25.06.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

Nu sunt tensiuni în coaliția de guvernare, chiar a fost o discuție bună la grupurile reunite. Am discutat despre moțiune în principal. S-a și votat procedura pe care o vom urma miercuri. O să fim prezenți cât este necesar ca să se asigure cvorumul, dar nu vom vota.

Întrebare: De ce vă e frică, domnule președinte? Șerban Nicolae spunea că nu sunt trădători în PSD.

Liviu Dragnea: Dar nu vorbim de trădători. Până la urmă, a fost un vot, logica este alta: să-și asigure numărul de voturi dacă tot au inițiat moțiunea de cenzură. De ce trebuie să ne implicăm noi în acest demers al opoziției? Să aibă voturi!

Întrebare: Este exclus să adoptați ordonanță pe Codurile Penale?

Liviu Dragnea: Da, răspunsul este da.

Întrebare: Asumarea răspunderii este o altă variantă?

Liviu Dragnea: Nu, nu mai e vorba de asumarea răspunderii. E nevoie de a grăbi procedurile în Parlament, totuși, pentru că așa cum am spus și la începutul întâlnirii, nu putem face o sesiune extraordinară toată vara.

Întrebare: Sunt colegi care au participat la ședința de vineri și spun că s-a discutat foarte clar să se dea ordonanță de urgență.

Liviu Dragnea: S-a discutat foarte clar să nu mai lăsăm loc la întârzieri. S-a discutat foarte clar acest lucru și aici au dreptate. Nu mai are rost să tot lungim, să tot lungim, să tot lungim, în condițiile în care au fost dezbateri, totul a fost public, s-a discutat cu argumente, au fost consultări cu toate ONG-urile care au venit acolo, cu alte instituții din statul român. Până la urmă, e o comisie parlamentară care trebuie să-și încheie un raport, după care intră la votul final în Parlamentul României.

Întrebare: Cei din opoziție vor ataca la Curte, șeful statului va cere reexaminarea, de acest lucru vă era și dumneavoastră teamă.

Liviu Dragnea: Mie nu mi-e teamă. Eu am spus ceva: că nu mi-e teamă. Vă asigur că se va rezolva.

Întrebare: Cel mai controversat articol, cel care privește abuzul în serviciu, nu are o variantă asumată de PSD.

Liviu Dragnea: Va fi o variantă asumată de PSD, trebuie să ajungă la o variantă membrii Comisiei. Am înțeles că sunt 16 sau 18 variante. Totuși, nu putem sta la nesfârșit cu un articol care, în opinia multora, este neconstituțional și practic nu ar trebui să mai producă efecte, dar se pare că pentru unii produce efecte, doar pentru că a fost într-un proces. Nu putem să stăm cu o legislație șchioapă doar așa, pentru că țipă unii. Va fi și acolo o formă pe care o vor stabili, cred, sper, în această săptămână, în așa fel încât în integralitatea lui Codul Penal să intre la vot final.

Întrebare: Există o vină și în interiorul coaliției? Ați tot invocat vina externă. E un an și jumătate de când Comisia Iordache lucrează și acest articol nu a fost luat în discuție. Pe cine dați vina?

Liviu Dragnea: Până la urmă, dau vina pe mine, dacă e, nu vreau să se supere un alt coleg. Cred că mai multă fermitate era necesară. Oricum, este necesară și va fi fermitate în continuare, pentru că până la urmă este vorba despre un mandat dat de oameni, de români la vot, este o majoritate parlamentară care, sigur, după dezbateri, trebuie să-și exercite dreptul de vot, pentru că aceasta este democrația.

Întrebare: În sesiunea extraordinară este posibil să se ajungă la un vot final pe forma inițială a Codului Penal. Ce se va întâmpla dacă vor fi iarăși contestări la CCR? Se va merge cu o nouă sesiune extraordinară?

Liviu Dragnea: O să vedem, pas cu pas. Cu ordonanța de urgență, eu am înțeles ce-ați făcut voi, ați luat din context și ați spus că eu am spus despre ordonanța de urgență, pentru că așa s-a spus și despre așa-zisele mele amenințări la adresa procurorilor. Eu știu exact ce-am vorbit în acea emisiune, n-am amenințat procurori la modul general, n-am amenințat pe nimeni, dar ce-am spus atunci spun în continuare, nu cred că se poate supăra cineva sau poate cineva să nu fie de acord ca cei care greșesc să plătească. Nu l-am amenințat nici pe Horodniceanu, nici pe alți procurori din DIICOT, dar cei care greșesc oriunde în lume trebuie să plătească.

Întrebare: Cei din CEX au spus despre ordonanță de urgență…

Liviu Dragnea: Au fost dorințe, au fost exprimate dorințe, solicitări, pentru că toată lumea spune că nu putem tergiversa la nesfârșit unele dintre obiectivele asumate de noi.

Întrebare: Dar discuția despre suspendarea președintelui dacă nici săptămâna aceasta nu pune în aplicare decizia CCR?

Liviu Dragnea: Nu este exclusă, pentru că deja a stat neconstituțional de mult, dacă se poate spune așa, nepermis de mult. Jocul cu „hai să mai citim, stai că încă n-am citit” este o bătaie de joc la adresa Curții Constituționale și a Constituției. Nu îi dau eu răgaz, dar cred că a întârziat foarte mult.

Întrebare: Luați în calcul să renunțați la șefia Camerei Deputaților?

Liviu Dragnea: Nu. S-a discutat, mi-au cerut toți colegii, cum am spus și vineri, să nu o fac. Dacă am spus-o vineri, de ce mă mai întrebați?

Întrebare: Iohannis va candida pentru un nou mandat…

Liviu Dragnea: Mare surpriză!

Întrebare: Gabriel Oprea a revenit pe scena politică…

Liviu Dragnea: Mare surpriză!

Întrebare: Răspunde cumva statul paralel la avertismentele pe care le-ați tras în ultima perioadă?

Liviu Dragnea: Dacă așa răspunde, înseamnă că sunt în continuare slabi. Știu că-s foarte speriați și agitați, eu le spun încă o dată că nu cedez. Să fie sănătoși!

Întrebare: SRI a cerut să nu mai fie implicată în dezbaterile publice.

Liviu Dragnea: Am auzit ce-au solicitat. E bine să nu mai fie implicat în nimic altceva decât atribuțiile legale și constituționale. Sunt implicați în dezbaterile publice pentru că vin informații despre implicarea efectivă în alte acțiuni care n-au legătură cu atribuțiile lor.

Întrebare: Spuneați că sunteți mulțumit de activitatea lui Eduard Hellvig. Ce s-a întâmplat?

Liviu Dragnea: S-a întâmplat că a cedat și el.

La revedere, o zi bună!