20.04.2017

Declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, la postul de televiziune Antena 3

PSD

Moderator Radu Tudor

 

Reporter: Bine ati venit!

Liviu Dragnea: Am venit pentru ca asa am stabilit data trecuta, pe 20 aprilie.

 

Reporter: Unde ati fost in vacanță?

Liviu Dragnea: La pescuit.

 

Reporter: Ati văzut și un circuit de formula 1?

Liviu Dragnea: Nu. O sa arat pozele de la pescuit, dar nu in seara asta. Am acest microb si am zis sa pescuiesc peste oceanic, ceva diferit, o adrenalina la un nivel ridicat. Nu spun unde am fost pentru ca nu vreau sa se trezească oamenii aia cu ziaristi de investigatii pe cap care sa ii tulbure. Nu am fost in viata mea la un circuit de formula 1. Astea au fost zilele in care am putut sa merg si mi-am permis, in 54 de ani de viata, pentru prima data sa nu fac Pastele in tara. Dar acolo am fiert oua la un aragaz, le-am vopsit, am luat vopsea de oua din Romania, am facut un export nedeclarat. Am ciocnit cu prietenii cu care am fost acolo. Pentru o partida de pescuit de genul asta, cel putin in ultimul an de zile, a fost un record: a fost un peste-spada greu de adus si recunosc ca m-a ajutat cineva, sunt lansete total diferite, in Romania sunt mult mai scurte. Pentru pestele oceanic mare, ca sa il ridici pe barca, se foloseste o cange la final. Am vazut reportaje pe Discovery, dar nu am vazut sa se prinda opt pesti, unul foarte mare, de peste 100 de kile, o baracuda și alti sase pesti mari care au fost ridicati pe barcă. Pentru mine a fost o mare satisfactie. Azi niste colegi mi-au trimis niste poze cu salai, incepusera sa fie putin ironici. Am si doua filmulete. Nu am fost sub acoperire, nu am fost machiat, nu am fost cu identitate falsa, am facut poze la intoarcere in aeroport. Nu prea imi place situatia in care sunt anumite institutii de presa, ca sa le spun asa, care ma urmaresc peste tot. Nu sunt criminal, nu sunt fugar.

 

Reporter: Am 120 de intrebari pentru 100 de zile de guvernare. Mi-ati trimis o prezentare cu 50 de slideuri.

Liviu Dragnea: Teoretic sunt mai multe, dar le-am sintetizat. Trebuie sa incepem cu date macroeconomice, pentru ca acum o luna mai multi cetateni dadeau ca sigura situatia in care nu facem incasari si ca intram in deficit excesiv. Zilele trecute am vorbit cu fiul meu mi-a spus că alaturi de el stateau o doamna in varsta româncă cu niște domni străini și le spunea ca stie din surse sigure ca vom ajunge la un deficit de 7%. A fost o actiune prin care sa se raspandeasca neincrederea in programul nostru de guvernare. Domnul Timmermans mi-a spus ca apreciaza foarte mult programul de guvernare si ca isi doreste sa fie pus in practica, pentru ca va face din Romania o tara puternica economic. Sa vorbim cu cifrele in fata: facem comparatie cu aceeasi perioada din 2016, venituri totale. In ianuarie am avut mai putin cu 5,7% pentru ca am „beneficiat” de lunile noiembrie si decembrie in care Guvernul Ciolos a lasat guvernarea din mana si am avut incasari mici. In februarie 4,5%, iar in martie, cu 22,1% mai mult decat in martie 2016. Media pe trimestru este mai mare cu 7,2%. La TVA, in ianuarie am avut o scadere cu 24% a incasarilor, pentru ca in decembrie ANAF nu si-a facut treaba deloc, in februarie au inceput sa isi faca treaba, au fost incasari mai mari, s-a ajuns la 9,1%. Contributii salarii, mai mari cu 14,1%. Fonduri europene, cea mai mare crestere, vorbim de date oficiale, sunt plati, fonduri intrate in Romania, crestere de 899%. Principalul merit este al agriculturii, pentru ca una dintre prioritati e sa dam subventiile in avans. Avantajele sunt ca daca ii daca dau banii in avans, am putut recupera banii de la Uniunea Europeana, fermierul are banii la timp si isi finanteaza lucrarile, iar odata banii intrati, mai produc efect de multiplicare, pentru ca isi cumpara ingrasaminte, motorina, toate inputurile necesare. Banii se duc in economie si se rostogolesc. Orice luna in plus in care o suma se rostogoleste produce efect de multiplicare. Anul asta vom da subventiile din octombrie. Am discutat si cu domnul Timmermans si a apreciat foarte mult acest lucru, pentru ca intelege efectul de multiplicare. Avem un minus la cheltuieli, -4,5%, adica institutiile publice au redus deja cheltuielile. Subventii pentru stimularea economiei, crestere de 114%. Excedent bugetar, 0,2%, nu e mult. Productia industriala, mai mare cu 5,4%, e un indicator foarte important. 22% din PIB este reprezentat de productia industriala. Cifra de afaceri din industrie are o crestere cu 8,7%. Dinamizarea comertului: comertul cu amanuntul 5,4%, vanzarile de autovehicule au crescut cu 15,3%. Exportul de bunuri a crescut cu 9,2%. Soldul contului curent, 200 de milioane de euro, exporturi minus importuri si intrari financiare minus iesiri financiare. S-a vorbit ca eu iau la goana investitorii, dar investitiile straine directe au crescut cu 45%: e rezultatul increderii in programul nostru de guvernare.

 

Reporter: BNR confirma ce spuneti dumneavoastra.

Liviu Dragnea: Fac o paranteza, am avut o intalnire cu presedintele AMRO si mi-a zis ca stie programul si ca are incredere in el si i-am spus sa avem impreuna o abordare pragmatica. Vreau sa lamuresc problema cu to do list, asa am convenit cu acel om atunci. Premierul a fost criticat pe nedrept. Am stabilit să gandim care sunt pasii care trebuie realizati si de guvernul american, si de cel roman, pentru ca companiie americane sa fie ajutate, asa cum facem si cu companiile europene. Sa revenim: locuri de munca, in campanie toti adversarii au spus ca sunt povesti. In doua luni de zile, 62 de mii de locuri de munca in plus, contracte pe perioada nedeterminata. Astazi Ministerul Muncii inregistrează 97 de mii de noi locuri de munca, 30 si ceva de mii pe perioada determinata. E cea mai mica rata a somajului, 4,71%, dupa 2009. Eu in noaptea asta pun datele pe Facebook, sa ramana dovada. Estimari oficiale, Eurostat, rata inflatiei, 0,4%, cea mai mica din Uniunea Europeana, Comisia de Prognoza revizuieste PIB la 816,5 miliarde, iar FMI revizuieste cresterea economica la 4,2%.

 

Reporter: Aveti un mesaj pentru FMI?

Liviu Dragnea: Mesajul este foarte clar, responsabil: pentru noi tot ce spune orice institutie financiara este important. FMI are abordari pesimiste pentru a trage semnale de alarma pentru guvernele respective, dar analizand mersul economiei si modul cum functioneaza sistemul fiscal nu ezita sa isi upgradeze estimarile. Credem in acest pachet de masuri care incepe sa isi arate efectele si speram sa fie un an linistit din punct de vedere geopolitic. Sa continuam: cresterea salariului minim, 1450 de lei, obiectiv realizat, salariile din administratie, crestere 20%, realizat, salarii actori si artisti, crestere 50%, salarii sanatate si educatie, crestere 15%, realizate, eliminare CASS pe venituri suplimentare, realizat, deducerea abonamentelor medicale, realizat, cresterea pensiei minime garantate, realizat, cresterea punctului de pensie la 1000 de lei, realizat, impozit pentru IMM adus la 1%, realizat. Programul Start-up Nation, realizat, reducerea TVA la 19%, realizat, cu toate ca nu aveam in program, dar ne-am asumat asta, legea preventiei, lansata in dezbatere publica,eliminarea taxei pe constructii speciale, realizat suplimentar. Reducerea accizelor cu 18-20%, realizat, eliminarea formularului 088, celebrul formular, realizat, eliminarea celor 102 taxe, realizat, cresterea venitului pentru asistentii persoanelor cu handicap, realizat. Am avut o discutie cu doamna Vasilescu si am discutat si subiectul asta, va fi unul dintre obiectivele principale. Cresterea indemnizatiei minime pentru concediul de crestere a copilului, realizat. In sanatate, bugete multianuale pentru vaccinuri, 770 milioane alocati, relizat si devansat.

 

Reporter: Apropo de vaccinuri, ministrul Sanatatii trateaza superficial acest subiect al rujeolei.

Liviu Dragnea: Nu, dar trebuie sa comunice mai bine, are o problema de comunicare. Programul de hepatita C a fost extins, actualizarea listei cu medicamente compensate, realizat. Sa va spun ceva despre agricultura, dar inainte de asta am un slide: Ministerul Agriculturii a primit o adresa de la Comisia Europeana in care li se comunica sumele pe care le vor primi efectiv, adresa in care Romania pentru prima data este pe primul loc, 402 milioane, cea mai mare suma dintre toate statele din Uniunea Europeana.

 

Reporter: Vremea nu e favorabila unui an bun in agricultura.

Liviu Dragnea: Grija pentru agricultura este maxima, sper sa nu ne afecteze foarte mult.

 

Reporter: Ferma dumneavoastra de porci primeste subventie?

Liviu Dragnea: Nu e ferma mea. O sa se zica ca am plecat din Romania si m-am dus si la Comisia Europeana si am facut sa se dea cea mai mare suma pentru firma aia de porci! In ritmul asta, daca facem o autostrada, banuiesc ca nu o sa am voie sa merg pe ea! Mai avem programul antigrindina, toate punctele de lansare vor fi functionale. Maine o sa mergem in Vrancea si o sa se lanseze acest program. Fonduri pentru cadastrare gratuita, realizat. Alte promisiuni: dezvoltare locala, lansarea PNDL 2, 9500 de obiective, realizat, in timp ce PNDL 1 merge din plin. A fost zilele trecute o discutie despre faptul ca PSD a respins o lege prin care aprobau construirea de crese si gradinite, era normal sa o respingem, pentru ca acele crese si gradinite sunt prinse in PNDL 2. Pentru proiecte s-au lansat deja 15 apeluri de proiecte, sunt finalizate documentatiile de acreditare pentru 5 autoritati de management. Vreau sa va spun sincer ca una dintre marile ingrijorari a fost daca reuseste Guvernul sa recupereze acest decalaj si au reusit lucrul asta care nu a putut fi realizat un an intreg. Finalizarea Codului Administrativ, realizat, am promis 2% pentru Aparare, realizat. Eram in America cu premierul si cand ne-am intors a fost una dintre primele declaratii, cand am invitat Guvernul sa discutam despre buget, pentru ca stabilisera la Aparare 1,5% bani cash si 0,5% credite de angajament. N-am fost de acord si ne-am dus la 2% bugetul Apărării. Zilele trecute nu mi-a placut declaratia sefului Statului Major, care a anuntat ca vrea sa achizitioneze rachete Patriot. Au finalizat procedurile? Nu e bine sa astepte derularea procedurilor? Ma astept la mai multa rigoare din partea lui, mai putine declaratii si mai multa actiune cred ca e mai eficient. Prioritati pentru trimestrul 2: adoptarea Codului Economic si Administrativ, legea salarizarii, legea preventiei, infiintarea Fondului Suveran, demararea studiilor pentru cele opt spitale si spitalul republican.

 

Reporter: Legea salarizarii a fost amanata?

Liviu Dragnea: E urmatorul subiect. Tehnic, inginerește, de ce spuneti ca a fost amanata? A doua zi de Pasti nu era nici femeia de serviciu la Parlament. O depunem luni, categoric da. Stiti bine ca nu ma balbai si nu m-am ascuns. Am decis sa nu o depunem pentru a da posibilitatea ca dupa ce apare proiectul oficial al legii, nu ce aparuse pe surse, orice categorie sociala sa se uite pe el, sa analizeze, sa se consulte, iar azi aproape toti cei interesati au inteles legea si cum vor creste salariile. Pana acum avem vreo 20 de amendamente de bun-simt.

 

Reporter: Am descoperit si scaderi de salarii.

Liviu Dragnea: In 2022 nu scade nici un salariu. Legea pune ordine in sistem si ii ia pe toti de unde sunt si ii duce in 2022, iar la final orice bugetar va fi salarizat in functie de coeficientul din lege si de salariul minim din 2022.

 

Reporter: La Interne sunt cazuri în care scade acum salariul, desi va creste pana din 2022.
Liviu Dragnea: Sa nu ne incurcam, eu va spun cu respect ca ii invit pe toti la discutii, dar sa nu creada ca vin sa vorbeasca cu vreun copil, noi vorbim de toate veniturile. Vom discuta foarte deschis. Nu discutam acum in emisiune, o sa prezentam toate veniturile, pentru ca e bine sa nu ne pacalim unii pe altii. E bine ca toti sa stie adevarul si o sa aiba toti posibilitatea sa isi calculeze salariul. Discutam si despre Armata, daca vreti, cresterea va fi mai mare, pentru ca atunci cand a crescut la Interne, la ei nu a crescut. Diferenta dintre Armata si Interne trebuie recuperata, pentru ca nu este corect, trebuie sa ajungem la egalitate si atunci ritmul de crestere va fi mai mare, pentru ca trebuie sa ajunga la acelasi nivel in 2022. Daca e cum spuneti dumneavoastra, le reparam.

 

Reporter: Sunt informatii ca domnul Grindeanu cere avizul SRI pentru orice numire pe care o face.

Liviu Dragnea: Eu sper ca premierul sa ceara informatii de la SRI despre persoanele pe care le numeste in functie, dar nu avizul. Trebuie sa tina cont de acele informatii, pentru ca nu cred ca SRI trebuie sa avizeze numiri. Sper ca decizia finala sa ramana la prim-ministru. Daca SRI primeste o solicitare sa dea informatii, o face, dar premierul trebuie sa isi pastreze atributul de a decide.

 

Reporter: Se implinesc 100 de zile de cand ar fi trebuit sa fiti premier. Ce ati fi facut din ce nu a facut pana acum Guvernul? S-a schimbat ceva din planurile pe care le aveati cu multinationalele din Romania?

Liviu Dragnea: Încep cu a doua întrebare, nu s-a schimbat absolut nimic, nu am nimic impotriva multinationalelor, dimpotriva, dar dorinta mea ca toate companiile sa plateasca taxele si impozitele legale in Romania, pentru ca la orice analiza facuta se constanta ca fata de cifra de afaceri impozitul platit in Romania de catre unele multinationale e mai mic decat cel platit de firmele romanesti. Am auzit ca au fost critici la o alta televiziune care spunea ca m-am schimbat. Nu, nu am putut forma Guvernul in decembrie si nu am putut modifica Codul Fiscal, dar nu inseamna ca nu ne mentinem aceasta dorinta fireasca care nu are de ce sa fie criticata de nimeni. La prima intrebare pot raspunde acum sau mai târziu, pentru ca am si anumite nemultumiri.

 

Reporter: Ati anuntat investitii de 90 de miliarde de euro. Dintre acestea pentru 2017 ar trebui 15,7 miliarde. Cat dintre acestea au fost deja investite?

Liviu Dragnea: N-am cifra la rigoare, pentru ca o sa vreau in alta emisiune sa discutam despre investitii, dar imi mentin punctul de vedere si ritmul de investitii cred ca va fi acela pe care l-am prognozat. Cred ca nu e bine sa fie acest subiect important la „si altele”.

 

Reporter: Pana la aparitia legii preventiei, nu credeti ca o schimbare de comportament a ANAF ar fi utila?

Liviu Dragnea: Este una dintre nemultumirile mele. M-am asteptat sa inteleaga ca nu trebuie sa asteptam legea preventiei pentru ca atitudinea ANAF sa se schimbe. Le amintesc ca oamenii au votat pentru ce am spus in campanie, eu fiind cel care a comunicat cel mai mult. Deci, daca nu au stiut, le spun eu acum, institutiile statului trebuie sa fie parteneri cu mediul de business, pentru ca sperantele principale pentru a dezvolta clasa de mijloc, pentru a realiza investitii, o reprezinta mediul de business, si ma refer la mediul de afaceri romanesc. Ii rog sa tina cont de ce spun eu in seara asta.

 

Reporter: As vrea sa stiu ce termen dati pentru una dintre legile esentiale, TVA 0 la vanzarea de locuinte?

Liviu Dragnea: As fi vrut sa adoptam mai repede legea, dar este in Parlament si am amanat introducerea ei pe ordinea de zi pentru a finaliza discutiile cu cei din publicitate si presa, pentru ca am prevazut 0% si pentru ei. Imi spun unii din televiziuni ca nu o sa se mareasca bugetul pentru publicitate si o sa isi bage banii in buzunar. Eu astept saptamana viitoare, sper ca ministrul de Finante nu a devenit total prizonier al functionarimii din minister si o sa tina cont de ceea ce am vorbit.

 

Reporter: Ce gust are stiuca atunci cand o pupi in bot?

Liviu Dragnea: Atunci cand o pupi in bot, are gust de peste, este foarte simplu!

 

Reporter: Sa vorbim despre impozitul pe gospodarie. Ce inseamna?

Liviu Dragnea: Inseamna ca dam si nu luam. Nimeni nu va plati mai mult. Se inlocuiesc cele doua cote de impozitare de acum, pe salarii si pe dividende, se inlocuiesc cu 10 si 0%. Se da, nu se ia. Asta e informatia pe care trebuie sa o stie toata lumea. Daca avem cota unica de 30%, e bine? Discutam deja de diverse cote de impozitare. Nu avem 16% pentru dividende, ci 5%, la TVA nu avem 16%, trebue sa lamurim acest lucru.

 

Reporter: Calin Popescu Tăriceanu nu s-a suparat pentru cota unică?

Liviu Dragnea: Am vorbit cu domnul Tariceanu, are o abordare liberala, sustine o impozitare mai mica. Gospodarie inseamna o singura persoana adulta sau un grup de persoane care locuiesc sau nu impreuna, de exemplu cu copilul student, plecat de acasa, dar care se gospodareste impreuna. Formularea va fi facuta ca sa nu existe niciun fel de confuzie. Noi acum avem doua categorii de venituri, impozabile si neimpozabile, cele din agricultura de subzistenta, veniturile medicilor, pentru ca medicii sa nu mai plece, veniturile specialistilor IT, veniturile cercetatorilor, din dividende, acum sunt 5%, le ducem la 0%, pentru ca companiile straine sa aiba interes sa declare profit in Romania, veniturile din piata de capital, pentru ca eu vreau sa dezvoltam piata de capital din Romania. Veniturile din donatii si mosteniri nu se vor impozita, categoric nu. Veniturile impozabile sunt cele salariale, din PFA, DDA, din agricultura peste pragul de neimpozitare, chirie, dobanzi. Pentru neimpozabile e cota de 0%, pentru celelalte 10%. Cum se lucreaza? O gospodarie cu sot, sotie si doi copii minori, el are 3000 de lunar, ea 1500, venit anual 54 de mii de lei. In programul nostru am pus ca veniturile sub 60 de mii vor fi impozitate cu 0%. Acum gospodaria respectiva plateste impozit 6311 lei. In 2018 impozitul va fi 0%, va avea in plus 3200 de lei pentru copii, cu conditia sa mearga la cursuri. Asta inseamna ca beneficiul gospodariei va fi de 9511 lei. Noi nu am mers pe o abordare contabila, avem un model economic care incepe sa produca efecte. Fac o marturisire, Darius Valcov a fost unul dintre oamenii de baza cu care am lucrat la programul de guvernare, e un om cu o foarte buna pregatire, este un program bazat pe cifre si pe calcule serioase. Are probleme in justitie, dar prin contrubutia lui la programul de guvernare, alaturi de Cristian Socol, de Marius Nica, romanii o vor duce mai bine. Imi asum lucrul asta, greu poate sa conteste cineva pregatirea economica a lui Darius Valcov. Veniturile la buget vor creste an de an, o sa facem o emisiune in care o sa va desenez care sunt sursele la buget. Globalizarea veniturilor ne da posibilitatea sa facem deduceri pentru asigurari, pentru asigurarile medicale si pentru altele.

 

Reporter: Breaking news, focuri de arma la Paris. Momente complicate in toata Europa.

Liviu Dragnea: O spun si in seara asta, actiunea impotriva terorismului nu e concertata cum ar trebui. Cred ca liderii europeni ar trebuie sa o aiba o actiune mult mai coordonata cu un obiectiv final bine definit. Se fac multe intalniri, dar in contnuare mor oameni si de multe ori interese politice de moment fac ca actiunile si planurile de lupta serioase sa nu se mai intample.

 

Reporter: Va promit ca vom face o emisiune despre marile investitii. V-as ruga acum sa ne spuneti mesajul in legatura cu acea comisie de ancheta pentru alegerile din 2009.

Liviu Dragnea: Inca nu s-au ales membrii comisiei si o sa vedem cine va va fi presedinte. Dar aceasta comisie nu e pentru confruntarea dintre presedintele comisiei si anumite persoane. Vom incerca si prin acest instrument parlamentar sa ajungem la adevar. Nu au trecut mult ani si nu am uitat ce s-a intamplat in 2009, cand colindam televiziunile cu o geanta cu documente si dovezi. Se vorbea de atunci de faptul ca anumite institutii s-au implicat intr-un mod incorect in organizarea si desfasurarea alegerilor si au influentat rezultatul. Vrem sa ajungem la adevar, adevar pe care unii dintre noi il credem si opinia publica are dreptul sa il afle. Sper ca la aceasta comisie discutiile sa fie serioase si va spun de acum ca sedintele vor fi publice, va trebui stabilit daca cu toate camerele in comisie sau cu o camera live. Este important ca cei chemati la audieri sa nu aiba nici un stres, stiind ca e o sedinta publica. Ma refer si la oameni care se pot cere la comisie ca sa spuna lucruri pe care nu pot sa le spuna acum. Nu cred ca va fi vreo sedinta in care comisia sa decida ca ceva nu poate fi facut public, tot ce se discuta acolo e de interes public. Sunt absolut sigur ca dupa ce vor incepe lucrarile vor fi oameni care vor cere sa fie audiati. Termenul stabilit pentru finalizarea lucrarilor va fi de 60 de zile. Rezultatul trebuie sa fie adevarul, raspunsul la multe intrebari care au fost puse atunci. Comisia va solicita puncte de vedere de la toate institutiile care detin informatii care pot influenta cursul acestei anchete. Hrebenciuc era seful de campanie, eu pe atunci ma ocupam de organizarea partidului, eram foarte implicat.

 

Reporter: Ce faceati pe 6 decembrie?

Liviu Dragnea: Depinde la ce ora. La 21 si ceva am venit la Antena 3 dupa manifestarea din curte, iar de la ora 23 au inceput sa vina rezultate si numaram voturile.

 

Reporter: Ce s-a întâmplat acasa la Gabriel Oprea?

Liviu Dragnea: Cred ca a fost doar una dintre intalnirile de genul respectiv. O sa aflam. Nu este o comisie facuta impotriva cuiva, dar isi va lua in serios rolul, fara patima, vom incerca sa punem rigoare in audieri si in aceasta ancheta. Daca e sa vorbim de o sansa, este pentru romani. Vom vedea, au fost lideri PSD care au avut coabitari sau intelegeri pentru a nu iesi Mircea Geoana? Au fost tot felul de zvonuri. Vom avea posibilitatea sa ajungem la adevar.

 

Reporter: E ca un examen de maturitate pentru dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Sa nu exageram.

 

Reporter: Sansa de a scapa de frica de care se vorbeste de ani de zile o aveti o singura data.

Liviu Dragnea: Daca numai de aceasta comisie depinde ruperea de aceasta frica, n-am rezolvat nimic. Frica a inceput sa se destrame din campania electorala si odată cu rezultatul alegerilor. Daca frica nu va ramane destramata, tara aceasta nu are nicio sansa.

 

Reporter: Ce nota ați da cabinetului Grindeanu?

Liviu Dragnea: Nu am nota, pentru ca nu dau note, imi pare rau ca nu am putut sa vorbesc de nemultumirile mele legate de Guvern. Sunt lucruri pe care trebuia sa le faca Guvernul si nu le-a facut.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE