04.02.2018

Declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în cadrul emisiunii „Ediție Specială”, la postul de televiziune România TV

Reporter: Ati venit cu SPP?

Liviu Dragnea: Nu, am venit cu un colaborator care e sofer. Fac asta de ani de zile. Nu beneficiez, nu am avut relatii institutionale cu SPP, sa beneficiez de protectie si de alte facilitati. Am refuzat de la inceputul mandatului protectie SPP pentru ca nu am incredere in seful acestei institutii, in generalul Pahontu, pentru ca stiu ca de multi ani isi depaseste atributiile, foloseste aceasta institutie, angajati ai ei, sa colecteze informatii si sa incerce sa influenteze, uneori a si reusit, oameni din partide intr-un sens sau altul. Stiu din anii trecuti ca avea o practica foarte nociva. Nu am avut acces la vreo informatie care sa imi spuna ca a terminat cu aceste practici. Mergea la instante si vorbea cu judecatori transmitand mesaje. Majoritatea mesajelor erau practic de la dumnealui, dar spunea ca vin de la presedinti. Nimeni nu credea ca presedintii Romaniei l-ar fi folosit.

Reporter: Ce fel de mesaje ducea la procurori?

Liviu Dragnea: Ce informatii sa culeaga despre un ministru ca sa il protejeze? Dimpotriva, majoritatea ministrilor cu care am vorbit in ultimul timp ajunsesera la o stare de gluma, toti o luau ca un fapt, ofiterii SPP trebuie sa ii transmita lui Pahontu ce au facut. Dar mi se pare foarte grav. Este un vicepremier care a spus cu subiect si predicat si si-a asumat lucrul asta si la CEX, si in intalniri semi-publice, si in fata presei. E un caz in care un demnitar si-a asumat sa spuna lucrul asta, asumându-și si niste riscuri, dar la cati s-o fi dus ca sa se implice in ce? Unde scrie in fisa postului ca trebuie sa se bage in viata interna a partidelor, in influentarea membrilor Guvernului? E o chestiune de securitate nationala. Iohannis nu este partenerul meu, nici fost coleg de partid, e un adversar politic, dar nu pot sa cred ca presedintele e interesat de unde merge un ministru si ce program are. O fi singur omul asta? Exista colectionari de timbre, dar nu de informatii. Nu sunt in masura sa am aceste raspunsuri la niste intrebari care ma framanta si pe mine, si pe multi oameni. Zece ani de zile, poate, a fost o frica foarte mare in Romania si se vorbea in soapta, dar in ultimul an si datorita mie, si lui Tariceanu, si actiunilor partidelor, oamenii prind curaj sa vorbeasca, asa cum vorbesc foarte articulat despre ce s-a intamplat in SRI, colaborarea cu anumite institutii dincolo de limita legii si a Constitutiei. Am primit semnale ca incep sa prinda curaj sa vorbeasca. Nu e colectionar de informatii. Pentru cine, in ce plan? E clar ca nu al presedintelui, cred ca nici presedintele nu e protejat. Inseamna ca acele informatii le foloseste pentru altcineva, deci se ocupa si de lucruri de care presedintele nu stie. Asta e o problema de siguranta nationala, nu ca nu am eu SPP. Pe legea actuala, masurile le poate lua presedintele. Va hotari daca vrea sa il protejeze in continuare. Are suficiente informatii despre prestatia acestui domn. Noi nu avem de gand sa mutam SPP sau STS de la presedinte. Eu nu sunt intr-o situatie in care sa fiu primit ca Isus in Romania, am oameni nervosi pe mine. Nu m-a omorat nimeni! Daca esti convins ca acel om foloseste aceasta protectie ca pretext pentru a influenta, nu poti sa risti. Nu am nimic cu institutia in sine, majoritatea zdrobitoare a celor din SPP sunt profesionisti, seriosi, dedicati, oameni in care poti sa ai incredere. Institutia e in regula, dar nu mai conteaza cat de profesionisti sunt daca sunt obligati sa faca acest lucru, sa depuna seara un raport! E corect? Nu poti sa dai raport cu cine s-a intalnit un ministru! Oricum sunt suficiente institutiile care ne urmaresc.

Reporter: Cu ce inlocuiti protectia demnitarilor?

Liviu Dragnea: Eu am fost inStatele Unite, in Israel, in alte cateva tari, am cerut punctual la SPP sa imi aloce un ofiter pentru cele doua-trei zile in care am fost plecat. Am mai vazut gogomanii transmise cred ca tot de acest domn ca nu au voie sa renunte la aceasta protectie. Nastase in 2004 a renuntat la SPP. Nu te omoara lumea pe strada. A fost decizia ministrilor sa renunte la SPP. Daca se va schimba seful institutiei, lucrurile pot sta cu totul altfel. Tariceanu e membru PSD? E un om pe care sa il pot manevra eu? Credeti ca a luat decizia asa? Si el e ingrijorat.

Reporter: Cum a fost 2017 pentru dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Un an foarte agitat, cu foarte multa presiune politica, nepolitica asupra mea, partidului, Guvernului, dar in acelasi timp un an in care am reusit sa ducem la indeplinire o mare parte din prevederile programului de guvernare, in conditiile in care Casandrele spuneau ca o sa depasim deficitul, ca nu o sa avem bani de pensii, de salarii, ca o sa avem incasari mai mici. S-au dovedit minciuni, s-a dovedit ca e un program realist, gandit pentru a aduce mai multi bani in buzunarele romanilor. Nastase a fost primul premier care a avut aceasta abordare, romanii sa inceapa sa traiasca bine incepand de azi.

Reporter: Avem al treilea guvern, acum condus de o doamna. Cum s-a ajuns la aceasta varianta? Ce garantii aveti?

Liviu Dragnea: Garantii nu exista pentru nimeni. Nu se dau cecuri in alb, dar Viorica Dancila e un membru de partid din 1996 si a plecat de la membru simplu, consilier local, judetean, presedinta organizatiei de femei, e o colega foarte respectata pentru ca a mers peste tot si a vorbit cu foarte multi colegi de-ai nostri. Este inginer ca mine, sunt subiectiv, dar are o minte foarte organizata si va dovedi asta. Am lucrat mult cu ea, ii cunosc potentialul. Intelege nivelul de responsabilitate pe care si-l asuma, pare fragila, dar nu e absolut deloc. Este foarte riguroasa si foarte ferma. A fost de trei ori nominalizata „parlamentarul european al anului”, cunoaste institutiile si procedurile europene. A depus peste 1200 de amendamente la legislatia europeana, adica a studiat-o si si-a facut un punct de vedere. Intelege programul de guvernare, ce inseamna pentru Romania aplicarea lui, faptul ca nu va fi usor, pentru ca programul deranjeaza grupuri si mafii din societatea romaneasca.

Reporter: In direct este Viorica Dancila cu noi. O persoana fragila, dar puternica, spune domnul Dragnea. Cum merge acomodarea?

Viorica Dancila: Am inceput sa ma intalnesc cu fiecare ministru pentru a discuta probleme importante, ma refer la stadiul investitiilor pentru 2018, fondurile europene, stadiul depunerilor proiectelor in programul Centenar, transpunerea directivelor europene in legislatie. Deci la Guvern am demarat in forta si lucram cu multa seriozitate.

Reporter: Ati punctat o serie de proiecte importante. Ce masuri urgente veti lua?

Viorica Dancila: Am facut o analiza pe fiecare minister pentru ca masurile si ce vom avea ca prioritati sa se plieze pe realitate. Dupa analiza vom veni cu masurile care se impun.

Reporter: Ati dat un termen pentru declaratia 600?

Viorica Dancila: Domnul Dragnea a cerut sa se prelungeasca termenul de depunere si sa ramana un singur formular. Am luat decizia sa prelungim termenul pana pe 15 aprilie pentru ca pana la 1 martie Ministerul sa propuna un model care sa prevada o singura declaratie si o singura plata anuala. Avem o solutie cu care vom veni in spatiul public. Nu se pune problema de amenzi, cautam solutiile pe care domnul Dragnea le-a propus in cadrul CEX.

Reporter: Ati discutat despre grabirea adoptarii legislatiei ca sa nu se mai intample tragedii, crime, copii fara parinti?

Viorica Dancila: Se lucreaza la acest lucru, facem o analiza, astfel incat aceste lucruri sa poata fi prevenite.

Reporter: Ati primit felicitari de la lideri europeni. Cum va fi relatia cu oficiali de peste granita?

Viorica Dancila: Este adevarat, am interactionat mult cu colegi din grupul meu si din alte grupuri politice, cu comisarii europeni si am aceasta certitudine ca noi ca guvern vom pune accent pe dimensiunea europeana. Comisia Europeana trebuie informata corect si la timp. Legat de fonduri, ne-am propus cresterea gradului de absorbtie, azi avem un procent de 12,29%, sub media europeana, avem in urma tari puternice, dar bineinteles ca telul nostru este sa facem foarte eforturile pentru a creste gradul de absorbtie.

Reporter: Cat de importante sunt aceste discutii? Multi ne critica.

Viorica Dancila: Sunt foarte importante, pentru ca intalnirile frecvente impiedica informatiile false sau lucruri care nu sunt concret in Romania sa ajunga la Bruxelles. Aceasta dezinformare poate duce la o perceptie gresita despre Romania, pentru a nu mai fi judecati de alte state membre pe baza dezinformarilor oamenilor de rea credinta.

Reporter: Cum veti colabora cu ALDE?

Viorica Dancila: Coalitia este alianta care a votat Guvernul in Parlament, deci colaborarea este fireasca, vom avea intalniri saptamanale, pentru ca noi suntem un guvern politic, un guvern PSD-ALDE. Lunar, vom avea o evaluare a fiecarui ministru in parte, vom face analize pe fiecare minister in parte.

Reporter: Ce fel de relatie veti avea cu presedintele Iohannis?

Viorica Dancila: Eu am vorbit intotdeauna despre echilibru si despre normalitate, deci relatia va fi corecta, transparenta, o relatie care este necesara in Romania. Aceasta e abordarea pe care trebuie sa o avem de acum incolo. Faptul ca Iohannis m-a desemnat arata o responsabilitate mult mai mare din partea mea pentru a fi ceea ce oamenii au nevoie in ziua de azi. Pe proiecte importante pentru tara trebuie o colaborare intre presedinte, Guvern si Parlament, pentru ca o divizare nu va aduce plus-valoare. Voi avea o colaborare corecta cu presedintele si cu Parlamentul.

Reporter: Aveti un mesaj, domnule Dragnea?

Liviu Dragnea: In continuare ii urez succes si stie ca are sustinerea mea si a lui Tariceanu. Programul trebuie pus in practica, eu am incredere.

Reporter: Guvern nou, provocarile raman. Cum credeti ca va fi 2018?

Liviu Dragnea: E greu de stabilit sau de definit, de ghicit. Va spun ce mi-as dori: sa fie un an de normalitate in Romania, un an de liniste, de stabilitate, o perioada in care romanii sa inceapa sa traiasca mult mai linistit, sa nu mai vada atata agitatie, dusmanie, teama. Mi-aduc aminte ca erau cateva trompete de serviciu care spuneau ca trebuie sa fie scandal. Au intrebat romanii daca vor scandal si tulburare si sa traiasca mai bine? Sa mai vada la televizor si informatii despre fapte care se intampla in România, nu care pe care, ala il injura pe ala! O stare de permanenta tensiune nu poate sa faca bine unui popor. Mergand fara SPP, merg normal pe strazi si vad soferi ultranervosi la semafor, daca cel din fata a intarziat trei secunde, claxoane, injura! Nu era asa ceva. Problema nu vine de la acei oameni, ci de la cu ce se incarca in permanenta populatia. Poporul n-a fost niciodata asa.

Reporter: Ce se va intampla cu veniturile romanilor?

Liviu Dragnea: Eu stiu ca in ultimele zile au inceput sa se prezinte date clare din care se vede cresterea salariilor. Nu stiu daca trebuia dus tot sistemul atat de sus pentru a mentine un salariu de 210 milioane la un consilier al unui ministru. Ca sa pastrezi acel salariu, trebuia sa duci toata grila sus. Milioanele de romani care primesc salarii mai mari si pensii mai mari se uita la cupon si la fluturas si vede ca sunt mai mari. Eu ma distrez cu o lista primita de la partid in fiecare zi cu stirile false, aflu de acolo ce am facut eu, ce o sa fac, toate minciunile posibile. Nu am vazut unul dintre acesti ziaristi care sa spuna „am fost informat gresit, n-am verificat”.

Reporter: Acea lege a pensiilor care e gata in proiect – ce se intampla cu ea?

Liviu Dragnea: Decizia luata e sa se faca atatea simulari cat este nevoie pentru ca proiectul prezentat sa fie usor de inteles si sa aiba toata lumea garantia ca va putea fi sustinut si de catre guvernele viitoare. Daca te joci cu sistemul de pensii, este nebun. Sunt multi romani care primesc o pensie mica fata de alti romani cu aceeasi perioada de munca si conditii de munca. E nevoie de o suma, nu mica, se lucreaza in aceasta perioada pentru a se gasi cel mai bun calendar de la care sa intre in vigoare legea. Eu cred ca intr-o luna, maxim doua, Guvernul va prezenta public care este forma acestui proiect de lege, dupa care incep procedurile de dezbatere, de intalniri cu organizatiile de pensionari, pentru ca atunci cand intra in procedura parlamentara lucrurile sa nu treneze foarte mult. Le-am cerut colegilor ca in 2018 sa nu se mai continue aceasta abordare destul de gresita: un ministru ajunge la minister si pe scari spune ce ar vrea sa faca el, dupa care vin intrebari de presa si pleaca de la niste ipoteze nevalidate in coalitie si toti suntem pusi in situatia sa raspundem ca n-am discutat. Or, o asemenea harababura nu mai poate continua. Dincolo de substanta actului de guvernare, e foarte importanta comunicarea, pentru ca avem o avalansa de stiri mincinoase. Sunt informatii care pleaca de la niste prostii de la functionari din ministere, dar sunt si stirile false care se dau pentru ca trebuie sa fie date.

Reporter: Se spune ca in actualul proiect se va umbla la acea formula de calcul pentru a se simplifica o recalculare. Cum va fi?

Liviu Dragnea: Este tot ce doresc sa spun despre acest subiect: orice spun eu sau oricine altcineva este foarte urmarit de pensionari si nu vreau sa dam informatii trunchiate, pareri. Aveti putintica rabdare, va fi un proiect matur. Eu inteleg foamea de informatii, dar depinde de noi daca rezistam la aceasta solicitare indreptatita a dumneavoastra pentru a da informatia cand e finalizata. Se va face, aceasta e informatia importanta, in maxim doua luni.

Reporter: Legea salarizarii s-a aplicat deja. Foarte multi lideri de sindicat se plang ca o parte din venituri scad.

Liviu Dragnea: Daca Guvernul va trimite la Parlament una sau mai multe modificari, ne vom uita cu atentie, dar va spun si repet ca e important sa prezinte in fiecare zi informatii prin toate mijloacele, sa explice, sa deseneze, este obligatia fundamentala a ministrului Muncii in aceasta perioada. Daca vor fi lucruri sau efecte negative ascunse, nu sta nimeni pe ganduri sa le rezolve. Eu nu o sa fiu de acord sa modificam o lege ca sa ducem salarii iar la sute de milioane.

Reporter: Printre prioritati se numara si legile justitiei. Ce se poate schimba la aceste legi?

Liviu Dragnea: Legile au fost adoptate de parlament, CCR s-a pronuntat pe doua legi, articolele neconstitutionale vor fi modificate. Celelalte articole au fost declarate constitutionale, ceea ce e important.

Reporter: A fost dat un termen clar pentru dosarul Nitu, pentru domnul Negulescu. Ce garantie au romanii sa se simta in siguranta?

Liviu Dragnea: La ora asta n-au nici o garantie. Eu vorbesc cu multi oameni din toate categoriile sociale si nimeni nu se simte sigur, din pacate. E rasu’-plansu’, un ras amar. Am spus din 2016 si imi mentin pozitia ca e important pentru statul roman ca legislatia romaneasca sa creeze conditiile pentru ca judecatorii sa nu mai poata fi influentati, sa nu mai existe oportunitati care sa dea posibilitatea unora sa ii preseze, sa ii faca sa nu se simta confortabil prin ce ar putea face. Au aparut prea multe informatii, inregistrari in ultima perioada care arata ca anumite decizii ale unor magistrati au fost luate sub anumite influente venite din partea anumitor institutii. De aici pleaca o doza de neincredere in acest sistem, ceea ce nu e corect. Increderea in justitie, daca e mare, in acel stat lucrurile sunt stabile, daca nu, e o problema.

Reporter: Spuneati ca nu v-ati vazut dosarul. Ati avut acces? Cine a depus denunturile?

Liviu Dragnea: Stiu turnatorii. Ponta, Sova, Nitulescu. Unii se tot alinta, „sa imi ceara scuze, ca eu nu am spus”. Nu vreau sa spun mai multe lucruri despre speta respectiva, pentru ca nu vreau sa le usurez sarcina celorlalti, dar despre accesul la dosar, nu vreau sa evit intrebarea, noi am depus o plangere la DNA zilele trecute, pentru ca practic nu pot sa am acces la dosar. In practica de la Parchet, atata timp cat dosarele sunt scanate, ti se da un CD pe care il platesti. Am facut solicitare de la inceput sa ne puna la dispozitie dosarul in forma electronica si s-a refuzat, s-a spus ca numai in forma scrisa, care dureaza foarte mult si care costa foarte mult. Ca sa iau copie scrisa, ma costa peste un miliard de lei si va mai spun ceva: cei care gestioneaza dosarul sunt cei care au cerut si mi-au pus sechestrul. Singurul venit pe care il am e indemnizatia de la Parlament si nici aia intreaga. Nu stiu daca pot sa ma imprumut, pentru ca s-ar putea sa mi se puna si pe imprumutul ala sechestru! Deci, practic, nu pot avea acces la dosar si atunci zic si eu, poate gresesc, nu cumva se doreste ca eu sa nu am acces la dosar? O sa vorbesc cu doamna avocat sa dea publicitatii maine cererea pe care am facut-o.

Reporter: As vrea sa ne explicati care va fi relatia cu Iohannis.

Liviu Dragnea: Am ramas dupa depunerea juramantului 12 minute, i-am aratat minciunile transmise de Angela Cristea catre toti comisarii europeni, spunandu-i ca mi se pare antiromanesc, un gest care nu poate sa ramana netaxat, pentru ca azi minte despre premierul Romaniei, poate maine minte despre presedinte. Parerea mea este ca nu mi se pare corect ca presedintele Romaniei sa mearga la Bruxelles si nu presedintele sa fie cel care informeaza Comisia Europeana, ci alti cetateni care spun lucruri nereale. Presedintele nu m-a contrazis. De cate ori o sa fie cazul, o sa il sun, daca ma suna, ii raspund. Am spus din seara numirii doamnei Dancila ca am apreciat mult faptul ca a ramas in limitele constitutionale.