08.10.2019

Declarații susținute de Viorica Dăncilă, președintele PSD și prim-ministrul României, în cadrul emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”, la Mediafax (II)

Reporter: De Barna va temeti?

Viorica Dăncilă: Nu ma tem de domnul Barna, ci de ce s-ar intampla daca Barna ar fi presedinte. Am vazut masurile pe care USR le aduce in spatiul public si cred ca Barna nu va intra in turul 2.

Reporter: A fost un scenariu care spunea că Iohannis avea interes sa fiti in turul 2.

Viorica Dăncilă: Nu am de unde sa stiu. In spatiul public aparea ca am blat, ca e o intelegere sa intru in turul 2. Am vazut ca Iohannis nu rateaza nicio iesire fara sa atace Guvernul, ca isi doreste iar „Guvernul meu”. Nu pot sa stiu de unde vine aceasta dorinta de a darama Guvernul, dar cred ca nu e una corecta, avand in vedere ca vine din partea presedintelui Romaniei.

Reporter: Presupunând ca pica motiunea, ce faceti dupa aceea, ca aveti Guvernul franjuri?

Viorica Dăncilă: Saptamana viitoare vin cu remanierea in Parlament. Eu cred ca trebuie sa treaca remanierea. Sunt un om responsabil si imi dau seama ca am nevoie de minstru la Interne, la Educatie, uitati-va ce se intampla cu medicii rezidenti, am nevoie de ministru la Energie, deoarece vine iarna.

Reporter: Vorbim de o remaniere sau restructurare?

Viorica Dăncilă: Remaniere. O restructurare inseamna reducerea ministerelor si daca le reducem trebuie sa vedem unde se duc oamenii daca desfiintam o agentie, caci nu putem sa ii lasam pe drumuri. Este important ce se intampla cu oamenii. In spatele cifrelor sunt foarte multi oameni care trebuie sa aiba certitudinea ca nu ii lasa nimeni fara serviciu.

Reporter: Ce se intampla cu ALDE?

Viorica Dăncilă: O parte din ALDE ramane alaturi de noi, o parte nu, dupa cum ati vazut.

Reporter: In cel mai pesimist scenariu, daca trece motiunea si daca nu castigati alegerile, ce faceti?

Viorica Dăncilă: Nu am luat in calcul acest scenariu, sunt o fire optimista si am crezut mereu in puterea partidului de a merge spre victorie. Cred ca aceasta batalie ne va scoate intariti si avem o sansa mare sa castigam alegerile si cred ca avem o sansa mare sa ridicam increderea in PSD, sa aratam ca am invatat din greselile facute, ca putem sa reformam partidul. Aceste alegeri sunt si un examen pentru locale.

Reporter: Care e enigma Iohannis? Cum este presedintele?

Viorica Dăncilă: Am discutat cu presedintele doar institutional si pe subiectele care au facut obiectul intalnirilor. Sa stiti ca depinde de subiect, dar e foarte zgarcit la dialog in general. Eu l-am vazut posomorat, poate avea un motiv.

Reporter: S-a spus ca v-ati folosit de functii pentru a face campanie.

Viorica Dăncilă: Nu. Toate deplasarile au fost facute cu bani de la partid, nu o sa folosesc resurse guvernamentale. Ponta a fost premier, a candidat din pozitia de premier, Iohannis e presedinte si candideaza, Basescu a candidat din functia de presedinte. Se incearca sa se vina cu cat mai multe acuzatii. Daca vrem sa dam dovada de mai multa responsabilitate, ar trebui sa venim cu argumente si cred ca si populatia ne-ar acorda mai multa incredere.

Reporter: Cum v-ati pozitiona in tensiunile dintre UE si SUA daca ati fi presedinte?

Viorica Dăncilă: Acolo as interveni ca un mediator. Stiu sa fac acest lucru, pentru ca in cadrul presedintiei rotative acesta a fost rolul nostru si cred ca asa trebuie sa ne comportam. Romania ar fi privita altfel. Dupa cum stiti, sunt proeuropean convins si cred e important sa apropiem Romania de SUA si de UE. Daca Romania ar avea initiativa si ar incerca sa se implice mai mult, ar fi mult mai mult respectata si cred ca acest lucru ar fi foarte bun pentru tara noastra.

Reporter: Denise Rifai are o obsesie cu brosa dumneavoastra. Nu inteleg controversa.

Viorica Dăncilă: Nici eu. Intotdeauna admir femeile cand poarta un accesoriu. Mie imi place sa port o brosa, cred ca nu fac un lucru rau. Ca mine sunt multe femei in Romania care poarta brosa. O sa port o brosa si la motiunea de cenzura!