12.09.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului

O să plec împreună cu prim-ministrul la Cotroceni. Așa cum probabil că ați aflat, președintele a semnat decretele și are loc ceremonia de depunere a jurământului pentru cei doi miniștri, Mihai Fifor și Gheorghe Șimon.

Întrebare: Președintele Senatului spunea că nu a primit invitație. Dumneavoastră ați primit invitația respectivă de la Cotroceni?

Liviu Dragnea: Un dialog, am înțeles, a avut loc și cu domnul Tăriceanu. Am vorbit și cu dumnealui. Participă la deschiderea unui eveniment la 14:30 și l-am rugat să fie prezent, totuși, la ceremonie și a zis că vine.

Întrebare: Ați văzut dezvăluirile făcute de fostul colaborator al domnului Coldea?

Liviu Dragnea: Nu le-am văzut aseară în direct. Am primit și eu aseară informări, și astăzi am primit. Ceea ce a apărut în spațiul public este foarte grav dacă este adevărat. Eu cred că Comisia SRI, după ce mâine vom alege președintele, va trebui să îl cheme rapid la audieri pe acest domn Dragomir, pentru că astfel de afirmații nu pot fi lansate în spațiul public fără ca o comisie parlamentară, respectiv cea de control a SRI, să nu îl audieze. Sigur că așteptăm cu toții cu interes aceste audieri. Dacă se va constata că din ceea ce se va spune acolo se depășește competența Comisiei SRI, atunci se poate lua în calcul și înființarea unei alte comisii de anchetă parlamentară care să continue verificările, dar, repet, în funcție de ce va spune la audieri. Ce a spus la o televiziune e ok, dar trebuie să spună oficial în fața unei comisii parlamentare.

Întrebare: Ați vorbit cu domnul Manda?

Liviu Dragnea: Nu, n-am vorbit. O să vorbim dacă va fi ales președintele Comisiei SRI și eu, și domnul președinte Tăriceanu.

Întrebare: Deputatul Florin Roman a anunțat că va face o grevă a foamei și va sta în fața biroului dumneavoastră pentru că nu a fost finanțat Monumentul Unirii din Alba Iulia. Veți vorbi cu premierul în acest sens? Vrea să doarmă în fața biroului dumneavoastră.

Liviu Dragnea: Somn ușor! În legătură cu monumentul respectiv, este luată deja de mai mult timp decizia de a fi finanțat acest monument și se va finanța, indiferent de locul unde doarme domnul deputat. Decizia este luată, am discutat mai demult cu prim-ministrul, s-a discutat cu Ministerul de Finanțe, cu Ministerul Culturii. Va fi prins la finanțare pentru anul viitor. Este un monument important și e bine să ne abținem să folosim orice prilej de acest gen pentru niște puncte electorale care, oricum, sunt iluzorii.

Întrebare: De ce credeți că face acest gest?

Liviu Dragnea: Eu vă spun, sunt unii care dorm și-n scaun. Faptul că cineva dorește să i se amenajeze un pat înseamnă că își asumă acest lucru și vrea să se simtă mai bine, dar n-are nicio legătură cu monumentul, după părerea mea.

Întrebare: Liberalii au anunțat că vor ataca la CCR legea referendumului. Aveți emoții? Va întârzia acel referendum?

Liviu Dragnea: Sunt foarte consecvenți cei de la PNL, că am înțeles că președintele lor a spus că trebuie să se organizeze referendumul, pentru că este o problemă foarte serioasă, profundă, societatea trebuie să-și spună punctul de vedere. Pe de altă parte, amenință că vor ataca la Curte această lege care tocmai în acest sens este modificată. Dacă vor să atace la Curte, este ceea ce știu ei foarte bine, să blocheze orice se poate bloca. Nu cred că vor fi probleme la Curtea Constituțională. Ne-am consultat cu foarte mulți specialiști, nu văd ce probleme de neconstituționalitate ar fi aici.

Întrebare: Credeți că se impune o comisie de anchetă privind rectificarea bugetară? Tot opoziția o solicită. Ei susțin că rectificarea a fost negativă.

Liviu Dragnea: Rectificarea este pozitivă, este făcută la vedere. Dacă unii au probleme cu aritmetica, este problema lor. N-am înțeles foarte bine, faptul că e creștere economică e o greșeală?

Întrebare: Ei spun că rectificarea e pozitivă doar raportată la o prezumtivă creștere economică.

Liviu Dragnea: Mă depășește! Veniturile încasate efectiv arată la această oră că sunt venituri în plus și acesta este motivul principal pentru care se face o rectificare pozitivă. În general, când sunt bani în plus, se face o rectificare pozitivă, dar sunt guverne la care plus cu plus dă minus. La noi nu e cazul!

Întrebare: Ce veți face cu legea privind impunerea pragului de 10% pentru folosirea limbii maghiare?

Liviu Dragnea: 10% sub nicio formă. Nu știu, mai e timp să discutăm. Părerea mea o să mi-o spun într-un cadru instituțional.

Întrebare: Domnul Dragomir a mai publicat azi niște documente din care reiese că șefa DNA solicita mai multe mandate de interceptare pentru a le utiliza în dosare de corupție.

Liviu Dragnea: Dacă această informație este adevărată, mi se pare la fel de grav ca situația care se referea la faptul că rechizitoriile erau făcute în altă instituție și erau livrate doar pentru semnat și pentru însușire la procurori. Să se solicite mandate de ascultare pe siguranță națională, pe terorism, pe sabotaj ca să fie acolo un fel de plasă de pescuit, după care să se uite pe stenograme să vadă cum ar putea agăța o țintă sau alta, este de o gravitate excepțională. Repet, Comisia SRI va trebui să verifice așa cum n-a mai fost niciodată verificată o astfel de situație.

Întrebare: Credeți că arhiva SIPA a fost folosită ca șantaj?

Liviu Dragnea: Am primit o solicitare pentru a înființa o comisie de anchetă cu privire la activitatea și arhiva SIPA. Eu susțin această propunere. Mâine sigur nu, pentru că nu putem la Biroul Permanent Reunit, cred că săptămâna viitoare vom propune și vom aproba înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pe situația de la SIPA.

Întrebare: Ar trebui modificată legea siguranței naționale?

Liviu Dragnea: Cred că peste o sută de ani. Din câte știu eu, e din 1990 și ceva, n-a mai primit nicio modificare. Eu zic că ar trebui să fim mai hotărâți, mai aplicați și s-o modificăm, pentru că România a evoluat. Cred că e cazul.

Întrebare: A rămas pe modelul italian, dacă nu greșesc. O să îi cereți noului președinte al Comisiei să urgenteze acest proces?

Liviu Dragnea: Categoric, și nu numai președintelui Comisiei, pentru că nu poate un singur om. Sunt oameni care au pregătire în domeniu. Eu sunt absolut sigur că și structurile din sistemul de securitate națională sunt interesate și au propuneri. Cred că și președintele, și membrii CSAT. Totuși, e o lege foarte veche care a rămas în urmă. Lumea a evoluat foarte mult, sistemele au evoluat foarte mult. Va fi modificată. Nu știu dacă reușim în această sesiune, pentru că sunt foarte multe priorități legislative, dar ar trebui să se constituie un grup care să înceapă să lucreze foarte aplicat la această lege, pentru că e importantă.

Întrebare: Cu ministrul Justiției ați mai discutat despre arhiva SIPA?

Liviu Dragnea: Eu m-aș bucura dacă domnul Tudorel Toader ar mai spune niște lucruri de acolo, pentru că au circulat tot felul de nume pe surse, dar eu zic că dacă nu poate sau nu știe sau poate le-a trimis la altă instituție și e blocat acum, nu poate să mai spună numele respective, eu cred că o comisie de anchetă parlamentară îl poate ajuta foarte mult în acest sens.

Întrebare: A rămas în ceață răspunsul premierului la întrebarea privind pilonul II de pensii. Ne puteți explica în 30 de secunde cum va opta un om? Va merge el la Casa de Pensii? Va vorbi cu asiguratorul?

Liviu Dragnea: 30 de secunde este un spațiu mult prea mic ca să pot să explic așa ceva. Eu am înțeles principiul, nu detaliile. Dacă în urma analizei pe care o așteptăm de la Casa de Pensii și poate și de la ASF asupra evoluției acestor instituții în ultimii zece ani va reieși ca oportună o prevedere legislativă care să redea posibilitatea fiecărui român să opteze – nu știu detaliile – pentru pilonul I sau pilonul II, s-ar putea să fie o măsură bună, ceea ce nu înseamnă că naționalizează cineva pilonul II de pensii. În urma acelei analize, o să vedem dacă devine oportună această măsură, că dacă nu e oportună…

Întrebare: Dar oamenii se întreabă cum vor face.

Liviu Dragnea: Să vedem dacă ajungem acolo. Aștept și eu să vedem detaliile. Principiul l-am înțeles.

Întrebare: Mai este vreo șansă să amânați intrarea în vigoare a TVA split? Contabilii se plâng că nu înțeleg cum va funcționa.

Liviu Dragnea: Eu sunt absolut sigur că ministrul de Finanțe va explica aceste lucruri. E foarte bun la comunicare.

Întrebare: Am văzut că la Țebea v-ați cumpărat o lanternă. Ce ați făcut cu ea? Ați luminat partidul, ați căutat ministrul Apărării?

Liviu Dragnea: Nu, eu tot timpul vreau să am o lanternă în casă și nu mai am niciuna. Se mai ia curentul!

Întrebare: Ați văzut covorul de la grupul PSD cu ea? Unde se mai ia curentul?

Liviu Dragnea: Frate, am luat o lanternă! O arunc!

Întrebare: Cu covorul de la grup ce faceți?

Liviu Dragnea: Ce să facem? Călcăm pe el. L-am văzut și eu ca și voi săptămâna trecută. Nu l-am cumpărat eu, dar puneți-l tot în dreptul meu: e cumpărat de la o fabrică de-a mea!