04.03.2019

Declarații de presă susținute de președintele PSD, Liviu Dragnea, la Parlament

PSD

Întrebare: Ce părere aveți despre exceptarea unor companii de la acele taxe?

Liviu Dragnea: A spus-o și doamna prim-ministru foarte clar, după părerea mea. Sunt discuții care au fost purtate, discuții care se vor purta în continuare cu actori importanți și relevanți din domeniile respective, urmând ca într-o perioadă destul de scurtă, cred, să se ajungă la o concluzie, păstrându-se obiectivele inițiale, și anume prețul la gaze și la energie să nu explodeze, iar sistemul bancar să finanțeze într-un mod mai activ, zicem noi, economia românească și să creeze condiții mai bune de creditare. Acestea sunt obiectivele. Din câte am înțeles, este deschidere foarte mare din partea Guvernului.

 

ÎntrebareAu existat informații că vă opuneți în mod categoric eliminării acelei taxe de 2% aplicată companiilor din domeniul energiei. Sunt neînțelegeri în coaliție?

Liviu Dragnea: Nu, răspunsul este nu. Eram joia trecută, cred, discutam despre Fondul Suveran de Dezvoltare, despre ordonanța 114, chiar discutam serios și aflam de la televizor că sunt neînțelegeri în coaliție. Nu-i adevărat!

 

Întrebare: Dumneavoastră susțineți această eliminare a taxei?

Liviu Dragnea: Susțin ce-am spus mai devreme, și anume să nu ratăm obiectivele pe care le-a urmărit o parte din această ordonanță.

 

Întrebare: Fondul Suveran de Dezvoltare are finalizat proiectul?

Liviu Dragnea: Da, în această săptămână sau săptămâna viitoare. Au prezentat o formă în coaliție, din punctul nostru de vedere este în regulă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

 

Întrebare: V-ați pus de comun acord în privința companiilor incluse în Fond?

Liviu Dragnea: Toate discuțiile sunt legate de a fi incluse în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții companii care să ridice cota Fondului și să nu fie companii care pot afecta credibilitatea sau cota de piață sau valoarea Fondului Suveran.

 

Întrebare: Se vor modifica și prevederile legate de Pilonul II de Pensii?

Liviu Dragnea: Am înțeles că mâine va avea loc o discuție la Guvern. Și acolo sunt niște obiective pe care le urmărește Guvernul și pe care le susținem și noi, și anume fondurile de pensii, care gestionează foarte mulți bani ,să aibă o abordare mult mai bună din punct de vedere economic și financiar și să investească și în proiecte de parteneriat public-privat, adică să sprijine și economia românească.

 

Întrebare: Să aibă emoții ministrul Justiției mâine și poimâine?

Liviu Dragnea: Chiar nu știu să vă răspund. Am auzit și eu. Sincer, nu pot să vă răspund la această întrebare, pentru că nu știu.

 

Întrebare: Are în continuare susținerea grupului PSD? Mă refer la votul de miercuri.

Liviu Dragnea: Vedem miercuri.

 

Întrebare: Doamna Vasilescu a revenit în Guvern pe ușa din dos.

Liviu Dragnea: Suntem între 1 și 8 martie. Între voi, fetele, chiar nu puteți să vă abțineți măcar în această săptămână? Cum să vorbești atât de urât de Olguța Vasilescu? Cum să intre pe ușa din dos?

 

Întrebare: Ce o recomandă pentru postul de consilier?

Liviu Dragnea: Ceea ce o recomanda și pentru postul de ministru la Transporturi. Este un om foarte aplicat, foarte priceput, un primar al Craiovei care a schimbat enorm de mult în acel oraș, gestionând proiecte de infrastructură complicate. A arătat la Ministerul Muncii că este foarte pricepută. Este un om care poate munci foarte mult și care poate ajuta prim-ministrul cu informații și se poate și implica în a dinamiza anumite proiecte importante pe care Ministerul Transporturilor, în special, le derulează. Eu cred că decizia prim-ministrului de a o coopta în echipa dumneaei este foarte bună și susțin cu toată tăria acest lucru.

 

Întrebare: PSD ia în calcul să susțină o moțiune simplă a celor din opoziție?

Liviu Dragnea: PSD nu, dar cred că v-am răspuns destul de lămuritor la întrebare și sincer.

 

Întrebare: Actorii au protestat împotriva ordonanței 7. Este un mesaj îngrijorător pentru dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Sincer, n-am văzut protestul, deci nu pot să mă pronunț. Eu știu că a fost o întâlnire între Guvern, CSM, Asociația Procurorilor, UNJR, au convenit eliminarea acelui articol care a produs această supărare. Dacă va fi eliminat acel articol și dacă se vor mări salariile la IT, atunci nu ar trebui să mai fie probleme.

 

Întrebare: Cătălin Rădulescu propunea un miting organizat de PSD pentru apărarea secției speciale.

Liviu Dragnea: Mă rog, nu știu dacă e nevoie să apărăm noi o secție a unui parchet, dar și mie mi se par destul de ciudate aceste supărări generate de această secție. Nu am văzut proteste, nu am văzut temeri, nu am văzut reacții – mai nou am văzut din partea procurorului-șef DIICOT, nu știu dacă chiar dumnealui a scris acel lucru sau doamna Hăineală – când erau 3000 și ceva de dosare deschise din oficiu la magistrați. Atunci n-am văzut această îngrijorare. De ce este această îngrijorare acum? Această secție nu este o invenție. Rațiunea pentru care a fost înființată și pentru care s-a primit și aviz de constituționalitate, chiar cu justificare din partea CCR, a fost ca procurorul de ședință să nu facă parte tot din parchetul care poate ancheta judecătorii respectivi. Să nu ne facem că nu înțelegem, dosare deschise din oficiu de la un anumit parchet puteau să pună presiune pe judecători, în același parchet aveau un dosar deschis pe numele judecătorului respectiv.

 

Întrebare: A fost deschis un dosar chiar când doamna Kövesi candida pentru postul de procuror european. Nu vi se pare o coincidență?

Liviu Dragnea: N-am informațiile pe care le aveți dumneavoastră și nu mă pot pronunța atât de serios.

 

Întrebare: În ultimul raport MCV e criticată înființarea acestei secții. Poate de aici vin nemulțumirile.

Liviu Dragnea: Care-s motivele? N-am văzut până acum în vreun raport să se facă referire la acele mii de dosare care au pus presiune pe judecători. Dacă se va răspunde la această întrebare, foarte bine. Iar în legătură cu ce am văzut că s-a întâmplat în ultimele zile în Parlamentul European, vă spun sincer, din punctul meu de vedere nici nu mai contează cine va fi procuror european. Nu va mai avea legitimitate. Un procuror european rezultat în urma unor negocieri politice foarte dure și cu foarte multă patimă nu văd ce legitimitate ar avea. Dacă am pune în legislația românească, cum spunea Șerban Nicolae, procurorii-șefi să fie votați de Parlament, toată lumea ar spune că nu se poate.

 

Întrebare: Se poate retrage România din Parchetul European. Recomandați această mișcare?

Liviu Dragnea: Nu recomand eu. Să fie sănătoși!

 

Întrebare: Sunteți cosemnatar al unui proiect de lege de repatriere a aurului. Care este scopul lui?

Liviu Dragnea: Aurul țării să vină acasă. Eu pun întrebarea pe care mă așteptam să o puneți, dar, mă rog, de ce trebuie să stea în continuare în afara țării aurul României? De ce să stea bogățiile noastre afară?

 

Întrebare: Este o garanție pentru investitori.

Liviu Dragnea: Poftim? Adică dacă stă în seifurile Băncii Naționale în România nu mai este o garanție?

 

Întrebare: Dar ce facem cu aurul în țară?

Liviu Dragnea: Și acolo ce faceți cu el? Până să fie ștanțat aurul cu ștanța României, poate era folosit în tranzacții și România mai câștiga niște bani. Acum doar plătim o chirie. De ce să nu vină aurul în România? Știți ce nu înțeleg la voi? Totuși, sunteți copii tineri, adică cu atâta nonșalanță, cu atâta ușurință criticați o măsură de aducere a bogăției în țară! Rezerva de aur a fiecărei țări este o garanție foarte sănătoasă, cea mai puternică garanție, și cred că e normal să o ai în țara ta. Ai garanția că e la tine acasă. Nu fac niciun fel de comparație, dar poate așa s-a pus problema acum câteva decenii și 60 și ceva de tone, habar n-am câte, nu mai sunt la noi în țară!

 

Întrebare: Vă temeți de reiterarea acestui scenariu?

Liviu Dragnea: Nu.

Vă mulțumesc mult, o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE