06.06.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

PSD

Întrebare: Au fost afirmații destul de grave făcute de la tribuna Parlamentului. Un fost coleg a vorbit despre interese israeliene și rusești.

Liviu Dragnea: Nu sunt acuzații, sunt niște prostii. Nu au niciun fel de bază, nu există niciun fel de adevăr aici. Unii colegi care astăzi spun aceste enormități, inspirați probabil și de cineva care vorbea despre înțelegeri secrete cu evreii, pentru că sunt în aceeași gașcă, susțineau în campania electorală ideea acestui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții și nu îl susțineau pentru că trebuia să fie susținut,ci pentru că au înțeles cât este de important și este unul dintre pilonii importanți ai programului de guvernare. Acest Fond de Investiții – am văzut că e criticat și de opoziție, pentru că ei trebuie să critice orice – funcționează în multe țări din Europa, în multe țări din lume și a ajutat economia acelor țări. Este un fond care va participa la dezvoltarea infrastructurii mari din România, va participa la reindustrializarea României, un Fond care va investi în agricultură, un Fond care va genera foarte multe locuri de muncă și care va contribui serios la creșterea Produsului Intern Brut.


 

Întrebare: Domnul Ponta sugera că inclusiv fostul premier, Mihai Tudose, s-a opus sau că domnul Teodorovici a zis că e o prostie.

Liviu Dragnea: Sincer, nu vreau să comentez ce spun șobolanii. Este foarte simplu. Domnul Mihai Tudose nu se putea opune, pentru că a fost unul dintre cei care au avut această idee în vara anului 2016 în legătură cu acest Fond, iar domnul Teodorovici eu aștept să văd ce spune în legătură cu acest proiect de lege, știu că l-a susținut. Dacă ne luăm după ce spune un șobolan că spun alții, ar însemna să închidem țara. Nu poți să conduci țara după minciunile unor mincinoși patologici.


 

Întrebare: Sunt companii de stat care nu sunt atât de profitabile. Eurostatul v-a impus să băgați numai companiile care au profit. Cine a depus aceste amendamente?

Liviu Dragnea: Nu știu cine a depus ieri, că nu am fost în Comisie, dar orice companie care este introdusă în acest Fond va fi avantajată. Așa se va întâmpla, toate aceste companii se vor dezvolta mult mai bine și mult mai sănătos, pentru că va fi o administrare cu influență politică spre zero, va fi o administrare profesionistă, acolo vor fi selectați și vor fi numiți în cele două structuri de conducere profesioniști, oameni cu experiență, oameni care să facă aceste companii să fie mult mai profitabile și mult mai eficiente. Nu vreau să intru în amănunte acum, o să fac o conferință de presă, dacă n-o să vă plictisească, sper să veniți, în care să discutăm și despre modul cum au fost gestionați banii în toate aceste companii despre care am văzut că plâng acum unii dintre cei care au criticat. Este inadmisibil ca companii importante an de an să stea cu bani efectiv în bănci pe care să nu-i folosească pentru dezvoltarea proprie și pentru dezvoltarea economică.


 

Întrebare: Darius Vâlcov s-ar încadra în criteriile necesare pentru a conduce acest Fond?

Liviu Dragnea: Darius Vâlcov nu dorește și nu va fi numit în acest Fond.


 

Întrebare: Dumneavoastră aveți vreun nume pentru a-l conduce?

Liviu Dragnea: Nu am eu nume acum.


 

Întrebare: În plen au fost discuții legate de Ministerul Economiei și Ministerul Energiei. Va fi o problemă de activitate pentru aceste ministere?

Liviu Dragnea: Mai aveți ministere? Ca să știu ce preocupări aveți, că văd că vă pricepeți foarte bine. Este o abordare comunistă. Orice stat care vrea să fie modern, orice stat care vrea să se dezvolte sănătos are în vedere ca miniștrii și ministerele să facă politici publice, nu să administreze companii, nu să dea cu bidineaua pe pereți, nu să meargă să facă șanțuri. Rolul unui ministru este să facă politicile publice cele mai bune pentru domeniul pe care-l gestionează în perioada în care este ministru. Rolul ministrului nu este să fie vătaful unor companii de stat. Nicio experiență de acest gen nu s-a dovedit benefică, deci ministrul Energiei, al Economiei au ce să facă, pentru că au parte din programul de guvernare pe care îl gestionează și trebuie să facă acolo politicile publice pentru domeniile respective.


 

Întrebare: În discuțiile purtate în Israel, israelienii s-au arătat interesați de acest Fond?

Liviu Dragnea: Nu am discutat despre Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții în Israel. Îmi pare rău că vă dezamăgesc, și pe cei care așteptau răspunsul meu, dar n-am discutat.


 

Întrebare: De ce ați ales să vă îmbrăcați în alb la miting?

Liviu Dragnea: O să vă spunem, dar ce vreau să le transmit tuturor celor care se agită și pe care îi văd că sunt foarte nervoși: nu ne speriați și nu renunțăm la miting, ba dimpotrivă, continuați așa, pentru că o să vină și mai mulți și o să vină și mai implicați, și mai motivați. Deja am aflat că se încearcă să se infiltreze tot felul de indivizi în timpul mitingului care să fie, bineînțeles, luați de către televiziunile clasice să spună că au fost plătiți, că au fost forțați, că au fost amenințați. De asemenea, am înțeles că au fost incitați tot felul de indivizi să posteze că au fost amenințați de PSD să vină la miting. Nimeni nu este forțat să vină la miting, dar, în același timp, toți cei care au tăcut până acum și care au suferit destul și care n-au avut nicio reacție când s-au tăiat pensii, salarii, când au fost ascultate telefoanele întruna, când au văzut abuzuri peste abuzuri, au posibilitatea să vină sâmbătă seara la miting și să se exprime liber.


 

Întrebare: Cine îi incită?

Liviu Dragnea: Este un site care a fost creat acum. Statul paralel, ați auzit de această structură?


 

Întrebare: Cine se ocupă de organizarea mitingului? Sunt reguli foarte stricte acolo, rar s-au mai văzut în ultima perioadă.

Liviu Dragnea: Noi vrem să facem un miting care să fie sigur, în care cei care participă să fie siguri, dar îi așteptăm și pe toți cei care vor să se exprime. Nu este un miting exclusiv PSD.


 

Întrebare: Am văzut că parchează mașinile aici…

Liviu Dragnea: Nu mă ocup strict de organizare, dar tot ceea ce ține de organizarea mitingului nu se face doar în interiorul PSD. La orice manifestare de acest gen se lucrează cu instituțiile statului.


 

Întrebare: De ce vor fi folosite parcările de la Parlament?

Liviu Dragnea: Dar care ar fi justificarea să nu poată să fie folosite?


 

Întrebare: Folosiți Parlamentul pentru un miting de partid!

Liviu Dragnea: Dar nu este un miting de partid, pe de o parte, pe de altă parte, dacă parlamentari de la PSD vor să folosească acest prilej ca simpatizanți din colegiile dumnealor care vin în București să poată să viziteze și Parlamentul, de ce nu s-ar putea?


 

Întrebare: CJUE obligă țara noastră să recunoască dreptul de ședere în România a soțului de același sex în cazul cuplului româno-american. Se mai impune organizarea unui referendum?

Liviu Dragnea: N-are nicio legătură. Este o decizie foarte clară, este vorba de dreptul la ședere, nu ne poate obliga Curtea de Justiție ca noi să legiferăm ceva. Nu este niciun fel de noutate.


 

Întrebare: Dar parteneriatul civil este în continuare în lucru?

Liviu Dragnea: Este în continuare în lucru parteneriatul civil.


 

Întrebare: A mai fost pe ordinea de zi un alt proiect de lege prin care condamnații la un an sau cei care mai au de executat 18 luni să facă detenția la domiciliu. Cum ați votat?

Liviu Dragnea: Pentru. Așa am crezut și chiar cred că este o măsură bună.


 

Întrebare: Declarația de ieri a președintelui Klaus Iohannis legată de decizia CCR vă dă garanția că va semna decretul cât mai repede?

Liviu Dragnea: Principala mea menire este să apăr independența judecătorilor, ca să ne lămurim foarte clar.


 

Întrebare: CCR va sesiza Comisia de la Veneția. Cum vedeți demersul Curții Constituționale?

Liviu Dragnea: Este un demers firesc, pentru că atacurile inimaginabile din ultima perioadă dincolo de Constituție, dincolo de lege ale unor așa-ziși lideri politici, ale unor oameni politici – sau Cioloș, nu știu în ce să-l încadrez pe Cioloș – care pun problema ca o decizie a Curții Constituționale să nu fie respectată este ceva inadmisibil. Principalul pilon, pilonul fundamental al statului de drept este Curtea Constituțională. Dacă ei vor ca și Curtea Constituțională să acționeze doar la comenzile lor – primesc comanda „nu judecați acum, mai așteptați, vă spun eu când să judecați, au fost mereu presați, „judecați într-un fel, dați cealaltă decizie”, când iau o decizie care nu le convine sau nu face parte din planul lor, încep să-i atace, aruncă pe piață tot felul de minciuni. Am văzut în legătură cu președintele Curții că nu știu pe cine are ginere sau tot felul de minciuni. De ce? Pentru că vor să decredibilizeze și această instituție. Mie mi se pare un demers firesc pe care l-a făcut Curtea Constituțională.


 

Întrebare: Aveți încredere în Comisia de la Veneția? Ați evitat să îi cereți un punct de vedere.

Liviu Dragnea: Nu e vorba de evitat, domnișoară! Cerem punct de vedere atunci când se impune. În condițiile în care Curtea Constituțională a României, care nu este nicio filială a vreunei instituții europene, nici în subordinea vreunei instituții europene, este Curtea Constituțională a acestui stat suveran român, când această Curte Constituțională în care unii dau cu pietre acum a analizat constituționalitatea unor legi și a spus negru pe alb că au avut în vedere și principiile Comisiei de la Veneția, pentru ce mai era nevoie să sesizăm? Chiar ne facem că nu înțelegem că toate aceste găselnițe sunt menite doar să întârzie punerea în aplicare a acestor legi care îi sperie pe mulți?


 

Întrebare: Cum vedeți discuția legată de mandatul domnului Lăzăroiu? Ar putea fi un temei pentru președinte ca să conteste decizia Curții?

Liviu Dragnea: După părerea mea, ar fi o mare greșeală, dincolo de faptul că n-are niciun fel de fundament juridic, eu am ascultat explicațiile celor îndrituiți, nu comentariile unora care n-au nicio legătură cu realitatea. Nu există niciun fel de motiv în acest sens.


 

Întrebare: Ce se întâmplă dacă este admisă sesizarea către Comisia de la Veneția?

Liviu Dragnea: Nu știu ce consecințe pot fi. M-ați întrebat cum apreciez acest demers și v-am spus că mi se pare foarte corect.


 

Întrebare: Nici Parlamentul nu a pus în aplicare referendumul privind cei 300 de parlamentari.

Liviu Dragnea: Faceți o confuzie, domnișoară, eu vă înțeleg menirea, vă înțeleg și preocuparea, îmi pare foarte rău să vă dezamăgesc, n-are nicio legătură referendumul cu decizia Curții Constituționale. Decizia Curții Constituționale, după ce este adoptată și ajunge în Parlament, sunt două variante, în 45 de zile trebuie să fie modificată legea, așa cum a spus decizia Curții, dar dacă nu este modificată legislația acea prevedere legală dispare din câmpul legislativ, deci are deja efect, așa că dacă tot vreți să faceți această comparație, dacă Curtea Constituțională a declarat un articol neconstituțional și în 45 de zile Parlamentul nu l-a modificat, acel articol dispare din legislație, nu mai produce efecte.


 

Întrebare: Trebuie modificată Constituția ca să avem Parlament unicameral.

Liviu Dragnea: Am înțeles, dar nu vedeți că n-are nicio legătură cu decizia Curții? Eu vă înțeleg chinuiala, dar nu mai vreau să abordez discuția aceasta. Până la urmă, orice om din România, inclusiv președintele României, trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale.


 

Întrebare: În cazul Ordonanței 55, după doi ani de zile, vi se pare că s-a respectat?

Liviu Dragnea: Vorbiți cu Kövesi să ne aresteze pe toți, ca să nu mai fim supărați așa! Subiectul nu e acesta. Eu am înțeles și această tactică, așa că nu mă convingeți!


 

Întrebare: Vorbiți de o decizie a CCR care trebuie respectată de președinte, iar noi vă spuneam că există decizii ale CCR care nu au fost respectate de Parlament.

Liviu Dragnea: Eu vă pun o întrebare, domnișoară, să nu mai fiți așa supărată, că viața e frumoasă, afară e vreme frumoasă! Dacă colega dumneavoastră trece pe roșu, e motiv ca și dumneavoastră să treceți pe roșu?

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE