05.12.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

Întrebare: Opoziția v-a cerut revocarea astăzi.

Liviu Dragnea: Nu e prima dată când au cerut revocarea. Ei, de fapt, nici nu m-au votat, din câte țin minte. Astăzi am văzut încă o încercare disperată și eșuată, bineînțeles, de a prelua cu japca o instituție a statului. Așa au vrut să ia cu japca și Guvernul și vor în continuare să îl ia cu japca. Vor să ia cu japca și Parlamentul României. Cu japca înseamnă dincolo de lege și încălcând lege și forțând legea. Vor să ia și România! Acesta este stilul lui Iohannis, așa cum a luat cu japca și casele din Sibiu, așa vrea să ia și aceste instituții care îl deranjează, pentru că are o atitudine dictatorială și vrea putere absolută. Acesta este președintele nostru, Iohannis Zapciul!

Întrebare: Ce legătură are președintele cu tot acest demers?

Liviu Dragnea: Nu se întâmplă nimic fără coordonarea lui Klaus Iohannis.

Întrebare: Aveți vreo informație că s-ar fi implicat?

Liviu Dragnea: De câteva săptămâni bune, o parte dintre liberali și unii foști membri PSD se tot lăudau cu faptul că îl au în spate pe Klaus Iohannis, care împinge lucrurile și care îi protejează pe toți și îi încurajează să se mobilizeze pentru a da jos Guvernul, pentru a lua cât mai mulți membri PSD, pentru a revoca conducerea Camerei Deputaților, plus ce am auzit astăzi de la Florin Iordache. Nici el, nici eu nu știm dacă acel deputat a spus adevărul, dar mi-e greu să cred că vorbea așa, să se afle în treabă, că i s-ar fi propus lui Florin să se ridice de pe scaun, pentru că aceea era problema, că are mandat clar de la președintele Iohannis și că, dacă va face acest lucru, „te vom pune președintele PSD”. Așa i-a spus, așa a auzit domnul Iordache: că cel de la PNL o fi pus de la el, n-avem de unde să știm.

Întrebare: Poate doar se laudă cu numele președintelui!

Liviu Dragnea: Este foarte posibil, ei fiind foarte lăudăroși. De asemenea, o coincidență în care nu crede nimeni: chiar azi dimineață, din plenul Camerei Deputaților, așa cum bine știți, doamna Carmen Mihălcescu a fost chemată urgent la DNA, chiar astăzi. Sper să fie ca martor, probabil, sau cine știe? Era unul dintre vicepreședinții PSD. La doi vicepreședinți le făcuseră cerere de revocare, ca să rămână doar domnul Pirtea, un profesor respectabil, am înțeles că racolează alți profesori, cum l-a racolat și pe domnul Coldea, să îi facă profesori la Timișoara, ca să rămână singurul care să conducă ședința. Au extras-o pe Carmen de aici pentru a nu fi vreo variantă de a conduce ședința Carmen Mihălcescu.

Întrebare: De ce nu ați venit dumneavoastră?

Liviu Dragnea: La fiecare început de săptămână se stabilește care sunt vicepreședinții care să gestioneze lucrările Parlamentului. Nu am fost în sală pentru a-i lăsa să se desfășoare.

Întrebare: Știați de acest plan?

Liviu Dragnea: Da. E un plan făcut de domnul Marian Neacșu cu doamna Raluca Turcan. Se laudă de câteva zile cu acest lucru amândoi, ba și spuneau că este un plan de Oscar! Așa le spuneau unor colegi zilele trecute. Bineînțeles, e un plan care n-are nicio legătură cu legea, pentru că regulamentul Camerei Deputaților are putere de lege și legea trebuie respectată.

Întrebare: Spuneau că ați pierdut majoritatea parlamentară.

Liviu Dragnea: O să vedem dacă am pierdut majoritatea parlamentară. Eu zic că nu.

Întrebare: La votul de control au fost doar 148 de deputați prezenți, mulți social-democrați lipsă.

Liviu Dragnea: Sunt mulți care-s plecați din țară, unii care erau pe holuri pe-aici, unii care au apăsat pe acel sistem magnific și nu le-a preluat semnalul.

Întrebare: Există vreo șansă să treacă moțiunea?

Liviu Dragnea: Nu există nicio șansă, dar ne tot amenință cu această moțiune de cenzură. Când vor s-o depună? De Crăciun sau când?

Întrebare: Victor Ponta spunea că mai mulți social-democrați și-au anunțat intenția de a i se alătura.

Liviu Dragnea: E bine să i se alăture, pentru că e un mare bărbat politic. Am văzut că stă după fustele doamnei Raluca Turcan!

Întrebare: Nu era mai ușor să se supună la vot?

Liviu Dragnea: Nu, pentru că vreau să vă spun ceva, am auzit și chestia cu bărbăția, văd că mulți se joacă cu acest cuvânt: e ca și cum ai spune, „domnule, dacă vrei să arăți că ești bărbat, treci pe roșu!” Nu poți să supui la vot ceva care încalcă regulamentul, adică încalcă o lege, pentru că ar fi un precedent extrem de periculos. Dacă în Parlament, unde se fac legi, noi nu mai ținem cont de legislație , de regulamente și am fi a doua instituție care ar încălca legea, pe lângă conducerea Înaltei Curți, atunci ce s-ar mai alege de această țară? E o lege care trebuie respectată. Doar ca să dăm satisfacție unora? Nici vorbă!

Întrebare: Fără UDMR, PSD și ALDE mai au majoritate în Cameră?

Liviu Dragnea: Haideți să vedem. Eu nu mă pricep foarte bine la „armetică” și nu sunt pregătit acum.

Întrebare: Cât timp îi mai lăsați lui Klaus Iohannis să ia o decizie?

Liviu Dragnea: Așteptăm să se întoarcă Guvernul, să avem o discuție și eu, și domnul Tăriceanu cu domnul Toader și cu doamna Dăncilă și, în funcție de această discuție, vedem. Nu știu dacă chiar mâine, dar trebuie făcută. Mâine sigur va avea loc această discuție, dar o acțiune trebuie făcută, pentru că e clar că Iohannis vrea acest lucru. Am înțeles că la Transporturi deja se intră în blocaj de mâine, adică nu mai e ministru.

Întrebare: Mâine, președintele Tăriceanu pleacă din țară.

Liviu Dragnea: O să am o discuție cu dumnealui în această seară și după ce discutăm mâine pot să discut eu singur cu doamna Dăncilă și cu domnul Toader. Cu domnul Tăriceanu am mai vorbit și ieri.

Întrebare: Decizia va fi luată în CEX sau în coaliție?

Liviu Dragnea: Noi am discutat în structurile noastre de partid despre această posibilitate. Am înțeles că domnul Toader a făcut documentul respectiv, deci va fi o decizie a prim-ministrului, având susținerea coaliției.

Întrebare: PSD susține proiectul depus de UDMR?

Liviu Dragnea: Nu. În primul rând, este neconstituțional, din câte mi-au zis mai mulți specialiști.

Întrebare: Condiționează UDMR votul de acest proiect?

Liviu Dragnea: Nici vorbă, n-a avut loc nicio discuție.

Întrebare: Vă mai bazați pe voturile UDMR?

Liviu Dragnea: UDMR tot timpul a votat legile în care a crezut, legile pe care le-a considerat bune, ne bazăm în continuare pe acest lucru.

Întrebare: A apărut un draft de ordonanță prin care se îngheață salariile. Este vreun plan al coaliției?

Liviu Dragnea: Am întrebat și eu după ce a apărut știrea. Nu știe nimeni de la Guvern!

Întrebare: Cum se poate explica acel draft?

Liviu Dragnea: Cum se pot explica foarte multe chestiuni apărute în spațiul public în ultimii doi ani de zile care n-aveau nicio legătură cu realitatea. Eu nu știu de niciun fel de ordonanță, deci nu sunt garantul cuiva.

Întrebare: Sigur sunteți cel mai informat dintre noi!

Liviu Dragnea: La ora la care vorbim acum, nu știu de niciun fel de ordonanță. Am întrebat câțiva miniștri și mi-au spus că nu știu, și domnul Teodorovici, și ministrul Muncii.

Întrebare: Era un scenariu luat în calcul de ministrul Finanțelor. A existat o comunicare către Comisia Europeană care conținea și acest scenariu. Proiectul de buget presupune toate aceste majorări?

Liviu Dragnea: Îl așteptăm. Am înțeles că o să ne vină pe 13 decembrie aici, în Parlament.

Întrebare: Ce ați discutat cu doamna Mihălcescu la dumneavoastră în birou?

Liviu Dragnea: Mi-a spus exact acest lucru, că este chemată la DNA și că trebuie să plece din plen.

Întrebare: Premierul Dăncilă a infirmat categoric o ordonanță de amnistie și grațiere pe masa dumneaei. Ce ne puteți spune despre această intenție? Vă doriți această amnistie și grațiere?

Liviu Dragnea: Nici eu n-am pe masă nicio ordonanță de amnistie. E a mia oară când îmi puneți această întrebare. Tot discutați de ea, pentru că până la urmă o să se plictisească lumea!

Întrebare: Codrin Ștefănescu spunea că este nevoie de acest act normativ.

Liviu Dragnea: Codrin e prietenul meu și nu-mi permit să-l cert în public. Am mai spus opinia mea, nu sunt împărtășitor de opiniile altora, v-am spus opinia mea de atâtea ori.

Întrebare: I-ați cerut lui Tudorel Toader o soluție în acest domeniu?

Liviu Dragnea: Am cerut public și, dacă am cerut-o public, sunt sigur că a auzit și dumnealui, să se găsească o soluție pentru a încerca să se repare toate nedreptățile din ultimii ani din România, care tot ies la iveală.

Întrebare: Proiectul ar trebui asumat de Ministerul Justiției?

Liviu Dragnea: Cred că de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.

Întrebare: Ar fi preferabil un proiect inițiat de parlamentari și trecut prin Parlament?

Liviu Dragnea: Nu știu, habar n-am.

Întrebare: Pentru Mircea Drăghici aveți o variantă de rezervă?

Liviu Dragnea: De ce să nu semneze decretul cu Mircea Drăghici? Pentru că s-au fabricat repede niște dosare pentru el și pentru Olguța Vasilescu? Iar ne fac procurorii guvernele?

Întrebare: Aveți informații că s-ar fi întâmplat acest lucru?

Liviu Dragnea: Am citit în presă. Nu a apărut în presă, nu au spus procurori, nu au confirmat?

Întrebare: Sunt opinii divergente în PSD cu privire la amnistie și grațiere. Trebuie luată o decizie într-un for statutar?

Liviu Dragnea: Da, chiar așa trebuie. Cred că vom avea o ședință de Consiliu Național la mijlocul acestei luni. O să trimită Mihai Fifor și Codrin Ștefănescu în teritoriu astăzi și la colegii din Consiliul Național această invitație în care vom constitui Consiliul Național și departamentele, dar nu altceva.

Întrebare: Spuneați în 2016 că nu vă doriți funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Liviu Dragnea: Chiar nu!

Întrebare: Dar sunteți în continuare președinte. De ce?

Liviu Dragnea: Să duc la capăt niște proiecte și după aceea mai vedem!

Întrebare: Completurile de cinci judecători sunt blocate! Cum vedeți această situație?

Liviu Dragnea: Da, aveți dreptate. O văd foarte prost. Faptul că patru ani de zile Înalta Curte a constituit completurile pe lângă lege îl văd foarte prost, să știți!

Întrebare: Dacă președintele nu va lua o decizie, PSD va depune acea sesizare?

Liviu Dragnea: Nu putem să stăm așa, cu un guvern șchiop, că vrea Iohannis Zapciul!

Pentru toți cei care poartă numele de Nicolae, la mulți ani și multă sănătate! La revedere!