26.10.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la târgul agricol Indagra

PSD

Această campanie mi se pare foarte necesară. Oieritul în România, categoria crescătorilor de ovine este foarte importantă. Crescătorii de ovine din România sunt oameni foarte puternici care de-a lungul istoriei au rezistat, indiferent de vremuri și chiar și în ultimii zece ani n-au avut o situație fericită și au rezistat. Am vorbit cu foarte mulți dintre ei, acum sunt foarte bucuroși, sunt mulțumiți că, în sfârșit, sunt respectați. Au primit banii în cont. Unul dintre ei plângea, un om în toată firea, pentru că a primit toți banii în cont, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Sunt programele noastre pe care le susținem în continuare pentru prelucrarea lânii, programele de dezvoltare a raselor de oi din România. Am avut o discuție mai aplicată cu reprezentanții lor, urmează să ne vedem în zilele următoare. Mai sunt câteva mici reglaje pentru ca producția de carne de oaie din România, producția de lână, producția de lapte să fie mult mai dezvoltate. O altă problemă pe care o au și pe care o vom rezolva prin Casa de Comerț Românească: este vorba de a-i sprijini pentru a exporta atât miei, cât și carne de oaie, cât și produse din lapte.

Am avut, de asemenea, o întâlnire cu cei care sunt în programul de tomate, care erau deja la a doua producție și o să aibă producție până în noiembrie. Am vorbit și cu cei de la APIA, pe care i-am felicitat pentru că au reușit să livreze și să distribuie bani pentru fermieri pe care îi așteptau de foarte mult timp.

Am avut o discuție și cu reprezentanții din panificație. Ne-au prezentat o pâine de 140 de kilograme, pentru că, fiind o producție istorică la grâu, au zis că merită să facă și o astfel de pâine. Este vorba despre ceea ce am spus mereu și spunem în continuare, și anume un sprijin masiv pentru agricultura românească, pentru produsele agro-alimentare. Chiar discutam acum cu cei din panificație ca Ministerul Agriculturii, Guvernul să găsească modalitățile financiare și nu numai pentru a sprijini exportul de făină, să nu mai vindem numai grâu la export, să vindem făină, pentru că valoarea este mult mai mare.


 

Întrebare: De ce ați ales să reduceți contribuțiile la pilonul II de pensii la 3,7%?

Liviu Dragnea: Suntem la Indagra. Nu îmi puneți nicio întrebare din ceea ce am văzut până acum?


 

Întrebare: Pentru oameni este important. Cum s-a ajuns la această decizie?

Liviu Dragnea: E bine să vă răspundă Guvernul. După ce vă răspunde Guvernul, vă răspund și eu. Nu e firesc să vă spun eu. Am fost la discuție, știu care e rațiunea. Din câte am înțeles, au fost discuții și cu cei care lucrează în domeniu. Din punct de vedere al valorii nominale, suma este aceeași pentru anul viitor, deci banii care mergeau acolo sunt aceiași, numai că baza de impozitare la care se calculează contribuția este mai mare.


 

Întrebare: Este adevărat că aveți în vedere înghețarea posturilor în instituțiile publice și anul viitor?

Liviu Dragnea: Încă nu s-a discutat despre acest lucru. În schimb, trebuie să continue procesul de reașezare pe baze normale a sistemului administrativ, pentru că trebuie să vedem în fiecare instituție dacă fiecare om care este plătit din fonduri publice, cu un nivel de salarizare care crește an de an, este pus unde trebuie și face ceea ce trebuie, pentru că trebuie să o spunem cu toată tăria, sistemul public-administrativ din România încă nu este așezat într-o structură foarte eficientă și acest proces trebuie să continue. Nu e vorba neapărat de înghețare.


 

Întrebare: Referitor la pilonul II, care vor fi efectele? Se schimbă doar modul de calcul?

Liviu Dragnea: Omul de acasă nu e influențat cu nimic. Ce va trebui să se întâmple la un moment dat este să dăm posibilitatea omului de acasă, adică românului, pe care au avut-o ceilalți cetățeni europeni, cel puțin din țările de lângă noi, și anume să poată opta dacă vrea să meargă la pilonul II sau dacă vrea să meargă la pilonul I, doar după ce este foarte bine informat. Am înțeles că în perioada următoare vor apărea aceste informații, în așa fel încât fiecare român să decidă dacă merge acolo sau acolo. Nu ne dorim să fie o decizie a statului român, a Guvernului sau a Parlamentului, ci doar o decizie a lui.


 

Întrebare: Dacă scăderea procentului nu presupune și scăderea banilor pe care îi vor lua oamenii?

Liviu Dragnea: Nu vreau să mă antepronunț, dar din cifrele pe care le-am văzut eu și din analiza pe care am văzut-o eu, s-ar putea să fie invers, adică să fie mai bine.


 

Întrebare: Legat de taxa de solidaritate, au fost nemulțumiri chiar din partea unor membri PSD și ALDE. Ați avut o întâlnire în coaliție, s-a cerut chiar și demisia ministrului Finanțelor. Taxa s-a redenumit și are o valoare mai mare. Ne puteți explica de ce?

Liviu Dragnea: Sigur că da, printre oaia țurcană și merinos, sigur că da! Nu a fost vorba niciodată de vreo taxă de solidaritate sau de vreo taxă în plus. Vorbim de contribuții, de mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, din contul angajatorului în contul angajatului, adică angajatul să aibă o contribuție la pensie mai mare, prestând aceeași muncă. Contribuțiile în total erau 39,25%, noi am spus că le vom face 35%, ceea ce se și întâmplă. În schimb, există o decizie europeană, în așa fel încât în anii următori să poată să se facă corelări și ajustări și reglaje pentru cetățenii europeni care lucrează în diverse state între anumite categorii de contribuții, ajutor de șomaj, creanțe salariale, sunt patru sau cinci categorii care trebuie să se regăsească. Aceste patru-cinci contribuții sunt prinse într-una singură, astfel încât de la 39,25% se duce la 37,25%. Care este câștigul? Angajatul primește o contribuție mai mare la pensie și o contribuție mai mare la Casa de Sănătate, angajatorul nu plătește nimic în plus, cheltuiala totală a angajatorului nu este mai mare, angajatul va avea un venit net mai mare și angajatorul nu mai face cinci ordine de plată, face un singur ordin de plată, iar statul hotărăște prin fiecare lege a bugetului de stat cât din acești 2,25% care reprezintă o contribuție cumulată, nu o taxă în plus, se duce pe șomaj, pe creanțe salariale. Au fost ani în care, de exemplu, la ajutorul de șomaj erau excedente și toată lumea se uita la acei bani, pentru că nu putea să îi folosească în altă parte. Este foarte simplu!


 

Întrebare: De ce sunt oamenii nemulțumiți? Nu au înțeles bine?

Liviu Dragnea: Oamenii au înțeles ce li s-a explicat. Din păcate, li s-a explicat prost.


 

Întrebare: Cătălin Rădulescu spunea că nu este de acord cu taxele care nu sunt cuprinse în programul de guvernare.

Liviu Dragnea: Sunt de acord cu Cătălin Rădulescu, numai că dacă mă ascultă acum, o să îi mai spun și în continuare, nu e vorba de nicio taxă în plus. A fost comunicată prost.


 

Întrebare: Cum comentați faptul că șefa Curții Supreme cere Parlamentului să retrimită la Minister acel proiect de modificare a legilor justiției. Spunea că nu vede în baza cărei proceduri Ministrul Justiției a trimis direct către comisie acest proiect.

Liviu Dragnea: Sincer, nu știu ce spuneți dumneavoastră. Aș avea o reacție destul de acidă, dar vreau să văd cu ochii mei ce a declarat doamna președinte și vă asigur că nu rămân fără răspuns aici. Aș vrea, totuși, să înțelegem cu toții că încă mai avem dreptul în Parlament să legiferăm, încă mai avem acest drept noi, Parlamentul, nu alte instituții. Domnule, dacă a încălcat vreo lege, să îl aresteze mâine și să-l condamne poimâine cu zurgălăi!


 

Întrebare: Președintele să mai facă parte din rândul celor care fac numirea procurorilor?

Liviu Dragnea: Președintele țării să numească tot în România!


 

Întrebare: Se vede o neconcordanță de opinii între ce spune domnul ministru al Justiției cu privire la modul de numire al procurorilor și ce se pare că vor parlamentarii social-democrați. Cum va ieși această lege?

Liviu Dragnea: Va ieși după dezbateri. Vreau să vă spun ceva: din punctul meu de vedere, procedura de numire nu trebuie să fie luată în discuție acum. Poate nu se va lua, nu aceasta este principala problemă a sistemului de justiție din România. Este vorba de răspunderea magistraților, este vorba despre asigurarea condițiilor pentru ca judecătorii din România să nu mai simtă niciodată că pot fi amenințați sau că li se pot influența deciziile și alte condiții care țin de infrastructură și logistica din instanțe și nu numai.


 

Întrebare: Nu va mai fi impozit 0 pentru medici. De ce?

Liviu Dragnea: Sincer, le încurcați și zăpăcim lumea! Nu vă explic eu, pentru că o să iasă deciziile cât de curând și discutăm pe ele. Așa, zăpăcim lumea de tot.


 

Întrebare: Fostul premier spune că v-a văzut discutând pe holuri cu Laura Codruța Kövesi și cu domnul Coldea despre dosarele dumneavoastră.

Liviu Dragnea: Este a treia oară când ar trebui să răspund, nu pot să răspund de trei ori pe zi, sincer, la această minciună. Eu n-am vorbit cu doamna Laura Codruța Kövesi niciodată până să mă trimită în judecată. Atunci cum aș fi putut să influențez? Spun a doua oară și ultima dată, pentru că știu că este un subiect extrem de important, peste Indagra și peste tot ce se întâmplă în lume, dacă are informații că domnul Coldea ar fi putut influența dosare, comisia SRI îl așteaptă cu drag să spună, acolo să spună!


 

Întrebare: E adevărat că PSD va subvenționa acele firme care dețin produse petroliere și care vor monta stații pentru încărcarea mașinilor electrice?

Liviu Dragnea: Este în programul de guvernare și trebuie să fie dusă la îndeplinire în perioada mandatului.


 

Întrebare: Înțeleg că nu ar fi tocmai eficiente acele stații.

Liviu Dragnea: Eu v-am spus că este în programul de guvernare. Vreau să vă spun că în lume începe să se dezvolte acest trend, ca să zic așa. Dacă noi n-avem voie să facem acest lucru, atunci foarte bine! O să mergem în continuare cu motorină și o să vedem alte țări care merg cu mașini electrice.


 

Întrebare: Există niște întârzieri, legea pensiilor, legile justiției. De ce s-a ajuns la întârzieri?

Liviu Dragnea: Din mai multe motive. Important e să le facem. Știți ce am promis și e foarte important? Să îndeplinim ceea ce e prevăzut în programul de guvernare. Dacă noi am stabilit să mărim pensiile, de exemplu, de la o dată de, iar decizia o luăm cu o lună înainte, credeți că pensionarul e supărat pentru că la data când trebuia să aibă pensia mărită este mărită? Cred că cel mai important este să vedem care este substanța programului de guvernare. În ceea ce privește legea pensiilor, am decis împreună cu Guvernul să finalizăm aceste măsuri importante, inclusiv legea bugetului de stat, și după aceea ne apucăm de legea pensiilor, pentru că urmărește să repare nedreptățile. Nu influențează sub nicio formă creșterea punctului de pensie, care se va întâmpla la rigoare, așa cum scrie în programul de guvernare, anul viitor 1100 de lei punctul de pensie. Legea pensiilor urmărește repararea nedreptăților, care nu pot intra în vigoare niciodată anul viitor, n-a spus nimeni acest lucru. E vorba de cel puțin un an, dacă nu mai bine, pentru recalcularea a cinci milioane de dosare. Nu le poate face nimeni în câteva luni de zile. În mai puțin de un an de zile este imposibil. Ca să recalculezi cinci milioane de pensii, dacă discutăm ca oamenii normali…


 

Întrebare: Primarul general vrea un referendum pentru introducerea unei taxe de mediu. Regretați acea scoatere a taxei?

Liviu Dragnea: Eu sper că vorbiți serios sau, dacă e glumă, o dăm și pe glumă! Eu cred că n-avem memoria scurtă: taxa de mediu a fost declarată ilegală de către Comisia Europeană. Este un lucru. Al doilea lucru: toți cei care au dat în judecată statul român pentru acea taxă de mediu au câștigat. Statul român plătea pe bandă rulantă taxa de mediu și dobânzile aferente. Acea taxă de mediu trebuia scoasă, indiferent că o puneam în legea cu 102 taxe sau nu. Nu putem vorbi de regrete. Ministerul Mediului, împreună cu Guvernul, trebuie să găsească măsurile pentru a determina o scădere a importurilor de mașini second-hand. Despre acest lucru vorbim.


 

Întrebare: În program era trecut impozit 0 pentru veniturile medicilor. Va intra în vigoare?

Liviu Dragnea: Impozitul 0 pe veniturile medicilor va intra în vigoare. Nu pot să vă spun acum exact ziua și ora.


 

Întrebare: Cum vor vota cei de la PSD pentru legea de protecție a animalelor? A fost modificată zilele trecute.

Liviu Dragnea: N-a fost modificată. Legea e modificată când se adoptă în final. Am văzut ce s-a întâmplat. Probabil că vă referiți la faptul că a fost introdusă amenda. Eu nu sunt de acord să rămână și posibilitatea de amendă, pentru că dacă ne uităm la ce fapte se referă acel articol, aceia sunt neoameni. Unii care pot face așa ceva nu pot fi la categoria „și amendă”, deci trebuie să rămână infracțiune și eu voi susține acest lucru și sper să am câștig de cauză, pentru că, de fapt, nu sunt oameni. Poate lumea nu știe care sunt faptele la care se referă articolul, adică la schingiuiri de animale. Trebuie să meargă o perioadă ca să reeduce.


 

Întrebare: Acum ar trebui să meargă către plenul Camerei.

Liviu Dragnea: O vom modifica așa cum sunt procedurile parlamentare, în așa fel încât să nu iasă acea grozăvie.


 

Întrebare: Ați stat de vorbă cu ministrul Sănătății despre raportul „Colectiv”?

Liviu Dragnea: N-am stat. Am fost cu ministrul Sănătății și cu vicepremierul Ciolacu la întâlnirea cu sindicatele din sănătate, o întâlnire bună. N-am stat de vorbă, deci nu-mi puneți întrebări despre chestiuni pe care nu le știu. Eu cu lecția învățată nu merg nicăieri!


 

Întrebare: Au trecut doi ani de la „Colectiv” și încă n-au început efectiv procesele. Ce se întâmplă?

Liviu Dragnea: Întrebați-o pe doamna Tarcea, între două pauze, când îl ceartă pe domnul Toader, poate vă răspunde!


 

Întrebare: Sunt parlamentari care cer comisie de anchetă pentru a se lămuri ce s-a întâmplat la „Colectiv”.

Liviu Dragnea: N-ar strica, că vorbim de câteva zeci de copii care au murit acolo.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE