26.10.2017

Declaraţiile preşedintelui PSD Liviu Dragnea în cadrul emisiunii "Ediţia de seară", la România TV

Romania TV, ora 20, moderator Victor Ciutacu

Invitat Liviu Dragnea

Reporter: Incep abrupt, am retinut ca majoritatea colegilor de la PSD au ajuns la concluzia ca DNA poate fi declarata dusman al PSD.

Liviu Dragnea: Trebuie sa recunosc asta. Sunt putini in partid, de fapt n-am auzit pe nimeni care sa aiba alta parere. Asta e perceptia.

Reporter: Exista o agenda ascunsa?

Liviu Dragnea: Cel putin impotriva mea, da. Am auzit despre acest plan. La un moment se vorbea despre o lista de lideri PSD care sa fie chemati, anchetati. Dar haideti sa nu fim copii, nu e nici de ieri, nici de azi, ci de mult timp, acest partid deranjeaza pentru ca are o atitudine romaneasca, are un program de guvernare care produce lucruri bune pentru romani. PSD coaguleaza sustinatori suficient de multi ca sa ramana la 40%. Am avut aproape 47% la alegeri, se pare ca stam tot pe acolo. Suntem singurul partid social-democrat din Europa care mai are aceasta pondere. Se zice ca exista un plan ca PSD sa se duca la 20%, ca sa nu se faca o majoritate solida si sa fie o tara usor de controlat. In ultima perioada, ma refer la 2016-2017, sunt lideri PSD care au fost umiliti, retinuti, eliberati, condamnati, atacati sistematic in presa.

Reporter: Povestile cu Brazilia si TelDrum sunt livrate la cheie de DNA?

Liviu Dragnea: Sunt absolut convins. Vorbim de TelDrum de zece ani de zile, treisprezece ani, din 2004, de la locale. Au fost multe anchete. Eu am primit oficial nenumarate NUP-uri pe aceste acuzatii reincalzite in acest an. Dar au fost anchete facute de DNA in anii trecuti, sute de oameni intrebati, anchetati. Am avut discutii in partid, oricum nu trebuie sa ne mai ascundem, pentru ca vorbim sa construim Romania, ies multe lucruri la iveala. Sunt oameni chemati la DNA care sunt intrebati ceva despre „ala”. Sunt oameni care mi-au spus aceleasi lucruri, inseamna ca e o tinta stabilita de mult, doar-doar gasesc ceva. Aceasta tara nu se va insanatosi daca aceste metode nu inceteaza. Una e sa discuti despre fapte si te duci pe un fir, alta e sa incepi sa pescuiesti, poate se intampla ceva. Nu e vorba de cazul meu aici.

Reporter: A aparut dosarul Belina care a gonit doua femei din Guvern.

Liviu Dragnea: Din cate stiu eu, n-au mai fost chemate, dar nu vorbesc in fiecare zi cu ele. Daca erau chemate, apareau la televizor. Eu nu stiu mai mult decat dumneavoastra. Ieri am fost la Carei, am vorbit cu oameni, azi la Indagra, am vorbit cu ciobani, cu fermieri. La orice intalnire la care merg, in afara de spusul la ureche, de acum ni se spune deschis „nu cedati, asa nu se mai poate”. Nu putem sa stam toti in teroare ca poate am facut ceva! Am auzit un banc, doi vecini se intalnesc seara, Ion ii zice lui Gheorghe, „Daca nu imi dai 10 mii de euro, iti fac plangere penala. Fiul tau a violat-o pe fiica mea!” A doua zi vecinul ii da 10 mii de euro. „Ma, tu esti prost? Tu n-ai baiat, eu n-am fata.” „Dar mai stii peste ce procuror dai?” Azi am vazut producatori de carne de la complexul perchezitionat. Administratorul a fost trimis in judecata pentru ca si-a angajat sotia, care nu si-a facut treaba. Asta e o treaba pe care o rezolvi acasa! Vorbim de o firma privata. Altfel, ce s-a mai discutat in partid si chiar nu am avut argumente: in orice actiune de tipul asta trebuie sa ne uitam dupa beneficiar, iar ei spun ca e presedintele Iohannis. Nu am argumente sa ii contrazic. Pana acum eram sceptic, dar nu mai sunt.

Reporter: Iohannis e in spatele asaltului?

Liviu Dragnea: Am aceasta banuiala care e mai mult decat rezonabila.

Reporter: Ati discutat si despre colegii care se activeaza? Grindeanu, Tudose, Ponta.

Liviu Dragnea: Sunt situatii complet diferite, dar asta spune altceva. Sunt presiuni venite din afara si manipulari profesioniste pentru a-i determina sa aiba o anumita atitudine. De ce nu se potolesc? E un guvern nascut din alegeri libere, poate au gresit ca le-au lasat libere. A fost suficienta o ofranda pe care am oferit-o sistemului. Subiectul e atitudinea unor institutii care ies din matca lor constitutionala si refuza sa intre inapoi. Increngatura e foarte mare. Ar insemna sa ne balbaim la televizor, dar asta e adevarul. E o lupta grea, sper sa o ducem la capat, cu toate consecintele negative. Aceasta perioada nu trebuie ratata ca fereastra de oportunitate, pentru ca o parte uriasa din randul magistratilor, coplesitor de mare, doreste insanatosirea sistemului.

Reporter: Puteti lamuri povestea cu Ponta si dosarul cu Kovesi?

Liviu Dragnea: Este a patra oara in care raspund la aceasta intrebare, nu pot sa traiesc numai cu asta. Eu nu aveam cum sa ma rog de doamna Kovesi sa imi rezolve dosarul pentru ca nu m-am vazut cu ea pana nu am fost trimis in judecata. Daca dumnealui stie si poate dovedi ca Coldea putea influenta dosare, Manda il asteapta la comisie sa spuna lucrurile astea. Asta cu rugatul, nerugatul, cu vorbitul, eu spun ca inca nu vreau sa discutam. Nu inseamna ca niciodata. Nu inca, nu acum. Nu suntem in ringul de box, trebuie discutat, impreuna sau eu singur. Ar trebui sa isi dea seama ca ajunge, e suficient. Habar nu am ce-l mână si nu ma intereseaza.

Reporter: Nu cumpar reevaluarea lui Grindeanu. Ati spus la un moment dat ca „El nu mai e el”.

Liviu Dragnea: A avut o ratacire mare. Nu mai era el. Nu o spun numai eu, o spun prietenii lui mult mai vechi, oameni din generatia lui. Nu se mai putea discuta cu el. Acum incepe sa redevina Sorin pe care il stiu de ani de zile. Pe mine ma intereseaza ca noi avem multi si multe care trag in noi din toate pozitiile. Orice demers prin care putem recupera ce poate fi recuperat din interior e un bun castigat. Poate gresesc. Mihai Tudose nu a avut revolte interioare, iar eu nu am fost in partid cu cineva care pe care cu nimeni. Nu asa se face in politica, dar eram in acele zile pusi de baietii destepti deasupra toboganului lustruit ca sa ne dam drumul pe el. Am zis ca nu. Am salvat un Guvern. Sevil si Rovana sunt iubite in partid. Daca cele doua colege nu demisionau, aveam o problema, pentru ca partidul nu accepta aceasta actiune brutala a DNA asupra PSD.

Reporter: Urmaresc audierile de la comisia SRI.

Liviu Dragnea: Stiti cum e cu informatiile clasificate? Sunt stabilite prin lege. N-au intrat in comisie sa scrie o carte si nu pot aresta pe nimeni, dar eu cred ca vor avea suficienta minte sa finalizeze in vreun fel. Sunt multi cetateni care se dau cocosei de munte, de șes, ca sa iasa in evidenta folosesc numele meu, aruncand franturi de adevar sau minciuni bine mestesugite, ca si cum eu sunt bolnav de uitare. Eu nu am trait in nori in anii astia, nu sunt nici denuntator ca altii, dar daca sunt unii care au mancarime si tot vor sa scrie amintiri din copilarie sau din batranete, atunci te prinde unul si te intreaba si ca mine sunt multi. Eu imi vad de treaba mea, sa conduc acest partid, dar daca in fiecare zi se trage cu sulita, cu arcul, nu o sa stam. PSD e ca un urs care se misca greu, dar pana la un moment dat. Noi vrem sa ramanem in actiunea politica, de ce dracu ne cheama in alte zone? De ce intra la noi in curte? Nu merge asa, daca e dragoste, trebuie sa fie din doua parti, ca altfel e viol. Am inceput prea brutal. Nu vreti sa vorbim despre cateva masuri? Viata merge inainte. Vorbim de masuri importante, salariu minim la 1550, respectiv 1900 de lei cu brutul care include si contributiile. Punctul de pensie la 1100 de lei, de la 1 iulie, cum e in program. Pensia minima, de la 520 la 640 de lei. Impozitul pe venit scade la 10%. 4,85 milioane de salariati vor beneficia de el. Toti romanii care au inchiriat o locuinta vor plati un impozit mai mic. Reducerea contributiilor sociale si trecerea in dreptul salariatilor, aici lucrurile sunt simple. Astazi angajatorul plateste 39,25%, noi le diminuam la 37,25%. Din salariul brut, 35% sunt contributii in contul angajatului, iar 2,25% e contributie asiguratorie pentru munca. Nu e o taxa in plus, e vorba de cumularea a patru contributii intr-una singura. Scad contributiile pentru conditii deosebite de munca la pensie, CAS de la 31,3 la 29%. Pentru firme, am introdus masura ca firmele care au cifra de afaceri pana la 500 de mii de euro sa plateasca impozit de 1%. Ridicam plafonul la 1 milion de euro. Un lucru important: s-a discutat mult in ultimii ani despre bunul-plac al inspectorilor ANAF. Se introduce o prevedere simpla care e peste tot in lume si pleaca de la prezumtia de nevinovatie, si anume ca se poate lua o masura daca inspectorul poate demonstra dincolo de orice dubiu ca agentul stia sau ar fi putut sa stie, dincolo de orice dubiu, nu ca „mi se pare mie”. Eu ce va povestesc aici nu sunt vise, ci deja masuri adoptate.

Reporter: De unde vin veniturile?

Liviu Dragnea: Orice masura de relaxare fiscala are un efect de crestere economica. Abordarea pur contabila a fost folosita de dreapta in Europa. „Gapul” de care vorbiti se acopera, pentru ca masura de reducere a fiscalitatii nu produce efecte intr-o zi. Azi ne-am intalnit cu comisarul Oettinger, am avut o discutie buna in care i-am spus cinstit ca noi vrem ca Romania sa fie privita asa cum este in realitate, nu ceea ce cineva isi imagineaza. Comisia Europeana ar trebui sa fie mult mai atenta cand face prognoze negative pentru ca poate produce tulburare in sistem, neincredere in randul populatiei, lucruri pe care nu le mai castigam la sfarsitul anului. Comisarul a spus ca Romania nu depaseste tinta de deficit de 3%.

Reporter: Victor Ponta ameninta cu poze de la intalnirile cu Coldea si Kovesi.

Liviu Dragnea: Eu n-am negat ca am fost la intalniri unde au fost acesti oameni. Au fost intalniri la care eram 70-80, 100 de oameni, oficiale, semi-oficiale, de la toate partidele. Care e problema? Sa fie sanatosi cu pozele lor. Fiecare cu mancarimea lui. Eu cu aceasta doamna nu am avut nicio intalnire pana la trimiterea in judecata.

Reporter: Sunt doua tipuri de votanti PSD, unii care va dau girul pentru randuiala in justitie. Doamna Kovesi moare de batranete la DNA. Legile justitiei mor la domnul Tudorel.

Liviu Dragnea: Este o comisie speciala pentru redactarea legilor justitiei care are o procedura speciala. S-a asteptat avizul de la CSM, dar intre timp s-au intamplat lucruri. Nu a fost mediatizat, la acea comisie au participat nume grele din lumea justitiei noastre, nu stam doar pe proiectul domnului Toader. Avem ca obiectiv sa adoptam legile justitiei in aceasta sesiune.

Reporter: Credeti ca domnul Toader are dorinta de a rupe coada pisicii in povestea doamnei Kovesi?

Liviu Dragnea: Nu am de unde sa stiu. Nu stau de vorba pe subiectul asta. Eu nu intreb un om despre ce dorinte are. In functie de ceea ce iese la iveala, vedem ce decizie ia. Un om ca Tudorel Toader nu poate fi influentat decat de evidente, dar nu de mine sau de dumneavoastra.

Reporter: Daca publica Ponta pozele?

Sper sa nu ajungem in registrul ala. Nu neg ca am fost la intalniri cu multi oameni, cred ca sunt in poze si cu Blaga si Udrea! La aceste intalniri erau mai multi, 70-80 de oameni. Daca nu sunt poze indecente, nu am o problema!