16.11.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose la Băile Herculane

PSD

Întrebare: Va fi un vot de susținere pentru dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Eu n-am venit să cer susținere aici, am venit să dau susținere.


 

Întrebare: Cui?

Liviu Dragnea: Partidului – pentru a continua ce-am început. E foarte simplu.


 

Întrebare: Și de miting de susținere a Guvernului? Se impune un asemenea miting?

Liviu Dragnea: Putem discuta despre un miting, dar nu de susținere. Vedem, discutăm mâine sau în zilele următoare. A fost o idee, nu este analizată sau dusă la capăt.


 

Întrebare: Ați simțit în partid o îngrijorare pentru ceea ce se întâmplă, faptul că aveți un nou dosar? Ați auzit colegi îngrijorați de această situație?

Liviu Dragnea: De a partidului n-am auzit, poate la TVR ați auzit. Eu n-am auzit, dimpotrivă.


 

Întrebare: Cum ați interpretat raportul MCV? Declarațiile oficiale au fost împărțite.

Liviu Dragnea: Și mai vreți o împărțeală? N-a vorbit domnul Toader? Și-a spus un punct de vedere.


 

Întrebare: MCV nu se ridică anul viitor.

Liviu Dragnea: Dumneavoastră credeți că se va ridica vreodată Raportul MCV, sincer?


 

Întrebare: Sunt niște îngrijorări exprimate acolo de Comisia Europeană.

Liviu Dragnea: În permanență sunt îngrijorări. În permanență la noi mai apare câte ceva. Eu nu cred că acest MCV se va ridica vreodată sau, mă rog, în perioada contemporană.


 

Întrebare: Anul acesta au apărut îngrijorări legate de legile justiției și de ordonanța 13.

Liviu Dragnea: Și peste zece ani vor apărea îngrijorări despre ordonanța 13, e normal. Dar despre legile justiției la ce se referă? Care sunt marile îngrijorări? Erau două mari îngrijorări: nu cumva să-i luăm jucăriile domnului Iohannis și Inspecția Judiciară. Decizia noastră a fost foarte clară, transmisă public de mine și de premier, Inspecția Judiciară va fi o instituție autonomă. Nu poate fi cineva supărat pentru acest lucru. Avem draftul de lege pentru acest lucru, o lege separată. Din punctul nostru de vedere, al partidului, numirile rămân în continuare la președinte, ca să păstrăm acest sistem care este foarte bun și foarte cinstit.


 

Întrebare: Aș vrea să revin la mitingul de susținere…

Liviu Dragnea: Nu puteți reveni, că nu există.


 

Întrebare: Dacă vor fi colegi care vor cere un astfel de miting mare, ce le veți răspunde?

Liviu Dragnea: Vom discuta. De această dată n-o să mai resping această idee, dar dacă hotărâm să facem un miting, trebuie să stabilim exact pentru ce-l facem. Sunt mai multe motive pe care le-am auzit pentru care colegi de-ai mei doresc să se facă un astfel de miting. Eu nu resping ideea, dar trebuie să facem un miting care să aibă sens.


 

Întrebare: Dumneavoastră pentru ce ați considera că ar fi necesar?

Liviu Dragnea: O să-mi permit să vorbesc cu colegii mei mâine.


 

Întrebare: Ați discutat cu președintele României în ultima perioadă? A avut o serie de critici la adresa Guvernului și a PSD.

Mihai Tudose: Nu.


 

Întrebare: Nu există un dialog?

Mihai Tudose: M-ați întrebat dacă am discutat în ultimul timp. V-am spus că nu.


 

Întrebare: Care este motivul pentru care n-ați discutat? Nu se impune o astfel de discuție? Ați fost criticat pentru măsurile fiscale, pentru raportul MCV.

Mihai Tudose: Nu-mi amintesc să fiu criticat pentru MCV. Care este acuza adusă Guvernului? Nu înțeleg care este acuza adusă Guvernului. Este o relație instituțională, deocamdată n-am avut un motiv să o activăm. Domnia sa are părerea sa despre ceea ce înseamnă reforma fiscală, noi avem părerea noastră. Se pare că părerea noastră este cea bună, fiind confirmată pe rând de către sindicate și de către patronate.


 

Întrebare: Sindicatele amenință cu proteste, totuși.

Mihai Tudose: În afară de domnul Hossu… educația a fost prezentă în sală și ați fost și o parte dintre dumneavoastră alaltăieri la Congresul Confederației Sindicale și înțeleg că s-a ajuns la un acord. Domniile lor au spus că își manifestă în continuare disponibilitatea de a se manifesta sindical, dar nu cei din sistemul de educație – vorbesc de CNSRL Frăția –, partea de privat, de angajați privat, în relația cu angajatorul, dacă angajatorul nu va respecta ceea ce se poate respecta din acest pachet fiscal. Unii dintre dumneavoastră ați fost lângă mine când domnul președinte al Confederației a spus acest lucru.


 

Întrebare: Iar investitorilor ce le transmiteți? Foarte multe companii din Germania au spus că în acest moment nu este un mediu foarte atractiv pentru investiții, Camera de Comerț Româno-Germană.

Mihai Tudose: Camera de Comerț Româno-Germană nu este o companie. Este un om.

Liviu Dragnea: Ziceți o companie, nu neapărat germană, una singură, din orice țară sau din România! Toate companiile anunță că salariile nu vor fi micșorate, ba chiar dimpotrivă, unele vor crește. Nu putem ieși, totuși, din această manipulare? O să vină 1 ianuarie, 1 februarie, o să vină fluturașii, o să vină salariile. Atunci ce-o să mai spunem sau ce-o să mai spună alții?


 

Întrebare: Puteți spune că acum mediul economic este atractiv pentru investitorii străini?

Mihai Tudose: Da, este atractiv pentru investitorii străini, dat fiind faptul că sunt în fiecare săptămână investiții străine în România.


 

Întrebare: Ordonanța de urgență se modifică în Parlament? Vor să știe ce vor face cu contractele.

Mihai Tudose: Există o modificare propusă de companii despre care discutăm dacă rămâne pragul la 500 de mii de euro cu impozit de 1% fix și opțional până la 1 milion. O discutăm, vedem, va fi amendament în Parlament dacă Parlamentul va considera oportună această schimbare.


 

Întrebare: De vizita domnului Tillerson în România știați? Ați vorbit cu dumnealui?

Mihai Tudose: Nu. Domnul Meleșcanu a fost trimisul Guvernului să-l întâmpine, ca omolog. Domnul Tillerson este ministrul de Externe al Statelor Unite ale Americii.


 

Întrebare: Referitor la achiziția Patriot, a fost un vot de blam ce s-a întâmplat în Parlament?

Liviu Dragnea: În această seară am dezlegat marea enigmă. Am văzut că la Digi s-a prezentat marele scenariu, cum eu și domnul Tăriceanu am blocat Patriot. Cea mai mare parte dintre senatorii din Comisia de Apărare chiar în acea perioadă au fost la o activitate la invitația unui șef de instituție importantă din România. Luni va fi Comisia în Senat, luni după-amiază în plen se va vota, marți ajunge la Cameră. Nu-s probleme cu acest lucru. O să discut eu mâine cu ei să-i rog ca săptămâna viitoare să nu mai aibă acea activitate și să meargă la treabă.


 

Întrebare: Deci achiziția Patriot nu e pusă în pericol?

Liviu Dragnea: Hai să fim serioși, ce naiba!


 

Întrebare: Credeți că e nevoie de acest miting de susținere?

Mihai Tudose: Hotărâm mâine, așa cum ați auzit până acum.


 

Întrebare: Ieșiți în stradă pentru Liviu Dragnea?

Mihai Tudose: Suntem deja afară!

Liviu Dragnea: Nu va fi un miting de susținere pentru mine.


 

Întrebare: V-a deranjat faptul că vicepremierul a fost la DNA?

Mihai Tudose: Vicepremierul nu a fost acolo, a fost prietenul domnului președinte Dragnea de 40 de ani!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE