23.04.2017

Declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în cadrul emisiunii „Subiectiv”, la postul de televiziune Antena 3

PSD

Reporter: Despre impozitul pe gospodarie, ati scris pe tabla deja doua exemple.

Liviu Dragnea: Am luat doua exemple de venituri. Am avut in vedere datele pentru 2017 si ce va fi dupa ce introducem aceasta lege. Sa luam o familie de la sat in care sotia e casnica, sotul are un salariu de 1800 de lei, deci un salariu anual de 15924 de lei. Se adauga alocatia celor doi copii, 2016 lei, total venituri pentru aceasta familie 17940 lei, la care se adauga veniturile pe care le au gospodariile de la sate din animale, din agricultura. Am auzit tot felul de politicieni care spuneau ca o sa mearga PSD sa alerge gainile prin curte. Nu e adevarat. In 2018 vom avea aceeasi familie cu un venit anual de 17238 lei, iar alocatia pentru copii, 3200 de lei, in total 22454 de lei. La acest nivel de venituri impozitul este 0. In comparatie, in 2017 aceasta familie are venituri de 17940 de lei, dupa noua lege va exista o crestere de 24,9%.

 

Reporter: Vor considera opozantii dumneavoastră ca e un caz particular.

Liviu Dragnea: Mai avem exemple de la oras, unde oamenii nu au animale in gospodarie. Sotul are 2800 lei brut, net 1975 de lei, anual 23700 de lei, iar sotia 15924 de lei. Au doi copii, alocatia lor e 2016 lei. Total venituri 41640 lei. Noi introducem un nou mod de impozitare. In 2018, sotul va avea 26808 de lei, sotia 17238 lei, alocatia copiilor va fi tot 2016. Dar avem un venit total de 46062 de lei pe gospodarie, fiind mai mic de 60 de mii de lei, are impozit pe venit 0. Nu am folosit termenul de „familie” pentru ca era complicat. Al doilea avantaj este ca pentru fiecare copil o familie primeste 1600 de lei pe an. In total avem o crestere cu 18,3%, aproape 8000 de lei pe an. Avem un pachet serios de deduceri. Am vazut niste smecheri pe net care spuneau ca impozitam gaina, dar nu piscina. Pana in 2000 de lei ai dreptul la deduceri, daca vrei, daca omul vrea. Nu e obligatoriu sa pastrezi chitantele, dar eu cred ca din ce in ce mai multi oameni vor sa primeasca aceste deduceri. Nu vrei si esti lenes si esti comod? Nu beneficiezi. Globalizam veniturile ca sa avem informatiile intr-un singur loc.

 

Reporter: Putea sa gaseasca cineva un titlu mai uman la legea asta. Iata cum gandeste Ludovic Orban: „vor sa numere gainile, porcii, butucii de vita. PSD pregateste introducerea impozitului pe mostenire.”

Liviu Dragnea: Domnul Orban si alti orbani vor mai aparea, dar noi nu renuntam. Am spus ca vrem sa crestem clasa de mijloc. Nu are legatura cu politica, are legatura cu dragostea de romani, tine de viitorul tarii. Ce efecte mai are legea? Scoaterea la suprafata a TVA datorita chitantelor. Daca romanii vor veni cu chitante, atunci o sa se fiscalizeze comertul, iese la suprafata TVA, care are o mare problema azi. Alt avantaj: nu se va merge sa se calculeze in fiecare an impozitul. Nu se ia absolut nimic in 2018, totul se face la finalul anului, toti acesti bani raman in piata, se stimuleaza consumul. Alt avantaj, prin conditia pusa copiilor de a avea o prezenta de 90% la scoala, se previne abandonul scolar. In plus, stimulam natalitatea, ca avem o mare problema.

 

Reporter: Pregatiti un impozit pe mostenire?

Liviu Dragnea: Nu. Tot aici, la alta masa, am spus joi seara ca nu. Deci nu! Acum mostenirile nu sunt impozitate, vor ramane la fel. E simplu. Și in campanie se spuneau tot felul de minciuni.

 

Reporter: Am vazut o declaratie a lui Sorin Grindeanu in sedinta de Guvern, care spune ca toata lumea isi da cu parerea.

Liviu Dragnea: O sa fiu rautacios: nefiind membru al Guvernului, eu scap. Aceasta discutie, aceasta dezbatere a aparut pentru ca ministrul de Finante a dat un draft, nu stiu daca a intrebat premierul, dar pe mine nu m-a intrebat, eu fiind presedintele partidului si lucrand cu cativa colegi la acest proiect. L-a dat unei coalitii pentru dezvoltare, parca, si atunci de ce te miri ca a iesit in presa? Ministrul trebuie sa explice pana cand se asigura ca toata lumea intelege, caci nu e greu de explicat, poți să pui si pe net explicatiile cu exemple. Am o suparare, pentru ca am discutat cu colegii mei inca de acum doua luni de zile: indiferent cat de bun e un proiect, intai trebuie facut planul de comunicare, ca altfel stai sa ii raspunzi lui Orban sau nu stiu carui smecher de pe net, desi absolut toata lumea are de castigat.

 

Reporter: Ce era asa greu sa ne explice ministrul?

Liviu Dragnea: Nu stiu.

 

Reporter: Aveti de gand sa sugerati o remaniere?

Liviu Dragnea: Eu nu sugerez, eu o sa cer, daca e sa fac ceva. O sa discut cu prim-ministrul, daca va fi cazul. Eu nu sugerez, nu asta e circuitul. Am stabilit de comun acord ca inainte de orice initiativa sa facem planul de comunicare si sa fie anuntata doar cand e finalizat proiectul. La fel a fost si cu legea salarizarii, a aparut un proiect virusat, nu a plecat de la noi. Maine il depunem in Parlament.

 

Reporter: Povestea cu impozitul global, avand in vedere acea clauza cu copiii si prezenta la scoala, se vor gasi unii sa o reclame la Curte?

Liviu Dragnea: Dar nu il obligam pe copil. Daca merge la 90 la suta din orele de scoala, primeste banii, nu vrea sa primeasca, bine. E ca la deduceri, nu te alearga nimeni.

 

Reporter: Sa vedem o critica lui Radu Soviani, care spune ca Moody’s a scazut ratingul Romaniei si ca Guvernul vrea sa spele banii din infractiuni.

Liviu Dragnea> Nu am inteles bine ce il face sa spuna ca Guvernul vrea sa spele banii din infractiuni. Sincer, nu am inteles. Ne ingrijoreaza ratingul Moody’s, dar datele macroeconomice care exprima realitatea contrazic ce prevedeau unele institutii financiare. Concluzia este ca trebuie sa mergem cu acest program de guvern care va dezvolta mult businessul romanesc. Legea impozitului trebuie initiata si votata in Parlament pana la sfarsitul sesiunii, pentru a avea o perioada de sase luni de zile, pentru ca e o modificare de fiscalitate importanta. Oamenii vor avea de platit impozit abia din mai 2019.

 

Reporter: Legea salarizarii cand va intra in vigoare?

Liviu Dragnea: Maine e depusa in Parlament, planul nostru e ca legea sa fie adoptata pana la 1 iulie. Au aparut cateva amendamente, au fost trimise neoficial. Am propus sa facem o procedura nemaifacuta, sa facem public proiectul pana il depunem oficial ca sa il studieze toata lumea.

 

Reporter: Sa vorbim despre comisia parlamentara de ancheta. Marian Vanghelie spune niste lucruri incredibile. Ce parere aveti?

Liviu Dragnea: Nu pot sa spun ca resping, nici nu am 100% incredere in ce spune. Dar o comisie de ancheta e necesara. Eu si alti colegi, si Dan Nica, si Sova, mergeam prin studiouri cu documente, cu fotocopii din care reiesea ca alegerile nu au fost in regula. Acele documente le-am pus in contestatia de la CCR care a respins-o. Au fost declaratii multe in vremea aceea. Nici pana azi nici un matematician nu a putut demonstra cum in Ambasada de la Paris s-a votat in ritmul de un om la 13 secunde, cand in acea zi a plouat si nu mergea nimeni la Ambasada. Eu cred ca romanii au dreptul sa spere la adevar. Nu trebuie sa credem ca vom ajunge la adevarul total, ca nu e o comisie penala, dar este un drept al Parlamentului sa poata sa cheme la audieri niste oameni, inclusiv pe Vanghelie sau pe altii care pot oferi informatii despre evenimentele de atunci.

 

Reporter: Cand se va crea Comisia?

Liviu Dragnea: Miercuri si va intra in paine chiar de miercuri.

 

Reporter: Ce face comisia daca personajele implicate vor refuza sa vina la audieri?

Liviu Dragnea: Cred ca o sa fie greu sa refuze, nu imposibil. Am vazut declaratia procurorului-sef care are declaratii din ce în ce mai arogante si mai sfidatoare. Nu cred ca cineva are dreptul sa refuze sa vina la o comisie. Daca cineva este chemat ca martor intr-un dosar si nu vine, poate fi incadrat la favorizarea faptuitorului. Este o comisie care incearca sa puna cap la cap niste informatii ca sa ajungem la un adevar.

 

Reporter: Indicii de fraudare erau de atunci. De ce nu ar fi necesara o comisie care sa vada ce a fost la referendumul din 2012?

Liviu Dragnea: Nu este exclus sa facem o comisie pe aceasta tema. Dar hai sa o incepem pe asta.

 

Reporter: L-ati intrebat pe Tudorel Toader ce a fost la CCR in 2012?

Liviu Dragnea: Daca se va infiinta o comisie pentru referendum, acolo fiind si mai aproape evenimentele s-ar putea sa fie mai multi oameni care sa vina sa vorbeasca. Am primit si noi de la cetateni acelasi lucru, „de ce nu si pentru referendum”?

 

Reporter: Am vazut nemultumirea fata de ministrul de Finante. Exista si foarte multe nemultumiri legate de activitatea lui Toader. Iata cum explica premierul si ministrul Justitiei modificarile legilor din justitie.

Liviu Dragnea: Eu in general stiu ce vorbesc si daca sunt nemultumit nu sunt din cer sau din nori. Ministrul trebuia sa lanseze in dezbatere acest proiect privind deciziile CCR de a fi puse in acord cu legislatia de doua-trei saptamani de zile. Eu am inteles atunci ca a doua zi acel proiect pe care il si anuntase, cu prag, fara prag, ii da drumul in dezbatere publica. Bun, am asteptat o luna, dar nu poti sa suspenzi activitatea Parlamentului! Eu sunt nemultumit pentru ca a spus ca a doua zi il pune pe site-ul Parlamentului si au trecut trei saptamani si nu l-a pus inca.

 

Reporter: De ce taraganeaza toate legile care o sa aduca justitia pe o cale normala?

Liviu Dragnea: Eu nu taraganez. Parlamentul inca mai are drept sa legifereze. Unii functionari ai statului roman in diverse functii critica Parlamentul atunci cand vrea sa legifereze, adica „n-au voie sa faca aia, nu pot sa dea legea aia”, si sigur ca incepi sa iti pui intrebarea: mai are dreptul Parlamentul să legifereze?

 

Reporter: Regretati numirea ministrului Toader?

Liviu Dragnea: Nu pot sa spun ca regret, dar nici nu pot sa spun ca sunt foarte fericit.

 

Reporter: Vreau sa va intreb trei chestiuni cu care va mandriti si care nu va plac din ce s-a intamplat la Guvern in aceste 100 de zile.

Liviu Dragnea: Cel mai important e ca sunt cu toate angajamentele pentru primul trimestru realizate. Ar trebui mentionate rezultatele, efectele, cresterea veniturilor totale cu 7,2%, ceea ce e foarte important si contrazice ce spuneau multe „casandre”, si este de mentionat o crestere cu 899% la fonduri europene. 298 milioane de lei in 2016, 2977 milioane in 2017. De asemenea, cheltuielile pentru bunuri si servicii au scazut cu 4,5%, excedentul bugetar e 0,2%, productia industriala a crescut cu 5,4% fata de anul trecut. Sunt peste 60 de mii de locuri nou create cu contracte nedeterminate in primele doua luni. Incep sa se simta deja efectele. Investitiile directe au crescut, ceea ce spune foarte mult. Exista o mare incredere in programul de guvernare, inclusiv domnul Timmermans mi-a spus lucrul asta. Sigur ca sunt si nemultumiri: imprumuturile. O sa prezentam ceea ce vrem sa facem pentru ca statul sa emita bonduri pentru cetatenii romani, sa se imprumute mai putin la banci. Trebuia sa initieze Ministerul de Finante lucrul asta. Ministrul a spus ca se lucreaza.

 

Reporter: Cati kilometri de autostrada vom avea?

Liviu Dragnea: Asta o sa va spun intr-o emisiune ulterioara, dupa ce o sa am o discutie cu premierul si cu ministrul  Transporturilor si cu cei de la compania de drumuri.

 

Reporter: Sunteti nemultumit de doi ministri. Exista si altii?

Liviu Dragnea: Da. Din pacate, mai mult de doi. Nu sunt ministri rai, dar am spus de la inceput ca acest program este riguros, cu obiective importante si cu care nu poti sa te joci. Fiecare ministru are clar un parcurs si unii au mers pe un ritm obisnuit guvernarilor anterioare. Nu merge asa. Cred ca sunt si in lupa premierului, ne uitam cu aceeasi lupa.

 

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE