06.03.2019

Declarații de presă susținute de președintele PSD, Liviu Dragnea, la Parlament

Întrebare: Ședința de plen a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Liviu Dragnea: Am luat decizia, în primul rând, să dăm șansa opoziției să arate că au suficiente voturi să își treacă moțiunea simplă. Doi: PSD nu își reglează problemele cu un ministru, cu un membru al Cabinetului, cu mâna opoziției. Trei: nu putea vota niciun pesedist un asemenea document care este plin de minciuni. În atari condiții, la o dată ulterioară se va discuta despre această moțiune, dar trebuie să avem o discuție în coaliție după ce se întoarce doamna prim-ministru în legătură cu domnul ministru Tudorel Toader. Există o stare de nemulțumire pe care nu avem de gând să o ascundem în rândul parlamentarilor – și nu numai – care trebuie lămurită săptămâna viitoare într-un fel sau altul.

Întrebare: De ce trebuie Tudorel Toader să fie remaniat?

Liviu Dragnea: V-am spus că vom discuta în perioada următoare.

Întrebare: CCR a respins ca neîntemeiată sesizarea pe buget, dar a fost admisă sesizarea privind plafoanele. Ce se întâmplă cu alocațiile?

Liviu Dragnea: Alocațiile vor fi crescute în momentul în care Klaus Iohannis va promulga legea bugetului. Guvernul va adopta imediat o ordonanță de urgență care să mărească alocațiile copiilor.

Întrebare: Poate fi promulgată legea fără această lege privind indicatorii?

Liviu Dragnea: Deocamdată n-avem motivarea Curții. Știți că n-am criticat niciodată și nu voi critica deciziile Curții și nici nu-mi permit să pun presiune să iasă mai repede. Imediat cum va ieși motivarea Curții în ceea ce privește legea legată de plafonare – probabil că e vorba de procedură sau de regulament –, o vom adopta în procedură de urgență, așteptând ulterior să vedem ce face Klaus Iohannis cu bugetul, că s-ar putea să-l retrimită în Parlament, poate e supărat de anumite capitole. Suntem pregătiți, adoptăm rapid în cele mai scurte termene prevăzute de regulament, de Constituție, în așa fel încât foarte repede bugetul să fie în vigoare.

Întrebare: Se poate promulga fără această modificare a legii?

Liviu Dragnea: Nu vom promulga bugetul până nu iese motivarea Curții.

Întrebare: Care sunt nemulțumirile PSD față de ministrul Toader?

Liviu Dragnea: Le-ați văzut în spațiul public, sunt mulți colegi de-ai noștri care le-au spus, domnul Iordache, alți colegi care au fost la emisiuni, deci le știți.

Întrebare: De ce o discuție în cadrul coaliției și nu în CEX?

Liviu Dragnea: Așa am convenit cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu, să discutăm și cu doamna Dăncilă ori vineri, ori luni – sigur că da, o discuție la care să participe și domnul Toader, după care o să avem noi o discuție cu grupurile parlamentare. Adică lucrurile trebuie tranșate și limpezite într-un fel sau în altul, pentru că au fost declarații contradictorii sau neclare și din partea domnului ministru Toader, și din partea unor colegi de-ai noștri, iar aceste lucruri nu mai pot continua așa. Sunt niște decizii luate în CEX care trebuie lămurite, limpezite și închise.

Întrebare: Domnul Toader ne-a spus că e vorba doar de o decizie politică în privința ordonanțelor.

Liviu Dragnea: Deocamdată mă abțin să dau replici, vreau să am o discuție foarte sănătoasă.

Întrebare: Cum se mai înțelege PSD cu UDMR? Președintele UDMR anunțase că se raliază demersului opoziției.

Liviu Dragnea: Nu am ce să îi reproșez. Sunt mulți colegi de-ai noștri care anunțaseră că și ei ar vota, dar nu puteau vota un asemenea text. Cu UDMR avem o relație corectă, eu așa o caracterizez, care a funcționat foarte bine în acești doi ani de guvernare.

Întrebare: Susțineți declarația lui Cătălin Rădulescu că Tudorel Toader vă sfidează?

Liviu Dragnea: Pe mine nu, dar este părerea lui Cătălin și nu numai a lui.

La revedere, o zi bună!