27.09.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

Am avut o întâlnire cu Organizația de Pensionari a partidului nostru la Biroul Executiv Central al dumnealor. Le-am spus câteva cuvinte despre noua lege a pensiilor, despre beneficiile acestei legi, despre faptul că se îndreaptă toate nedreptățile care sunt în continuare în sistemul de pensii, de asemenea, ritmul de creștere al pensiilor în anii următori, până în 2020, cât și în 2021. Le-am mulțumit, de asemenea, pentru susținerea pe care mi-au arătat-o și mi-au transmis-o public zilele trecute înainte de Comitetul Executiv Național. De asemenea, e-am explicat că este important pentru noi ca partid să organizăm în perioada următoare acțiuni de informare a populației cu privire la referendumul din 6-7 octombrie și i-am rugat să se implice în această acțiune, așa cum numai dumnealor știu să o facă, fiind niște oameni foarte organizați și foarte responsabili.

Întrebare: Legea Pensiilor va fi trecută printr-o ședință de Guvern sau va fi transmisă Parlamentului?

Liviu Dragnea: Eu cred că e bine să vină de la Guvern. Știu că doamna prim-ministru intenționează acest lucru. Din câte știu eu, s-a terminat perioada în care a stat în transparență și în dezbatere. Din câte știu, în aceste zile se iau avizele de la ministere și, așa cum e corect, trebuie să fie un proiect de lege care să vină de la Guvern în Parlament și aici să începem dezbaterile și în această sesiune să fie adoptată și trimisă la promulgare.

Întrebare: Cum vă explicați că doamna prim-ministru la Bruxelles a spus că PSD nu se va implica în această campanie?

Liviu Dragnea: Doamna prim-ministru a spus foarte clar exact ceea ce am discutat în Biroul Permanent Național, și anume că PSD va face acțiuni de informare a populației, ceea ce este corect.

Întrebare: Nu veți face o campanie?

Liviu Dragnea: Nu, acțiuni de informare.

Întrebare: Ce ați discutat cu ministrul Finanțelor?

Liviu Dragnea: Au solicitat câțiva miniștri zilele trecute să aibă o întâlnire cu colegii din Parlament, cu lideri de grup pentru a se pune de acord pe programul legislativ în perioada următoare. Trebuie să recunoaștem că au fost două săptămâni în care nu ne-am mai ocupat de ceea ce stabiliserăm la Neptun și trebuie să recuperăm acele două săptămâni de întârziere.

Întrebare: Ce se întâmplă cu legea off-shore?

Liviu Dragnea: Așa cum v-am spus și prin mesaj, vreau să cântărim mult mai bine, vreau să mai facem simulări, pentru că este o lege, așa cum toți știm, foarte importantă care naște foarte multe dezbateri, tot felul de atitudini, după părerea mea, unele exagerate și foarte pătimașe, dar bănuiesc că sunt atitudini generate de gânduri bune, de bună-credință. Nu pierdeam nimic dacă mai amânam cu o săptămână. Astăzi și mâine o să avem din nou întâlniri cu domnul Iancu și cu alți colegi din Parlament, cu domnul Teodorovici, o să-l rugăm și pe domnul de la ANRE să vină la discuții, pe cei de la ANRM, ca să facem toate calculele, în așa fel încât să știm exact cât câștigă statul român atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al resurselor.

Întrebare: Se va modifica varianta de la Senat?

Liviu Dragnea: Tocmai v-am spus că încercăm să facem simulări.

Întrebare: Domnul Tăriceanu spunea că este foarte mulțumit de prestația domnului Toader și că miniștrii ALDE nu sunt remaniabili. Sunteți mulțumit de activitatea lui Tudorel Toader?

Liviu Dragnea: Dar de ce a ajuns dintr-o dată domnul Tudorel Toader subiect, că eu n-am înțeles? De ce neapărat domnul Toader?

Întrebare: Pentru că a spus doamna Firea că este pe lista de remaniabili.

Liviu Dragnea: Să nu fi făcut vreo confuzie doamna Firea cu listele, că tot umblau cu liste în acea perioadă. Nu există nicio listă făcută de nimeni care să poată să aibă putere de decizie în partid cu privire la remaniere. Al doilea lucru: am vorbit și cu domnul Tăriceanu ieri. Ministrul Justiției, domnul Toader, este pe un loc al PSD, deci negocierea a fost foarte clară când s-a format Guvernul. Sunt patru ministere asumate de ALDE, Energie, Mediu, Relația cu Parlamentul și Externele, iar celelalte ministere sunt asumate de PSD. E foarte bine că ne exprimăm aprecierea față de un ministru sau altul, dar decizia va fi la Comitetul Executiv al PSD.

Întrebare: Sunteți mulțumit de activitatea domnului Toader?

Liviu Dragnea: Eu o să spun aceste păreri în CEX. Îi las pe alții să vorbească la televizor. Această decizie va fi luată în Comitetul Executiv Național, așa cum s-a stabilit.

Întrebare: Sunt mulți pe care nu-i mai vedeți făcând parte din acest Guvern?

Liviu Dragnea: Repet, se va discuta în Comitetul Executiv Național.

Întrebare: Cu ministrul Educației ați discutat despre nemulțumirile celor din UDMR?

Liviu Dragnea: Da. Nu e vorba de UDMR, ci de toate minoritățile, nu doar de ei. Poate ei au fost mai vizibili.

Întrebare: Ați ajuns la o soluție?

Liviu Dragnea: Așteptăm să vedem la Guvern ce se întâmplă.

Întrebare: Domnul Hunor spunea că nu mai discută alte subiecte până nu e rezolvată problema din educație.

Liviu Dragnea: Și are dreptate, de această dată are dreptate domnul Kelemen Hunor.

Întrebare: Cum ați văzut dumneavoastră prestația doamnei premier de la Bruxelles? I-a denumit pe protestatari protestanți, un șir de gafe pe care le-a făcut în ultima perioadă. Ați spus că comunicarea va fi unul dintre motivele principale care va sta la baza acestei remanieri.

Liviu Dragnea: Doamna prim-ministru a avut o prestație foarte bună la Bruxelles. Din fericire, eu am putut să știu ce s-a întâmplat acolo la toate întâlnirile, inclusiv la întâlnirea din grupul social-democrat. A avut discuții foarte serioase cu toți cei cu care s-a văzut și eu cred că majoritatea celor cu care s-a întâlnit au înțeles, totuși, că în România adevărul este altul decât cel care este prins în toate materialele mincinoase și manipulatoare din ultima perioadă care au fost transmise în permanență în Parlamentul European.

Întrebare: În ce constă această campanie de informare? Ce i-ați rugat pe cei dinăuntru să transmită?

Liviu Dragnea: Ceea ce le-am spus și colegilor din Biroul Permanent Național: să informăm populația cu privire la prevederile din legea care a fost adoptată în Senat, adică ce se intenționează prin modificarea Constituției, pentru că sunt oameni care n-au înțeles. Întrebarea care este pusă pe buletinul de vot este destul de neclară și trebuie să-i ajutăm pe oameni să voteze în cunoștință de cauză.

Întrebare: Întrebarea vi se pare una potrivită? Nu vi se pare ambiguă?

Liviu Dragnea: Tocmai spuneam mai devreme, de aceea vreau să îi ajutăm pe români, să înțeleagă, de fapt, care este sensul acestui demers.

Întrebare: În privința completului dumneavoastră de judecată, ați spus că este constituit nelegal. Ce se va întâmpla mai departe?

Liviu Dragnea: O să studiez cu avocații mei ce demersuri putem face. Este nelegal, pentru că legea 304 spune cu totul altceva. Noi considerăm că este nelegal și o să vorbesc cu avocații astăzi și mâine ca să vedem ce demersuri putem face.

Întrebare: Am putea vedea un demers și aici, în Parlament, tot pe 304?

Liviu Dragnea: Nu, nu văd de ce.

Întrebare: Cum vedeți faptul că DNA a cerut redeschiderea unui dosar penal care vă vizează?

Liviu Dragnea: E vreo surpriză? Eu zic să mai caute prin arhivă, or mai fi dosare de care nici ei nu mai țin minte, să le redeschidă! Nu tot ei mi-au dat neîncepere? Eu nici nu știam că sunt anchetat atunci. Am primit doar neînceperea, după cinci ani de anchetă.

Întrebare: Relația dintre PSD și ALDE s-a schimbat în vreun fel?

Liviu Dragnea: Nu, din punctul meu de vedere nu. Am avut ieri o discuție foarte bună cu domnul Tăriceanu. Sigur că mi-a spus și mie despre discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles. Nu, chiar nu! Cred că și acum s-ar putea să fie la mine la birou să discutăm despre legea insolvenței.

Întrebare: Cum va arăta această lege?

Liviu Dragnea: Va arăta foarte bine!

Vă mulțumesc mult, o zi bună!