07.05.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la sediul PSD

Am vorbit cu un om normal, un om echilibrat, i-am răspuns la multe întrebări, mi-a răspuns la multe întrebări, ne-am lămurit cu anumite lucruri, ceea ce e important.

Întrebare: Ați acceptat pariul?

Liviu Dragnea: Da, dar îl va pierde.

Întrebare: Cum vi s-a părut această experiență?

Liviu Dragnea: Eu vreau să vă spun ceva: atunci când conversam pe Facebook nu știam că a protestat, că n-a protestat. Era un om cu care eram în comunicare. N-am avut niciun fel de rezerve. Ați văzut ceva? A fost o discuție normală, am mai și râs, ne-am și contrazis.

Întrebare: S-a plâns de faptul că indicele ROBOR este prea mare și că îi este teamă să își ia un credit.

Liviu Dragnea: După ce am discutat mai mult, a înțeles, așa cum e normal, că Guvernul nu poate controla BNR și nici nu e normal ca un guvern să controleze banca centrală. Există, probabil, niște argumente serioase, sunt absolut convins că au fost sau vor fi discuții cu Guvernul, așa cum s-a stabilit la întâlnirea cu domnul Mugur Isărescu, iar lucrurile cred că sunt ținute sub control de Banca Națională. Repet, cred că sunt rațiuni serioase pe care nu vreau să le explic eu aici, nici nu este menirea mea, are cine să le explice la momentul potrivit.

Întrebare: Președintele va ieși în această seară cu o declarație să critice execuția bugetară. Are motive?

Liviu Dragnea: Execuția bugetară din primul semestru o poate critica, dar n-am terminat semestrul! Poate critica orice, semestrul se încheie în luna iunie, în primele șase luni de zile. Nu știu, am înțeles că vorbește despre banii românilor, o fi și supărat că a fost treaba cu micii de acum, de unde să știu?

Întrebare: Poate îi duceți și lui mici pe 9 mai!

Liviu Dragnea: Nu îmi permit să fac așa ceva. Respect instituția prezidențială, respect relațiile instituționale, nu facem așa ceva. Am văzut că s-a hotărât să ne critice pentru orice și se pricepe la orice, ceea ce e foarte bine, înseamnă că avem un președinte competent.

Întrebare: Mergeți la recepția oferită de președinte, totuși!

Liviu Dragnea: Da, nu merg singur, pentru că e vorba de a marca ziua de 9 mai, nu dorim să escaladăm un conflict pe care văd că tot insistă să se escaladeze. Noi avem treabă de făcut la partid, la Guvern. Este o invitație instituțională, nu este personală, nu e o invitație la nuntă sau la vreo petrecere, o să mergem acolo mai mulți, Guvernul, primarul general a zis că vrea să vină, primarii de sector, marcăm momentul, Ziua Europei, și plecăm.

Întrebare: Călin Popescu-Tăriceanu e parte din acest scandal?

Liviu Dragnea: Categoric nu. Vorbeam de domnul președinte, care s-a supărat foarte tare pe noi și pe Guvern. Să sperăm că-i trece și se mai calmează! Avem nevoie de liniște în țară.

Întrebare: Are motive președintele să fie critic în această seară?

Liviu Dragnea: Eu cred că nu, dar sunt absolut convins că va fi o reacție din partea Guvernului, pentru că am înțeles de la doamna prim-ministru și e firesc să se întâmple așa ca orice afirmație de acest gen să primească un răspuns rapid, pentru că nu e bine să rămână în spațiul public în permanență informații deformate.

Întrebare: Azi, BNR a majorat dobânda cheie.

Liviu Dragnea: Repet, aici trebuie să vorbească domnul guvernator și Guvernul, dacă e cazul, Ministerul de Finanțe și nu numai.

Întrebare: A spus că Guvernul lucrează cu sondaje, iar BNR cu piețe.

Liviu Dragnea: Din câte știu eu, Guvernul lucrează cu cifre și cu date concrete, nu cu sondaje. Pe domnul Isărescu nu l-am văzut niciodată acid.

Întrebare: A fost programată o nouă întâlnire între Guvern și BNR?

Liviu Dragnea: Au stabilit să aibă întâlniri periodice.

Întrebare: Cum ați cataloga relația dintre premier și președinte?

Liviu Dragnea: Cum o vedeți, cum vede toată lumea. Nu-mi aduc aminte ca doamna prim-ministru să-l fi jignit vreodată pe președinte sau să-l fi certat vreodată pe președinte sau să-l critice.

Întrebare: Ați spus că este o persoană neconflictuală…

Liviu Dragnea: Așa și este. Eu nu-mi aduc aminte ca doamna prim-ministru să-l fi certat vreodată pe președinte, să-l fi jignit vreodată, să-l fi criticat, să fi spus lucruri urâte despre președintele României, pentru că nu este conflictuală. Văd că tot încasează de la domnul președinte tot felul de jigniri, dar nu înseamnă că se va schimba și își vede de treabă la Guvern.

Întrebare: Domnul Isărescu a spus că de la anul nu va mai fi guvernator.

Liviu Dragnea: Mai e până la anul. De ce n-ar rămâne domnul Isărescu?

Întrebare: L-ați susține?

Liviu Dragnea: I-am și spus-o. Așa cum am făcut-o și în anii precedenți, în mai multe rânduri, atunci când a fost atacat violent și dumnealui, și Banca Națională. N-am de ce să-mi schimb opinia.

Întrebare: Cum credeți că va fi întâlnirea dintre doamna premier și domnul Iohannis?

Liviu Dragnea: Am înțeles că acolo vor fi foarte mulți oameni. Credeți că o să fie o întâlnire? Nu cred că la o masă atât de mare de invitați și apropiați și apreciați de președinte o să aibă loc doamna prim-ministru să se apropie de președinte!

Întrebare: La întâlnirea cu BNR puteau să împiedice decizia de astăzi?

Liviu Dragnea: V-am spus că e bine să vorbească guvernatorul BNR și cei de la Guvern. Ne-a spus de atunci deja că era decizia luată când a avut loc această întâlnire, a și explicat de ce este luată așa decizia, a și spus că se va interpreta că cu toate că a avut loc întâlnirea s-a luat această decizie.

Întrebare: Mulți v-au criticat că întâlnirea a avut loc în biroul dumneavoastră.

Liviu Dragnea: Unii m-au criticat, alții dimpotrivă! Am înțeles supărarea, dar chiar nu trebuie să iau mandat pentru astfel de întâlniri. Am înțeles că trebuie să iau mandat când ies din țară, dar pentru astfel de întâlniri nu trebuie să iau mandat. Am avut o discuție cu domnul Isărescu acum vreo lună și am stabilit că o să ne întâlnim. Stabiliseră deja cu doamna prim-ministru să se întâlnească și am convenit să nu ne vedem doi cu doi, să ne vedem toți trei, apoi am convenit să fie la Parlament. Putea să fie oriunde.

Întrebare: Câți kilometri de autostradă vă angajați să realizați până în 2020?

Liviu Dragnea: Am făcut un pariu cu domnul Lungu? E suficient.

Întrebare: Veți discuta mai des pe Facebook?

Liviu Dragnea: Când va fi cazul, da, dacă mai prind aglomerație, probabil că da!

Întrebare: Credeți că veți deveni mai simpatic?

Liviu Dragnea: Fraților, nu știu! Sunt un om normal.

Întrebare: Inclusiv sondajele de la ALDE arată că nu stați foarte bine în ce privește încrederea românilor.

Liviu Dragnea: Apreciez foarte mult preocuparea și îngrijorarea lor. Eu am spus-o de mai multe ori, am spus-o și în 2015, și la începutul lui 2016: sunt foarte importante sondajele de opinie și îi încurajez pe toți să se ia după ele. Pentru noi este important să ducem la capăt ceea ce am stabilit și atunci când va fi cazul o să ne uităm și pe sondajele de opinie. Cine își face politica guvernamentală doar după sondajele de opinie face o mare greșeală, în opinia mea, pentru că într-o anumită măsură poate să genereze reacții negative, peste o perioadă, când ies la iveală efectele pozitive, după tot zgomotul mediatic, lucrurile se schimbă. Ar însemna să guvernezi zi după zi – nu vreau să spun „pompieristic”, pentru că respect foarte mult această categorie de oameni – după ureche și nu e cazul.

Întrebare: Evenimentul de azi a adus și protestatari în fața sediului PSD.

Liviu Dragnea: Dar e normal. E același, îi cunosc vocea, știu și portavocea, știu și textele, nu mai e nicio noutate.

Întrebare: Mici și pentru el?

Liviu Dragnea: Nu. Păi dumneavoastră – sau tu, dacă-mi dai voie, Robert, poți să și mănânci mici, poți să și țipi la portavoce? Nu merge! Au grijă să aibă energie cei care îl încurajează.

Întrebare: În presă e vehiculat numele președintelui Academiei Române pentru o candidatură la președinție. Ar fi posibil?

Liviu Dragnea: Acesta e noul subiect acum pe surse? Nici vorbă. Sunt foarte multe nume vehiculate, am văzut oriunde, dar nu în partid.

Întrebare: Cei de la CCR ar urma să se pronunțe pe refuzul președintelui de a o revoca pe Laura Codruța Kövesi. Aveți așteptări?

Liviu Dragnea: În această săptămână? Nu știu, nu cred că se pronunță în această săptămână. N-am informații. Mi se pare din scurt, nu știu!