29.03.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea și de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, după participarea la inaugurarea bazinului olimpic de înot din Focşani

PSD

Acest bazin a devenit funcțional, este și folosit. Îi spuneam domnului Oprișan că are un potențial de care nici nu-și dă seama nimeni de-aici, va fi foarte căutat, foarte dorit, va schimba profund viața orașului, o va schimba în bine. Eu mi-am dorit și o să-mi doresc tot timpul să sprijin cu toate puterile mele, care deocamdată nu-s mici, să se facă în țară cât mai multe bazine de înot. Eu am învățat să învăț în Dunăre, dar acum nu mai este foarte simplu. Este un obiectiv major ca în România cât mai mulți copii să învețe să înoate, pentru că îi ajută în orice situație și în primul rând îi ajută la sănătate. Bazinul și edificiul arată foarte bine, nu știu cine a construit, dar a făcut o lucrare foarte bună. M-am uitat în detaliu. Sunt suficiente locuri, după părerea mea. Este foarte aerisit, foarte luminos, condițiile sunt foarte bune. Să dea Dumnezeu să îl folosească mii și mii de copii din Focșani și din Vrancea! Și să fie cât mai multe competiții!

 

Întrebare: Va fi semnat contractul pentru un nou spital. Dați-ne mai multe detalii.

Liviu Dragnea: Este vorba de o decizie care a fost luată la solicitarea domnului Marian Oprișan, pentru că Vrancea are nevoie de un spital. Spitalul pe care-l aveți aici dumneavoastră nu mai îndeplinește nici măcar niște condiții minime de asigurare a unui nivel minimal de servicii medicale, un nivel civilizat, și în perioada imediat următoare va fi făcut anunțul și sursa de finanțare, buget de stat sau fonduri europene. În aceste zile Guvernul lucrează să vadă care-s sursele de finanțare, pentru că vom investi foarte mult în sistemul de sănătate, foarte mult. E vorba nu numai de cele opt spitale regionale și spitalul republican, dar vom investi în toate județele unde spitalele nu sunt modernizate și sunt aproape jumătate dintre spitalele județene. Este un obiectiv major pentru care am găsit, până la urmă, o soluție complexă de finanțare. Imediat când vom finaliza și pachetul de legi privind achizițiile publice, parteneriatul public-privat, vom da drumul la un parteneriat pe obiectivele mari și un sistem mixt de finanțare pentru obiectivele județene. De asemenea, am mai vorbit și despre stadion. Știu că o să fie discuții și după acest anunț: Focșani are nevoie de un stadion. Știu că sunt două stadioane. Eu insist ca unul dintre ele să intre într-un program de modernizare, o să vadă Guvernul și cu al doilea, dar un stadion în Municipiul Focșani și cu alte mici obiective în această bază sportivă va contribui foarte mult la o schimbare profundă a ceea ce se întâmplă în Focșani, dincolo de faptul că este dorit de microbiști, dar nu numai, va fi o zonă unde se va dezvolta foarte mult sportul de masă. Nu este un caz singular, este un program de reabilitare, modernizare a stadioanelor existente. Unde va fi cazul vom discuta de stadioane noi și, de asemenea, un mare program de realizare a câtorva sute de stadioane cu gazon artificial mici, medii și mari, parte din programul nostru complex de dezvoltare a sportului de masă, care înseamnă și sprijin pentru performanță sportivă în România pe care, din păcate, nu o mai avem cum o aveam înainte și, de asemenea, pentru a dezvolta foarte mult, într-un mod sănătos, copiii noștri, pentru că știm foarte bine și eu, și dumneavoastră, unii o recunosc, alții nu, se consumă alimente care nu sunt nici măcar conforme cu standardele, care conțin substanțe care nu sunt sănătoase și, neavând un mijloc, un loc, un prilej pentru a face mișcare și sport, copiii noștri nu se dezvoltă așa cum trebuie.

 

Întrebare: Guvernatorul BNR a declarat că actuala creștere a inflației nu se datorează politicii Băncii Naționale, ci măsurilor luate de Guvern.

Liviu Dragnea: Eu nu vreau să intru în dialog deocamdată cu domnul guvernator. Am vorbit ieri la telefon cu dumnealui, m-a sunat să-mi spună că mi-a trimis răspunsul la scrisoare. O s-o studiez astăzi și mâine, că n-am avut când, a trimis-o aseară târziu. Ceea ce i-am transmis în scrisoare va fi făcut public, și scrisoarea mea, și răspunsul dumnealui, atunci o să discutăm pe detalii. Îmi mențin punctul de vedere că politica monetară a Băncii Naționale trebuie să fie realizată în urma unui dialog constant cu Guvernul și cu Parlamentul și sunt oricând dispus și eu, dar și colegii din Guvern și nu numai să dezbatem care sunt cauzele pentru care s-a mărit inflația și cum influențează, de exemplu, politica de dobânzi de refinanțare a Băncii Naționale creșterea economică și ce efecte are asupra activității economice în general. Atât deocamdată!

 

Întrebare: Senatorii PSD nu au participat la întâlnirea cu oficialii BNR.

Liviu Dragnea: Or fi avut vreun motiv! Ce boicot? Banca Națională este sprijinită, o sprijinim de 28 de ani, de 26 de ani înțeleg că e stabilitate, pentru că este același guvernator, dar probabil că senatorii PSD, încă nevăzând răspunsul la scrisoare și nefiind lămuriți cu intenția Băncii Naționale de a face parte dintr-un program național de dezvoltare și de sprijin al creșterii economice din România, poate au avut ceva rezerve.

 

Întrebare: Este o inițiativă cetățenească privind accesul persoanelor condamnate în funcții publice. Care este poziția PSD?

Liviu Dragnea: Nici n-am văzut-o. USR depune o inițiativă cetățenească? Nu mai e partid politic?

 

Întrebare: Despăgubirile acordate deținuților s-ar ridica la 550 de milioane de euro. Există acești bani?

Liviu Dragnea: Nu știu despre ce e vorba!

 

Întrebare: E vorba de proiectul la care lucrează ministrul Justiției.

Liviu Dragnea: Când o să văd un proiect, atunci o să-mi dau cu părerea. Nu pot să-mi dau cu părerea despre niște intenții care nu știu în ce fază sunt, categoric nu!

 

Întrebare: Astăzi, opoziția a contestat pentru a doua oară legile justiției la CCR.

Liviu Dragnea: Da, este o grupare de partide care susţine în continuare statul paralel, care susţine ca în România să se continue abuzurile, care susţine ca lumea tenebrelor pe care încet-încet am început să o vedem cu toții, pentru că începe să iasă la iveală, să continue. Noi discutăm despre un pachet de legi care a fost adoptat prin procedură parlamentară, așa cum scrie în Constituție și spune orice democrație, oriunde în lume, au fost atacate la Curtea Constituțională, Curtea Constituțională a declarat, cu excepția câtorva articole, toate legile constituţionale. Acum o să vedem ce-au atacat, judecătorii Curții Constituționale o să analizeze din nou. Acest film, această disperare până la urmă se va încheia, pentru că nu pot bloca mersul democraţiei. Legile vor ajunge, până la urmă, la președintele României. O să vedem ce face președintele României, dacă și dumnealui vrea să le întoarcă la Parlament sau dacă le promulgă. Acele legi vor intra în vigoare și își vor produce efecte. Reprezintă un pas important pentru o reformă dorită a sistemului de justiţie, așa cum și modificarea codurilor penale care va începe în comisia specială se va finaliza cu niște texte care să fie în concordanţă cele două directive europene care trebuie să fie puse în aplicare și în România, una dintre ele fiind legată de principiile privind dreptul la un proces și prezumția de nevinovăție , în concordanță cu deciziile CEDO și în concordanță cu deciziile Curţii Constituţionale. Aceste două acţiuni ale noastre, asumate de noi și îndeplinite de noi, vor fi duse până la capăt, cu toate piedicile, cu toate reacțiile, cu toate încercările de intimidare. Sunt dorite de oameni, de cetățeni. Uitați-vă că aproape în fiecare zi ies la iveală abuzuri și eu cred că, încet-încet, din ce în ce mai mulți o să prindă curaj și o să spună prin ce au trecut și ce se întâmplă chiar astăzi sau chiar în aceste zile în anumite instituții. Se pare că n-a contat ce a ieșit la iveală de la Ploiești, bineînțeles că acei procurori care ar fi trebuit până acum să răspundă penal nu sunt deranjați de nimeni, dar nu a contat acest lucru, pentru că se pare că în continuare sunt aceleași practici și nu mă refer la Ploiești, ci mă refer la București. Deci, îmi pare rău pentru statul paralel, este un proces pe care nu-l mai poate opri nimeni!

 

Întrebare: Ministrul Teodorovici se gândește la înființarea unei structuri prin care să facă aceste achiziții publice, ceea ce ar însemna oarecum o centralizare. A spus că la această instituție ar putea apela și autoritățile locale. Domnul Oprișan spunea că nu prea este OK această nouă structură.

Liviu Dragnea: Eu nu-mi permit să comentez gândurile domnului Eugen Teodorovici, adică n-am această capacitate să intru în mintea colegilor mei! Dar în ceea ce privește achizițiile publice, undeva până în 15 aprilie o să avem pachetul gata, pentru că este vorba de un interes major al națiunii să ieșim din acest blocaj. Toată lumea vorbește de investițiile mari care trebuie realizate și eu cred că, poate cu una-două excepții, toate guvernele de la Revoluție încoace au vrut să facă și au fost și surse financiare la un moment dat, mai multe sau mai puține, dar din cauza legislației, din cauza procedurilor, din cauza acestui sport național reprezentat de contestații, nu s-au putut face investiții în România, și atunci trebuie să simplificăm procedurile și s-a găsit deja forma. Trebuie să dăm posibilitatea autorităților contractante care vor să realizeze investițiile să poată începe lucrările și să le ducă la capăt și să punem, totuși, câteva mici condiții pentru cei care vor să conteste, pentru că acest sport în care eu contest și dumneavoastră ar trebui să câștigați și după aceea ne putem înțelege ca să mă retrag eu sau „hai să contestăm ca să nu se facă nimic” nu mai poate continua, pentru că această țară trebuie să meargă înainte. În ceea ce privește unitatea de achiziții centralizate, eu n-am nimic împotrivă. Poate să fie o idee bună dacă se referă doar, cel puțin într-o primă fază, la administrația centrală și pe anumite domenii, pentru că dacă cineva se gândește, repet, nu știu gândurile fiecăruia, ca și administrația centrală, și administrația locală, să intre în acest sistem, trebuie să înțeleagă că va fi un blocaj total. Noi vorbim aici de mii de autorități locale și câteva sute de entități din administrația centrală. O abordare înțeleaptă este să ai acest plan, este foarte bine. Pornește cu un proiect pilot, pornește cu un domeniu. Sigur că zicem că „în nu știu ce țară este acest model”. Foarte bine, dar ei nu au gândit azi și l-au implementat mâine peste tot. Vrem să facem ca lucrurile să se întâmple mai bine, nu mai rău! Gândurile sunt foarte bune, dar eu zic mai înțelept și mai cu atenție.

 

Întrebare: Veți vorbi despre descentralizare astăzi cu miniștrii?

Liviu Dragnea: Da. Din punctul meu de vedere, discuția nu va fi complicată. Eu nu sunt un om, cum să spun, dur, dar sunt foarte riguros și exigent și nu mă pot uita în ochii dumneavoastră când o să îmi spuneți, peste doi ani de zile, dacă mai vin pe aici să înot puțin, „frate, ai spus ceva în 2016 și de aceea te-am votat, printre altele și descentralizarea”, iar eu să vă spun, „păi n-am putut că n-au vrut miniștrii!” Acești miniștri, membri ai Cabinetului României, când au acceptat să fie miniștri, și-au asumat tot programul de guvernare, absolut tot ce scrie în programul de guvernare, unde la loc de cinste este și descentralizarea. Or, eu nu mai accept ca după atâta timp tot funcționarii din ministerele respective să le pună în față niște materiale care să conțină, de fapt, un șir întreg de argumente de cum și de ce nu trebuie făcut și atunci au două variante foarte simple: ori susțin în continuare programul de guvernare pe care și l-au asumat și dau drumul la descentralizarea sectorială pe fiecare minister pe care îl conduc, ori, dacă nu își asumă programul, nu mai pot sta în Guvern, pentru că nu e un Guvern alandala, este un Guvern care pune în practică un program de guvernare care nu e ușor, dar el a fost mult mai greu de elaborat, dar nu la fel de greu de implementat, pentru că este foarte clar și foarte limpede. Deci, o să am o discuție, din partea mea foarte deschisă și foarte veselă. Care nu acceptă înseamnă că nu acceptă programul de guvernare și nu poți să stai în Guvern cu unii care trag în altă direcție! Dar eu sunt sigur că toți vor accepta.

 

Întrebare: Sunteți nemulțumit de anumiți miniștri?

Marian Oprișan: Cred că Guvernul în ansamblu în acest moment lucrează excepțional, iar eu am o mare încredere în doamna prim-ministru Viorica Dăncilă. Nu facem remanieri la bazinul de înot olimpic.

Liviu Dragnea: Eu sunt sigur că toți vor înțelege că nu mai e de joacă cu descentralizarea. Ce să mai spunem? După 28 de ani să spunem în continuare că ghemul de putere trebuie să rămână la București, că toți banii trebuie să rămână la București, deciziile trebuie să rămână la București și noi votăm în teritoriu primar la Focșani, președinte de consiliu județean, primari prin alte localități, iar când mergem să le cerem să facă ce ne-au promis o să spună „Stai puțin, că depindem de cei de la București!” Nu mai putem continua așa, e foarte simplu. Trebuie să înțeleagă toți miniștrii că nu sunt pe viață, nu le-a promis nimeni că rămân pe viață. Este un obiectiv major al nostru. Perioada de timp era de anul trecut, sunt deja într-o foarte mare întârziere. Orice zi care merge în plus este în dezavantajul lor.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE