13.11.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

Am semnat două proiecte de legi foarte importante, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, care reprezintă un pilon extrem de important în programul nostru de guvernare și e o sursă serioasă de dezvoltare pentru România. De asemenea, Banca Națională de Dezvoltare, care este gândită să fie un suport pentru IMM, pentru antreprenorii români și pentru autoritățile locale.

Întrebare: Astăzi ați fost chemat la Direcția Națională Anticorupție, unde vi s-a adus la cunoștință faptul că sunteți suspect într-un dosar în care sunteți acuzat de crearea unui grup infracțional, abuz în serviciu și deturnare de fonduri europene. Vă mai mențineți declarația că nu aveți nicio legătură cu firma Tel Drum, în contextul în care procurorii fac referire doar la aceste legături?

Liviu Dragnea: Astăzi am fost la DNA să-mi iau în primire al treilea dosar. Nu pot să intru foarte mult în detalii, pentru că m-am uitat și eu cu foarte mare atenție pe comunicat și am ascultat cu atenție ce mi s-a spus la DNA și trebuie să recunosc că este o poveste lungă. Resping categoric toate acuzațiile. Ceea ce spun de ani de zile, și anume că nu am legături financiare, patrimoniale cu acea societate comercială, mențin. În rest, o să vedem în perioada următoare pe ce se bazează aceste afirmații trecute în acea ordonanță din partea Direcției Naționale Anticorupție.

Întrebare: Se bazează pe o anchetă făcută de OLAF, care a anunțat că are dovezi clare prin care dumneavoastră și oficiali din administrația locală ați deturnat fonduri europene și ați falsificat documente prin acest grup infracțional.

Liviu Dragnea: Vreau să vă spun că o parte dintre cele relatate astăzi au fost cercetate o dată și nu cred – dar poate nu știu exact –, dacă în 2001 a verificat sau a cercetat OLAF, că am înțeles că eu cu mine am făcut un grup infracțional prin 2001.

Întrebare: Cum afectează acest nou dosar în care sunteți implicat coaliția de guvernare și proiectele Guvernului?

Liviu Dragnea: Am avut o discuție astăzi de dimineață cu domnul Tăriceanu. M-a sunat după ce am ajuns la Camera Deputaților și mi-a cerut, mi-a zis să rămân în continuare pe poziție și să ne continuăm coaliția.

Întrebare: E afectată în vreun fel funcționarea coaliției?

Liviu Dragnea: Eu cred că nu este afectată. Sunt afectat eu, dar încerc să mă obișnuiesc. Este un risc pe care mi l-am asumat în 2015, când am acceptat să candidez pentru președinția PSD. Am spus-o în mai multe rânduri: este un risc pe care sunt dispus să-l duc până la capăt. Am avut astăzi foarte multe mesaje, enorm de multe mesaje de la colegi din țară, de partid, președinți de organizații, primari, parlamentari. Toți mi-au zis să mergem înainte și să nu ezităm și să nu cedăm, pentru a pune în practică în continuare programul de guvernare.

Întrebare: De acuzațiile de creare a unui grup infracțional vă considerați vinovat?

Liviu Dragnea: Nu, categoric nu. N-am constituit niciodată niciun grup infracțional. Niciodată!

Întrebare: Favorizarea unor oameni din apropierea dumneavoastră, oameni politici, pentru a ocupa funcții?

Liviu Dragnea: Nu. Orice numire politică se face la orice partid printr-o anumită procedură. N-am favorizat pe nimeni. Ah, uite, de exemplu, ieri pe Gabi Petrea l-am susținut să fie președinte la TSD, un alt grup infracțional. Am fost vreo 2000 și ceva!

Întrebare: Nu înțeleg anchetatorii mecanismul din politică? Ce se întâmplă? Mereu e acest limbaj dublu, acuzații de susținere a unor persoane în anumite funcții și mesaje din partea scenei politice că aceste susțineri nu sunt ilegale.

Liviu Dragnea: E bine să-i întrebați pe ei. Nu mă întrebați pe mine dacă înțeleg sau nu. Eu cred că ei înțeleg foarte bine. În același timp, înțeleg și ce trebuie să facă.

Întrebare: Știați de acest dosar de mai mult timp? Săptămâna trecută la Comisia SRI s-a vorbit de dosare care urmau să fie pregătite pentru dumneavoastră și pentru miniștri din Cabinetul Tudose.

Liviu Dragnea: Am auzit și eu, ca și dumneavoastră, din tot felul de surse. Eu n-am surse în DNA. Doar ce-am auzit pe la colțuri!

Întrebare: V-ați gândit vreo secundă să vă dați demisia?

Liviu Dragnea: Nu, nu m-am gândit la acest lucru. În schimb, vă repet, primesc în continuare foarte multe mesaje de a nu ceda, ceea ce e important.

Întrebare: Gheorghe Piperea, consilier onorific al premierului Tudose, v-a cerut demisia pe Facebook. Vă deranjează că un apropiat al premierului v-a cerut acest lucru?

Liviu Dragnea: Nu, nu analizez eu ce spune unul sau altul. Pe mine mă interesează ca în partid lucrurile să rămână în regulă și mă interesează ce se discută în partid.

Întrebare: Le-ați spus celor din sală că până acum ați încercat să opriți unii colegi din a face gesturi de a vă susține și că de-acum încolo nu veți mai face acest lucru. Sunt social-democrați care au vorbit despre un miting pentru susținerea dumneavoastră. Sunteți de acord?

Liviu Dragnea: Un miting pentru susținerea mea, nu! Eu apreciez gestul colegilor care au fost astăzi de dimineață acolo, dar nu voi solicita și n-o să vreau niciodată un miting pentru susținerea mea. În schimb, dacă se va dori să se organizeze un miting pentru susținerea programului de guvernare sau orice altceva, n-o să mai opresc pe nimeni, pentru că am primit foarte multe reproșuri în acest an, când, într-adevăr, în mai multe rânduri am blocat dorința de a manifesta, nu neapărat de a protesta, a unor membri PSD. De fapt, a tuturor.

Întrebare: Aș reveni la domnul Piperea. Credeți că se impune ca domnul Tudose să renunțe la consilierea dumnealui de la Guvern?

Liviu Dragnea: Dar ce legătură are? Dacă îl consiliază bine și îl ajută, să rămână! Nu mă interesează.

Întrebare: Ca să vorbim concret despre acuzații, se spune că erau trucate licitațiile cu privire la îmbunătățirea drumurilor publice din județul Teleorman.

Liviu Dragnea: O să se tot vorbească despre acest lucru. Vreau să vă spun ceva: eu n-am fost în nicio comisie de licitație.

Întrebare: Dar erați președintele Consiliului Județean!

Liviu Dragnea: Și? Știți cum funcționează orice instituție? Ca la un minister, ministrul este în comisia de licitație? În comisia de licitație sunt mulți oameni. Dar o să avem timp să vorbim despre acest lucru, pentru că vreau să văd și eu, totuși, ce pun acolo ca probe sau dovezi sau argumente pentru a susține asemenea afirmații.

Întrebare: S-a vorbit și despre faptul că în Consiliul Județean Teleorman s-a cumpărat un utilaj care valora 30 de miliarde de lei vechi pe care l-a cedat ulterior Tel Drum, iar Tel Drum l-a înstrăinat. Despre această achiziție vă amintiți ceva?

Liviu Dragnea: S-a vorbit despre multe lucruri în acest comunicat, multe lucruri neadevărate. Dar, iertați-mă, nu discutăm acum despre ele. E treaba avocaților, sunt multe lucruri neadevărate. De ce le-au pus acolo fără să verifice, habar n-am.

Întrebare: Acesta e un lucru neadevărat?

Liviu Dragnea: Nu știu.

Întrebare: Astăzi, euro a ajuns la un maxim istoric în raport cu leul. Cei din mediul de afaceri spun că este o consecință a măsurilor luate de Guvern în ultima perioadă. Președintele Senatului lăsa să se înțeleagă că ar fi vorba despre un atac speculativ la adresa leului. Cum vedeți situația?

Liviu Dragnea: Cred că cei mai în drept să răspundă la această întrebare sunt cei de la Banca Națională.

Întrebare: Sunt două anchete desfășurate de OLAF în care se arată că 21 de milioane de euro au fost fraudate. Ați accesat fonduri europene care au ajuns la Consiliul Județean Teleorman și apoi redistribuiți către Tel Drum?

Liviu Dragnea: N-am accesat eu. Doar un mic detaliu: aceste două proiecte au mai fost verificate o dată. S-a pus o corecție financiară. Consiliul Județean Teleorman a acționat în instanță și instanța i-a dat dreptate și a anulat corecția financiară. Poate e un detaliu neimportant, că e o hotărâre judecătorească, dar contează.

Întrebare: Dar au ajuns bani din fonduri europene la compania Tel Drum?

Liviu Dragnea: Au ajuns la cine a câștigat licitația. Eu zic, totuși, că de-abia a început acest circ. Vreți să închidem toate discuțiile astăzi?

Întrebare: Îi cunoașteți pe ceilalți din dosar? Petre Pitiș? Vă spune ceva numele domniei-sale?

Liviu Dragnea: Îmi spune. E deja celebru în presă!

Întrebare: Marian Fișcuci?

Liviu Dragnea: Sunt celebri în presă.

Întrebare: Ați colaborat cu ei?

Liviu Dragnea: Sunteți procuror? Sincer, nu este treaba dumneavoastră. V-am spus că sunt celebri, sunt deja foarte cunoscuți. Din păcate, se pare că sunt oameni, ca ei și alții, care suferă pentru că cineva sau mai mulți au generat și generează în continuare aceste acțiuni împotriva mea.

Întrebare: V-am pus această întrebare pentru că împreună ați constituit acel grup infracțional. Considerați că sunteți parte din acel grup infracțional? Îi cunoașteți pe oamenii cu care faceți acel grup infracțional?

Liviu Dragnea: N-am făcut niciun grup infracțional. Am răspuns la această întrebare.

Întrebare: Este neadevărat și faptul că fiul dumneavoastră și-a cumpărat o mașină cu banii sifonați prin firma Tel Drum?

Liviu Dragnea: Sunt absolut sigur că nu s-a întâmplat așa ceva. Sunt absolut sigur că nu s-a întâmplat așa ceva!

Întrebare: V-au spus procurorii când este următoarea audiere? Vă veți prezenta pentru alte detalii?

Liviu Dragnea: Nu mi-au zis nimic.

Întrebare: În legătură cu demisia dumneavoastră, având în vedere că doi miniștri suspecți în dosarul Belina au făcut un pas în spate și și-au dat demisia, vă gândiți să îi urmați?

Liviu Dragnea: Am răspuns la această întrebare, pusă de altcineva.

Întrebare: Domnul Daniel Dragomir a spus astăzi că există mai multe dosare pregătite la DNA „pentru toată conducerea Partidului Social Democrat”. Cum va afecta imaginea partidului dacă mai mulți lideri vor ajunge în următoarea perioadă la DNA?

Liviu Dragnea: Din păcate, am auzit și eu acest zvon și, cu toată seriozitatea, pentru mine și pentru mulți colegi de-ai mei, aproape pentru toți, nu mai este un secret. Este un atac violent, miza fiind preluarea PSD.

Întrebare: Vă așteptați să ajungă mai mulți lideri PSD la DNA?

Liviu Dragnea: Eu sper să nu, așa am auzit și eu, sper să nu. Sper să se oprească.

Întrebare: În ordonanța care a fost promovată în „Monitorul Oficial”, angajații care obțin venituri din activități independente, drepturi de autor sau PFA vor plăti contribuții la CAS. Știați despre aceste prevederi? Inițial nu erau în această ordonanță.

Liviu Dragnea: Eu am înțeles că orice chestiuni de acest gen vor fi reglate în perioada imediat următoare prin discuții cu reprezentanți ai acestor categorii sociale, ca și la cei care lucrează în cercetare și cei care lucrează în IT.

Întrebare: Se vor regla aici, în Parlament? Ordonanța a ajuns deja la Senat.

Liviu Dragnea: Aici, în Parlament.

Întrebare: La celelalte dosare spuneați că sunt dosare politice, inclusiv condamnarea dumneavoastră a fost una politică. De data aceasta mai puteți spune că este un dosar politic?

Liviu Dragnea: Miza este tot politică.

Întrebare: Inclusiv din partea partenerilor europeni?

Liviu Dragnea: La ce vă referiți cu partenerii europeni? Eu vreau să văd dosarul, vreau să văd ce s-a scris acolo și dacă eu sunt incriminat acolo și pe ce se bazează aceste incriminări. Pentru mine acest lucru e foarte important. Știu că avem tele-justiție și este foarte eficientă și oamenii sunt condamnați înainte de a ajunge măcar în fața procurorului, dar eu zic, totuși, să avem răbdare să discutăm pe probe. S-ar putea să ajung și în instanță și s-ar putea ca acolo să se ceară probe, sper!

Întrebare: Un răspuns și pentru mediul de afaceri, cei mai mari datornici la asigurările sociale sunt companiile de stat. Cum se explică?

Liviu Dragnea: Este o informație neadevărată.

Întrebare: Publicată pe site-ul ANAF?

Liviu Dragnea: Eu mă abțin să nu mă refer la o societate pe care o cunoașteți foarte bine care are foarte mari datorii și de șapte ani de zile stă sub o umbrelă. Mă abțin, dacă tot vorbim de mediul de afaceri.

Întrebare: Dar vorbim de cifre publicate pe site-ul ANAF! Cei mai mari datornici sunt companii de stat.

Liviu Dragnea: Eu știu de la Ministerul de Finanțe că este aproape egală suma datorată de companiile de stat cu suma datorată de mediul privat, dar acest lucru nu înseamnă că dacă sunt datorii de la companiile de stat e de bine sau trebuie ascunse. Și într-un caz, și-n altul, datoriile trebuie plătite, că dacă nu plătim datoriile nu o să avem bani în fondurile respective, Casă de Sănătate, Casă de Pensii, investiții ș.a.m.d.

Întrebare: Ați văzut comunicatul Coaliției pentru Dezvoltarea României? Sunt 2000 de firme acolo care critică comunicarea Guvernului și a dumneavoastră, că firmele private vor fi responsabile dacă salariile vor scădea.

Liviu Dragnea: Eu cred că am spus foarte clar că nicio firmă, nici privată, nici de stat, nu-și poate justifica o posibilă intenție de micșorare a salariilor legând-o de ordonanța de modificare a Codului Fiscal. În același mod m-am exprimat și atunci, așa spun și acum, deci nu ca efect al modificării Codului Fiscal.

Vă mulțumesc mult, o seară bună!