03.10.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

PSD

PSD a fost de acord ca legea off-shore să se reîntoarcă la Comisie pentru că se pare că nu se putea întruni o majoritate pentru a fi votată și dacă nu ar fi fost această majoritate ar fi picat propunerea și ar fi rămas în vigoare forma inițială din vară. Nu vreau să comentez mai mult. PSD își va susține în continuare poziția pe care a avut-o în Comisii. Există calcule și analize și simulări făcute de mai mulți specialiști, inclusiv de către Ministerul de Finanțe. O săptămână sau cât va fi nevoie eu cred că este bine ca în Comisie toate discuțiile să fie foarte transparente și transmise publicului larg, pentru ca fiecare român să știe despre ce se discută și orice amendament din această lege ce efecte are, pozitive sau negative.

 

ÎntrebareAți ajuns la un consens referitor la amendamente?

Liviu Dragnea: Tocmai v-am spus mai devreme ce se va întâmpla.

 

ÎntrebareVarujan Vosganian cerea ca Guvernul să susțină toate aceste amendamente.

Liviu Dragnea: Nu sunt comentatorul ALDE. V-am spus foarte clar ce am avut de spus. Este o lege de o importanță uriașă pentru România și nu vreau să comentez.

 

ÎntrebareEste o problemă pentru PSD că nu mai are majoritate în Cameră?

Liviu Dragnea: Tocmai am votat foarte multe legi. O să vedem, până la urmă, la următorul vot.

 

ÎntrebareSunt tensiuni în coaliție în acest moment?

Liviu Dragnea: Nu.

 

ÎntrebareAți înțeles de ce nu s-ar fi putut vota astăzi?

Liviu Dragnea: Sincer, nu prea! Dar nu înseamnă că poate nu sunt motivele foarte bune.

 

ÎntrebareV-a explicat domnul Hunor de ce UDMR s-a răzgândit?

Liviu Dragnea: Nu, n-am discutat. Eu vreau să vorbesc doar despre lucrurile pe care le știu foarte bine. Nu mai vreau să vorbesc despre tot felul de zvonuri, cu presiuni sau altceva. Fiecare grup parlamentar a avut o poziție pe care și-a susținut-o pe marginea acestei legi. Reîncep dezbaterile în comisia respectivă. Astăzi noi am aprobat în Biroul Permanent deplasarea domnului Iancu, săptămâna viitoare trebuia să meargă la o reuniune a Consiliului Mondial al Energiei, ca să rămână aici, să conducă dezbaterile împreună cu celălalt președinte de comisie de la Buget-Finanțe.

 

ÎntrebareProblema a venit doar dintr-o lipsă de comunicare sau și din amendamentele propuse?

Liviu Dragnea: Nu am de unde să știu, de aceea și eu sunt curios, ca și dumneavoastră, să vedem care sunt argumentele care vor fi prezentate în public și susținute săptămâna viitoare. Este suficient cât am comunicat pe acest subiect, eu cred că este foarte clar.

 

ÎntrebareCum vedeți dezbaterea de azi din Parlamentul European?

Liviu Dragnea: Vreau s-o felicit cu toată forța pe doamna prim-ministru Viorica Dăncilă pentru prestația de azi, pentru poziția pe care a avut-o și pentru demnitatea cu care a apărat poziția României și imaginea României în Parlamentul European. Am urmărit și dezbaterea din Comisia LIBE de zilele trecute, cred că luni seara a fost, dacă nu greșesc, am urmărit și intervențiile de astăzi. Și unii colegi de-ai noștri au spus, și unii colegi de la ALDE, și de la alte grupuri din alte țări, cred că ceea ce e important să se întâmple și am solicitat mereu acest lucru este să se construiască un dialog, dar nu într-o singură direcție, trebuie ascultate argumentele fiecărei țări, în cazul nostru România. Nu cred că mai trebuie să fie date sentințe pentru că există o campanie mai bună de manipulare sau mai agresivă dintr-o anumită parte. Și doamna prim-ministru, și noi am spus în permanență că vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, tot timpul s-a ținut cont, dar în același timp trebuie, totuși, să nu uităm că și deciziile Curții Constituționale din România sunt obligatorii și trebuie ținut cont de ele. Nu cred că ar mai fi multe de spus despre discuțiile de astăzi din Parlamentul European. Închei cu ce am început: chiar o felicit pe doamna prim-ministru pentru modul în care s-a comportat astăzi la Strasbourg.

 

ÎntrebareFrans Timmermans spunea că România aleargă în direcția greșită.

Liviu Dragnea: Este opinia dumnealui. Putem face un concurs de opinii. Eu sunt convins că dacă domnul Timmermans va fi în continuare deschis spre dialog, așa cum a și spus, cum mi-a și spus și cum i-a spus și doamnei prim-ministru Dăncilă, o să constate și dumnealui, și alți oficiali europeni că România merge în direcția bună, nu greșită.

 

ÎntrebareEra un apel să nu o luăm pe urmele Poloniei și Ungariei. Riscăm să facem acest lucru?

Liviu Dragnea: Nu știu la ce urme se referă. Dacă se referă la urmele economice, n-ar fi rău. N-am înțeles la ce urme se referă. Eu am văzut, ca și dumneavoastră, că s-a discutat foarte clar că nu se pune problema ca pentru România să se declanșeze procedurile de activare a Articolului 7. De ce? Pentru că într-o lege a fost trecut un amendament sau mai multe amendamente care au fost solicitate de asociațiile de magistrați sau de către CSM? Trebuie discutat despre fiecare lucru. Domnul Toader am înțeles că se vede astăzi cu reprezentanți din Comisia de la Veneția, o să ia act de ceea ce se spune, o să discute, o să prezinte, dar acest mod, cel puțin așa e percepția, în care începe să se vadă o dublă măsură nu este foarte corect, pentru că și românii sunt cetățeni europeni. S-a vorbit și despre proteste. E în regulă, dar trebuie să se vorbească despre protestul din 10 august cu toate întâmplările de acolo, nu doar despre protestatari pașnici. Sunt foarte multe fotografii și imagini și filmulețe în care arată cât de pașnici erau unii care dădeau cu pietre în jandarmi sau care îi băteau pe jandarmi sau care dădeau foc la mobilierul urban, așa cum anunțaseră înainte, că va fi foc și sânge. Dacă nu se analizează tot, atunci suntem în situația în care în alte țări forțele de ordine pot interveni împotriva unor protestatari violenți, repet, dar în România nu, adică aceleași metode folosite în Europa în România nu sunt permise. Sigur că începi să-ți pui întrebări: de ce suntem noi judecați așa? De ce anumite prevederi din legile justiției care sunt valabile în alte țări la noi nu sunt valabile și creează atâtea discuții?

 

ÎntrebareSe va ține cont de observațiile Comisiei de la Veneția? Vor fi implementate concret în legile justiției?

Liviu Dragnea: Nimic nu poate fi implementat concret, expresia este foarte clară, se va ține cont de toate acele prevederi, pentru că, până la urmă, un parlament al unei țări suverane are dreptul de a legifera. Sigur că se discută despre standardele democrației, dar și deciziile Curții Constituționale țin cont de toate deciziile și recomandările Comisiei de la Veneția de-a lungul anilor.

 

ÎntrebareAți discutat cu domnul Timmermans?

Liviu Dragnea: Nu vreau să discut în public despre discuția pe care am avut-o ieri după-amiază.

 

ÎntrebareSe pune în discuție o ieșire a României din UE? Am văzut membri PSD care ridicau această problemă.

Liviu Dragnea: Cine?

 

ÎntrebareCătălin Rădulescu este unul dintre ei.

Liviu Dragnea: Nu. Partidul Social Democrat este partidul care a condus Guvernul care a încheiat negocierile de aderare la Uniunea Europeană, nu alt partid, ci Partidul Social Democrat. PSD este un partid profund pro-european și nu va accepta niciodată ca România să se abată de pe drumul european. Dar nu înseamnă că nu avem dorința de a ne exprima dreptul pe care și-l exprimă fiecare țară membră din Uniunea Europeană, dreptul de a putea legifera în acord cu regulamentele europene și cu prevederile europene, dreptul de a avea acces la fonduri europene, de a avea acces la libera circulație a persoanelor și nu numai. Faptul că suntem pro-europeni nu înseamnă că nu avem dreptul să ne cerem toate aceste drepturi pe care celelalte țări și le apără și chiar au și câștig de cauză.

 

ÎntrebareUn europarlamentar ALDE spunea că s-au folosit fonduri europene pentru acest referendum. Știți ceva?

Liviu Dragnea: Europarlamentar ALDE român? Este o prostie! Ca să vedeți cum se țin dezbaterile în Parlamentul European, cu minciuni aruncate de aici, preluate și spuse acolo!

 

ÎntrebareGuvernul a făcut o sesizare la CCR. De ce nu a făcut Parlamentul această sesizare?

Liviu Dragnea: Nu vă aduceți aminte că a fost făcută odată o sesizare de domnul Tăriceanu, parcă, de un conflict între Guvern și nu mai știu ce Parchet? Sunt cei care sunt prevăzuți cu acest drept de a putea face sesizări și pot face sesizări pe orice speță, nu numai dacă instituția pe care o reprezintă ar fi într-un posibil conflict.

 

ÎntrebareV-ar ajuta un raport favorabil, o decizie favorabilă?

Liviu Dragnea: Cum? Să răspundă acei indivizi care spun asemenea minciuni, care au făcut presiuni și pe completul care m-a judecat în primă instanță! Nimeni nu s-a sesizat, nimeni, nici Inspecția Judiciară, nici CSM, nimeni n-a avut o reacție că niște moderatori de la televiziune amenințau în mod direct judecătorii din complet să dea o sentință de condamnare. N-a avut nimeni nicio reacție! Acum, aceiași și alții de la tot felul de site-uri pun presiune pe Curtea Constituțională. Aveți impresia că dacă se acceptă acest conflict – nici măcar n-am citit sesizarea – se schimbă procesul? Nu e alt complet? Nu vedeți că este un nonsens?

 

ÎntrebareAcest complet ales nu vă este unul favorabil.

Liviu Dragnea: Cine a spus? Înseamnă că cei care spun aceste lucruri sunt conștienți că statul paralel funcționează și că acest complet a fost făcut exact pentru acest lucru. Întrebați-i pe ei, eu nu am spus așa ceva.

 

ÎntrebareV-a informat premierul că va depune această sesizare?

Liviu Dragnea: Nu.

 

ÎntrebareDe ce a depus Guvernul și nu Parlamentul?

Liviu Dragnea: Am răspuns mai devreme la întrebare.

 

ÎntrebareDomnul Iordache spunea că parlamentarii PSD pregătesc o sesizare privind un posibil conflict între Parchet și Parlament pe protocoale…

Liviu Dragnea: Da, susțin. Eu vă spun că o susțin.

 

ÎntrebareEste o lege la Senat depusă de dumneavoastră și de domnul Tăriceanu care prevede desecretizarea protocoalelor, iar cei care sunt implicați să poată cere revizuirea sentințelor. Ce le răspundeți celor care spun că este o lege favorabilă dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Și desecretizarea protocoalelor e făcută pentru mine? Sincer, asemenea prostii nu le mai comentez!

Vă mulțumesc, o seară bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE