum nu am argumente ca din trei actori pe circuitul de numire trebuie sa ramana doar doi. Indiferent care e procedura de numire, daca problemele raman la fel, inseamna ca ne batem pe cum sa fie colorat volanul, dar masina merge la fel de prost. Noi vrem ca in aceasta sesiune legile sa fie adoptate. Ducem legile la capat si despre ce spune Comisia de la Venetia putem sa facem dupa aia o completare la lege.


 

Reporter: Vi se reproseaza ca conduceti un partid anti-Bruxelles, impotriva companiilor straine.

Liviu Dragnea: Faptul ca folosesc un limbaj romanesc nu inseamna ca suntem anti-europeni. Am avut intalniri cu companii mari americane si europene, de ce nu au aceeasi atitudine? Problema profitului exportat e in toata UE, nu doar in Romania. E anti-european? Nu stiu, dar sigur e foarte romanesc.


 

Reporter: Ce alegeti din cos?

Petre Daea: E bine ca aveti de unde alege si vom avea produse din ce in ce mai multe si mai diversificate. Eu vreau sa le multumesc fermierilor ca le fac si le spun ca la aceasta ora 78% din avansul pentru subventii e deja pornit, 722 de milioane de euro, un efort extraordinar al bugetului statului roman.

Liviu Dragnea: Vreau sa ii spun colegei dumneavoastra ca nu mi-e usor sa las aceste legume aici, dar le las!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE